Soffrengöring – Så tvättar du soffan

kvinna tvättar röd soffa med en trasa

Är det inte konstigt att du tvättar dina kläder varje vecka, medan det kan dröja åratal mellan gångerna du tvättar din lortiga soffa ordentligt? I soffan uppstår snabbt nya fläckar av olika slag. Men för att förhindra att de sticker ut på ett obehagligt sätt, i ett vackert möblerat vardagsrum kan du ta bort fläckar på velour, mikrofiber och andra tyger med olika metoder. Du kan ta reda på hur det här fungerar här.

Vardagen lämnar sina avtryck på möblerna

Du gillar att ha det bekvämt på soffan. Du äter och dricker, barnen springer runt och även husdjur föredrar vanligtvis att ligga på soffan med sin familj istället för på filten på golvet. Med tanke på de dagliga påfrestningar och belastningar som en soffa vanligtvis utsätts för är det därför inte förvånande att det med tiden uppstår ett antal fläckar på den. Detta kan vara ett bevis på ett aktivt och turbulent familjeliv och att man känner sig bekväm i soffan och gillar att använda den ofta och länge. Men mat, svett, urin eller vattenfläckar på soffan är inte trevligt att titta på.

Följande tips ger dig användbara instruktioner om hur du kan bli av med dessa fläckar snabbt. Du kommer att lära dig vilka rengöringsmetoder som är bäst lämpade att hantera de olika fläckarna så att din soffrengöring blir så effektiv som möjligt.

Kolla tillverkarens instruktioner

När du köper en soffa finns det ofta tydliga instruktioner om hur du bör tvätta soffan. Eftersom tillverkaren har bäst koll på vilka material och färger som används när de gör soffan så är det vettigt att lyssna på deras råd.

Kontrollera soffans rengöringskod

Ibland finns det en bokstavsmärkning någonstans på soffan (lika lättbegripliga som hieroglyfer.) Ofta på ett klistermärke på insidan av sofframen. Det här är faktiskt koder som beskriver hur du bör tvätta soffan.

W: “Vattenbaserad tvätt”. Använd vattenbaserat medel för att tvätta soffans klädsel. Med “vattenbaserat medel” menas en lösning som har vatten som sin huvudsakliga komponent.

S: “Kemtvätt”. Denna soffa bör endast kemtvättas. Här används alltså kemikalier för att tvätta rent klädseln. Inte vatten.

S/W: “Vatten- eller Kemtvätt”. Den här möbeln tål både vattentvätt och kemtvätt.

X: “Endast dammsugning”. I undantagsfall förekommer det en X-märkning som innebär att du endast kan dammsuga soffan.

Testa på en dold del av soffan först

Vilken tvättmetod du än väljer, så är det klokt att prova att tvätta en undanskymd del av soffan först för att se att den inte missfärgas eller liknande. Ibland kan man till och med få med ett extra tygstycke i samma tyg som soffan som man kan testa på.

Agera snabbt!

I de flesta fall är det viktigt att agera snabbt på färska fläckar innan de torkar ut. En färsk fläck bör först sugas upp med en trasa. Du får aldrig gnugga, eftersom detta bara smutsar djupare in i tyget. Det riskerar dessutom att gnugga bort färg från tyget vilket kan göra tyget flammigt.

Borsta bort lösa partiklar

Borsta först bort alla brödsmulor, dammråttor och andra lösa objekt från soffan med en torr borste. Ner med det på golvet bara. För snart ska du dammsuga upp det.

Dammsug soffan

Ta sedan dammsugaren och sug upp damm och andra mindre smutspartiklar. Dessa riskerar annars att tvättas in i soffan och du kan nu lättare fokusera på de större problemområdena, som matfläckar, kaffefläckar och om ni har husdjur, till och med urinfläckar.

Rengör tygsoffan med bikarbonat

När det gäller tygsoffor så kan du försöka undvika dyra tvättmetoder och istället ge ett beprövat och billigt hushållsmedel en chans: bikarbonat. Det är inte bara lämpligt för att ta bort fläckar, till exempel från vävda tyger, det neutraliserar också lukt, har en desinficerande effekt och bekämpar bakterier och dammkvalster.

Om du har bestämt dig för att rengöra soffan med bikarbonat kan du göra det både torrt och vått. Om du vill rengöra torrt behöver du bara en dammsugare utöver pulvret. För våtrengöring bör en svamp och varmt vatten finnas tillgängligt. För den torra versionen är det bara pulvret som strös över soffan. Låt sedan pulvret arbeta över natten och dammsug det helt enkelt dagen efter.

Din soffa kommer att få ett speciellt fräscht botemedel om du duttar det strödda medlet med en fuktad svamp. Vänta sedan tills klädseln är torr igen och använd en dammsugare för att rengöra sodas yta. Om du rengör soffan med bikarbonat, kommer du också att bli av med obehaglig lukt, till exempel rök från cigaretter, mycket lätt. Soffan blir ren och luktar behagligt fräsch igen. Också perfekt att göra soffan färsk igen efter vintern!

Ångtvätta soffa

Rengöring av soffan med ångtvätt rekommenderas för dig som vill undvika ytterligare kemiska rengöringsmedel. Den höga tvättkraften hos ångtvätt gör det enkelt att ta bort fläckar från soffan. Ångan dödar bakterier, tar bort lukt och får till och med djupt sittande smuts ur tyget. Ångtvätten styrs över klädseln som en vanlig dammsugare. Vanligtvis medföljer ett speciellt tillbehör till enheten för att rengöra en stoppad soffa och ta bort lukten.

  • Läs bruksanvisningen. Det finns en anledning till att en ångtvättar kommer med instruktioner. Läs dem noggrant innan du börjar. Tänk särskilt på att även om soffan tål vatten så är det inte säkert att den tål värmen som ångtvätten skapar.
  • Dammsug först. Dammsugning av din soffa innan tvätten gör det mycket lättare att rengöra den. Smuts, damm och andra lösa partiklar kommer inte i vägen och ger din ångtvätt en ren yta att arbeta med.
  • Vädra i rummet. Slå på en fläkt och öppna alla fönster i rummet för ett starkt korsdrag. Detta hjälper till att hålla luftcirkulationen stark och förhindra uppbyggnad av fukt och mögel.
  • Testa ett område först. Detta steg är så viktigt att det bör upprepas. Välj en liten dold plats för att testa rengöringsmetoden, till exempel baksidan eller insidan av soffan eller en separat tygbit eller kudde.
  • Låt soffan lufta. Sitt inte på soffan medan den fortfarande är våt. Håll fönstren öppna för att hjälpa till att torka ut rummet. Var medveten om att det kan ta tid. Lämna soffan orörd över natten för att den ska torka helt.
  • Dammsug sist. Dammsug igen. När du har ångat klädseln, hjälper det till att se till att allt smuts som lossnat av rengöringsmedlet tas bort. Kom bara ihåg att vänta tills soffan är helt torr innan du dammsuger.

Tvätta mikrofibersoffan med mild tvål

Också från avdelningen för beprövade hushållsmedel kommer tipset att rengöra en mikrofiber soffa med curd soap, som är en mycket mild tvål. För att göra detta arbetar du med vatten och curd soap och rengör klädseln med en svamp. Alternativt kan du också använda enkel glasrengöring, som du kan köpa billigt i affären, som de flesta andra softrengöringsprodukter. För mer envisa fläckar rekommenderar vi att du först sprayar rengöringsmedlet på en svamp och sedan torkar försiktigt fläcken från utsidan till insidan.

När du arbetar med fukt när du rengör soffan bör du låta den torka tillräckligt efteråt. Bra rengöringsresultat kan också uppnås med schampo eller tvättmedel. Du kan arbeta med tvättpulver för att rengöra mikrofiber-soffor. Gnid pulvret på soffan med en våt svamp och torka sedan av det med en trasa efter att det har trätt i kraft.

Tvätta soffan med mattvätt

När du tar bort fläckar från en soffa, kan en professionell matt-tvättsmaskin som den som erbjuds av märket Kärcher också hjälpa. Lämpliga maskiner tar inte bara bort obehagliga lukter och husdjurshår, de kan också ta bort särskilt intensiva fläckar från soffan. Speciellt för allergiker är en sådan djup rengöring mycket attraktiv.

Textilrengöring eller klädseltvätt från affären

Om du tittar på textilrengöringsprodukter i affären så kommer du att märka att det finns praktiska sprayer som kan användas för att tvätta vissa soffor. Polyester såväl som blandningar av nylon och bomull kan enkelt rengöras med dem. Förutom att ta bort smuts neutraliserar de också lukt.

Uthyrningstjänst för tvättmaskiner

Hos en del företag kan man hyra mattvättsmaskiner. Men utrustningen kan inte bara användas till att tvätta mattor utan även soffor kan rengöras. Ett tips är därför att någon gång emellanåt hyra en riktig proffsmaskin och gå igenom hela hemmet på en gång. Allt från mattor, soffor, fåtöljer och sängar. På så sätt kan du rengöra din soffa (och resten av ditt hem) professionellt utan att behöva köpa en dyr, stor maskin som du bara behöver använda någon enstaka gång då och då.

Ta bort urinfläckar

Om urinfläckar finns i soffan, som katt- eller hundurin, rekommenderas att rengöra den med kallt vatten. Fläcken torkas först av med en fuktig trasa. Därefter behandlas den med vinägervatten. Slutligen behandlas fläcken med en blandning av vatten och milt rengöringsmedel.

Oavsett om det är en mörk, ljus eller till och med vit soffa – har du olika möjligheter, från bikarbonat till våtsugning, för att få din soffa ren och ta bort lukten. De flesta rengöringsmedel är mycket billiga och finns i varje välstorterad butik.

Rengöring av en skinnsoffa

Speciellt skinnsoffor är mycket dyra att köpa. Så det är desto mer irriterande när de blir smutsiga. För att få din lädersoffa ren igen är det bäst att använda vatten med mild tvål (curd soap) som löses upp för att gnida skinnet med. Fuktig rengöring rekommenderas endast för mindre fläckar. Efteråt ska du alltid låta lädret torka ordentligt. Kulspetsfläckar kan enkelt tas bort från läder med mjölk. Och på mocka kan du arbeta med mycket fint sandpapper om fläcken redan har torkat in.

Innan du börjar bör du kontrollera om fuktig soffrengöring är lämplig för dina möbler. Fukten ska bilda pärlor eller droppar på ytan av lädret. Det betyder att du kan tvätta din äkta lädersoffa. Om materialet absorberar vätskan, rekommenderas det att använda en fuktig trasa för att rengöra lädersoffan.

Tvätta imitationslädersoffan

Imitationläder ska alltid torkas fuktigt. Lägg lite tvättvätska i vatten och absorbera en del av den med en svamp. Vrid ur den väl och arbeta sedan med de stoppade möblerna. Testa också en “dirt eraser” smutsborttagarsvamp, vilket också har visat sig fungera på imiterade skinnsoffor.

Rengöring av en oljig soffa

Eftersom fett frigörs från mänsklig hud vid varje användning kan soffan bli fet med tiden. För att rengöra en fet soffa, kan en fläckborttagningsspray eller en konventionell fettborttagare hjälpa till. Goda resultat kan också uppnås med rakskum. De klädda möblerna kan sedan behandlas med en borste och rengöras med vatten. Fönsterrengöringsmedel har också visat sig vara effektiva för att ta bort fetthinnan från tyget.

Similar Posts