Bästa golvmoppen: Test & rekommendationer

Fuktig golvmopp städar trägolv

Golvmoppar är ett viktigt och praktiskt verktyg för att hålla golvet i ditt hem rent. Du kan använda dem för att ta bort även intorkad smuts relativt enkelt utan att du behöver böja dig ner. Beroende på vilken typ av golv du har är en speciell golvmopp lämpligare.

Med vårt stora golvmoppstest vill vi hjälpa dig att hitta den bästa golvmoppen. Vi har jämfört platta moppar, vanliga golvmoppar, engångsmoppar, spraymoppar och ångmoppar och har listat deras fördelar och nackdelar för att göra ditt köpbeslut så enkelt som möjligt.

Fakta i korthet

 • Med en golvmopp kan du rengöra parkett, laminat eller klinkergolv enkelt. Beroende på golvtyp kan du använda olika moppöverdrag.
 • I princip görs en åtskillnad mellan platta moppar, vanliga golvmoppar, golvmoppar med engångsöverdrag, spraymoppar och golvmoppar med ångfunktion.
 • Vilka golv som ska tvättas och behandlas samt vilka moppar som finns tillgängliga är viktiga kriterier att beakta när man köper golvmopp.

Golvmoppstest: Våra favoriter

 • Den bästa vanliga golvmoppen
 • Den bästa golvmoppen med mikrofiber
 • Den bästa ångmoppen
 • Den bästa spraymoppen

Den bästa vanliga golvmoppen

Denna golvmopp från Vileda kommer i Turbo EasyWring & Clean komplett set, som består av en torkmopp med teleskophandtag och en pedalstyrd hink med spinner.

Vileda Mikrofibermopp och Hink , Grå/Röd, 48.5 x 27.5 x 28 cm

Det praktiska överdraget är tvättbart och består av vita mikrofiber och röda kraftfibrer, som absorberar smuts utan att lämna några rester. Spinnern kan enkelt manövreras med en fotpedal så att händerna förblir rena och torra. Moppens teleskophandtag kan förlängas upp till 130 cm.

Kolla pris på Amazon

 

Den bästa golvmoppen med mikrofiber

UltraMat Turbo kompletta set från Vileda inkluderar en golvmopp med teleskopiskt handtag som kan justeras mellan 80 och 130 cm. Moppöverdraget av mikrofiber på den platta moppen tar bort envis smuts och ger skinanade rena torkningsresultat på alla hårda golv.

Vileda mopp, röd, 143 cm

Moppen kan tvättas ur i en hink utan att du behöver böja dig och vrids ur med spinnern utan mycket ansträngning. Spinnern kan enkelt manövreras med en fotpedal.

Kolla pris på Amazon

Den bästa ångmoppen

Denna golvmopp från Vileda är elektrisk och rengör dina golv mycket effektivt och hygieniskt med ånga. Den fungerar inte bara på hårda golv, utan också på mattor. Ångan tar bort 99,9% av alla bakterier utan användning av kemiska rengöringsprodukter.

Vileda SC-1086 Ångmopp, Svart/Röd, 1 Stycken

Mikrofiberöverdraget av hög kvalitet garanterar en skinande renhet. En extra inkluderad enhet möjliggör enkel och okomplicerad rengöring av mattor. En fyllning av ångmoppens vattenbehållare räcker för en yta på upp till 130 m².

Kolla pris på Amazon

Den bästa spraymoppen

MEXERRIS-golvmoppen är utrustad med en praktisk sprayfunktion som eliminerar behovet av en skurhink och besparar dig den tröttsamma uppgiften att fukta och vrida ut. Spraymoppen har ett 360 graders roterande rengöringshuvud, vilket gör den mycket flexibel.

Golvtorkare – MEXERRIS golvtorkare med diskbänksdynor med 300 ml påfyllningsbar flaska lämplig för trägolv

Den ultratunna designen gör att du kan nå och rengöra alla hörn. Spraymoppen är inte bara lämplig för golvet utan också för vägg, tak och vissa möbler.

Kolla pris på Amazon

Frågor som du bör överväga innan du köper en golvmopp

Vilka golv vill jag rengöra med min golvmopp?

Innan du köper en golvmopp bör du tänka på vilka golv du troligtvis vill rengöra mest med din nya mopp. Beroende på om det är parkett, laminat, trägolv eller plattor är en viss typ av mopp med rätt vattenabsorptionskapacitet lämplig för respektive golv.

Dessutom finns det skillnader i materialegenskaperna för båda golvmoppar med överdrag och moppar med tygfransar.

Hur stora är de områden jag vill rengöra med min mopp?

Det finns olika storlekar på mopp beroende på området som ska rengöras. För stora områden rekommenderas platta moppar med stor torkbredd. Men om du vill rengöra många trappor eller torka runt många föremål, är en mopp med tygfransar och ett roterande mopphuvud bäst.

Hur ofta planerar jag att använda min framtida mopp?

Om du planerar att använda din golvmopp ofta, bör du överväga att investera i en produkt som är lätt att använda. Till exempel kan en teleskopstång göra användningen av golvmopp mycket lättare. Med detta kan du ändra längden på handtaget för att passa din höjd och göra avtorkning mycket trevligare.

Olika vridningssystem, till exempel matchande skurhink med en integrerad fotpress eller spinner, gör också ditt arbete enklare, eftersom du inte behöver böja dig varje gång för att vrida ut moppen eller moppöverdraget.

Vilka typer av golvmoppar finns det?

I princip finns det fem olika typer av golvmoppar, beroende på design, användning och teknik:

 • Platt mopp
 • Mopp
 • Golvmopp med engångsskydd
 • Spraymopp
 • Ångmopp

Vi vill visa dig hur olika torkar och torkarsystem kan skilja sig åt. Vilken typ av golvmopp och vilken torkningsteknik som passar dig beror på ditt syfte och personliga önskemål.

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut vill vi visa dig fördelar och nackdelar med olika golvmopp i följande avsnitt.

Vad är en platt mopp?

En tydlig fördel med platta moppar är att du kan välja mellan olika storlekar. Till exempel kan du köpa en torkare med stor torkbredd för stora områden. Detta innebär att stora områden kan rengöras på kort tid.

Eftersom den platta moppen är en av de mest populära golvmopparna, hittar du ett brett utbud av tillbehör för denna typ av produkt. Det finns många rengöringsöverdrag, ersättningsprodukter som teleskophandtag, men också lämpliga skurhinkar med integrerad spinner eller fotpress.

Fördelar

 • Val mellan olika storlekar
 • Kort rengöringstid tack vare stor torkbredd
 • Produktutbud av tillbehör

Nackdelar

 • Dålig rengöring av hörn

En nackdel med en platt torkare är dålig rengöring av hörn, eftersom det är svårt att nå dem med en sådan torkare.

Vad är en mopp?

En mopp är en golvmopp med ett bunt av öglade tygfransar som kan tillverkas av olika material. Denna mopp har en ganska rund eller triangulär form och ett rörligt mopphuvud.

Med denna mopp blir det lättare att rengöra hörn. Beroende på typ av fransar absorberar denna mopp smuts och hår mycket bra.

Fördelar

 • Enkel rengöring av hörn
 • Hög absorption av smuts
 • Rörligt torkarhuvud

Nackdelar

 • Lämplig för rengöring av små ytor

Om din framtida golvmopp används för att rengöra stora områden, är en mopp mindre lämplig för dig.

Vad är en golvmopp med engångsöverdrag?

En golvmopp med engångsöverdrag bör ses som ett slags tillägg till din traditionella mopp, eftersom den är särskilt lämplig för att rengöra små områden snabbt.

Fördelar

 • Kortsiktigt billigt
 • Snabb och okomplicerad rengöring

Nackdelar

 • Mer lämplig för användning i små områden
 • Dyrt på lång sikt
 • Inte miljövänligt

Köp av en sådan produkt verkar initialt vara billigt, men på grund av det upprepade köp av engångsskydd måste du förvänta dig stigande kostnader på lång sikt.

En annan nackdel med denna typ av produkt är aspekten av miljövänlighet, eftersom engångsöverdrag endast är avsedda för engångsbruk. Detta är särskilt viktigt vid rengöring av större områden, eftersom många skydd behövs.

Vad är en spraymopp?

En så kallad spraymopp har en integrerad vattentank. Det betyder att du kan klara dig utan en vattenhink när du torkar golvet och sparar mer utrymme när du ställer undan den. En annan fördel är att vattnet i tanken alltid är rent. Du kan reglera hur mycket vätska du behöver för rengöring med en knapptryckning.

Fördelar

 • Sparar utrymme
 • Alltid rent vatten

Nackdelar

 • Inte lämplig för rengöring av stora ytor
 • Ofta tvätt av locket nödvändigt
 • Höga anskaffningskostnader

En spraymopp är dock inte lämplig för rengöring av större områden, eftersom hanteringen är mer praktisk för små områden. Ytterligare en nackdel är den höga inköpskostnaden jämfört med andra golvmoppsvarianter.

När ska jag fundera på en ångmopp?

En ångmopp är ett alternativ för dig om du lägger stor vikt vid mycket grundlig rengöring. Den höga ångtemperaturen har desinficerande effekt. Dessutom kräver denna typ av golvmopp inga andra rengöringsmedel, vilket innebär att denna produkt kan betraktas som relativt miljövänlig.

Fördelar

 • Desinficeringseffekt
 • Inga ytterligare rengöringsmedel behövs

Nackdelar

 • Strömanslutning nödvändig
 • Begränsad rörelse
 • Dyrare

En stor nackdel är att du måste vara ansluten till elnätet när du använder en ångmopp och apparaternas korta kablar väsentligt begränsar din rörelsefrihet vid rengöring. Ångmoppen är också en av de dyrare varianterna.

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera golvmoppar med dessa faktorer

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera golvmopp. Vi hoppas att detta kommer att göra det lättare för dig att bestämma vilka egenskaper hos golvtorkar som är viktigast.

Skillnader kan hittas särskilt när du tittar på dessa enskilda egenskaper:

 • Användningsområde
 • Moppöverdrag
 • Hantering
 • Bearbetning

Användningsområde

Som förklarats i föregående kapitel är vissa typer av golvmoppar bättre lämpade för mindre områden, medan andra typer av torkar är bättre lämpade för större områden. Beroende på golvtyp rekommenderas också olika produkter. Här vill vi visa dig de exakta skillnaderna.

Först och främst bör du överväga om du vill städa stora områden snabbt eller om du hellre vill rengöra mindre rum. Platta moppar är särskilt lämpliga för snabb ytrengöring på grund av deras stora torkbredd.

För trappor och mindre rum med mycket möbler bör du hellre använda en vanlig mopp. Det roterande mopphuvudet gör det lättare för dig att rengöra hörn noggrant.

Dessutom är golvet också viktigt för ditt köpbeslut. Med trägolv, särskilt parkett och laminat, bör du se till att inte blöta ner golvet för mycket. Med en spraymopp kan du reglera vattendistributionen mycket exakt.

Platta moppar och vanliga moppar är också lämpliga för detta ändamål, även om moppöverdraget spelar en viktig roll. Om du vill rengöra rum som vanligtvis är mycket smutsiga och kräver mycket noggrann rengöring, är ångmoppar det rätta valet för dig.

Moppöverdrag

Förutom den allmänna typen av golvmopp spelar även överdraget en avgörande roll. De mest kända är engångsöverdrag, bomulls- och mikrofiberöverdrag samt tygfransar tillverkade av mikrofiber eller bomull.

Om du å andra sidan vill rengöra på ett mer miljövänligt sätt och vill använda din mopp mer än en gång, kan du också använda ett mikrofiberhölje eller en mopp med mikrofiberkanter.

Detta material absorberar bara en liten mängd vatten. Så du bör inte att blötlägga golvet för mycket. Bomullsöverdrag eller tygfransar tillverkade av bomull har hög uppsugningsförmåga och är lämpliga för rengöring av klinkers eller mycket smutsiga golv.

Hantering

När du väljer golvmopp bör du också tänka på din personliga komfort, särskilt om du vill rengöra ofta. Detta kan påverkas av typen av handtag och det allmänna torkningssystemet.

För att förhindra ryggsmärta bör du välja en golvmopp med ett teleskophandtag. Detta gör att du kan justera längden på handtaget efter din höjd. Dessutom kan ett roterande torkarhuvud göra rengöringen mycket enklare för dig, eftersom du bara behöver vrida torkaren och inte behöver vända golvmoppen runt ett förmodat föremål själv.

En golvmoppsats med vattenhink och integrerad fotpress eller vridsystem kan vara både fördelaktigt och olämpligt. En viktig positiv aspekt är att med en sådan uppsättning behöver du inte vrida ut din trasa och därför inte behöver böja dig ner till skurhinken.

När du rengör känsliga trägolv kan ett sådant system vara till stor hjälp eftersom det säkerställer att moppen inte är för våt. Du kommer också att slippa kontakt med det smutsiga vattnet.

Ett sådant golvmoppsystem kan ha en negativ effekt på din rörlighet. Speciellt om du vill rengöra många golv måste du då alltid ha en mopp och hink. I det här fallet kan du överväga att använda en spraymopp.

Bearbetning

När det gäller din framtida golvmopps livslängd bör du överväga om det är värt att investera i en högkvalitativ mopp. Det finns många detaljer som indikerar en högkvalitativt arbete.

Huruvida handtaget är tillverkat av metall eller plast är ett av dem. Metallstänger varar vanligtvis mycket längre än de som är gjorda av plast. Dessutom finns det skillnader i bearbetningen av svängfogen, här kan man anta att dessa är relativt stabila med beprövade tillverkare.

Slutligen kan du också inkludera designen av golvmoppen i ditt köpbeslut. Du kan välja mellan flera färger och former. Utformningen av din golvmopp kan baseras på dina personliga preferenser, eftersom dessa inte påverkar produktens funktionalitet.

Fakta som är värda att veta om moppen

Golvmoppens historia

På 1950-talet hade den spanska entreprenören Manuel Jalón sin idé om en rengöringsduk på en patenterad pinne. Hans produkt dök upp under namnet ”Fergona”, som härrör från det spanska ordet ”fregar” som betyder rengöring eller torkning.

Uppfinningen av en sådan golvmopp med handtag var å ena sidan en industriell revolution, eftersom det garanterade en snabbare och mer grundlig rengöring av golvet, och å andra sidan var det också en viktig aspekt när det gäller sociala hierarkier.

Innan moppen uppfanns måste de anställda skrubba golven på knäna, vilket ansågs förnedrande. Nu kunde de anställda göra sitt arbete stående. Detta förbättrade inte bara arbetskomforten utan också den sociala statusen.

Golvmoppen blev snart mycket populär och spridd över hela världen.

Vad måste jag vara uppmärksam på när jag moppar golv?

Innan du börjar moppa golvet bör du göra några grundläggande förberedelser.

Ska du städa hela rummet så bör du arbeta uppifrån och ner. Du börjar alltså med att torka hyllor och bord och annat som finns ovanför golvytan.

Sedan rensar du golvet. Då bör du lägga alla rörliga föremål åt sidan så att golvytan friläggs. Speciellt när du använder en platt mopp är det viktigt att ha en fri yta, eftersom det inte är så lätt att komma till hörn och kanter.

Du bör sedan sopa upp det grova smutset med en kvast eller dammsuga upp det med en dammsugare. Först då ska du rengöra ytan med en golvmopp.

Beroende på typ av golvmopp kan du sedan fylla en hink med vatten och tillsätta den rekommenderade mängden rengöringsmedel. Var särskilt uppmärksam på dosinstruktionerna så att den inte skummar för mycket. Du bör också vara särskilt uppmärksam på dessa instruktioner om du vill rengöra känsliga golv som parkett och inte vill skada dem.

Slutligen bör du också öppna fönstren så att det våta golvet kan torka snabbt.

Similar Posts