Bästa klockradion: Test & rekommendationer

Kvinna vaknar i sängen och stänger av sin klockradio

Att vakna till ljudet av en klockradio är ett bra sätt att starta dagen. Du kan vakna upp och inte bli skrämd av ett öronbedövande larm, utan snarare av det lugnande ljudet från någon du gillar (som din favorit DJ i morgonprogrammet). Vi ska ta en titt på hur du väljer en klockradio så att du kan vakna i tid!

Fakta i korthet

 • En klockradio gör att du försiktigt kan kliva ur sängen på morgonen. Genom att spela din favorit- eller radiomusik börjar du dagen på gott humör.
 • I grunden skiljer man mellan digitala och analoga radioväckarklockor. Dessa finns i de mest varierande utföranden med de mest skiftande tilläggsfunktionerna.
 • En enkel klockradio tjänar sitt syfte. Det finns dock gott om tillbehör, till exempel Bluetooth-anslutningar eller USB-kontakter.

Test av klockradio: Våra favoriter

 • Bäst klockradio med laddare
 • Bäst klockradio med projektor

Bäst klockradio med trådlös laddning

Philips R7705/10 digitala klockradio synkroniserar tiden automatiskt. Det finns två olika larm för denna Philips klockradio, med både ringsignal och radio. Den här klockradion fungerar som en DAB+-radio, så att du kan njuta av kristallklar mottagning av de senaste nyheterna och dina favoritstationer. Du kan också förinställa upp till 20 olika stationer.

Philips R7705/10 Digital Väckarklocka med Radio FM/DAB+ (Bluetooth, Dubbelt Larm, Insomningstimer, Automatisk Tidssynkning, Reservbatteri, Trådlös Telefonladdare) - 2020/2021 Modell

En klockradio kan vara det bästa sömnhjälpmedlet. Insomningstimern leder dig långsamt in i en vilsam sömn i upp till två timmar, varefter den stängs av automatiskt.

Den här väckarklockan innehåller en trådlös laddningsplatta så att du kan ladda din telefon utan att behöva koppla in den. Dessutom har produkten även en USB-laddningsport för telefoner av äldre modell.

Den här klockradion har också en batteribackup så att du aldrig behöver ställa om klockan och larmen. Om det blir ett strömavbrott behöver du inte ställa om klockan och dina larminställningar sparas. Du kommer framför allt inte komma för sent till jobbet om ett strömavbrott skulle ske på natten.

Displayen är mycket tydlig med tre lättvalda ljusnivåer plus OFF. Du vill säkert inte att hela sovrummet ska lysas upp när du ska sova. Det är lätt att ställa in de olika larmen.

Du kan vakna till din favoritradiostation eller en signal med telefonen fullt laddad. Den här Bluetooth-klockradion har en trådlös mobilladdare (Qi-laddare) och USB-laddning.

Kolla pris på Amazon

Bäst klockradio med projektor

Sony ICF-C1PJ uppfyller de flesta krav man kan tänka sig för en klockradio med projektion.

Sony Radioväckarklocka med tidsprojektormodell ICF-C1PJ

Tidsprojektion

Tidsprojektionen är en har justerbar fokuseringsratt som kan projicera den aktuella tiden på vilken yta som helst. Den är idealisk för dem som har svårt att läsa klockor eller som vill sätta den var som helst utan att vara för skrymmande. Personligen skulle jag numera inte köpa en klockradio eller väckarklocka utan projektor. Om du vaknar på natten vill du inte behöva vända dig om och sömndrucken försöka kisa för att se vad klockan är. Med den här apparaten kan du enkelt slänga en snabb blick upp i taket, för att sedan snabbt somna om.

Stor display

Det är även lätt att läsa av tiden på LCD-skärmen. Den har ljus vit LED-bakgrundsbelysning. Du kan justera skärmens ljusstyrka. Den har tre olika inställningar för ljusstyrka och kontrast. Ja, faktum är att den har fyra, för man kan även stänga av skärmen helt om man är ljuskänslig och enbart förlita sig på projiceringen i taket eller på väggen. Det här enheten har fått kritik av vissa användare för att displayen skulle lysa för skarpt, men det håller jag inte alls med om. Jag tror snarare att de har varit lite för lata för att ens läsa lite snabbt i instruktionsboken.

Programmerbar sömntimer

Radioljud eller naturljud för en lugnande sömn. Programmerbar sömntimer. Klockradion har programmerbara naturljud som är lugnande för öronen och får dig att somna direkt (eller vakna på ett behagligt sätt.)

Gradvis väckningsalarm

Börjar med en låg volym och ökar gradvis till en hög volym. Det ger ett mjukt uppvaknande från sömnen.

Dubbla larm

Dubbla larmfunktioner är till hjälp. Väckningstiderna ställs in separat från varandra. Ställ in två separata väckningstider med den dubbla larmfunktionen. 

USB-port

USB-porten är avsedd för laddning av mobiltelefoner, vilket gör att du kan ha mobilen nära dig hela natten och att den ändå är fulladdad när du vaknar nästa dag.

AM/FM-radio

Inbyggd radio med digital tuner och 10 förinställningar.

Snooze-knapp

När du trycker på snooze-knappen stängs ljudet av och kommer automatiskt igång igen efter 10 minuter.

Automatisk DST-justering

Inbyggd kalender kan justera för sommartid eller normaltid.

Backup-batteri

Om strömmen går kommer tiden fortfarande att vara exakt och larmen kommer att låta. Du vaknar igen på morgonen, som om ingenting har hänt. Detta är en basfunktion på en klockradio, men underligt nog saknar en del modeller detta.

Kolla pris på Amazon

Saker du bör tänka på innan du köper en klockradio

Vad bör man tänka på när man köper en klockradio?

Målet med klockradion är trots allt att försiktigt väckas ur sömnen. Till skillnad från en konventionell väckarklocka bör alla vara medvetna om att strömförbrukningen är högre här. Dessutom bör man tänka på att man utsätts för ökad strålning, till exempel när man köper en radio med WLAN.

Om du har en batteridriven klockradio kan det hända att den får slut på ström medan du sover, vilket innebär att rätt tid inte längre visas på morgonen och att du försover dig.

För att detta inte ska hända kan man köpa klockradio med radiostyrt ur (radioklocka). Detta garanterar att du även vid ett strömavbrott (eller ett dött batteri) automatiskt får rätt tid inställd igen. Dessa fungerar som ett atomur, på så sätt att klockan synkroniseras med hjälp av en tidskodad bitsekvens från en radiosändare.

En radioklocka ser bland annat också till att tiden automatiskt ställs om från vinter- till sommartid, så du slipper göra det själv.

Vad är fördelen med en klockradio jämfört med de som bara ”piper” eller väcker dig med ljus?

Först och främst bör det betonas att ljusshower inte är lika effektiva som ljud. Det finns en risk att du inte märker ljusskenet när du sover, så vi rekommenderar väckarklockor som väcker dig med ett bakgrundsljud. Om du föredrar det mer skrikiga pipandet eller om du föredrar att vakna till din musik, radio eller nyhetssändning är upp till dina preferenser.

Fördelarna med en klockradio

 • Vakna individuellt med din favoritmusik eller radiomusik
 • Pipljud är också möjligt som backup
 • Gör det möjligt att börja dagen på gott humör

För vem är en klockradio lämplig?

En klockradio är lämplig för alla åldrar och gör det möjligt att försiktigt väckas ur sömnen.

Eftersom det finns en mängd olika erbjudanden är det lätt att hitta rätt väckarklocka för varje åldersgrupp. En LED-display med extra stora siffror är till exempel mycket lämplig som en klockradio för seniorer, medan en tonåring kan köpa en med Bluetooth för att väckas av sin egen favoritmusik.

Vad värdesätter du i din klockradio?

Innan du köper en sådan väckarklocka bör du informera dig om de många erbjudandena och vara uppmärksam på vad du särskilt värdesätter. Det spelar ingen roll om det är en digital klockradio eller en klockradio med Dab+. Du bestämmer hur du bäst börjar dagen.

Vilka typer av klockradio finns det?

I grund och botten är vi överens om att en klockradio huvudsakligen har en funktion: att väcka dig. Beslutet är dock inte helt enkelt, eftersom det finns många olika typer och varianter av klockradior.

Som namnet antyder tas analoga, digitala eller radiostationer emot från Internet och omvandlas till en väckarklocksfunktion. Huruvida väckarklockan slutligen är utrustad med CD-enhet, USB-port, WLAN eller batterier är upp till var och en.

Det är viktigt att först ta itu med de väsentliga frågorna, till exempel om radion endast ska fungera som väckarklocka eller om denna också ska användas för underhållning under hela dagen.

I så fall bör man sedan välja en klockradio med bättre ljud och ytterligare externa anslutningsmöjligheter. Är en projektion av tiden viktig för dig, vill du ställa in flera väckningstider eller ansluta klockradion till en mobilapp? Här är de viktigaste frågorna som du måste ställa dig:

 • Analog
 • Digital
 • Ytterligare funktioner

Nedan finns detaljer om var och en av dessa, så att det blir lättare för dig att fatta beslutet att köpa den perfekta klockradion.

Vad är skillnaden mellan en digital och en analog klockradio?

Det finns två typer av klockradioapparater: digitala och analoga.

Till skillnad från de traditionella analoga stationerna är DAB ofta överlägsen dem när det gäller ljudkvalitet. Produkter som är kompatibla med DAB+ kan dessutom förutsäga ytterligare information, till exempel artister eller information om vädret.

Fördelar med DAB+ jämfört med analog teknik:

 • Bättre ljud
 • Större programutbud
 • Visar ytterligare information

Vilka ytterligare funktioner bör klockradion erbjuda?

Om du inte vill lämna den första låten som väcker dig på morgonen åt slumpen bör du fundera på att köpa en klockradio med tilläggsfunktioner.

För att bli väckt av din absoluta favoritlåt är det bäst att leta efter en klockradio som kan anslutas till en MP3-spelare. Eller kanske ännu hellre en som är utrustad med Spotify-connect, så du kan väckas till ljudet av dina egna favoritlåtar. Ett annat alternativ är att välja en apparat med USB-uttag.

Om du har en pålitlig internetuppkoppling hemma kan du också överväga att köpa en WLAN-klockradio. Detta har fördelen att du kan få tillgång till ett nästan obegränsat antal radiostationer på internet.

Fördelar med ytterligare funktioner:

 • Personlig favoritmusik
 • Varierat
 • Flera stationer

Ett annat övervägande skulle vara att köpa en fjärrkontroll. På så sätt kan du snabbt justera volymen när det plötsligt står en besökare vid dörren eller mobiltelefonen ringer.

Du kan använda dessa faktorer för att jämföra olika klockradio

I det följande vill vi visa dig vilka kriterier du kan använda för att jämföra och utvärdera klockradioapparater. Detta kommer att göra det lättare för dig att avgöra om en viss produkt är lämplig för dig eller inte.

 • Larmtider
 • Projektion
 • Sömntimer
 • Display
 • Volym

Larmtider

Du går förmodligen upp vid en annan tid under veckan än på helgerna. Därför bör du köpa en klockradio med minst två väckningstider.

De flesta apparater har minst två justerbara väckningstider. Detta är också perfekt om du måste gå upp vid olika tider under veckan eller om du delar väckarklockan med din partner. Speciellt i det fallet bör du definitivt se till att kunna ställa in mer än bara en väckningstid.

Fördelar

 • Passar även för partnern
 • Kan användas för olika väckningstider

Projektion

Vad är skillnaden mellan en vanlig klockradio och en med projektion? Jo, en med projektion projicerar helt enkelt tiden på väggen eller taket.

Du behöver alltså inte röra dig för att titta på displayen, utan det räcker med en enda blick i taket för att veta vad klockan är. Om du vill kan du också få andra detaljer, som datum eller veckodag, projicerade på väggen.

Fördelar

 • Se tiden på ett ögonblick, utan att röra dig
 • Lättare att somna om när du slipper vända på dig

Sömntimer

Eftersom vi inte bara vill fokusera på processen att vakna, utan också bör tänka på att somna, finns det en särskilt praktisk funktion för detta: sömntimern.

Denna är särskilt lämplig när du har problem med att somna. Sömntimern kan programmeras så att den spelar musik under en viss tid (upp till 90 minuter, beroende på modell) och sedan självmant övergår till standby-läge.

Jag har själv ibland somnat med en spotifylista i öronen och sedan vaknat efter ett par timmar av att listan fortfarande spelar i öronen. Detta leder till usel sömn. Då önskar jag att jag hade haft en sömntimer på vid insomnandet.

Fördelar

 • Hjälper till vid problem med att somna

Display

Här finns det olika preferenser när det gäller ljusstyrka och storlek på siffrorna eller displayen. LCD- eller LED-displayen spelar en viktig roll som komponent i klockradion.

Små siffror räcker för barn, medan äldre personer bör fästa vikt vid en lättläst display. Det skulle vara en stor fördel att välja en display som kan dimmas till olika nivåer. Om den lyser upp rummet för mycket är det lika bra att se till att den kan stängas av. Om väckarklockan har en integrerad ljussensor kan displayens ljusstyrka dämpas automatiskt.

Volym

Det är viktigt att vara uppmärksam på om volymen på väckningssignalen kan ändras separat från volymkontrollen på radion. Detta är särskilt viktigt om du inte vill ryckas upp ur sängen av ett gällt ljud på morgonen. Eller att ljudet är för lågt, så du inte vaknar.

Similar Posts