Bästa lekhagen: Vi testar hur ditt barn kan leka tryggt

Litet barn sitter och leker i sin lekhage av trä

“Jag ska aldrig sätta mina barn i en hage”, sa alltid mamma. “Det är som att sätta dem i en bur!” Jag förstod delvis vad hon menade. Men om du letar efter ett sätt att låta ditt barn leka självständigt och säkert, så kan faktiskt en bra lekhage ibland vara det bästa alternativet.

De erbjuder ditt barn både skydd och rörelsefrihet. Många föräldrar vill inte längre vara utan lekhagar för sina barn. Men vilka kriterier måste du ta hänsyn till när du köper en lekhage och hur hittar du rätt lekhage för dig och ditt barn?

I vårt test av lekhagar presenterar vi de bästa och senaste modellerna i de olika kategorierna. Vi kommer också att ge dig intressant bakgrundsinformation och svara på alla viktiga frågor om lekhagar. Oavsett om du letar efter en lekhage med omslutande skydd eller inte, hittar du de bästa lekhagarna på marknaden här.

Fakta i korthet

 • En lekhage är en inhägnad lekplats för ditt barn. Den erbjuder tillräckligt med utrymme så att ditt barn inte begränsas i sin rörelsefrihet.
 • Traditionella lekhagar är gjorda av trä. Men det finns också produkter tillverkade av metall och plast. Säkerhet och stabilitet bör vara högsta prioritet för lekhagar.
 • När du köper en lekhage bör du ta hänsyn till storlek, form, funktioner och säkerhet.

Test av lekhagar: Våra favoriter

 • Den bästa stora lekhagen
 • Den bästa mindre lekhagen

Den bästa stora lekhagen

Den här stora lekhagen från Uanlauo kommer färdigmonterad och har en vikt på 12 kg. Det är en av de större produkterna på marknaden.

Uanlauo hopfällbar babylekhage säkerhetslekgård för småbarn, aktivitetscenter för barn inomhus eller utomhus (14 paneler multi)

Den är fullt certifierad för säkerhet och kvalitet. Detta inkluderar att lekhagen inte har några vassa kanter eller punkter som barnet kan skada eller klämma sig på. 

Lekhagen är flexibel på så sätt att den fungerar på både hårda och mjuka golv samt även utomhus på plana ytor. Den kan dessutom användas som barriär om du inte vill att ditt barn ska komma åt vissa farliga detaljer i ditt hem eller att ert husdjur inte ska komma åt barnet.

Kolla pris på Amazon

Den bästa mindre lekhagen

Denna lekhage från Roba med måtten 75 x 100 x 72,5 cm är en av de mindre och lättare produkterna. Designens spjälor är tillverkade i naturligt trä.

roba löparrutnät 'lyckobringare', löparstall 75 x 100 cm, säkert spelgaller inklusive skyddsinlägg och rullar, baby krängrutnät, trä natur

På det vadderade spjälskyddet finns små färgglada björnar och klöver. Tygskyddet är tillverkat av 35% bomull och 65% polyester. Vadderingen består av 100% polyesterfleece. Den klarar en belastning på 15 kg, vilket känns tryggt och väl tilltaget och ger intrycket av en robust produkt.

Ett vadderat och tvättbart inlägg följer alltså med denna hage från Roba. Tack vare den tregradiga höjdjusteringen kan du skydda ryggen med den här produkten. Hjulen ser till att du enkelt kan flytta lekhagen överallt. Hjulen kan “låsas” så att de inte rullar iväg.

Kolla pris på Amazon

Frågor som du bör överväga innan du köper en lekhage

Vid vilken ålder ska jag köpa en lekhage till mitt barn?

Du kan använda lekhagar från det att ditt barn föds. En hage är också mycket användbar när ditt barn börjar upptäcka sin omgivning.

Det är emellertid viktigt att uppmärksamma hur länge ditt barn kan leka i lekhagen. Vid en viss ålder kan det vara tillräckligt starkt för att välta den. Var i alla fall uppmärksam på detta och låt ditt barn inte leka utan tillsyn för länge.

Vad måste du vara uppmärksam på i en hage?

Innan du köper en lekhage finns det några saker du måste tänka på. Stabiliteten är en av de viktigaste faktorerna. Se också till att avståndet mellan spjälorna inte är för stort. Annars kan ditt barn försöka sticka ut huvudet mellan dem och fastna.

Det är också viktigt att det inte finns några avtagbara smådelar som kan sväljas. Det bör inte finnas några vassa hörn och kanter. Dessutom, om lekhagen är utrustad med hjul, bör du se till att de är låsbara. Detta förhindrar lekhagen att rulla bort om ditt barn rör sig mycket i den.

Hur länge kan mitt barn leka i en lekhage?

Du bör definitivt se till att ditt barn inte tillbringar för mycket tid i lekhagen. Vid en viss tidpunkt kan det bli lite begränsande för ditt barn. Särskilt om han eller hon börjar gå eller krypa, eftersom det begränsar hans eller hennes rörlighet lite.

Det är också viktigt att ditt barn upplever andra saker i sin miljö. Uppmuntra ditt barn att uppleva andra saker och inte bara leka i hagen.

Ska jag köpa en höjdjusterbar lekhage?

Du kan köpa lekhagar med eller utan en höjdjusterbar bas. Det finns många fördelar med att kunna justera höjden. Den största fördelen är att du slipper böja på ryggen hela tiden, när du ska lyfta upp eller hjälpa ditt barn med något.

Med höjdjusterbara lekhagar kan du sätta lekmattan mycket högt upp och använda den som en liggyta för ditt barn. På det här sättet behöver du inte böja dig så långt ner. Så snart ditt barn börjar krypa, springa eller dra sig själv, bör du justera mattan nedåt. På så sätt kan ditt barn inte falla ut.

Vi rekommenderar därför att du bestämmer dig för att köpa en höjdjusterbar lekhage, beroende på ditt barns storlek och ålder. För något större och äldre barn som redan börjat krypa eller springa behöver du inte nödvändigtvis den höjdjusterbara lekhagen. För yngre barn är det dock mer värt.

Vilket underlag behöver jag för en hage?

Med rätt inlägg blir det trevligt och mjukt för ditt barn. Vi rekommenderar att du köper extra inlägg här. Dessa kan vanligtvis fästas vid lekhagen med remmar på sidorna. Så de inte glider när ditt barn leker på dem.

Vilka typer av lekhagar finns det?

I grund och botten finns det två olika typer av lekhagar:

 • Lekhage med omslutande skydd
 • Lekhage utan omslutande skydd

Beroende på typ och krav är vissa bättre och andra är sämre, men alla har både fördelar och nackdelar.

För att hjälpa dig att bestämma den bästa lekhagen för dina individuella behov, kommer vi först klarlägga de grundläggande skillnaderna mellan de olika typerna. Detta hjälper dig att bestämma vilken som passar dig och dina behov bäst.

Vad är en lekhage med omslutande skydd?

Det vadderade stötdämpande tygskyddet skapar en mjuk yta för småbarn att känna sig bekväm på, varför en sådan modell är särskilt lämplig för mycket små barn. Eftersom tyget är anpassat till lekhagesformen är lekhagesstrukturen fast och kan inte ändras.

För att kunna fixera ett spjälskydd krävs en basplatta som är integrerad i lekhagen. Av denna anledning kan hagar med omslutande skydd inte ändra form, men de ger barnen en speciell komfort. Observera: Basplattor har vanligtvis en viktgräns på 15 kg, vilket motsvarar en ålder av cirka 24 månader – du bör också ha detta i åtanke när du gör ditt val.

Fördelar

 • Bekvämt underlag
 • Skydd mot skador
 • Tvättbar

Nackdelar

 • Fast form
 • Kan endast användas upp till en viss vikt
 • Utsikten över omgivningen är begränsad

Speciellt med små barn passar det ofta bra att hela lekhagen är vadderad – på botten och även på sidorna. På detta sätt kan barnet ligga mjukt på insatsen och skyddas från skador. En nackdel är att barnet inte kan titta genom lekhagen och observera omgivningarna.

I vissa modeller har skummadrasser täckta med ett tyg, vilket gör dem särskilt mjuka för barnet att ligga på. Skyddet är vanligtvis tvättbart vid höga temperaturer, vilket kan vara mycket praktiskt vid omvårdnaden av spädbarn. Lekhagar är emellertid inte främst avsedda att sova på, så insatserna behöver inte vara för mjuka för att ge en bra lekyta.

Lekhagsplattan kallas också ofta en lekmatta, som är tänkt att ge barnet en bekväm plattform att sitta och leka på.

Vilka egenskaper har en lekhage utan omslutande skydd?

Lekhagar utan vadderat skydd har vanligtvis inte en bottenplatta och står därför fritt i rummet eller trädgården. Fördelen med dessa är att småbarn kan använda dem i flera år. Golvplattor är endast hållbara upp till en viss vikt, men fristående lekhagar kan anpassas individuellt efter åldern. Tack vare avsaknaden av en lekmatta, kan en lekhage utan tygskydd användas som ett ställe att lära sig gå på eller som en ren lekyta.

Lekhagar utan tygskydd kan vanligtvis ändras i sin form tack vare att de inte är bundna av formen på lekmattan och det omslutande tyget. Hagen kan anpassas till miljön efter önskemål. På detta sätt kan modeller utan golv byggas upp flexibelt och möjliggöra femkantiga, sexkantiga eller till och med åttkantiga konstruktioner.

Fördelar

 • Enkel transport
 • Kan också användas som en barriär
 • Kan anpassas till miljön
 • Lämplig även för utomhusbruk

Nackdelar

 • Inget mjukt underlag

Denna typ av lekhage kan också enkelt konverteras till ett barriärnät. På detta sätt kan små barn hållas på ett säkert avstånd från farliga områden som en varm spis eller höga trappor. Säkerhetsbarriären kan hålla barnet borta från dessa områden genom att placera den runt området som ska säkras.

Lekhagar utan tyginlägg är särskilt lämpliga för utomhusbruk. Om ditt barn gillar att leka utomhus kan en hage utan lekmatta och tygskydd vara praktisk. Dessutom kan denna typ av lekhage enkelt fällas upp, vilket gör det lättare att transportera den till andra platser.

Du kan jämföra och betygsätta lekhagar baserat på dessa faktorer

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera lekhagar. Detta kommer att göra det lättare för dig att bestämma om en viss produkt är lämplig eller inte.

Sammanfattningsvis är dessa faktorer:

 • Storlek och form på lekhagen
 • Funktioner och utrustning
 • Säkerhet

I det följande kan du läsa vad respektive kriterier är och ta reda på om det är vettigt för dig att köpa en hage med vissa egenskaper eller inte.

Storlek och form på lekhagen

Hur stor din lekhage ska vara och vilken form den borde ha är naturligtvis en fråga om smak. Beroende på hur mycket utrymme du har tillgängligt är storleken på lekhagen viktig.

Runda lekhagar är större än kvadratiska, så de tar mer plats. De är perfekta om du har ett stort utrymme tillgängligt. Fyrkantiga lekhagar är mindre och därför perfekta om du vill placera dem mot väggen. Sexkantiga lekhagar passar också mot en vägg. Dessa tar lite mer utrymme än kvadratiska.

Naturligtvis beror det också på hur mycket tid ditt barn ska spendera i lekhagen. Om ditt barn bara ska sitta eller ligga i den en kort stund, om du ska göra något i hushållet, behöver den inte vara så stor. Men om ditt barn kommer att leka mycket och ta en tupplur i lekhagen kommer det att behöva mer utrymme. Han kommer inte att känna sig lika begränsad då.

Funktioner och utrustning

Lekhagarnas funktioner och utrustning inkluderar höjdjusterbarhet, hjul, lekhagsinsatser och glidspolar. Golvets höjdjusterbarhet är en viktig faktor när det gäller hur du använder lekhagen.

Omvandlad till en hylla kan du använda den för att byta på din baby eller för att lägga ned honom under en kort stund. Höjden är också en viktig faktor för din komfort och ergonomi. Ju lägre golvet är, desto längre ner måste du böja dig. Höjdjusterbara lekhagar kan hjälpa dig att ta hand om ryggen.

Hjul längst ner på hagen är praktiska om du vill kunna flytta på den ofta. Den behöver då inte så stationärt placerad i en viss position av rummet. Du kan enkelt rulla den till den position där den passar bäst just för tillfället. Se till att hjulen kan låsas och att ditt barn inte kan nå hjulen.

Vissa lekhagar kommer utan inlägg. Det är därför en fördel om du tittar på vad som ingår i leveransen. Naturligtvis kan du köpa separata inlägg eller lekmattor senare. Men om de ingår i leveransen sparar det dig lite arbete och den matchar hagens färg och form perfekt.

Säkerhet

En mycket viktig faktor är säkerheten för en hage. Din baby ska leka naturligt utan att skada sig själv eller bli utsatt för andra farliga saker. Idealt är lekhagen säkerhetstestade.

Stabilitet är en mycket viktig funktion som du bör vara uppmärksam på. Ju äldre och starkare ditt barn blir, desto större är risken för att lekhagen kan välta medan det leker. Naturligtvis får detta inte hända.

Se till att det inte finns några vassa hörn och kanter på lekhagen. Det är också viktigt att smådelar som kan sväljas tas bort. Om hjul är fästa vid lekhagen bör de placeras på ett sådant sätt att ditt barn inte kan nå dem ensam.

Om lekhagen är målad måste du se till att den är salivsäker. Detta är viktigt om ditt barn suger på kanten av gallret. Här bör du i allmänhet se till att de använda materialen inte är giftiga.

Fakta som är värda att veta om lekhagar

Finns det lekhagar för utomhuslek?

Du kan köpa lekhagar för utomhusbruk. Enligt vissa tillverkare kan deras lekhagar till och med användas inomhus och utomhus. Beroende på vädret, naturligtvis. Var uppmärksam på vad som står i bruksanvisningen. Modeller av trä bör till exempel inte användas utomhus för länge, eftersom materialet kan svälla och förstöras av regn och fukt.

Utomhus är lekhagar utan golv en fördel. På så sätt kan ditt barn leka säkert i trädgården och lära känna sin miljö på ett nytt sätt.

Similar Posts