Bästa mikrofiberduken: Test & rekommendationer

En mans hand polerar svart bil med mikrofiberduk

Ingen gillar väl damm och smuts? Välkommen till vårt mikrofiberduktest, där vi presenterar alla mikrofiberdukar som vi testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation.

Med detta vill vi göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa mikrofiberduken.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Dessutom hittar du också viktig information på denna sida som du bör vara uppmärksam på om du vill köpa en mikrofiberduk.

Fakta i korthet

 • Mikrofiberdukar är mycket väl lämpade för rengöring av släta ytor. De fina fibrerna förhindrar att känsliga ytor repas.
 • Vissa dukar är gjorda av högteknologiska fibrer eller fiberduk. Med dessa trasor kan mycket känsliga ytor som skärmar och glasögon rengöras utan problem.
 • Andra mikrofiberdukar är gjorda av polyester- eller mikrofilamentgarn. Eftersom dessa material är något hårdare, är de mer benägna att användas för att ta bort smuts från fönster och bilar.

Mikrofiberdukstest: Våra favoriter

 • Den bästa uppsättningen mikrofiberdukar för hushållet
 • Den bästa mikrofiberduken för känsliga ytor

Den bästa uppsättningen mikrofiberdukar för hushållet

Dessa mikrofiberdukar från MR.SIGA består av mikrofint fibermaterial och kommer i ett set på 12 trasor. Det faktum att trasorna är gjorda av många små fibrer gör att trasorna drar till sig smuts och damm på ett effektivt sätt. De suger även upp vatten effektivare än vanliga släta bomullstrasor.

MR.SIGA mikrofiberhanddukar putsdukar fönster handdukar mikrofiberhanddukar bestick, sats med 12 x 32 cm (12,6 tum x 12,6 tum)

Trasorna har många användningsområden. De kan användas som disktrasor, polera bilar och de briljerar verkligen när det gäller att damma möbler, hyllor och andra ytor i hemmet.

En trasa mäter 32 x 32 cm. Detta format är praktiskt eftersom både mindre och större ytor kan rengöras väl med det. En uppsättning innehåller 12 dukar i färgerna blå, röd, gul och grön. Det är praktiskt eftersom du kanske inte vill använda samma trasor till toaletten som till köket etc. Då kan du exempelvis alltid använda de blå mikrofibertrasorna till badrummet, de gröna till bilen och så vidare. Hygieniskt och praktiskt!

Kolla pris på Amazon

Den bästa mikrofiberduken för känsliga ytor

Den relativt billiga mikrofiberdukuppsättningen från Eco-Fused är särskilt lämplig för rengöring av glasögon, mobiltelefon och surfplattor. De har ett mycket fint mikrofibertyg som gör att du kan rengöra väldigt känsliga ytor på ett säkert sätt utan repor.

Eco-Fused mikrofiberdukar – 12-pack – för rengöring av glasögon, glasögon, kameraobjektiv, iPad, surfplattor, mobiltelefoner, iPhone, Androidtelefoner, bärbara datorer, LCD-skärmar och andra känsliga ytor

Vad som gör dem extra passande att använda till glasögon och mobil är att de är små och praktiska att ha i handväskan. Deras stilfulla färgsättning och taggiga kanter gör att de nästan ser ut som ett designad accessoar när du tar fram en av mikrofiberdukarna för att torka av glasögonen eller mobilen.

Det ingår 12 trasor i detta set. Fem svarta på 18 x 15 cm. Fem grå i samma storlek samt två vita på 14 x 8 cm. Vi har valt detta stilrena paket, men det finns även uppsättningar i andra färger.

Kolla pris på Amazon

Frågor du bör ta itu med innan du köper en mikrofiberduk

Vad är en mikrofiberduk gjord av och hur fungerar den?

En mikrofiberduk (eller ”mikrofiberduk”) består av enskilda mycket tunna fibrer som är bundna ihop som ett non-woven tyg. En mikrofiberduk rengörs särskilt noggrant på grund av de många kontaktpunkterna mellan den mycket fina textilkroppen och ytan som ska rengöras.

Förutom de ursprungliga trasorna tillverkade av non-woven tyg, säljs tyger av högteknologiska fibrer, multifilamentgarn eller polyester idag. Dessa material bearbetas sedan till stickade, varpstickade eller vävda tyger med ett stort antal sömmar.

Mikrofilamentgarn, mikrofiber tillverkade av polyester och mikrofiber tillverkade av fiberduk eller högteknologiska fibrer är, med sin mycket lilla diameter, bara hälften så tjocka som bomullsfibrer och 60 gånger tunnare än människohår.

Alla mikrofiberdukar består därför av ett stort antal nät, vilket gör det möjligt att beröra ytan som ska rengöras på många ställen samtidigt. Detta innebär att ytan rengörs mycket regelbundet och noggrant.

Hålrummen mellan maskorna och fibrerna underlättar också rengöring. Speciellt damm avlägsnas lätt på grund av den stora garnytan.

Vilka är fördelarna med en mikrofiberduk jämfört med en hushållsrulle eller konventionella rengöringsdukar?

För att rengöra en glasyta, till exempel en skanner, kan naturligtvis andra material användas. Men i följande punkter vill vi visa er att användningen av en mikrofiberduk definitivt är det bättre alternativet.

 • Många material, t.ex. pappersfibrer, är hårdare och ökar därmed risken för repor i glaset. I värsta fall kan dessa förvärra skanningskvaliteten.
 • Medan andra rengöringsdukar ofta smetar fingeravtryck etc, absorberar mikrofiberdukar i torrt tillstånd pålitligt alla feta tryck och fluff.
 • Köksrullar och svampdukar lämnar ofta smutsmärken på glaset när de är våta. Eftersom mikrofiberdukar absorberar åtta gånger sin egen vikt lämnar de mycket sällan fula ränder.

Vilken typ av mikrofiberduk ska jag använda och hur ska jag rengöra en glasyta?

Det är bäst att använda en fiberduk av mikrofiber. Tyger av polyester- eller mikrofilamentgarn är mer benägna att lämna små repor om de används ofta. Det rekommenderas att du fuktar mikrofiberduken något och sedan torker av glasytan med cirkulära rörelser.

Om det finns dammfibrer, fingeravtryck eller annat smuts på glasytan på till exempel din skanner, kan dessa minska skanningskvaliteten.

För att rengöra glaset bör du bara fukta mikrofiberduken med lite vatten. Pressa inte trasan för hårt på glaset, eftersom det kan skada den känsliga ytan.

Var särskilt försiktig med mikrofiberdukar av polyester- och mikrofilamentgarn, eftersom dessa trådar är något hårdare än de som är gjorda av fiberduk och högteknologiska fibrer.

Vilka typer av mikrofiberdukar finns det?

I grunden kan man skilja mellan tre olika typer av mikrofiberdukar:

 • Mikrofiberduk av fleece
 • Mikrofiberduk tillverkad av högteknologisk fiber
 • Mikrofiberduk av polyester

På grund av olika material och bearbetning är tygets respektive syfte olika. Därför finns det fördelar och nackdelar för var och en av dessa typer. Beroende på avsedd användning och önskemål passar en speciell rengöringsduk bäst för dig och dina glasögon eller elektriska apparater.

Följande avsnitt förklarar kort skillnaderna mellan de enskilda materialen så att du kan bestämma vilken mikrofiberduk som passar dig. Dessutom kommer vi tydligt att jämföra fördelar och nackdelar med varje typ för att hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Hur använder du en mikrofiberduk gjord av fleece?

En mikrofiberduk gjord av fleece är en trasa tillverkad av icke-vävt tyg, som främst används för exakt och noggrann rengöring av känsliga ytor. Fibrerna i en mikrofiberduk har en medeldiameter på cirka fem mikrometer och är därför hälften så tjocka som bomullsfibrer. Risken för repor är därför mycket låg och osannolik.

Ett icke-vävt tyg är en kombination av fibrer med olika ursprung. Detta fiberlager är ett flexibelt textil- eller yttyg som framställs genom en så kallad fleeceformation eller fleecebindning. Det finns många tillverkare som arbetar med en kombination av dessa två typer av produktion.

En av de vanligaste användningsområdena är tillverkning av rengöringsprodukter inom hushållssektorn. Mikrofiberdukar av icke-vävda tyger kan användas för att ta bort damm- och smutspartiklar från glasögon och tekniska ytor.

Fördelar

 • För rengöring av glasögon
 • För rengöring av teknisk utrustning

Nackdelar

 • Måste tvättas oftare

Hur använder man en mikrofiberduk gjord av högteknologisk fiber?

En mikrofiberduk tillverkad av högteknologisk fiber är en trasa gjord av konstgjorda fibrer, som främst används för exakt och noggrann rengöring av ytor som kräver intensivvård. Dessa fibers egenskaper, såsom hög temperaturbeständighet, passar vanligtvis bäst för en teknisk applikation.

Både i torrt och vått skick är dessa högteknologiska dukar väldigt tåliga och behåller sin form.

Till skillnad från icke-vävda tyger är mikrofiberdukar av högteknologiska fibrer lättare att ta hand om och behöver inte rengöras eller tvättas så ofta. Endast priset är en stor nackdel. Rengöringsdukar av högteknologisk fiber är vanligtvis dyrare än mikrofiberdukar av fleece eller polyester.

Fördelar

 • För rengöring av glasögon
 • För rengöring av teknisk utrustning

Nackdelar

 • Relativt dyrt

Hur använder man en polyester-mikrofiberduk?

En mikrofiberduk gjord av polyester är en fiberduk gjord av ett syntetiskt material, som främst används för att ta bort damm och smutspartiklar i hushållet. Dessa polymerer bearbetas emellertid inte till fibrer, som namnet antyder, utan till multifilamentgarn.

Den höga rengöringseffekten som uppnås med dessa dukar jämfört med konventionella rengöringsdukar beror på det ökade antalet kontaktpunkter med kontaktytan. En stor fördel är att vanligtvis inget rengöringsmedel är nödvändigt. Känsliga trämöbler kan därför rengöras enkelt och utan bekymmer.

Bearbetningen är dock bäst lämpad för rengöring av möbler och dammning av bostaden. Mikrofiberdukar av polyester är grövre och sliter mer på ytan du torkar av jämfört med trasor tillverkade av fiberduk eller högteknologisk fiber. Det gör att känsliga och tekniska ytor snabbt kan repas.

Fördelar

 • För borttagning av damm
 • Mycket billig

Nackdelar

 • Grövre och kan ge repor
 • Inte för tekniska apparater

Köpkriterier: Med dessa faktorer kan du jämföra och utvärdera mikrofiberdukar

I följande artikel kommer du att presenteras med kriterier som hjälper dig att välja den mikrofiberduk som bäst passar dina behov och önskemål.

Det handlar om följande faktorer:

 • Material
 • Mått och vikt på mikrofiberduken
 • Färg
 • Uppsättningens storlek

I följande stycken vill vi förklara de viktiga skillnaderna mellan mikrofiberdukar för att underlätta ditt köpbeslut.

Material

Materialet i din mikrofiberduk är viktigt eftersom olika kompositioner är bättre lämpade för olika ytor.

De flesta mikrofiberdukar är tillverkade för rengöring av högteknologisk utrustning. När du rengör känsliga ytor med polyesterdukar eller mikrofiberdukar av mikrofilamentgarn bör du dock vara försiktig, eftersom de också kan orsaka repor. Deras fibrer är något större och därför är trasor av polyester- och mikrofilamentgarn inte lika mjuka.

Tygdukar med ännu grövre nät ska inte användas för att rengöra skärmar, glasytor, linser etc. eftersom de kan skada den släta ytan.

Mått och vikt på mikrofiberduken

Mikrofiberdukar för rengöring av glasytor och skärmar mäter mellan 15 x 18 och 40 x 40 centimeter. De som är avsedda för bilstädning kan också vara något större. En mikrofiberduk väger sällan mer än 15 gram. De för bilar uppnår emellertid en högre vikt.

Eftersom ett större område måste rengöras med mikrofiberdukar som används för bilar, är tyget också motsvarande större.

Eftersom trådarna på en mikrofiberduk är väldigt fina väger de väldigt lite. Tyvärr anger Internet vanligtvis bara den totala vikten på tyguppsättningen inklusive förpackningen. Därför hittar du sällan exakt hur mycket en enda trasa väger.

Färg

Ett annat inköpskriterium kan vara färgen på mikrofiberduken. Ju lättare duken är, desto lättare är det att tvätta i tvättmaskinen.

Mörka mikrofiberdukar är mer benägna att missfärgas än lätta och därför måste de tvättas separat. Ljusa färgade trasor kan lätt tvättas med resten av tvätten, men i en tvättpåse.

Uppsättningens storlek

Mikrofiberdukar säljs ofta i uppsättningar på Internet. Med tygdukar av hög kvalitet är mycket stora uppsättningar onödiga eftersom en enda sådan tyg kan återanvändas i flera år, ofta till och med decennier. Beroende på den avsedda användningen behöver mikrofiberdukar inte tvättas omedelbart efter varje användning.

Eftersom mikrofiberdukar tillverkade av konstgjorda material inte bör användas så länge som högkvalitativa, är det fördelaktigt att ha flera tillgängliga. Beroende på kvaliteten på mikrofiberduken rekommenderas därför ett mer eller mindre stort antal dukar.

Fakta som är värda att veta om mikrofiberdukar

Hur kan jag rengöra mikrofiberdukar?

Mikrofiberdukar kan tvättas i tvättmaskinen vid 40 till 60 grader Celsius. Inget sköljmedel får dock användas.

Du kan använda alla tunga rengöringsmedel du gillar. Det rekommenderas att tvätta duken på 40 till 60 grader Celsius, eftersom det här är det bästa sättet att bevara tygdukens långa livslängd.

Dessutom bör du inte använda sköljmedel för att inte skada fibrerna och duken ska rengöras separat eller i en tvättpåse med vanlig tvätt.

Hur ofta måste jag byta en mikrofiberduk?

Eftersom mikrofiberdukar är mycket enkla att tvätta, kan du använda samma i flera år och du behöver bara byta mycket sällan.

Emellertid minskar absorptionsförmågan och vattenabsorptionskapaciteten hos dukar av lägre kvalitet snabbare. Om så är fallet kommer mikrofiberdukar inte att rengöra pålitligt.

Mikrofiberdukar av hög kvalitet, såsom de som är tillverkade av fiberduk, har en nästan obegränsad livslängd. Deras effekt begränsas endast minimalt genom att tvätta dem i en tvättmaskin.

Behöver jag rengöringsmedel utöver en mikrofiberduk?

För rengöring med en mikrofiberduk behöver du inget rengöringsmedel. Men för envisa fläckar kan du enkelt använda ett extra rengöringsmedel.

Mikrofiberen absorberar redan mycket smuts och vatten. Emellertid kan denna effekt ökas genom utspädning av rengöringsmedlet med vatten.

Rengöringskvaliteten för en mikrofiberduk försämras inte genom tillsats av rengöringsmedel, men att avlägsna dem är mycket miljövänligare.

Vad används mer mikrofiberdukar för?

De flesta mikrofiberdukar kan användas universellt som rengöringsdukar. Särskilda typer av åtgärder på grund av deras yttyp eller sammansättning är dock mer lämpade för vissa ytor och smutsstyper än andra.

 • Vissa mikrofiberprodukter är särskilt lämpliga för rengöring av glas, eftersom de rengörs utan ludd eller ränder. Denna typ av mikrofiberduk är därför lämplig för alla typer av glasytor eller speglar.
 • Till och med glaslinser kan rengöras utan problem med den här typen av mikrofiberduk. Men om det finns mycket smuts på linserna, rekommenderas det att tvätta dem med vatten innan du använder en mikrofiberduk. Detta kan förhindra att repor bildas.
 • Mikrofiberdukar med högt grammatik används ofta för att ta bort grovt smuts eller rester av polermedel. Absorptionsförmågan hos fukt och smutspartiklar i en sådan trasa är högre än för glasrensande mikrofiberdukar.
 • Mikrofiber används också i sportkläder eller handdukar. Fördelen med detta är att svett eller vatten inte lagras i dem, utan leds från insidan till utsidan utan att textilen blir riktigt våt.

Similar Posts