Hur man tvättar en dunjacka

Hand lägger in tre tennisbollar och dunjacka i torktumlare

Om din dunjacka har samlat damm och smuts är det dags att tvätta den. Så här gör du det hemma.

Förbered din jacka

Börja med att borsta bort all ytlig smuts och lösa fjädrar. Kontrollera fickorna så att du inte glömmer att ta ut nycklar, näsduk eller pengar. Dra upp eventuella dragkedjor och stäng kardborreband och stäng eventuella fickor. Detta hjälper din jacka att behålla sin form under tvätten och undviker att skada fästelementen under centrifugeringen. Om möjligt vänd jackan ut och in.

Om du hittar en fläck är det bra att punktrengöra dunjackan med en helt naturlig tvål eller en speciell duntvål som är gjord speciellt för rengöring av dun. Häll bara en liten mängd av rengöringsblandningen på de områden som ska rengöras och låt den sitta i 10 till 15 minuter. När den har genomsyrat området sköljer du av med varmt, rent vatten och klappar det torrt.

Rengör tvättmedelsfacket

Använd en borste eller spola bara vatten från kranen för att rengöra tvättmedelsfacket. Huvudskälet till att göra detta är att det syntetiska tyg som används för det yttre lagret på en dunjacka ibland inte tål tvättmedel och sköljmedel, särskilt inte sådana som inte är avsedda för dem. Så om du vill hålla din jacka i gott skick så länge som möjligt ska du använda speciella dunrengöringsmedel.

Kan man använda sköljmedel på dunjackor?

Oavsett vilket tvättmedel du väljer ska du inte tillsätta sköljmedel. De kan lämna en beläggning eller påverka vattentäthetsegenskaperna negativt. Det viktigaste är att du väljer ”extra sköljning” om det finns ett alternativ på din maskin eller upprepar sköljcykeln för att se till att alla rester avlägsnas.

Överlista din tvättmaskin

Den vattenmängd som moderna tvättmaskiner använder är anpassad till lastens vikt. Detta innebär att ultralätta kläder, som dunkläder, inte sköljs ordentligt. Därför är det lämpligt att blötlägga jackan innan du tvättar den eller lägga till ett tungt plagg i din tvätt. 

Ställ in rätt tvättprogram

Den första regeln för att ta hand om din dunjacka är att följa anvisningarna på etiketten. Där står det om jackan ska tvättas i maskin, och i så fall vid vilka temperaturer och hur ofta.

Det är dock många som klipper bort skötseletiketter från sina nya kläder. De är irriterande och kliar och efter en tid bleknar trycket eller tvättas bort, och ingen av etiketterna är användbara längre. Detta är faktiskt ett stort misstag, eftersom tillverkarna sätter viktig information på etiketterna om typ av material och tvättsymboler.

Så du har tur om du fortfarande har kvar etiketten på din jacka. Men om du inte har någon sådan kan du använda de universella riktlinjerna.

Ställ in en skonsam tvättcykel (t.ex. handtvätt eller ullcykel) med en extra sköljning för att skölja bort allt tvättmedel. Tvätta dina dunplagg vid en temperatur på 30 ℃.

Torka dunjacka i en torktumlare

Tvätten slutar inte när du öppnar luckan till tvättmaskinen. Därefter kommer torkningen, som är av stor betydelse. Det borde inte vara något problem om du har en torktumlare. Du måste lägga jackan i torktumlaren och ställa in den på en lång cykel vid låg temperatur. Låt dig inte frestas att ställa in torktumlaren på hög värme eftersom du riskerar att skada sömmarna och yttertyget. Kom ihåg att alltid kontrollera etiketten på ditt plagg för exakta uppgifter om skötsel.

Om du lägger in torkbollar eller tennisbollar i torktumlaren förhindrar du att fjädrarna klumpar ihop sig och hjälper till att få dunet fluffigt igen. Det räcker oftast med cirka tre tennisbollar. Se till att de är rena! Bollarna kommer att studsa runt i maskinen och ständigt slå mot jackan, ungefär som du skulle fluffa till en kudde som har blivit tillplattad. Om du inte har några bollar kan du ta ut jackan ur torktumlaren då och då och fluffa, för att förhindra att dunklumpar bildas. Se till att jackan är 100 % torr, annars kan den börja lukta. Observera att det ibland kan ta upp till flera timmar innan jackan blir helt torr.

Torka dunjacka utan torktumlare

En dunjacka bör inte lufttorkas. Lufttorkning tar inte bara mycket lång tid utan det finns också större risk för att fjädrarna klumpar ihop sig och att jackan börjar lukta (om det tar ett tag att torka).

Men om du inte har någon torktumlare kan du lägga den våta jackan platt på ett torkställ i ett välventilerat rum. Detta kommer att ta ganska lång tid. När jackan är torr skakar du av den, vänder den och låter den torka lika länge som tidigare. Ingen har sagt att det skulle vara lätt…

Hur gör du din dunjacka fluffig igen?

Oroa dig inte om din dunjacka verkar vara lite smalare än tidigare. Naturligt dun komprimeras under tvätt och tumling, men det bör återgå till sin ursprungliga form efter en ordentlig torkning. Om inte behöver du hjälpa det lite grann. Lägg jackan på ett plant underlag och klappa försiktigt på de områden där mer dun har samlats. Dunet ska sprida sig jämnt.

Hur ska du förvara din dunjacka under sommaren?

Om du vill hålla din dunjacka ren är det bara att vika ihop den och kasta den i en vakuumpåse för kläder. Detta kommer att förhindra fläckar och hålla dunlukten borta. Dessutom kommer det att pressa ut luften ur din jacka och minska förvaringsutrymmet dramatiskt. Men om du använder din jacka ofta eller om du planerar att resa någonstans om några dagar är det bättre att förvara den i garderoben.

Hur tar man bort lukten från dunjackan? 

Dunjackor kan tvättas, och om du följer våra råd ovan bör det i de flesta fall ta bort dunlukten. Det viktigaste är att inte låta jackan vara våt under längre tidsperioder. 

Men om du fortfarande tycker att din jacka luktar efter detta kan du försöka hänga den utomhus för lite frisk luft. Solljus hjälper också eftersom det är en naturlig bakteriedödare. Om den fortfarande luktar efter detta kan du försöka tillsätta lite vit vinäger i tvätten, som är effektivt för att oskadliggöra luktproducerande organismer.

Hur ofta ska du tvätta din dunjacka?

Som en tumregel skulle jag säga att du bör tvätta din jacka en gång per säsong om du har på dig den ibland och två gånger per säsong om du har den dagligen. När vintern är över kan du i princip ta alla dina varma, mysiga kläder och tvätta dem så att de är rena och redo när hösten kommer nästa år.

Sammanfattning

Var inte rädd för att tvätta din dunjacka. Om du gör det enligt våra anvisningar kommer det med största sannolikhet göra mer nytta än skada för ditt dunfyllda plagg.

Similar Posts