Bästa fuktmätaren: Test & rekommendationer

Man mäter fukt i soffa med digital fuktmätare

Efter att nyligen ha haft en vattenläcka i köket så blev vi medvetna om vilken förstörande kraft fukt kan vara. Vi vill därför redovisa vårt fuktmätartest, där vi presenterar alla fuktmätare som vi testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation för att göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa fuktmätaren.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Du hittar också en del viktig information på denna sida som du bör vara medveten om när du vill köpa en fuktmätare.

Fakta i korthet

 • Med fuktmätare eller så kallad hygrometer kan du mäta fukten i byggnadsmaterial eller i luften.
 • Det finns olika typer av fuktmätare, som skiljer sig åt i tillämpningen. Fuktmätare finns i både analog och digital form. Digitala fuktmätare behöver batterier, till skillnad från analoga.
 • Priset för fuktmätare beror på instrumentets prestanda och den avsedda användningen. I de flesta fall är digitala enheter dyrare än analoga.

Fuktmätartest: Våra favoriter

 • Den bästa digitala fuktmätaren
 • Den bästa fuktmätaren för inomhusklimat
 • Den bästa professionella fuktmätaren
 • Den bästa analoga fuktmätaren

Den bästa digitala fuktmätaren

Brennenstuhl fuktmätare för trä/väggar/byggmaterial är lämplig för att bestämma fuktinnehållet i olika material. Den har ett annat mätområde beroende på materialet. De respektive uppmätta värdena kan avläsas snabbt och bekvämt på LCD-skärmen.

Brennenstuhl fuktdetektor MD (fuktmätare för trä/väggar/byggmaterial med LCD-display) antracit/gul

Tack vare sin form ligger denna digitala fuktmätare väl i handen. Om du letar efter en exakt och praktisk fuktmätare är detta ett bra val.

Kolla pris på Amazon

Den bästa fuktmätaren för inomhusklimat

Thermopro TP50 är konstruerad för både inomhus och utomhusbruk och dess mätområde uppfyller helt kriterierna. Värmestationen ThermoPro ”TP50” har en indikator för komfortzon.

Thermopro TP50 Digital Termohygrometer Inomhus Termometer, Hygrometer, Temperatur och Luftfuktighetsmätare för Klimatkontroll och Luftövervakning, Grå

Den monteras antingen på en vägg eller så använder du det integrerade stativet. Om du vill använda fuktmätaren för att övervaka fuktigheten i ett rum, är detta rätt enhet för dig.

Kolla pris på Amazon

Den bästa professionella fuktighetsmätaren

TFA Dostmann Humidcheck fuktmätare är lämplig för mer professionellt bruk. Den ger exakta och tillförlitliga mätresultat. Dess praktiska form och lätta vikt gör den extremt enkel att använda.

TFA Dostmann Humidcheck Contact, fuktapparat i materialet, 30,5503, idealisk för byggarbetsplatsen

Denna högkvalitativa och tillförlitliga fuktmätare ger exakta mätningar och är idealisk för olika material och applikationer. Om du letar efter en professionell fuktmätare kommer den att uppfylla dina krav.

Kolla pris på Amazon

Den bästa analoga fuktmätaren

GardenMate® fuktmätare är en fuktmätare i analog form. Fuktmätaren är inramad med rostfritt stål och har en klassisk urtavla.

GardenMate® väderstation analog 3 in1 rostfritt stålram Ø 14 cm barometer termometer hygrometer

Den monteras på väggen. Denna fuktmätare kännetecknas av dess pålitliga drift. Om du föredrar en analog fuktmätare är detta ett bra val.

Kolla pris på Amazon

Frågor som du bör överväga innan du köper en fuktmätare

Vad är en fuktmätare?

Som namnet antyder mäter en fuktmätare fuktnivån i luften eller på vissa platser i ditt hem. Speciellt med användning av byggfläktar kan dessa mätare vara mycket viktiga.

Luftfuktighet är en avgörande faktor för livskvaliteten i ett rum. Det påverkar vår hälsa, husdjur, växter, möbler och väggar.

Beroende på säsong och användning av värme och luftkonditionering kan luftfuktigheten ändras. Därför är det inte lätt att hålla värdet på luftfuktigheten i luften optimalt.

Av denna anledning är det vettigt att använda en fuktmätare. På detta sätt har du möjligheten att alltid ha en översikt över fuktigheten i olika rum.

Framför allt är fuktmätare också lämpliga för byggfläktar och avfuktare. Så du vet alltid hur grundligt de fungerar och vilken fuktighetsnivå har uppnåtts.

Vilka typer av fuktmätare finns det?

Det finns olika typer av fuktmätare, som alla är lämpliga för olika tillämpningar.

Fuktmätare skiljer sig främst i sitt användningsområde. Till exempel finns det enheter som är speciellt utformade för att mäta fukt i luften. Andra mäter fuktinnehållet i väggen eller på andra platser.

Av detta skäl bör du i förväg vara medveten om det syfte du vill använda din fuktmätare för. Det finns också kombinationsenheter som har flera funktioner och därför är lämpliga för olika användningsområden.

Vilka är egenskaperna hos en analog fuktmätare?

En analog enhet ger dig fördelen att ingen el behöver användas. Sådana enheter måste dock justeras regelbundet. Hur du gör detta finns i avsnittet Trivia. Om du inte kalibrerar enheten korrekt och särskilt inte regelbundet kan det hända att enheten visar fel värden.

Fördelar

 • Billig
 • Ingen el behövs

Nackdelar

 • Regelbunden kalibrering
 • Display är svårare att läsa
 • Felaktiga värden om de inte kalibreras korrekt

Detta under en längre tid kan få allvarliga konsekvenser. Speciellt för användning i terrarier är ett bra rumsklimat mycket viktigt. En annan nackdel är att skärmen kan vara lite mer obekväm med analoga enheter.

Vilka är egenskaperna hos en digital fuktmätare?

Digitala enheter erbjuder dig inte bara fuktighetsvärdet utan också andra extrafunktioner som värden för daggpunkten eller ett formalarm. Dessutom finns det inget behov av att justera fuktmätaren och värdena är vanligtvis mer exakta.

Fördelar

 • Höga och låga värden med manuell återställning
 • Utomhusgivare
 • Ingen omjustering behövs
 • Displayen är enklare
 • Mer precist

Nackdelar

 • Batterier krävs

Displayen är bekvämare med digitala enheter, eftersom stora antal kan visas på skärmarna, vilket gör det lättare att läsa värdena. Emellertid är nackdelen att digitala enheter bara fungerar med en strömanslutning eller batterier.

Information om mätmetoder

Den första hårfuktmätaren uppfanns 1783 av Horace-Bénédict de Saussure. Med hjälp av en blond kvinnas hår kunde han bestämma fuktnivån. Ju högre luftfuktighet, desto mer sväller håret. Den motsatta effekten uppstår vid låg luftfuktighet.

En psykrometer är en annan metod för att mäta fuktighet. Den använder två termometrar som mäter temperaturen. En av dem är en fuktig termometer. Som namnet antyder har denna termometer en fuktig del som förångas.

Detta betyder att denna del släpps ut i luften och därmed utvinner värme från termometern. Därför visas en lägre temperatur jämfört med den torra (andra) termometern. Skillnaden indikerar måttet på relativ luftfuktighet.

En ytterligare metod är att ställa in daggpunkten. Här bär luften den maximala mängden vatten den kan bära. Daggpunkten inträffar vid temperaturen då luften inte längre kan hålla vattenångan utan den övergår i vattendroppar (kondens). Denna kunskap tillämpas på mätmetoden och överförs till ytan av en spegel. Spegeln dimmas upp när temperaturen sjunker.

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera fuktmätare baserat på dessa faktorer

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera fuktmätare. Detta kommer att göra det lättare för dig att bedöma om en viss enhet är lämplig för dig eller inte.

Sammanfattningsvis är dessa faktorer:

 • Typ
 • Material / dimensioner / vikt
 • Mätområde
 • Batteri
 • Ytterligare funktioner

Typ

I beslutssektionen har vi redan visat er typer av fuktmätare och förklarat fördelar och nackdelar. För att hitta det optimala instrumentet för din individuella användning bör du först bekanta dig med skillnaderna mellan en analog och en digital fuktmätare.

Därför här igen en kort jämförelse:

Analog fuktmätare

 • Billigare
 • Ingen ström krävs
 • Omjustering nödvändig

Digital fuktmätare

 • Något dyrare
 • Batterier krävs
 • Ingen omjustering nödvändig

Dessutom är det viktigt att du kan använda enheten enkelt och kunna läs av mätningarna bra. Detta är dock också typberoende. Vissa föredrar en analog representation medan andra föredrar en digital presentation.

Material / dimensioner / vikt

Materialet är inte ett av de avgörande kriterierna när man väljer fuktmätare, men det är värt att nämna när det gäller hållbarhet. De flesta fuktmätare har ett plasthölje och ett plastglaskydd. Fuktmätare av högre kvalitet är till exempel tillverkade av rostfritt stål.

När det gäller dimensioner, ju större desto bättre. Anledningen är skärmens läsbarhet. Logiskt sett är större skärmar lättare att läsa av. Dessutom spelar måtten en roll om du till exempel vill hänga fuktmätaren på väggen och har begränsat utrymme tillgängligt.

Vikten beror mycket på materialet. Plast är lättare än rostfritt stål och följaktligen är sådana fuktmätare lättare. Du kan anta att tyngre fuktmätare vanligtvis är av bättre kvalitet.

Mätområde

Mätområdet är förmodligen det viktigaste inköpskriteriet när det gäller fuktmätare. Detta kriterium bestämmer i vilket intervall du kan mäta fukten i luften eller i ett visst material.

Mängden fukt i luften eller i ett visst material, såsom trä, indikeras på olika sätt. En variation är indikationen i procent. Här visas den proportionella mängden fukt på enheten under mätningen. Denna variant används främst för information om luftfuktighet.

Det andra alternativet är specifikationen i siffror, som används vid mätning av fukt i trä eller i byggnadsmaterial. Här indikeras mängden fukt i ett heltal. När du köper respektive enheter finns det alltid en tabell för klassificering av mätresultaten.

Generellt sett, desto högre mätområde, desto högre kvalitet och högre värde på instrumentet. Naturligtvis återspeglas detta också i priset.

Vissa fuktmätare har också en integrerad termometer, vilket är en användbar funktion. Även om luftfuktigheten är relevant för ett optimalt rumsklimat är temperaturen lika viktig.

Temperaturmätningsområdet beror på den avsedda användningen. Om instrumentet också används utomhus, bör fuktmätaren också indikera minusvärden. Ju bredare mätområdet är, desto bättre.

Fuktighetsmätområdet är ett av de viktigaste kriterierna i ett köpbeslut. Ett bra instrument kännetecknas åtminstone alltid av att mätområdet är mellan noll och 100%.

Batteri

Som redan nämnts måste digitala fuktmätare drivas antingen med el eller batteri, till skillnad från analoga enheter. Därför är det viktigt att veta vilka batterier instrumentet behöver och att alltid ha några i lager. När det gäller den första punkten hittar du nödvändig information i produktbeskrivningen.

Många fuktmätare drivs med knappbatterier som har fördelen att vara mycket lättare. Men de är också mycket dyrare än konventionella. Det är därför lämpligt att välja en fuktmätare som använder konventionella batterier (AA eller AAA). Dessa är mer överkomliga i pris och kan köpas i nästan alla affärer.

Ytterligare funktioner

Många fuktmätare visar inte bara fuktigheten utan också temperaturen. En del kan även inkludera en barometer eller anemometer.

Vissa av dem är också utrustade med radiostyrda klockor eller väckarklockor eller fuktlarm. Vilken funktion som är relevant för dig beror på ditt syfte. Därför är det mycket möjligt att en fuktmätare utan ytterligare funktioner är den perfekta enheten för dig.

Hållfunktionen är ett mycket praktiskt drag för fuktmätare. Det är särskilt användbart på svåråtkomliga platser och mörka hörn.

Hållfunktion lagrar uppmätt värde tills nästa mätning görs. På detta sätt kan du också göra mätningar på svåra platser. Men denna funktion är tillgänglig på de flesta enheter.

Intressanta fakta om fuktmätare

Hur kalibrerar jag en fuktmätare?

För att kalibrera din fuktmätare, dvs för att ställa in den korrekt, måste du känna till fuktighetsvärdet i din omedelbara omgivning. Om du vet detta värde ställer du in pekaren på fuktmätaren exakt på detta nummer och den är korrekt inställd.

För att ta reda på fuktigheten i de omedelbara omgivningarna finns det följande metoder, bland andra:

Metod 1

För att göra detta, placera fuktmätaren i en fuktig trasa i ungefär en timme och ställ in fuktmätaren på 98%. Det är viktigt att detta sker i ett stängt rum med konstant temperatur.

Metod 2

Med den här metoden behöver du en stor gryta, vatten, salt, ett glas och en kokplatta för att värmas upp. Fyll grytan med tillräckligt med vatten för att täcka botten med cirka 5 mm. Nu måste du lösa vanligt salt i den tills en mättad saltlösning bildas.

Du behöver 40 gram salt per 100 ml vatten. Så snart inte mer salt löses upp, placera glaset med öppningen nedåt i grytan och placera fuktmätaren ovanpå. Täck sedan grytan med ett lock eller liknande och vänta i 3-4 timmar.

Det är viktigt att temperaturen i rummet förblir konstant under denna tid. Om temperaturen är kontinuerligt mellan 19 ° C och 21 ° C, bör det finnas en relativ fuktighet på 74% i potten.

Efter väntetiden måste du kalibrera fuktmätaren till 74% inom 5 – 10 sekunder. Om du inte lyckas med den här tiden måste du börja om igen. I princip är denna metod mer komplex, men ger bättre resultat.

Hur fungerar en fuktmätare?

Fuktmätare är relativt små och praktiska enheter. Operationen är vanligtvis relativt okomplicerad och enkel.

De flesta modellerna är batteridrivna och har en liten digital display som låter dig läsa uppmätt data. Beroende på typen av fuktmätare används en annan mätmetod.

De flesta modeller har elektroder som mäter fuktinnehållet i luften eller i ett specifikt material. Det uppmätta värdet visas slutligen på displayen inom en kort tid.

Beroende på modell finns ytterligare funktioner som lagring av uppmätta värden eller en ”Håll” -knapp.

Hur exakta är fuktmätare?

Mätningens noggrannhet beror på olika faktorer. Beroende på modell och användning kan läsarnas noggrannhet variera.

Generellt sett är emellertid fuktmätare mycket exakta. De uppmätta värdena är helt tillräckliga för de flesta användningsområdena. För vissa tillämpningar är emellertid kraven på noggrannhet hos de uppmätta värdena högre.

Här kan man säga att ju dyrare och högre kvalitet på enheten, desto mer exakta uppmätta värden.

Var ska en fuktmätare installeras?

Du ställer dig verkligen frågan om var du bäst ska ställa in din fuktmätare. Först och främst vill vi berätta att alla fuktmätare är lämpliga för inomhusbruk, men endast ett fåtal är designade för utomhusbruk. Så om du vill ha information om fuktighet ute, behöver du en väderbeständig modell. Dessa är markerade i enlighet därmed.

Det bästa läget i ett rum är en central, mycket synlig plats. Logiskt är en fuktmätare användbar i rum med liten ventilation och ofta också svala rum. Under inga omständigheter ska du placera fuktmätaren vid fönstret bakom en gardin eller direkt ovanför ett element. Dessa yttre påverkningar förfalskar resultaten. Om du tar hänsyn till dessa saker kan du hitta den perfekta platsen.

Fuktmätarens historia

Termen fuktmätare kommer från det antika grekiska och består av ”hyrós” som betyder vått och ”métron” = mått. Enligt detta är det en anordning för att mäta luftens fuktighet. Den relativa fuktigheten bestäms av andelen vattenånga i den omgivande luften.

I mer än hundra år har forskare och experter arbetat med att mäta luftfuktighet och utveckla metoder och förfaranden för att optimera detta. Under medeltiden användes till exempel mätningen av luftfuktighet för väderprognoser.

Similar Posts