Bästa mattvätten: Vårt test för rengöring av mattor

Test av svart mattvätt på vit matta

Mattor är svåra att rengöra för hand. Professionell rengöring kan vara mycket dyr, vilket ofta gör att dina mattor rengörs ordentligt alldeles för sällan. Men med mattvättar kan du rengöra din matta snabbt och effektivt själv.

Med vårt test av mattvättar vill vi hjälpa dig att hitta den bästa mattvätten. Vi har jämfört dammsugare, rengöringspulver, mattshampo och mattskum och listat deras fördelar och nackdelar. Vi vill göra ditt köpbeslut så enkelt som möjligt.

Fakta i korthet

 • En mattvätt är en rengöringsenhet som gör att du kan rengöra mattan mycket snabbt och effektivt.
 • Ett billigt alternativ till mattvätten skulle vara den traditionella dammsugaren eller mattrengöringsmedel från affären.
 • Rengöringsprocessen vid användning av en mattvätt är indelad i fyra steg: förtvätt, huvudtvätt, sköljning och dammsugning.

Test av mattvättar: Våra favoriter

 • Den bästa mattvätten med mattshampo
 • Den bästa mattvätten med ånga
 • Den bästa mattvätten med stor kapacitet
 • Den bästa mattvätten med extra lång slang

Den bästa mattvätten med mattschampo

CLEANmaxx Professional gör rengöring och dammsugning av mattor enklare än någonsin tidigare. Eftersom mattschampot, som också ingår, kommer få din matta att lysa igen på nolltid.

Det faktum att det smutsiga vattnet sugs upp förkortar omedelbart torktiden betydligt så att din matta ser som ny ut på nolltid. Den roterande turboborsten säkerställer djup renhet och tankarna för det smutsiga och färska vattnet har stor kapacitet.

Den bästa mattvätten med ånga

Ångmoppen Vileda Steam, som vi även nämnt i vårt golvmoppstest, är bra för hygienisk och grundlig renhet på alla hårda golv och mattor. Ångmoppen använder ånga för att ta bort upp till 99,9% av bakterier och bakterier från golv – utan användning av kemiska rengöringsmedel.

Den högkvalitativa mikrofiberhöljet på Vileda Steam säkerställer renhet på hårda golv utan att lämna ränder efter sig. Tack vare den medföljande “mattglidaren” blir mattorna hygieniskt rena. Den är klar att användas på golvet inom 15 sekunder. En tankfyllning med vatten räcker för en yta på upp till 130 m².

Den bästa mattvätten med hög kapacitet

Thomas mattvätt Bravo 20 är en apparat som ger dig möjlighet att rengöra mattan enkelt och snabbt, men ändå noggrant. Med en behållarvolym på 20 liter är den idealisk för hela hushållet

Konkret betyder detta att produkten passar dig om du vill använda apparaten upprepade gånger på olika platser. Exempelvis i sovrummet, vardagsrummet eller barnrummet. Mattvätten är mycket liten och kompakt.

Thomas Bravo 20 har ett mattmunstycke, klädselmunstycke och sprickmunstycke. Den är därför en ”allroundare” och passar perfekt för alla slags fläckar och missfärgningar.

Den bästa mattvätten med extra lång slang

BISSELL MultiClean Spot & Stain tar bort fläckar oavsett var de är – på mattor, trasmattor och mjuka ytor som soffor, madrasser, bilinredning med mera.

Kombinationen av vatten, BISSELL rengöringsmedel och MultiClean Spot & Stain mattvätt med sin starka sugkraft är en perfekt kombination för att få dina mattor rena. Den extra långa slangen på 2,20 m gör det möjligt att rengöra noga och du når platser var som helst i ditt hem utan problem.

Spot & Stain inkluderar flera tillbehör för rengöring av små eller smala fläckar och utrymmen. Så hörn, kanter och svåråtkomliga områden kan rengöras noggrant. Avtagbara vattentankar möjliggör enkel fyllning och tömning.

Frågor som du bör tänka på innan du köper en mattvätt

Vad är en mattvätt?

En mattvätt är en mattrengöringsmaskin. Om du vill undvika dyr rengöring av specialister är det bäst att använda en mattvättmaskin.

Vatten sprutas på mattan med ett rengöringsmedel och sugs omedelbart upp igen.

Vilka är alternativen till en mattvättmaskin?

Ett billigare alternativ skulle vara de konventionella “kemiska” produkterna från affären. I detta fall kan mattor rengöras med ett rengöringspulver eller rengöringsschampo. Pulvret eller schampot appliceras på mattan, gnuggas för hand och slutligen dammsugs. Vi kan till exempel rekommendera rengöringspulvret från Vanish.

Den våt/torra dammsugaren är en alternativ enhet. Den är inte bara lämpligt för mattor utan också för släta ytor.

Men om du letar efter en maskin som också kan ta bort mycket ingrodd smuts, skulle ångmoppen vara ett annat alternativ för dig.

Kan jag hyra en mattvätt?

Ja, du kan hyra en mattvätt om du vill – åtminstone i de större städerna. Kostnaden för att köpa en ny mattvätt är hög. Om du bara planerar att använda den någon enstaka gång (exempelvis efter en fest i hyrd lokal) finns det möjlighet att hyra en mattvätt till ett rimligt pris. För en kortvarig användning är detta det billigare alternativet.

Du kan kolla på Internet för att se om det finns ett hyresföretag nära dig.

Hur använder man en mattvätt?

Rengöringsprocessen när du använder en mattvätt är indelad i följande steg: förtvätt, huvudtvätt, skölj och dammsugning.

Först sker förtvätten. Det handlar om att spruta vattnet och rengöringsmedel på mattan genom ett munstycke. Blötläggningstiden för mattschampo varierar från tillverkare till tillverkare, men du bör vänta minst 10 minuter för att schampot ska suga in.

Detta följs av huvudtvätten. Under denna process dras golvmunstyckena över mattan och medlet arbetas in i mattan. Smutsen som lossnar dammsugas upp i samma eller nästa arbetscykel.

Skölj nu med rent vatten och rengöringslösningen sugs upp tillsammans med smutsen med hjälp av sugmunstycket. Efter torkning bör du dammsuga mattan noggrant med en dammsugare.

Vilka typer av mattvättar finns det?

I princip finns det fyra typer av mattvättar

 • Dammsugare
 • Mattvättpulver
 • Mattshampo
 • Mattskum

Mattor kan rengöras både med hjälp av elektriska apparater och för hand med hjälp av pulver, schampo eller skum. Hanteringen är ibland mycket olika.

I följande avsnitt vill vi därför presentera dessa fyra olika metoder. Dessutom kommer vi kort att förklara skillnaderna mellan dem för att hjälpa dig ta reda på vilken mattvätt som passar dig. Fördelarna och nackdelarna med de enskilda typerna presenteras tydligt för jämförelse.

Hur fungerar en dammsugare?

En tvättdammsugare är en rengöringsmaskin som liknar en konventionell dammsugare, men utrustad med ett spray- och sugmunstycke. Spraymunstycket fördelar en rengöringsvätska över mattan. Den sugs sedan upp av sugmunstycket tillsammans med smuts.

Fördelar

 • Ryggvänligt arbete
 • Idealisk för rengöring av stora ytor
 • Kan också användas för rengöring av fordonsinredning och klädsel

Nackdelar

 • Relativt dyr att köpa
 • Lång torkningstid

För dig som gillar att spendera lite extra pengar för enkel rengöring av stora ytor rekommenderas användning av tvättdammsugare. Vid köp av en produkt bör man vara noga med att köpa en högkvalitativ produkt, eftersom det i billigare versioner ofta blir kvar för mycket fukt i mattan, vilket kan leda till mögel.

Hur fungerar ett mattvättpulver?

Användningen av ett mattvättpulver är ganska enkelt. Pulvret strös på ytan som ska rengöras, bearbetas med en borste och sugs upp med en dammsugare efter en kort blötläggningstid.

Fördelar

 • Ingen torkningstid
 • Lämplig för riktad fläckborttagning
 • Billigt att köpa

Nackdelar

 • Ofta kvarstår pulverrester
 • Inte lämplig för alla typer av mattor
 • Manuell införlivning av pulvret

Pulvret erbjuder snabba och billiga åtgärder, till exempel för mindre spill. Jämn fördelning av pulvret kan emellertid vara lite svårt.

Hur fungerar en mattschampo?

Professionell djuprengöring kan uppnås med mattschampo. Detta blandas i en speciell maskin för rengöring av mattor. Maskinerna kan hyras från en butik, så förutom schampot är det små eller inga kostnader.

Fördelar

 • Billigt att köpa
 • Kan också användas för rengöring av fordonsinredning och klädsel
 • Lämnar antistatiskt skydd

Nackdelar

 • Lång torktid
 • Funkar endast med specialutrustning

De som inte har något emot att ta en omväg till butiken i förväg kan se fram emot ett djupt effektivt rengöringsresultat. Speciellt för känsliga mattor är schampo den mest effektiva och skonsamma metoden.

Hur fungerar mattskum?

I likhet med mattrengöringspulver måste mattskummet appliceras på mattan och sedan bearbetas med en borste. Efter att skummet har torkat, dammsugs det med en dammsugare. Torkningen tar vanligtvis cirka 1-2 timmar.

Fördelar

 • Redo att använda
 • Lätt att använda
 • Billigt att köpa

Nackdelar

 • Lång exponeringstid
 • Manuell införlivning av skummet

Mattskummet kräver också viss fysisk ansträngning och styrka. Skummet är dock mycket lätt att applicera och en mild rengöringsmetod.

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera mattvättar baserat på dessa faktorer

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera mattor. Detta kommer att göra det lättare för dig att bestämma om en viss mattvätt är lämplig för dig eller inte.

Sammanfattningsvis är dessa:

 • Storlek
 • Vikt
 • Tankvolym
 • Prestanda
 • Mattmunstycke
 • Klädselmunstycke / spaltmunstycke

I följande stycken kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur de kan klassificeras.

Storlek

Mattvättar har en viss produktstorlek. Dessa dimensioner kan vara av intresse för dig om du har begränsat utrymme att lagra apparaten i ditt hem. Dessutom äger du vanligtvis redan en normal dammsugare, som också behöver sitt utrymme.

Du kanske vill lagra mattvätten i ett skåp som bara har en viss bredd. För att maskinen ska passa in i skåpet utan problem, bör det ha en viss storlek. Generellt sett, ju mindre den är desto lättare är den att hantera.

Vikt

Eftersom mattvätten ofta används av individer och i hemmet, bör det vara praktiskt. Den ska vara lätt att transportera, vilket innebär att du borde kunna flytta runt den enkelt och flexibelt. Rengöring av mattor bör inte bli en tortyr för ryggen och övriga delar av kroppen.

Ju lägre vikten på artikeln, desto bekvämare är det för dig att skjuta mattvätten fram och tillbaka!

Behållarvolym

En annan aspekt att tänka på är mattvättens behållarvolym. En mattvätt suger upp smuts och samlar den i en behållare.

Ju mindre kapacitet, desto oftare måste du tömma behållaren och därför kan endast ett begränsat antal kvadratmeter dammsugas. Vanligtvis är en behållarvolym på 4 till 10 liter helt tillräcklig.

Prestanda

Strömstyrkan hänvisar till mattvättens motor och ger information om strömförbrukningen från uttaget. Motoreffekten berättar emellertid ingenting om den kraft som genereras av munstycket under rengöring.

Mycket watt betyder inte nödvändigtvis god sugkraft. En mattvätt med en effekt på 3000 watt är naturligtvis mycket kraftfull, men den använder också mycket el.

Om du letar efter en energieffektiv mattvätt är effektstyrkan viktigt för dig. En hög elräkning kan således undvikas!

Mattmunstycke

För närvarande dammsuger många människor olika golv som golvbeläggning, laminat, mattor och plattor med samma borste eller munstycke. Med tanke på att olika golv också har olika krav på borsten eller munstycket kan du i värsta fall skada ditt golv med det.

Klädselmunstycke / spaltmunstycke

Ett smalt klädselmunstycke passar för dammig soffklädsel, gardiner och madrasser. Spaltmunstycket är särskilt lämpligt för rengöring av hörn, kanter och fogar.

Med klädsmunstycket är det möjligt att tränga djupt in i klädsspalter. Detta munstycke är också perfekt för rengöring av interiören i bilar. Spaltmunstycket är ett smalt rör, plattat på spetsen. Med detta munstycke kan du dammsuga även bakom små möbler.

Similar Posts