Bästa sovpåsen: Låt babyn sova gott (och säkert!)

Baby sover i en sovpåse

När din baby (äntligen) har somnat så vill du att det ska sova skönt och tryggt. Helst inte täcka sitt huvud med en filt. En sovpåse löser detta problem och ger babyn välbehövlig vila.

I vårt test av sovpåsar presenterar vi de bästa sovpåsarna som vi har hittat. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation. Vi vill göra ditt inköpsbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa produkten.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Dessutom hittar du också en del viktig information på denna sida som du bör vara uppmärksam på om du vill köpa en sovpåse.

Fakta i korthet

 • En sovpåse är alternativet till vanliga filtar. Det förhindrar att ditt barn täcker sitt eget huvud med filten och garanterar optimal rörelsefrihet.
 • Du kan välja mellan sommar-sovpåsar, vinter-sovpåsar, året runt sovpåsar, swaddlepåsar och påsar med fötter.
 • Avgörande kriterier som material som använts, storlek, utförande, design och skötselanvisningar bör beaktas vid köp av en sovpåse.

Test av sovpåsar: Våra favoriter

 • Den bästa sovpåsen på sommaren
 • Den bästa sovpåsen på vintern
 • Den bästa sovpåsen för hela året
 • Den bästa swaddlepåsen

Den bästa sovpåsen på sommaren

Denna sovpåse från Alvi är tillverkad i bomull av hög kvalitet. Tyget är lätt men inte för tunt och värmer tillräckligt för vår- och sommartemperaturer.

Alvi sovsäck baby mus light I lätt babysovsäck ärmlös I sommarsovsäck pojkar och flickor I 100 % bomull I EKO Tex testad Größe: 70 Zootiere Puderblau

Den insydda dragkedjan kan öppnas nedifrån och upp, så att du kan byta barnets blöja utan att behöva ta ut det helt ur sovpåsen.

Den kan tvättas ända upp till 60 grader och dessutom torktumlas. Det gör den till ett praktiskt val för slutkörda föräldrar.

Kolla pris på Amazon

Den bästa sovpåsen på vintern

Denna sovpåse från ByBoom är den perfekta lösningen för kalla höst- och vinterdagar. Barnet lyfts in i de insydda fötterna, täcks och omlindas sedan med filtens vänstra och högra ändar för att hålla det bekvämt varmt.

ByBoom – baby vinteröverkast ”originalet med björnen”, universal för babyhalsduk, bilstol, t.ex. för maxi-cosi, romer, för barnvagn, buggy eller babysäng, färg: antracit/aqua

Den passar universellt i vanliga barnstolar, bärselar, babyskydd, barnvagnar och så vidare. Tack vare snäppfästsystemet kan säkerhetsbälten dras igenom utan problem.

Sovpåsen är tillverkad i mjuk Polar Fleece och kan tvättas upp till 30 °. Alla snäppfästelement och kardborrfästen bör vara stängda.

Kolla pris på Amazon

Den bästa sovpåsen för hela året

Denna tvådelade sovpåse tillverkad av 100% bomull av Coconette är lämplig för våren och sommaren samt för hösten och vintern. Dvs hela året runt.

Coconette året baby sovsäck cirkel – 2 delar: lång ärm innersäck & fodrad yttersäck för sommar och vinter, 100 % bomull Größe: 62/68 (3-6 Monate) Weiß

Den består av en långärmad inre sovpåse och en varm yttre sovpåse, som var och en snabbt och enkelt kan förslutas med snäppfästen och en glidande dragkedja.

Päronformen ger tillräckligt med benutrymme för barnet. Den kan också tvättas upp till 40 grader och kan torktumlas.

Kolla pris på Amazon

Den bästa swaddlepåsen

De här swaddlepåsarna från Lilly and Ben efterliknar tryggheten som babyn upplevde inne i livmodern, genom att den “omfamnar” babyn och håller armarna på plats.

Lilly and Ben swaddle - S/M eller L - lindningspåse linda filt sovsäck - set om 2

Modellen har benfickor som ger babyn möjlighet att röra på sina små ben, vilket bidrar till en obehindrad utveckling av höfterna.

Modellen finns i två storlekar, vilket gör att den går att ha ända upp till 6 månaders ålder då babyns “sprättande” omklamringsrörelser brukar försvinna. När dessa reflexer försvinner behövs inte swaddlepåsen längre eftersom barnet då inte längre väcker sig självt med allt “sprättande”.

Kolla pris på Amazon

Frågor som du bör tänka på innan du köper en sovpåse

Vad är en sovpåse och vilka är dess fördelar?

Barns sovpåse används huvudsakligen för nyfödda och spädbarn, men är också ett säkert och bekvämt alternativ för spädbarn över 1 år.

Sovpåsen kan i så fall helt ersätta kudden och den vanliga täcket. Detta beror på att det garanterar att barnet alltid är väl täckt utan att begränsas i dess rörelsefrihet.

En sovpåse erbjuder ett effektivt skydd mot överhettning och därmed en lägre risk för plötslig spädbarnsdöd. Speciellt under de första månaderna av livet kan bebisen ännu inte reglera sin kroppstemperatur fullt ut.

Men värme släpps ut via huvudet, varför det bör hållas fritt på natten. Till skillnad från under en filt, kan inte barnet snurra in sig själv i sovpåsen genom sina rörelser under sömnen eller ens begrava huvudet under den. Den fruktade överhettningen undviks således.

 • Effektivt skydd mot överhettning
 • Pålitligt skydd mot hypotermi
 • Tillräcklig rörelsefrihet
 • Känsla av säkerhet

En sovpåse erbjuder också tillförlitligt skydd mot hypotermi. Barnet kan inte sparka sig fritt och förblir därför bekvämt varmt hela natten.

Det begränsade utrymmet i en sovpåse ger ditt barn en känsla av säkerhet, liknande känslan i livmodern. Detta säkerställer också en trevlig och lugn sömn.

Beroende på säsong byter vi sovkläder. På vintern ska det hålla oss varma, men på sommaren kan det vara lite luftigare.

Under den kallare säsongen kan du ta på din baby en långärmad pyjamas eller en långärmad body. Under varma dagar är det bättre att välja en kortärmad body eller kortärmad pyjamas. Sovpåsen sätts på över, nästan som ett extra lager kläder, som också bör väljas efter säsong och temperatur.

Vilket material är det rätta?

Materialet, dvs alla tyger som används (inklusive foder), samt blixtlås och andra applikationer bör testas för skadliga ämnen och vara svett- och salivbeständiga.

Produkter av hög kvalitet kan godkännas med en märkning som bekräftar ett test för oskadlighet. Andningsförmåga är också en kvalitetsfunktion som inte bara är relevant på sommaren.

Vad måste jag vara uppmärksam på när det gäller komfort?

Komfort är en av de viktigaste faktorerna, så bebisen har det skönt. Se till att det inte finns några störande sömmar eller lappar, särskilt på baksidan. För en bekväm sömn i det rekommenderade ryggläget bör ryggsektionen ge en kontaktyta som är så len och smidig som möjligt. Men också i övrigt bör det inte finnas några oegentligheter i materialet som kan irritera den känsliga babyhuden.

Okomplicerad hantering garanteras av en blixtlås som går hela vägen runt, vilket gör det möjligt att öppna fotdelen snabbt och enkelt.

Vilka aspekter spelar en viktig roll när det gäller säkerhet?

När det gäller säkerhet är det viktigt att överväga om det finns nåt på påsen som kan lossna eller om det finns tygstycken eller snören som gör att det kan finnas risk för kvävning. Ärmar och hals bör justeras till ditt barns storlek, dvs aldrig för hårt, men inte heller för brett, så att ditt barn inte av ett misstag kan glida genom en öppning.

Dragkedjan bör helst täckas med ett tyg, dvs inte ligga exponerat, så att ditt barn inte kan skada sig självt.

Vilka typer av sovpåsar finns det?

I princip finns det fem olika typer av sovpåsar till babyn:

 • Sommarsovpåse
 • Vintersovpåse
 • Året runt påse
 • Swaddlepåse
 • Sovpåse med fötter

Du bör inte låta termerna sommar och vinter påverka dig för mycket, för vilken typ av sovpåse som är rätt beror till stor del på rumstemperaturen. Därför är det lämpligt att installera en temperaturindikator i barnets sovrum.

Nedan hittar du en kort beskrivning av de olika typerna.

Vad definierar en sommarsovpåse?

Sommarsovpåsen är utmärkt för varma temperaturer. Barnet ska vara mysigt omsluten men inte svettas. Dessa modeller är gjorda av lätta, tunna bomullstyg och kommer vanligtvis utan foder eller ärmar. Detta begränsar uppbyggnad av värme.

Fördelar

 • Tunt, lätt tyg
 • Perfekt för varma dagar
 • Okomplicerad hantering

Nackdelar

 • Inte lämplig för den kallare säsongen
 • Minst ytterligare en modell krävs

Sommarsovpåsar är extra okomplicerade i sin hantering. Eftersom de inte har ärmar utan bara remmar är det lättare att sätta dem på ditt barn. De torkar också snabbt och är därför snabbt redo att användas igen.

Vad definierar en vintersovpåse?

En vintersovpåse är gosig, varm och mjuk. Den är perfekt för kallare dagar och nätter. Ett tjockt foder ger utmärkt värme så att ditt barn inte behöver frysa.

Fördelar

 • Tjock, varm och gosig
 • Mjukt fodrat
 • Tyger och fyllnadsmaterial av hög kvalitet

Nackdelar

 • Lång torkningstid
 • Högre pris

Dessa modeller använder högkvalitativa material och är därför placerade i det högre prissegmentet. För hantering bör du tänka på: tjocka sovpåsar som dessa behöver lång torkningstid om den inte är lämplig för torkning eller om du inte har en torktumlare.

Vad definierar en året runt sovpåse?

Dessa kombinationer av sovpåsar i flera delar är oberoende av säsongen. På grund av olika modifikationer kan sovpåsen användas under hela säsongen både i svalare och något varmare temperaturer. Vanligtvis består dessa modeller av en inre och en yttre påse, som kan bäras separat eller den ena över den andra.

Fördelar

 • Individuella kombinationsmöjligheter för de enskilda komponenterna
 • Säsongsoberoende
 • Inga andra modeller behövs

Nackdelar

 • Åtdragning tar längre tid

Den lätta innerpåsen är lämplig för sommaren. Under våren kan du helst använda den tjockare påsen och under den svalare säsongen kan du kombinera båda delarna. Det finns också modeller där, till exempel vid varmare temperaturer, ärmarna kan tas av separat.

Året runt-påsen är därför – som namnet antyder – en produkt som kan användas året runt. Det här är mycket praktiskt eftersom du sparar pengar genom att du slipper köpa en andra säsongsbetonad modell.

Hur definieras en swaddlepåse?

Swaddling innebär att du lindar in babyn så att den inte kan röra armarna. Tanken är att påsen ska efterlikna tryggheten inne i livmodern, så barnet känner sig tryggt.

Swaddlepåsen hindrar även barnets mororeflex (omklamringsrörelse) som annars har en tendens att väcka barnet när det ligger och sover som sötast. Ni som har barn minns säkert den här rörelsen när babyn hastigt “sprätter till” med armar och ben för att sedan återgå till utgångsläget. Den här reflexen klingar av och försvinner vid 5-6 månaders ålder och då slutar man i regel använda swaddlepåsar.

Fördelar

 • Känsla av trygghet och säkerhet
 • Okomplicerad hantering
 • Kan också användas under dagen

Nackdelar

 • Används endast en begränsad tid
 • Inte lämplig för aktiva barn
 • Elastiskt linning måste passa exakt
 • Inte lämpligt för kalla temperaturer

Hur definieras sovpåsen med fötter?

I synnerhet äldre barn känner sig inte alltid bekväma i de klassiska modellerna på grund av deras ökade behov av att röra sig. Därför utvecklades denna form av sovpåse. Den speciella formen och de integrerade fotöppningarna gör att barnet kan stå upp och röra sig fritt även med sovpåsen.

Fördelar

 • Rörelsefrihet
 • Kan tas på långt innan sängdags

Nackdelar

 • Fötter blir kalla (strumpor krävs)
 • Risk för att snubbla

Speciellt barn som redan kan gå uppskattar denna frihet. Särskilt positivt är det att sovpåsen kan sätta på lite innan sovritualen. Om barnet sedan blir trött, finns det inget behov att byta klädsel.

Du kan jämföra och utvärdera sovpåsar baserat på dessa faktorer

Vilken sovpåse passar bäst för mitt barn? För att besvara denna fråga finns det ett antal faktorer som kan användas för att objektivt bedöma det breda sortimentet av produkter.

Sammanfattningsvis är dessa följande produktegenskaper:

 • Färg
 • Material
 • Skötselråd
 • Rekommendation för storlek / ålder
 • Öppning och stängning

I följande stycken kommer du att lära dig mer om varje aspekt så att du lättare kan jämföra produktbjudanden. Detta kommer att göra det lättare för dig att hitta rätt modell för dig och ditt barn.

Färg / material / skötselråd

För framställning av sovpåsar används främst tunna bomullstyg eller frotté. De är slitstarka och hudvänliga och passar därför även allergiker. Dessutom absorberar de mycket fukt. Frotté används ofta som ett inre foder, eftersom det kan absorbera svett särskilt bra. Detta ökar komforten för ditt barn och är därför också mycket lämplig för varmare dagar.

De tjockare vintermodellerna är vanligtvis mjukt fodrade, ibland även med dun och fjädrar. Dessa påsar tillhör dock oftast det högre prissegmentet. Du bör också notera att fyllmaterial, som fjädrar eller ull, har något mer krävande skötselanvisningar. De är ofta bara tvättbara upp till 30 grader och är inte lämpliga för torktumling.

Det är en stor fördel om sovpåsen är lätt att ta hand om, dvs lätt att rengöra. Bomull uppfyller detta kriterium perfekt, eftersom påsar gjorda av detta material inte förlorar sin kvalitet även efter att de har tvättats ett stort antal gånger.

Som regel passar de flesta modeller för maskintvätt på 40 grader. Vissa kan till och med tvättas upp till 60 grader. Detta är den ideala temperaturen för att säkerställa optimal hygien.

Många modeller är också lämpliga för torktumling. Den resulterande kortare torktiden kan vara en stor lättnad i vardagen. Det är dock tillrådligt att alltid ha minst en sovpåse i reserv.

Rekommendation för storlek / ålder

Åldersanpassad storlek och god passform är oerhört viktiga för att inte bara säkerställa den praktiska användningen av sovpåsen utan också säkerheten när bebisen bär den. Det mest avgörande kriteriet för att bestämma den optimala storleken är halsringningen.

Mellan barnets nacke och sovsäckens halsringning bör det få plats exakt en finger hos en vuxen.

Följande tumregel hjälper dig för att bestämma den korrekta längden på barnens sovpåse (i cm):

Barnets längd – huvudhöjd + 10 cm = Sovpåsens längd

I ord så kan formeln beskrivas så att hela babyn ska inte täckas av påsen utan den ska ju bara nå upp till halsen. Därför måste huvudets längd räknas bort. Sedan lägger du till ca 10-15 cm som ger ett lagom utrymme för benen.

Om du ger ännu större utrymme och köper en för lång sovpåse kan detta ha en negativ inverkan på värmestyrningen. Din babys kroppsvärme skulle inte räcka för att fylla ett så stort utrymme, och riskerar därför att bli kall. Det är därför mycket viktigt, inte bara för trivselklimatet, att du först tänker ut rätt storlek innan du köper sovpåse till ditt barn.

Ärmar / öppning och stängning

Rätt stängningsteknik är viktigt för enkel hantering. Det finns två-vägs eller till och med enkla blixtlås som helst kan öppnas från botten till toppen. De kör vanligtvis centralt eller längs sidorna.

Vissa modeller har en låsmekanism som förhindrar att blixtlåset öppnas av sig självt på grund av barnets rörelser. Det du definitivt bör vara uppmärksam på, om bekväm hantering är viktig för dig, är att nederdelen som helhet enkelt kan öppnas. Den här funktionen gör det lättare att byta blöja på natten.

Sovpåsar med ärmar är mer lämpade för kallare temperaturer, men det beror på tjockleken på tyget. Året runt modeller består vanligtvis av en tunnare långärmad innerpåse och en tjockare ytterpåse med remmar.

Andra har ärmar som kan tas bort efter behov. Av säkerhetsskäl bör armhålen i sovpåsar med remmar – precis som nacken – ge plats så att en vuxens finger kan finna rum däremellan.

Fakta värda att veta om sovpåsar för småbarn

Hur har barnets sovplats förändrats över tid?

När våra mammor och pappor var bebisar låg barn fortfarande och vilade under tjocka duntäcken i vaggan eller spjälsängen. Spjälsängar var dekorerade med väggar och tak, och med varje gästs besök ökade samlingen med kuddleksaker, som sedan, tillsammans med barnet, delade på det begränsade utrymmet i sängen.

Vid den tiden var antalet barn som plötsligt och oförklarligt dog alarmerande stort. Det gav upphov till en hel del forskning i ämnet ”plötslig spädbarnsdöd”. Den har visat att rätt sovmiljö för barnet tillåter optimal luftcirkulation och därför kan ge ett betydande bidrag till förebyggandet av detta tragiska missöde.

Det är nu känt att en baby inte behöver mer än en säng med en ordentlig madrass och en väl anpassad sovpåse för att sova. Det är också viktigt att rumstemperaturen i sovrummet inte blir för hög.

Sovpåsen förhindrar att barnet täcker ansiktet genom rörelser under sömnen. Det främjar också en hälsosam och säker ryggposition. För en bekväm och sorglös sömn är sovpåsen det bästa valet.

Similar Posts