Bästa toalettsitsen för barn: Test & rekommendationer

mamma hjälper barn att gå på toaletten med toalettsits för barn

När ditt barn ska börja gå på toaletten så är det en stor sak. Då är det viktigt att upplevelsen blir så positiv som möjligt genom god komfort. I vårt test av de bästa toalettsitsarna för barn presenterar vi de barntoasitsar som vi testat i detalj.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa toalettsitsen för dig och ditt barn.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Du hittar också en del viktig information på denna sida som du bör vara uppmärksam på när du köper en toalettsits för barn.

Fakta i korthet

 • För att ge ditt barn den nödvändiga säkerheten är stöd en viktig faktor när du köper en toalettsits till ditt barn.
 • Se till att toalettsitsen har rätt dimensioner och passar din toalett.
 • Vi rekommenderar att du väljer ett robust och antibakteriellt material.

Våra favoriter

Bästa wc-sitsen för barn med trappsteg

Denna modell från BAMNY har en integrerad trappa som gör det mycket lättare för barn att klättra upp på toaletten. Toasitsen finns i två versioner. För flickor i rosa och för pojkar i blått. Den extra utrustningen gör att priset blir lite högre.

BAMNY Potta träning toalettstol justerbar småbarn med stegpall stege för toaletter 38–42 cm, halkfri, kraftig (upp till 75 kg), vikbar för 1-7 barn (blå, 18 månaders garanti)

Modellen är lämplig från ett till sju år och har en kapacitet på upp till 75 kg, vilket visar hur robust konstruktionen är.

Tillverkaren berömmer den enkla rörelsen på toalettsitsen. Förutom de säkra materialen och den enkla monteringen. Kunderna beundrar den justerbara höjden på trappsteget, eftersom barn i olika åldrar då kan använda sitsen.

Den praktiska handtag som barnen kan hålla i medan de uträttar sina behov. Sitsen är vadderad vilket ger ökad komfort för barnet.

Kolla pris på Amazon

Bästa toalettsitsen för barn med halkskydd

Keeeper toalettsits för barn är verkligen en av de lite billigare modellerna, och finns i hela 14 färger med olika motiv. Den lämpar sig för barn mellan 18 månader och fyra år ungefär. Tillverkaren beskriver toasitsen som anatomiskt formad och med antislipfunktion.

keeeper toalettsits för barn, från ca. 18 månader upp till ca. 4 år, halkfri funktion, Ewa,

Vikten är bara 290 gram och måtten 40 x 30 x 12,5 cm ligger inom ett rimligt intervall. Sitsen är tillverkad av plast, mer exakt polypropen. Sitsen är enkel att använda. Du sätter den bara på din vanliga toalett och på så sätt får barnet en sits som passar dess lilla kropp. Barnet slipper sitta med rumpan halvvägs nere i toan och domnande ben.

Kunderna beundrar den enkla fästningen och antislippfunktionen. Detta är en riktig storsäljare, tack vare det rimliga priset och den enkla funktionaliteten.

Kolla pris på Amazon

Bästa hopfällbara toalettsitsen för barn 

Toalettsitsen från Besfair är ihopfällbar och därför idealisk för resor. Det kräver lite utrymme och levereras med en förvaringsväska. Toasitsen kan vikas till en liten storlek på 7x6x2cm. Vikten är endast 308 gram och måtten är mycket små med 19,6 x 13,4 x 5,8 cm.

Fällbar krukor för barn, Besfair vikbar kruka träning toalettsits, resor toalettsitsskydd, halkfri silikon & glidfri klämmdesign, plus buggy väska, perfekt för spädbarn, småbarn gRÖN

Sitsen övertygar med en barnslig tecknad design, som barnen älskar! Kunderna uppskattar särskilt vikten, bärbarheten och hygienen.

Kolla pris på Amazon

Frågor som du bör överväga innan du köper en WC-plats

I vilken storlek ska jag köpa en toalettsits för barn?

I Sverige är den överlägset vanligaste formen på toalettringen oval. Men det finns även modeller i fyrkantig eller rund design. Om din toalett har en mer udda design får du vara mer vaksam på att sitsen eventuellt inte passar din toalettstol.

De flesta toalettsitsar för barn passar bäst för ovala toaletter.

Vad är alternativet till en barntoalettsits?

Ett alternativ skulle vara pottan. Efter ditt barns blöjtid kan det vara fördelaktigt att börja med en potta under en övergångsfas. Många barn bygger upp en stark “relation” till sin potta. Den tillhör endast dem, till skillnad från toaletten som delas med resten av familjen.

Barn tycker att det är lättare att sitta på en potta, eftersom de kan hålla fast och benen inte hänger fritt. De erbjuds mer stöd. Pottan är ett mycket bra alternativ i bytet från blöja till toalett. 

Men sedan ska det tilläggas att det är underbart skönt när barnet kan börja använda en toalettsits. Då är det bara att spola ner kiss och bajs i vanliga toaletten. Det är slut med spolning och rengöring av pottan.

Vilka typer av toalettsitsar finns det för barn?

I grunden kan toalettsitsar för barn delas in i tre kategorier:

 • Stoppade
 • Vikbara
 • Med trappor

Och även om syftet med användningen förblir detsamma, finns det olika behov som du och ditt barn har och fördelar och nackdelar med dem.

Beroende på dina behov och dina barns preferenser finns det olika egenskaper du bör tänka på. 

Vilka är kännetecknen för en stoppad barntoalettsits?

För barn är det en stor förändring som sker när de ska börja gå på toa alldeles själva (precis som mamma och pappa). Det är därför viktigt att detta utvecklingssteg sker så enkelt som möjligt och ett steg är att göra det så enkelt och bekvämt som möjligt för ditt barn genom att förse dem med rätt wc-sits.

En vadderad toalettsits kan göra underverk. Den är skön och erbjuder en sittkomfort som ingen annan. Så hela processen kan ta längre tid för ditt barn.

Fördelar

 • Mjuk
 • Erbjuder komfort
 • Förenklar övergången

Nackdelar

 • Dåligt grepp

Hur fungerar en hopfällbar barntoalettsits?

Om du vill vara på den säkra sidan när du är på väg:

Du bör överväga att köpa en hopfällbar toalettsits som en extra modell. Hemma är förmodligen en stabilare toalettsits med extra utrustning att föredra.

Men en hopfällbar toalettsits passar perfekt när du är på resande fot och måste in på en (skitig) offentlig toalett. Den är lätt att rengöra, tar lite plats och installeras snabbt.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Praktisk
 • Enkel

Nackdelar

 • Sämre komfort
 • Lättare att glida

Vilka kännetecken har en barntoalettsits med trappsteg?

Speciellt om ditt barn är nybörjare när det gäller att gå på toaletten kan det vara en lättnad för dig och ditt barn att ha ett trappsteg upp till sitsen.

Trapporna ger ditt barn mer stöd och låter honom eller henne sätta ned sina små ben på trappsteget medan behoven uträttas. Det är skönt på så sätt att risken minskar för att benen somnar när fötterna får stöd och kan säkerställa att syresättningen tillgodoses i benen. Många toalettsitsar som har trappor har ett extra stöd som ditt barn kan hålla fast vid. Detta ger ytterligare säkerhet och möjliggör ett sorglöst besök på toaletten.

De flesta toalettsitsar med trappor är mer stabila än de enkla sätena och erbjuder därför mer säkerhet för ditt barn. De glider inte så lätt och ger ditt barn en bättre känsla. Den mer iögonfallande designen är en extra attraktion för ditt barn. Det kan hjälpa till att få ditt barn att testa den snabbare än med en enkel toalettsits.

Fördelar

 • Säkerhet
 • Bekvämlighet
 • Lämplig för nybörjare

Nackdelar

 • Dyrare
 • Behöver mer utrymme

Med dessa faktorer kan du jämföra och betygsätta barntoalettsitsar

Med våra utvalda inköpskriterier vill vi göra ditt val enklare och göra det lättare att jämföra toalettsitserna. Baserat på dessa kriterier kommer du kunna ta reda på vilken modell som passar dig och ditt barn:

 • Viktbelastning och åldersrekommendation
 • Material
 • Storlek och form
 • Färg och motiv

Nu kommer vi att förklara de viktigaste faktorerna mer detaljerat.

Viktbelastning och åldersrekommendation

Eftersom detta är en toalettsits för barn, kan man säga att medelvikten inte bör överstiga 27 kg. Således garanterar tillverkarna en optimal användning.

Det finns undantag där en maxvikt på upp till 75 kg anges, men i praktiken kan jag inte komma på något fall där en så hög viktbelastning skulle behövas på en så liten sits. Ofta kan dessa toalettsitsar vara mycket dyrare, så du bör vara uppmärksam när du köper.

Vad du också bör vara uppmärksam på är åldersklassificeringen. Barn från ca 12 månader till 7 år är lämpliga för toalettsitsar.

Material

Eftersom du går till toasitsen flera gånger om dagen är det viktigt vilket material den är tillverkad av.

Toalettsitsar är tillverkade av olika plaster, men också trä. Men vår efterforskning har visat att toalettsitsar för barn i princip alltid är gjorda av plast.

Billigare modeller är ofta tillverkade av polypropen (ibland kallat polypropylen) och blir snabbt spröda. Som ett resultat bryts de snabbt sönder. Det är bättre att använda ett material som heter Termoplast.

Det är starkare och mer motståndskraftigt. En ytterligare fördel med termoplast är att den har en antibakteriell effekt och därför är mycket hygienisk och perfekt för toaletten. Regelbunden desinfektion är inga problem alls för detta robusta material.

Storlek och form

Innan du köper bör du se till att barntoasitsen också passar på din toalett. Beroende på storleken och formen på din toalett måste sitsen anpassas till den och det är inte säkert att alla är lämpliga för dig och ditt barn.

Standardstorlek för toaletter har en ungefärlig längd på upp till 47 cm och en bredd på högst 38 cm. Men som nästan överallt finns det avvikelser och speciella mönster. Därför måste du verkligen överväga innan du köper vilken storlek du behöver och bäst är att mäta toalettstolens exakta mått, för att vara på den säkra sidan.

Och inte bara storleken är avgörande, utan också formen. Gamla toaletter kännetecknas av en rundare toalettring, medan den mest populära formen är oval. Vid modern design kan formen också vara kvadratisk eller åttakantig (hur dessa former nu matchar våra rundade bakdelar?)

Färg och motiv

Färg och motiv förändrar inte funktionen på sätet, men med ett ovanligt motiv kan du motivera dina barn att gå till vuxentoaletten. Denna faktor ska definitivt inte underskattas.

Det är samma princip som när du hackar upp en banan och kallar delarna för “pengar” eller skär en skåra i en morot eller gruka och kallar det för krokodil. Helt plötsligt mumsar barnet i sig med god aptit.

Om barnets toalettsits har ett gulligt mönster i en vacker färg. Kanske till och med en bild på barnets favoritfigurer, så kan det ge barnet goda associationer när det ska gå på toan.

Du känner ditt barn bäst och vet vad han / hon gillar och tycker om. Det kan vara bilar, flygplan, glass, prinsessor eller djurmotiv. Det är bäst om du involverar ditt barn i urvalsprocessen och låter honom / henne delta i beslutet. Det är ju inte du som ska använda den nya toalettsitsen.

Värt att veta fakta om barnens toalettsits

Hur länge kan jag använda en toasits till barnet?

Om toalettsitsen är gjord av ett robust material kan du använda barnstolen så länge ditt barn behöver det. Vanligtvis blir barn snabbt torka och vill gå på toaletten precis som mamma och pappa, utan någon hjälp.

Så du kan vanligtvis förvänta dig att toalettsitsen bara behövs under en kort tid.

Hur rengör jag en WC-plats?

I grund och botten räcker det att torka toasitsen regelbundet med fuktiga trasor. Om du desinficerar toalettsitsen då och då behöver du inte oroa dig för virus eller bakterier.

Se till att din städmetod inte är för aggressiv. Rengör toasitsen försiktigt med vinäger. Om du använder en grov tvättsvamp eller stålull kan du repa ytan och låta bakterier få fäste i reporna.

Similar Posts