Bästa värmefilten: Vårt test för gosig värme!

Ungt par värmer sig under bruna värmefiltar

När du är frusen finns det inget skönare än att krypa ner under en varm, gosig värmefilt. I vårt test av värmefiltar presenterar vi de värmefiltar vi har testat. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation för att göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa värmefilten.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör vara uppmärksam på om du vill köpa en värmefilt.

Fakta i korthet

 • Ström flyter genom en tråd med högt motstånd i värmefilten. Detta värmer upp den och låter dig sova bra.
 • Om du vidtar vissa säkerhetsåtgärder är värmefiltar inte farliga. De är till och med fördelaktiga för personer med allergier, artros, nack- eller ryggsmärta.
 • Värmefiltar är inte elslukare och kommer inte att leda till att din elräkning skenar, även om du använder dem ofta.

Test av värmefiltar: Våra favoriter

 • Det bästa värmefilten med många temperaturnivåer
 • Det bästa gosiga värmefilten
 • Det bästa värmefilten av fuskpäls

Det bästa värmefilten med många temperaturnivåer

AEG WZD 5648 har hela 10 uppvärmningsnivåer vilket naturligtvis är perfekt för människor som är känsliga för kyla. Den har också hög effekt och om den är smutsig kan du tvätta den lätt. Det är perfekt för en mysig kväll framför TV:n eller i trädgården.

AEG WZD 5648 värmeskydd för långvarig och jämn värme, justerbar timer (1–9 timmar), elektronisk temperaturreglering, 10 temperaturnivåer, maskintvättbar, ca 130 x 180 cm

Det bruna värmefilten från AEG består av 73% flanell och 27% polyester. Med måtten 130 x 180 cm är det en av de större värmefiltarna.

Kolla pris på Amazon

Det bästa gosiga värmefilten

Den gosiga Medisana HDW-vändbara värmefilten övertygar med sin tvåfärgsdesign och storleken, som är perfekt för två personer.

Överhettningsskydd och automatisk avstängning garanterar säker sömn hela natten. Med 120 watt effekt är HDW:s kudda värmefilt ungefär genomsnittet av alla värmefiltar.

Med måtten 180 x 130 x 2 är MEDISANA HDW kudda värmefilt mycket rymliga och passar också bra för två personer.

Det bästa värmefilten av mjuk fuskpäls

Den mjuka värmefilten från Klarstein är med 130 x 180 cm en XL värmefilt. Den har 120 watt och kan justeras till sex olika uppvärmningsnivåer. Filten är tillverkat av supermjuk fuskpäls och kan tvättas enkelt i 30 grader i tvättmaskin. Den elektroniska delen kan enkelt tas bort.

Som en extra funktion har detta värmefilt också en inbyggd timer. Filten stängs av automatiskt efter 1 till 12 timmar.

Frågor du bör ta itu med innan du köper en värmefilt

Hur fungerar en värmefilt?

Ström flyter genom en tråd med relativt hög motstånd, som genererar värme. Så här värms upp ditt värmefilt. Uppvärmning av den värmefilten är jämförbar med hur en glödlampa fungerar. När det gäller glödlampan värms också ledningarna upp av strömflödet. Så här skapas värmen.

Hur stort måste min värmefilt vara?

I princip beror storleken på det värmefilten på storleken på din madrass och på din egen höjd. Den optimala värmefilten för din säng har samma dimensioner som din madrass.

Det värmefilten kan också vara mindre än din madrass, men vi rekommenderar att du inte köper en större. Detta beror helt enkelt på att du inte ska vika en värmefilt. När du fäller filten bryts de tunna värmetrådarna av så att den inte längre kan generera värme.

Naturligtvis spelar din höjd också en roll i att välja det ideala värmefilten. Ju högre du är, desto större måste din värmefilt vara. Om du vill generera värme i specifika områden räcker en mindre filt.

Är värmefiltar skadliga för hälsan?

Om du följer vissa säkerhetsriktlinjer är det inte skadligt för din hälsa att använda en värmefilt. Tvärtom, de är till och med gynnsamma för personer med allergier, artrit, rygg- och nacksmärta.

värmefiltar hjälper till att bekämpa vägglöss. Detta är särskilt fördelaktigt för allergiker, eftersom kvalster minskar med upp till 50% när den värmefilten används regelbundet.

Om du lider av artrit kan vi också varmt rekommendera en värmefilt. Den värme som genereras hjälper ben och muskler att värma upp och slappna av.

Den förbättrade blodcirkulationen minskar smärta och stelhet, vilket leder till en djupare och mer vilsam sömn. Detsamma gäller rygg- och nacksmärta – även dessa bekämpas av den selektiva värmen. Detta garanterar en bättre sömnupplevelse.

Är värmefiltar farliga?

Brännskador, elektriska stötar och husbränder – dessa tre skräckscenarier är vad många av oss tänker på när vi tänker på värmefiltar. När de används korrekt är värmefiltar inte farliga alls.

Om du följer dessa tips kan du sova lugnt även med en värmefilt.

Tips för säker användning av värmefiltar

Se synliga ledningar och andra skador omedelbart: I allmänhet rekommenderar vi att du kontrollerar din värmefilt regelbundet

Vik aldrig din värmefilt: De känsliga ledningarna i det värmefilten kan gå sönder när de vikts.

Använd inte begagnade värmefiltar: Du bör köpa nya värmefiltar av säkerhetsskäl och inte ta över begagnade filtar någonstans.

Använd aldrig en värmefilt i kombination med en varmvattenflaska: Varmvattenflaskor kan ha hål där varmt vatten kan komma undan. Normala värmefiltar är vattentäta, men de kan inte rymma stora mängder vatten. Om du lider av inkontinens bör du köpa en värmefilt med god isolering.

Använd endast värmefiltar vid kontinuerlig användning om filten har märkts av tillverkaren som lämplig för kontinuerlig användning: Av säkerhetsskäl bör du stänga av och koppla ur vanliga filtar innan du lägger dig.

Följ alltid tillverkarens anvisningar.

Hur mycket el drar en värmefilt?

Ofta överskattas elförbrukningen av värmefiltar. Faktum är att värmefiltar inte är elslukare och kommer inte att öka din elräkning.

Vilka är alternativen till värmefiltar?

Naturligtvis behöver du inte köpa en värmefilt om ett alternativ är mer användbart för mig. Du kan till exempel använda en värmedyna eller en varmvattenflaska i stället för en värmefilt. Naturligtvis beror detta mycket på den avsedda användningen.

Vilka typer av värmefiltar finns det?

I princip kan du skilja mellan två typer av värmefiltar:

 • Värmefilt
 • Värmemadrass

För att få optimala sovförhållanden på vintern bör rumstemperaturen inte vara för hög, men sängen ska vara bekvämt varm. Men genom att lufta ensam, svalnar hela rummet, inklusive din säng. värmefiltar hjälper dig att lösa problemet.

I följande avsnitt kommer vi att gå närmare in på de typer av värmefiltar som nämns ovan. Med en lista över fördelar och nackdelar försöker vi hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Vad är värmefiltar?

En värmefilt ser ut som en vanlig extra filt som den du har på din soffa eller i sängen. Det speciella med det är att du kan värma upp det elektroniskt.

De flesta filtar har tre till sex värmenivåer, som du kan justera individuellt. För att värma upp den snabbt, bör du ställa in den på högsta nivå i början och sänka temperaturen gradvis.

Förutom de kalla vintermånaderna är den värmefilten också mycket trevlig för muskelproblem eller ledvärk.

Även om det är en filt, har den elektronik inbyggd i den som är direkt fäst på din kropp. Därför, leta efter nationellt eller internationellt erkända testseglar när du köper. Det är bättre att inte köpa billiga produkter.

Fördelar

 • Värme över hela kroppen
 • Mot fysiskt lidande

Nackdelar

 • Strömförsörjning krävs
 • Inte lämplig som bas

Du bör alltid använda din värmefilt helt utspridd för att inte riskera överhettning. Dessutom ska det endast användas som ett skydd och inte som underlag. Det är inte utformat för att stödja din kroppsvikt. Filten måste ha överhettningsskydd för din egen säkerhet.

Fråga om en automatisk avstängning så att du kan använda din värmefilt för att somna. Detta innebär att värmeförsörjningen automatiskt stängs av efter en viss tids användning.

Liksom alla andra elektroniska apparater, koppla bort din värmefilt omedelbart om du spelar något.

Köp en modell där du kan ta bort kontrollpanelen. På så sätt kan du rengöra den i tvättmaskinen så att du kan använda din filt hygieniskt länge.

Vad är värmemadrasser?

Till skillnad från det värmefilten används ett värmemadrass för att värma upp din säng eller för att hålla den vid rätt temperatur. Du kan inte täcka dig själv med det, eftersom det är mycket för hårt för det. Men det hjälper dig också att koppla av dig själv och dina muskler.

För att din värmemadrass ska fungera optimalt bör du alltid köpa den en storlek mindre. Ur hygienisk synvinkel och med avseende på allergier bör du se till att du får tvätta din värmemadrass. Om detta inte är tillåtet kan det finnas möjlighet att behandla kvalster eller liknande med en ångrensare.

Fördelar

 • Värma upp sängen
 • Olika värmezoner
 • Aktiv kvalsterkontroll

Nackdelar

 • Dyrare
 • Strömförsörjning krävs

Förutom värmereglering, timeralternativ och överhettningsskydd, erbjuder högkvalitativa tillverkare ytterligare funktioner. Till exempel finns det modeller som låter dig värma olika områden i kroppen.

Det finns också värmemadrasser som har inbyggda allergibekämpande temperaturnivåer. Dessa är utformade för att bekämpa utvecklingen av kvalster på och i din madrass.

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera värmefiltar baserat på dessa faktorer

Följande artikel är avsedd att visa vilka egenskaper du kan använda för att jämföra och utvärdera värmefiltar. Detta hjälper dig att avgöra om en viss produkt är lämplig för dig eller inte.

Följande faktorer sammanfattas:

 • Säkerhet
 • Går att tvätta i tvättmaskinen
 • Temperaturnivåer
 • Material
 • Storlek

Säkerhet

Vid köp av elektrisk utrustning är säkerhet naturligtvis första prioritet. Alla värmefiltar som är godkända för försäljning i Sverige är utrustade med säkerhetsfunktioner som överhettningsskydd och automatisk avstängning.

Tyvärr finns det ändå alltid värmefiltar som säljs olagligt till ett billigt pris och motsvarande osäkra. Så om säljaren inte är 100% ansedd, bör du undvika sådana ovanligt billiga erbjudanden. Du bör också se till att din värmefilt är försedd med säkerhetsmärkning.

Går att tvätta i tvättmaskinen

Om du är en mycket hygienisk person är tvättbarheten för det värmefilten förmodligen det viktigaste för dig. Men även om maskintvätt inte är din högsta prioritet, bör du tvätta filten då och då för att förhindra att bakterier och kvalster sätter sig. Du bör därför se till att din värmefilt är tvättbar.

Vissa värmefiltar kan tvättas genom att ta bort locket, andra kan tvättas med värmeelementet. värmefiltar som du kan tvätta helt är av högre kvalitet, men naturligtvis är de också lite dyrare.

Temperaturnivåer

Värmefiltar är utrustade med flera temperaturnivåer, vilket naturligtvis är en stor sak eftersom alla har sitt eget personliga behov av värme. Utetemperaturen avgör också om vi vill att det ska vara riktigt mysigt eller snarare ljummet.

Normala värmefiltar har mellan en och tio temperaturnivåer. I grund och botten, ju fler temperaturnivåer, desto bättre. Men om temperaturen är för ansträngande kan du också köpa en ny generation värmefilt. Dessa har sin egen värmenivå och justerar automatiskt sin temperatur till omgivningens temperatur.

Material

Innan du köper bör du tänka på vilket material du gillar och vill ha till ditt värmefilt. Inuti den värmefilten hittar du isolerade värmetrådar med skum. Ovanpå detta finns ett lock som ofta består av följande material:

 • Flanell
 • Bomull
 • Polyester
 • Fleece

Vilket material som är bäst för dig beror på din preferens och naturligtvis tillämpningsområdet. Om du letar efter en mysig värmefilt till din soffa är en mysig fleecefilt antagligen mycket lämplig medan bomull eller polyester är mer lämpade för en täcke.

Storlek

Tänk på hur stor din madrass är. En idealisk filt för din säng bör vara storleken på din madrass. Om du bara behöver filten för att ge värme vid vissa punkter, kan du också använda en mindre.

Dock bör den värmefilten vara större än din madrass, eftersom du inte ska fälla upp den. De känsliga värmetrådarna bryts snabbt när de vikts.

Naturligtvis beror storleken på den ideala värmefilten också på din höjd. Ju större du är, desto större måste ditt värmefilt vara för att hålla dig varm nog.

Fakta som är värda att veta om värmefiltar

Hur tvättar jag en värmefilt?

För att ta bort bakterier, kvalster och smuts bör du tvätta ditt värmefilt då och då. Det finns i princip två typer av värmefiltar. Vissa har ett tvättbart lock, medan andra kan du tvätta helt. Du måste dock vidta vissa säkerhetsåtgärder vid båda typerna av tvätt.

Många värmefiltar har ett avtagbart lock som du kan rengöra i tvättmaskinen som normalt. Torka sedan av värmeelementet med en fuktig trasa. Vid rengöring måste du dock se till att apparaten är avstängd.

Pluggen bör därför inte anslutas och batterierna / det uppladdningsbara batteriet tas bort. Annars kan en kortslutning uppstå när enheten tas i drift igen. värmefiltar av hög kvalitet kan tvättas helt med sitt värmeelement eftersom deras ledningar är vattentäta. Du bör ändå välja programmet för skonsamt tvätt och inte snurra det värmefilten efter tvätt.

Säkerhetstips för tvätt av värmefiltar

 • Innan rengöring bör du ta ut kontakten ur uttaget
 • Efter tvättning bör du lufttorka filten
 • Dra inte ut filten efter tvätt; värmetrådarna kunde gå sönder
 • Du ska inte ansluta det värmefilten direkt efter tvätt och värma det till torrt, annars kan en kortslutning uppstå
 • Du bör aldrig sänka regulatorerna under vattnet
 • Se till att inget vatten kommer in i huset, vilket också ökar risken för kortslutning
 • Var noga med att inte använda ångrensare för rengöring. Ångan kan tränga in i värmeelementet och orsaka kortslutning.
 • Använd inte aggressiva rengöringsmedel.

Vem uppfann den värmefilten?

1912 uppfann den amerikanska doktorn Dr. Sidney I. Russel den elektriska värmefilten, som under de följande åren ersatte sängpannor och värmestenar mer och mer. Livskvaliteten för människorna kunde ökas avsevärt med denna uppfinning.

Similar Posts