Rengöra toalett på rätt sätt (steg för steg)

Någon rengör toalett med borste iklädd gula handskar

Att försöka rengöra en toalett kan vara övermäktigt och skitigt. Du vill inte göra det värre eller skapa fler problem genom att göra saker på fel sätt!

Jag har några rekommendationer för rengöring av toaletter som kommer att göra det enklare och mindre tidskrävande i många år framöver.

Vad du behöver

Det finns några saker du behöver innan du börjar rengöra din toalett:

– Toalettborste

– Rengöringsmedel

– Hink med vatten

– Desinfektionsmedel

– Trasor (engångs- eller återanvändbara)

– Svamp (blöt i varmt vatten)

– Handskar (valfritt)

Hur man rengör toaletten steg för steg

1. Ta bort allt från toalettstolen.

2. Tillsätt rengöringsmedel i toaletten.

3. Låt rengöringsmedlet sitta i några minuter.

4. Skrubba toaletten med en borste.

5. Spola igenom toaletten.

6. Torka av toalettsitsen och kanten.

7. Sätt ihop allting igen.

Slutligen, om det finns några envisa fläckar i toalettstolen som inte försvinner med vanliga rengöringsmetoder kan du försöka använda ett husmorstips. Miljövänlig rengöring är viktigt för hem och badrum.

Skaffa en riktigt bra toalettborste

En toalettborste som inte har passerat sin bästa tid: En toalettborste som inte låter dig komma under kanten och rengöra toaletten kommer att vara ineffektiv och ta för lång tid på sig att ta bort smutsen, vilket innebär att du kommer att behöva byta ut den hela tiden.

Se till att din borste inte används när den inte är effektiv längre: Om borstarna är böjda eller om borstens övergripande form har blivit skev, byt ut den.

En bra borste har styva borststrån som kan nå alla vinklar och vrår i din toalett, och den är lätt att manövrera runt toaletten. Du vill inte slösa din tid på en billig borste som kommer att falla sönder efter bara några få användningstillfällen.

Sänk vattennivån i toaletten

Om du häller en hink eller förvaringsbehållare med vatten i toaletten och snabbt spolar den kommer vattennivån att tömmas.

Detta gör att du lättare kan rengöra toaletten eftersom du kan komma under toalettens kant med en borste för att ta bort smuts som är svår att se.

Applicera ett desinfektionsmedel på insidan av toaletten

Toalettstolen behöver desinficeras genom att applicera ett desinfektionsmedel. Detta kan göras med en allroundtrasa eller ett desinfektionsmedel i sprayform. Se till att applicera det på locket, tanken, botten och spolhandtaget.

Det är också viktigt att ha en toalettborste till hands så att hela toaletten kan rengöras ordentligt. När borsten är för sliten är det dags att byta ut den.

En hink är ett annat nödvändigt verktyg för att se till att hela toaletten blir ren. Att torka av toalettens utsida med desinfektionsservetter, en återanvändbar trasa, pappershanddukar eller en svamp är alla möjliga alternativ.

Skrubba noggrant och skölj

Se till att skrubba området med borsten så att du kan ta bort fastnat skräp ordentligt.

Toaletten har en inbyggd funktion för att göra detta – det är bara att spola!

Stäng alltid locket innan du spolar för att undvika att toaletten stänker ut i badrummet.

När du har skrubbat hela området ska du skölja av det med vatten.

Torka av utsidan

Alla ytor som du rör vid regelbundet bör torkas av med desinfektionsservetter eller en desinfektionsspray och en trasa. Detta gäller även utsidan av din toalett.

Börja vid toppen av toalettbehållaren och spraya. Spraya ett desinfektionsmedel eller använd en desinfektionstrasa på alla ytor, inklusive spolhandtaget.

Använd antingen en trasa, en skrubbarborste eller en torkduk för att ta bort fläckar på utsidan av toalettstolen samt på alla andra ställen i ditt badrum.

Desinficera borsten och borsthållaren

För att desinficera borsten sprayar du den med ett desinficerande rengöringsmedel och låter det sitta i några minuter. Använd sedan varmt vatten för att skölja bort rengöringsmedlet.

Om du har en hållare för toalettborsten desinficerar du den genom att spraya den med ett desinfektionsmedel och låta den lufttorka.

Hur man rengör fläckar på toalettstolen med Coca-Cola

Häll en burk Coca-Cola i toalettstolen och låt den sitta i minst en timme. Använd en borste för att skrubba fläckarna och spola sedan ur toaletten.

Det är inte den mest glamorösa av hushållsuppgifter, men en uppgift som måste göras då och då – att rengöra toalettstolen. Och finns det något bättre sätt att göra det än med en flaska Coca-Cola?

Citron- och kolsyrorna i Coca-Cola fungerar som naturliga rengöringsmedel som löser upp kalk och mineralansamlingar. Häll en flaska Coke i toalettstolen, låt den vila i en timme och skrubba sedan med en borste.

Låt det sitta i minst en timme, skrubba sedan rent och kom in i hörnen med toalettborsten.

Coca-Cola kommer att ta bort rost- och kalkfläckar från toalettstolen, medan syran i Cola kommer att bryta ner eventuella envisa märken eller smuts.

Rengör toalettfläckar med vinäger och bakpulver

Det finns många sätt att rengöra toalettfläckar, men en av de mest effektiva metoderna är att använda vinäger och bakpulver. Dessa två ingredienser skapar en bubblande reaktion som hjälper till att ta bort fläckar från toaletten.

Vinäger är också utmärkt för andra hushållsarbeten, till exempel för att ta bort bläckfläckar eller oljebaserade färgstänk. Dessutom kommer den att bleka toalettstolen om det finns några kalkfläckar.

Om du upptäcker att kalkfläckarna inte blir bättre efter att ha använt vinäger och bakpulver kan det vara bäst att kontakta en fackman. Blekmedel kan användas för att bleka toalettstolen, men det tar inte bort kalkfläckarna.

Ta bort kalkavlagringar från toalettstolen med sandpapper

Att ta bort kalk från toalettstolen kan vara en skrämmande uppgift, men det är inte omöjligt! Faktum är att allt du behöver är några förnödenheter och lite arbete.

Först ska du samla ihop några förnödenheter. Du behöver sandpapper (helst fin kvalitet), långa handskar och en toalettborste.

Därefter tar du på dig handskarna och börjar slipa kalken tills den försvinner helt och hållet. Se till att gå långsamt fram så att du inte river sönder porslinet.

Om det finns kalk kvar efter skrubben häller du lite blekmedel i toaletten och låter det sitta i 10-15 minuter. Spola sedan ur toaletten för att skölja bort eventuella rester.

Avkalkning av toalettstolen med boraxpulver

Detta är ett billigt och enkelt sätt att ta bort kalk från toaletten.

Använd en toalettborste för att skrubba bort kalken från toalettstolen med borax innan du spolar ut den.

Låt pulvret sitta i 30 minuter och spola sedan ner det i avloppet efter att ha stängt av vattentillförseln vid kranen och öppnat locket ovanpå tanken för att undvika att dina vattenledningar skadas.

Borax är en syra som hjälper till att lösa upp avlagringar och fläckar.

Ta bort bruna fläckar från toalettstolen

Om du någonsin har tittat ner på din toalett och sett bruna fläckar på toaletten, oroa dig inte – du är inte ensam.

Dessa fläckar orsakas av järnoxid- eller rostavlagringar och de kan avlägsnas med lite ättika.

Blötlägg helt enkelt en trasa i ättika och skrubba fläckarna tills de försvinner. Se till att skölja området ordentligt efteråt för att ta bort alla spår av ättika.

Om de bruna fläckarna finns på toalettstolens insida kan du använda en tandborste för att få dem rena.

Hur tar du bort fläckar av hårt vatten från din toalett?

Det finns flera sätt att ta bort fläckar av hårt vatten från din toalett. Ett är att tömma toaletten på vatten och tillsätta en kopp Ättika. Ättikan hjälper till att bryta ner fläckarna av hårt vatten.

Ett annat sätt är att spruta ihop en blandning av bakpulver och ättika, låta det dra i 5 minuter, skrubba med en borste och skölja av.

För att ta bort fläckar av hårt vatten från toaletten kan du också använda ett blekmedel och skrubba med en tandborste. Följ instruktionerna på förpackningen till ditt blekmedel för att undvika skador på porslinet.

Hur lång tid tar det att rengöra en toa?

Hur lång tid det tar att rengöra toalettstolen beror på hur länge du låter rengöringsmedlet verka.

Vissa toalettrengöringsmärken rekommenderar att man väntar upp till 10 minuter innan man torkar av de yttre delarna av toaletten, medan andra rekommenderar att man låter det sitta i 15-20 minuter.

Du kan rengöra resten av badrummet medan du väntar på att toalettrengöringsmedlet ska verka.

Hur ofta ska jag rengöra min toalett?

Risken att komma i kontakt med bakterier på din toalett är större om du inte rengör den regelbundet. Var uppmärksam på hur ofta du använder badrummet för att undvika att bakterier byggs upp på produkter och ytor i området.

Det finns ingen anledning att rengöra toaletten varje dag. Faktum är att överdriven rengöring av toaletten kan göra mer skada än nytta. Men för att hålla den fräsch och hygienisk rekommenderas en skrubning varje vecka eller varannan vecka.

Om det finns många personer i ditt hushåll kanske du vill rengöra toaletten mer än en gång i veckan. Om någon i ditt hem har influensa eller andra sjukdomar bör du desinficera den nästan dagligen.

Similar Posts