Tvätta musmatta – Snabbt & enkelt!

Man tar fram alla saker som behövs för att tvätta sin musmatta

Vilken typ av musmatta har du?

Materialet på din musmatta avgör hur djupt du behöver rengöra den – kanske är det en neoprenmatta eller kanske en gummimatta. Vissa musmattor kan tvättas i maskin beroende på tyget, men vi rekommenderar att du istället följer vår guide eftersom det är det säkraste och bästa sättet att rengöra din musmatta utan risk för att skada den. Den här guiden fungerar för alla musmattor av tyg om du följer stegen till punkt och pricka.

Hur rengör man en musmatta av tyg?

Den här handtvättsmetoden fungerar enkelt på alla mjuka musmattor, inklusive de med handledsstöd och de som är gjorda av tyg, neopren osv. Som synes fungerar metoden även för den steelseries musmatta som vi använder i beskrivningen nedan.

Saker du behöver:

 • Ljummet vatten
 • Handtvål
 • Ren tvättsvamp eller trasa
 • Torr handduk

Steg 1 – Lägg musmattan i vasken/badkaret

Placera musmattan i diskbänken eller, om du använder en stor musmatta, i ett badkar. Fukta musmattan lätt med vatten och antingen handtvål eller milt schampo. Du kan också använda diskmedel – men handtvål är att föredra eftersom den är mjukare och skonsammare mot tygerna.

Steg 2 – Sänk ner den i vatten

Lägg din musmatta i handfatet eller badkaret och se till att trycka ner den så att vattnet täcker den. Låt den sitta i vattnet en liten stund så att allt fett och all smuts som har absorberats i musmattan hinner lösas upp.

Steg 3 – Knugga försiktigt

Använd antingen en svamp eller en borste eller till och med bara dina bara händer för att skrubba alla särskilt smutsiga ställen. Det är viktigt att använda en mjuk svamp eller borste. Om du använder vassa verktyg kan du skada din matta. Tricket med att rengöra musmattan är att vara så skonsam som möjligt. 

Steg 4 – Skölj med vatten

När du är nöjd med att du har gett musmattan tillräckligt med djupmassage för att få ut all smuts och fläckar ur tyglagren sköljer du den under kranen med varmt vatten tills alla spår av tvål är borta och vattnet rinner helt klart. Se till att det inte finns några spår av tvål kvar. Glöm inte att skölja både fram- och baksidan av musmattan för att få bort all tvål.

Steg 5 – Torka musmattan

Ta en handduk och klappa musmattan torr. Även denna åtgärd måste göras på ett milt sätt. Detta kommer inte att torka musmattan helt och hållet, så du måste låta den lufttorka resten av dagen. Det kan hjälpa att placera den nära en fläkt för att torka den snabbare.

Det bästa sättet att torka musmattan efter att den har tvättats är att låta den lufttorka inomhus eller om möjligt hänga ut den i solen. Om du verkligen har bråttom tillbaka till spelandet och inte har tid att låta den lufttorka kan du använda en hårtork.

Men se till att använda den lägsta värmeinställningen och att inte ha hårtorken för nära musmattan. Att blåsa din musmatta med för mycket värme kan verkligen skada ytan, så fortsätt med försiktighet.

När bör du tvätta musmattan?

Du bör rengöra musmattan flera gånger per år eller när den blir smutsig. När du tar hänsyn till hur ofta du använder den kan du tänka dig att smuts och bakterier kan börja utvecklas på den. Om du tvättar din musmatta under hela året kan du undvika att den blir alltför smutsig med tiden, särskilt om du använder den varje dag. Om du spiller något på dynan bör den rengöras direkt för att undvika fläckar.

Det råder enighet om att du bör rengöra din musmatta noggrant med några veckors mellanrum om du använder den ofta. Om du använder den mer sällan än så bör det räcka med en gång i månaden eller en gång varannan månad.

Hur rengör man en musmatta utan vatten?

Det finns sätt på vilka du kan rengöra din musmatta utan vatten. Vad du använder för att rengöra din musmatta påverkas dock av vilka material musmattan är gjord av.

Du kan välja att använda antibakteriella våtservetter för att torka av musmattan. Dessa är användbara eftersom de håller musmattan fri från smuts, och de dödar också eventuella kvarvarande bakterier. De brukar ha en behaglig doft, vilket är ytterligare en fördel.

En fuktig handduk av fiberduk är ett annat bra sätt att rengöra musmattan utan vatten. Den hjälper till att avlägsna smuts och skräp och gör att din musmatta blir fräschare.

Hur tar man bort fläckar från en musmatta?

Det bästa sättet att ta bort fläckar från en musmatta är att lägga en liten mängd diskmedel på musmattan och skrubba den lätt med en borste eller en trasa. Lägg lite vatten på musmattan och löddra upp den. Detta hjälper till att lyfta fläckarna. Kom alltid ihåg att skölja musmattan och låta den torka efter detta.

Beroende på vilka material musen är tillverkad av kan du välja att lägga den i tvättmaskinen. Du bör alltid vara försiktig när du gör detta, och du vill placera den på en snabb och kall tvätt.

Utöver detta kan du välja att använda rengöringsservetter för att ta bort fläckarna. Det bästa sättet att ta bort fläckar är dock att blötlägga och skrubba musmattan.

Hur lång tid tar det att torka en musmatta?

Hur lång tid det tar att torka en musmatta beror på vilket material den är tillverkad av och hur blöt musmattan är. Om musmattan bara är lite fuktig torkar den mycket snabbare än en musmatta som är helt genomblöt.

På det hela taget tar musmattor dock inte alltför lång tid att torka eftersom de är relativt små och tunna. Det kan ta mellan 5-10 minuter och några timmar för en musmatta att torka.

Om du placerar musmattan i solen eller i ett varmare rum torkar den mycket snabbare än om den till exempel ligger i en kall eller fuktig miljö.

Kan man tvätta musmattan i en tvättmaskin?

Ärligt talat är ovanstående process så enkel att det inte finns någon egentlig anledning till varför du skulle vilja använda tvättmaskinen för att göra detta jobb. Vi skulle inte rekommendera att lägga musmattan i tvättmaskinen för ofta. Detta är något som du förmodligen främst bör välja att göra om du inte kan rengöra musmattan för hand.

Om det finns en särskilt envis fläck kan du teoretiskt sett kasta en musmatta av tyg/duk i tvättmaskinen. Med det sagt är risken att musmattan skadas betydligt större än vid handtvätt.

För dem som kanske inte har så mycket tid att rengöra sin musmatta kan det vara bra att använda tvättmaskinen, men det rekommenderas inte för alla typer av material.

De flesta tygmattor tål att placeras i tvättmaskinen. Om din musmatta är tillverkad av material som polyester, nylon, skum eller gummi kan den användas i tvättmaskinen. Om din dyna är tillverkad av andra material eller har en egen design tryckt på den kan användning av tvättmaskinen skada materialet och trycket.

Material som går att köra i tvättmaskin:

 • Mikrofiber
 • Akryl
 • Gummi
 • Nylon
 • Polyester
 • Skumplast
 • Acetat

Om du använder en tvättmaskin finns det vissa försiktighetsåtgärder som du måste ta hänsyn till:

 • Se till att tvättmedlet är milt och inte avsett för grovtvätt.
 • Ställ in tvättmaskinen på låg temperatur, som tidigare nämnts kan det vara skadligt att använda för varmt vatten.
 • Ställ in tvättmaskinen på en lätt cykel för att garantera säkerheten för din musmatta.
 • Använd inte blekmedel eller andra speciella rengöringsmedel. Det räcker med tvättmedlet.
 • Använd inte torktumlaren. Lufttorka alltid din musmatta, oavsett om du rengör den för hand eller inte.

Kan man lägga en musmatta i torktumlaren?

Alla musmattor bör undvikas att läggas i torktumlaren. Värmen kommer att vara skadlig för musmattan. Torka den försiktigt med en handduk och låt den sedan lufttorka i några timmar istället.

Hur tvättar man en RGB-musmatta?

Det är viktigt att du inte dränker en trådbunden RGB-musmatta i vatten. 

Saker du behöver:

 • Mild tvål
 • Ljummet vatten
 • Mikrofiberduk

Steg:

 1. Koppla ur din RGB-musmatta.
 1. Blötlägg mikrofiberduken i varmt vatten med lite milt diskmedel och vrid ut den så mycket som möjligt. Du vill inte riskera att få några vattendroppar i närheten av din elektronik.
 1. Använd den fuktiga duken för att noggrant torka av musmattan för att ta bort olja, fett och smuts. Även om det går bra att göra rent kanterna på musmattan, undvik att använda fukt på elektroniklådan (området där kabeln kommer ut ur musmattan).
 1. Skölj mikrofiberduken, vrid ut den så mycket som möjligt och använd den fuktiga tvålfria duken för att noggrant ta bort alla tvålrester från musmattan. Upprepa vid behov för att se till att ingen tvål eller smuts finns kvar.
 1. Låt musmattan torka platt med rätt sida uppåt. Efter ett par timmar bör musmattan vara redo för spelande. Koppla in den igen och börja spela!

Hur tvättar man en hård musmatta?

Att rengöra en hård musmatta är inte svårt, men det finns vissa ytor som du bör undvika. Om ytan är gjord av plast eller gummi kan den användas med vatten och tvål.

Om ytan är gjord av tyg kan du använda en luddfri trasa med vatten och rengöringsmedel. För ytor som är svåra att nå använder du en tandborste. 

En enkel fuktig trasa eller våtservetter räcker mer än väl för uppgiften.

Similar Posts