Bästa kudden: Test & rekommendationer

Kvinna ligger i sängen och håller i en kudde

Vaknar du ofta upp efter en natt utan att känna dig utsövd? Har du ofta ont i nacken? Då kanske du ska byta kudde, eftersom huvudkudden har en betydande effekt på din sömnkvalitet. Men vilka är de olika typerna och hur kan du hitta den perfekta kudden?

I vårt kuddtest visar vi dig de bästa och mest bekväma kuddarna från olika kategorier. Vi ger dig också viktig information och användbara tips om sömn och kuddar. Oavsett om du vanligtvis sover på sidan, magen eller ryggen, hittar du de bästa kuddarna på marknaden.

Fakta i korthet

  • En bra kudde garanterar en avslappnad och vilsam sömn. Välj din perfekta kudde enligt din personligen föredragna sovplats.
  • Kuddar för sidosovare kan bör vara högre. Kuddar för ryggsovare är plattare, medan en kudde för magsovare bör vara allra plattast.
  • Välj fyllning av din kudde enligt dina personliga preferenser. Se till att tvätta din kudde vid en temperatur på minst 60 grader Celsius. Detta är särskilt viktigt om du är allergisk.

Kuddtest: Våra favoriter

  • Den bästa vattenkudden
  • Den bästa kudden med minnesskum
  • Den bästa kudden för ryggsovare och sidosovare
  • Den bästa kudden för magsovare

Den bästa vattenkudden

Det speciella med kudden från Sleepling är vattentanken, som är stoppad med värmeisolering och en fyllning gjord av ihåliga polyesterbollar. Dessutom är vattenkudden omgiven av ett skyddande bomullsskydd.

Vattenkudden mäter 40 x 80 cm. Detta säkerställer att endast huvudet vilar på kudden, men inte axlarna. Den individuellt påfyllbara vattenkärnan gör att du kan anpassa hårdheten och höjden perfekt till dina sovvanor.

Den bästa kudden med minnesskum

LANGRIAs kudde med minnesskum är speciell på så sätt att minnesskumfyllningen är strimlad, vilket gör kudden fluffigare. Perfekt för en avslappnad sömn i benägen position. Minnesskummet säkerställer också att kudden anpassar sig till och stödjer huvudet.

Skyddsfodralet kan tas bort och tvättas vid behov. Detta gör LANGRIA perfekt för allergiker.

Den bästa kudden för rygg- och sidosovare

Huvudkudden från Probiotic Argentum+ är särskilt lämplig om du föredrar att sova på ryggen eller sidan, eftersom nacken är optimalt stödd och ryggraden är sträckt. Således görs en idealisk sovställning möjlig. Dessutom bidrar det andningsbara materialet till en god natts sömn.

Kudden finns i måtten 40 x 80 x 12 cm, men det finns även andra alternativ. Skyddet och själva kudden kan tvättas i tvättmaskinen.

Den bästa kudden för magsovare

Om du letar efter en extra platt kudde för magsovare som hjälper dig att slappna av, bör du titta närmare på Third of Life 511 503 700. Med en höjd på 6 cm är kudden perfekt för magsovare.

Dessutom ger en speciell skumkärna tillräckligt stöd och en behaglig huvudkänsla. Tack vare ett avtagbart termoreguleringsskydd är Third of Life 511.503.700 också perfekt för allergiker.

Frågor som du bör överväga innan du köper en kudde

Vad erbjuder en kudde dig?

Det är mycket viktigt att du tar dig tid att välja en lämplig kudde. Du kommer att spendera ungefär en tredjedel av ditt liv på att sova. Därför bör din kropp kunna återhämta sig under denna tid.

Den högra kudden bidrar nästan den största delen till detta. Felaktigt valda kuddar kan orsaka ortopediska skador. Spänningar, rygg- och nacksmärta är resultatet. Även om du lider av huvudvärk eller andningsproblem kan det vara lämpligt att anpassa kudden till din personliga sömnposition.

En lämplig kudde kan till och med minska snarkningen, eftersom det säkerställer att huvudet ligger optimalt och möjliggör fri andning. När allt kommer omkring kommer du att känna dig helt avslappnad och avslappnad.

Du kan använda den när du tittar på TV, som en bärbar dator vilar eller till och med på din resa. Naturligtvis är kuddar också speciella ögonfallare i din interiör. En mängd örngott erbjuder dig möjlighet att ställa in accenter.

Hur använder du din kudde ordentligt?

Beroende på din sovplats ligger ditt huvud annorlunda på kudden. Det är dock mycket viktigt att kudden passar din önskade sovplats. Alla behöver en kudde med olika form, hårdhet och höjd. Därför bör du testa din kudde i några dagar. Testningen är mest effektivt på morgonen, eftersom du inte är trött ännu.

Se i allmänhet till att bara ditt huvud vilar på kudden. Dina axlar bör beröra madrassen. Halsområdet måste vara tillräckligt stöd för att undvika spänningar. Därför är kuddar i standardstorlek 80 x 80 cm ganska olämpliga, eftersom axlarna vilar på kudden.

Skaka ut kudden varje morgon och rengör den ungefär var tredje månad. Efter två till tre år bör du köpa en ny kudde.

Vilken fyllning ska du välja för din kudde?

Fyllmaterialet bestämmer hårdheten och flexibiliteten i din kudde.

För att hjälpa dig välja den bästa fyllningen för din kudde är följande en översikt över de vanligaste fyllningarna.

Dunkudde

Kuddar fyllda med dun känns särskilt mjuka. Kudden är mycket lätt och kan enkelt formas. Du kan anpassa den till din sömnläge, men bristen på stöd kan orsaka nacksmärta. Därför rekommenderas en kammare med tre kammare.

De yttre kamrarna är fyllda med ner och ger en mjuk känsla när du ligger ner. Inuti finns en kammare med fjädrar. På grund av deras kölar ger fjädrar större stöd än nere.

Observera att dunkuddar kan förlora volymen över tid. Du bör också ta reda på om dunets eller fjädrarnas ursprung innan du köper för att undvika djurens grymhet.

Många dunkuddar erbjuds i måtten 80 x 80 cm. Här bör du se till att axlarna inte ligger på kudden. Annars kan du drabbas av ryggsmärta över tid. Det är bättre att välja mindre kuddstorlekar.

Om du har bestämt dig för en dunkudde kan du rengöra den i tvättmaskinen vid upp till 60 grader Celsius. Se till att du också följer tillverkarens skötselinstruktioner. Torka sedan kudden i torktumlaren med en tennisboll.

Avbryt processen flera gånger och skaka kudden. På så sätt kan du vara säker på att fjädrarna inte klumpar sig samman och kudden återfår sin ursprungliga volym.

Vad erbjuder en dunkudde dig?

Kuddar gjorda av dun är väldigt mjuka och gosiga. En dunkudde kännetecknas också av dess lätthet. Du kan forma den som du vill och anpassa den till din sovplats. Dessutom är kudden andas och ger fuktbalans.

Känner du ofta kallt och vill ha en varm, mysig sömnupplevelse? Då är en dunkudde perfekt för dig. Ner kan lagra din kroppsvärme och därmed säkerställa en behaglig värme på huvudet.

Vad bör du vara särskilt uppmärksam på innan du köper?

I början kommer din kudde att vara full till att spricka och dunen kommer helt att puffas upp. Med tiden bör du dock förvänta dig att din kudde förlorar volym och elasticitet. Se också till att din kudde inte är för hög för din sovplats. Här bör du hitta ett lämpligt förhållande mellan stöd och höjd.

Innan du köper bör du också ta reda på var fyllningen kommer från. Många dun och fjädrar plockas från levande ankor eller gäss. För att inte stödja denna grymhet mot djur är det bättre att använda dun och fjädrar som samlats in efter slakt.

Vetekudde

En kudde med fyllning av vete kan användas på olika sätt. Men du kommer att kunna använda dessa kuddar mindre än andra kuddar. Använd kudden mer som en massage eller värmekudde.

En vetekudde lindrar spänningen och lugnar kroppen genom dess masserande effekt. Speciellt för barn är en vetekudde ett bra alternativ till den klassiska varmvattenflaskan. Med söta kuddskydd hjälper värmekuddarna att övervinna kolik och magvärk.

Du kan ta med din vetekudde mycket snabbt till önskad temperatur. För att värma upp det använder du bara ugnen eller mikrovågsugnen. Värm ugnen till 150 grader och placera kudden i den i 10 till 15 minuter.

Alternativt kan du värma upp vetekudden i mikrovågsugnen i 45 till 90 sekunder. Se i alla fall till att vetet inte bränns. Annars kan en obehaglig lukt utvecklas i kudden.

Du kan också kyla din vetekudde och använda den vid feber eller huvudvärk. Placera helt enkelt kudden på pannan och dra nytta av den avkopplande effekten. Du kan göra det genom att placera din kudde i en lufttät plastpåse och låta den svalna i kylen i 30 minuter.

Observera att en kudde med vete är ganska svår att rengöra. De naturliga fröna bör skyddas mot fukt. Annars är det möjligt att det kan bildas mögel i vetekudden.

Vem passar en vetekudde?

Vill du ha en kudde som ger dig naturlig värme? Här är en vetekudde det bästa valet. En sådan kudde är fylld med naturligt spannmål. Förutom vete kan du till exempel välja rapsfrön eller linfrön.

Beroende på dina behov bör du välja en grov eller mjuk fyllning. Vete rekommenderas särskilt eftersom den lagrar värme särskilt väl och släpper den på ett jämt sätt. Deras släta yta är också mindre känslig för mögel.

Kuddar av vete finns vanligtvis i mindre storlekar. Ändå finns det också kuddar med en sådan fyllning. En kudde i vete rekommenderas särskilt för barn och spädbarn. Det blir inte för varmt och kan användas som ersättning för den klassiska varmvattenflaskan. Färgglada omslag eller mjuka leksaksformer gör barnen särskilt förtjust i vetekuddar.

Hur fungerar en vetekudde?

Det speciella med en vetekudde är att du kan använda den för både varm och kall terapi. Den trevliga massageeffekten slappnar av dig optimalt.

Placera kudden på spända kroppsregioner. Vetekuddens värme lindrar ryggsmärta eller andra muskelspänningar. Vetekudden är också perfekt för magvärk eller menstruationsproblem.

Använd vetekudden som en kylkompress för huvudvärk, blåmärken eller insektsbett. Vid feber kan det också ha en kylande och lugnande effekt.

Hur använder du en vetekudde korrekt?

Vill du koppla av med en varm vetekudde? Du har möjlighet att värma upp din vetekudde i ugnen eller mikrovågsugn. Förvärm ugnen till 150 grader och lägg kudden i 10 till 15 minuter. Alternativt kan du värma upp vetekudden i mikrovågsugnen i 45 till 90 sekunder.

Observera dock de individuella uppvärmningsinstruktionerna, eftersom det finns risk för antändning. Om vetet bränns kan det uppstå en obehaglig lukt i din kudde.

Behöver du en kall vetekudde? Detta är också möjligt. Placera din kudde lufttätt i en plastpåse och låt den svalna i kylen i 30 minuter. Naturligtvis är det möjligt att använda din vetekudde utan värmebehandling eller kylbehandling. Sätt på vetekudden och koppla av tack vare dess massageffekten.

Vattenkudde

Om du bestämmer dig för en vattenkudde kan du anpassa den perfekt till dina behov. Din vattenkudde ligger inbäddad mot huvudet. Dessutom kan en vattenkudde reagera på förändrade sovlägen. Med vattenmängden kan du reglera hårdheten och höjden på kudden enligt dina individuella idéer.

Du bör dock vara medveten om att en kudde med en fylld vattenkärna eller vattenskikt är mycket tung. Detta innebär att kudden inte kan flyttas så lätt under sovfasen. Dessutom ska öppningen av vattentanken täckas av kudden så att du inte blir störd.

Vad erbjuder en vattenkudde dig?

Vill du ha en kudde som exakt uppfyller dina förväntningar och anpassar sig perfekt till din kropp?

Då är en vattenkudde det rätta valet för dig. Under ett mjukt överdrag finns ett vattenskikt. Detta kan fyllas med en individuell mängd vatten efter önskemål. Du kan justera höjden på kudden och stödeffekten efter dina behov. Kudden anpassar sig till och stödjer din ryggrad, vilket minskar nacksmärtor.

En vattenkudde kan också anpassa sig till förändrade sovlägen. Samtidigt glider den inte under din sömn tack vare att den är relativt tung. Även efter en längre tidsperiod förlorar en vattenkudde inte volymen.

Du kan tömma vattentanken och fälla ihop den så att den får plats i ditt bagage. Under din vistelse kan du sedan fylla på kudden med rätt mängd vatten.

Andra fyllningar

Du hittar ofta kuddar fyllda med olika material. Du bör skilja mellan konstgjorda och naturliga kuddfyllningar.

Syntetiska och skumkuddar innehåller konstgjorda material. Även om skumkuddar är mindre mjuka, ger de en stabil känsla när du ligger. Detta material är särskilt lämpligt för nackstödkuddar. Syntetiska kuddar fylls vanligtvis med ihåliga fiberkulor, flingor eller polyesterpinnar. Detta material är mer flexibelt och lämpligt för allergiker.

Däremot är naturliga hårkuddar tillverkade av helt naturliga ingredienser. Fårull och kamelhår används ibland som kuddfyllning. Naturliga hårkuddar är lätta att forma och avger en behaglig värme. Det kan dock ibland hända att dessa kuddar har en inneboende lukt.

Vilka tillbehör ska du ha till kudden?

För att säkerställa att din kudde har lång livslängd bör du köpa en lämplig örngott. Örngottet säkerställer att din kudde är skyddad från smuts och skador. Du kan ta bort eller byta ut din örngott efter behov.

Du hittar ett mycket stort urval av örngott för en mängd olika storlekar. Speciellt för dekorativa kuddar kan du välja mellan ett stort antal material, färger, mönster och motiv. Speciellt rekommenderas örngott av linne eller siden.

Allergiker bör tänka på speciella skyddande örngott. Dessa örngott används som mellanhöljen för att skapa en ytterligare barriär mot dammkvalster. Slutligen är kudden omgiven av ett vanligt örngott. Dessa är vanligtvis tillverkade av bomull och finns också i många färger och mönster.

Detta ger dig också möjligheten att ändra din inredning på kort tid och med liten ansträngning.

Vilka typer av kuddar finns det?

När du köper en kudde bör du först vara medveten om vilken position du föredrar att sova i. Beroende på sovplatsen bör en kudde ha olika funktioner. Formen på kudden varierar och anpassas optimalt till din liggande position. Det finns kuddar för sidosovare, magsovare och ryggsovare.

Följande avsnitt ger dig en uppfattning om vad en kudde ska erbjuda sidosovare, magsovare och ryggsovare. Du hittar också några viktiga tips som du bör vara uppmärksam på när du köper din kudde.

Kudde för sidosovare

Om du gillar att sova på sidan kan du linda dina armar och ben runt kudden. Denna position lindrar din kropp. Du behöver inte längre använda din filt för andra ändamål och kan använda den igen som ett uppvärmningsskydd.

Var uppmärksam på vikten när du väljer din breda sidosovarkudde. Du bör kunna vända med kudden obehindrad under natten.

En sådan kudde är särskilt lämplig för mor och barn. Det anpassar sig till den växande magen hos gravida kvinnor och kan också användas som en ammningskudde. Mor och barn har båda fördelar av denna mångsidiga kudde. Om du böjer kudden på mitten kan barnet ligga säkert på kudden och ta del i mammas vardag.

Du kan använda en klassisk kudde i kombination med sidosovarkudden. Ett bättre alternativ är emellertid en 7-formad kudde för sidosovare. Vissa avlånga kuddar kan också användas som kuddar för två personer.

Rengöring är dessutom något svårare på grund av kudden. Det skulle vara bra om du åtminstone kan ta av locket och tvätta det på minst 60 grader Celsius.

För vem är kuddar för sidosovare det rätta valet?

Som namnet antyder passar kuddar för sidosovare för personer som föredrar att sova på sin sida.

Men denna kudde erbjuder också speciella fördelar för dem som lider av höftproblem eller är överviktiga. Den kan stödja vissa delar av kroppen och därmed lindra smärtan och säkerställa smärtfri sömn. I detta sovläge säkerställs bättre andning. Snarkljud förhindras och andningsstopp minskas.

Kudden på sidan är också perfekt för personer som lider av magbesvär. Om du sover på vänster sida stöds det sura flödet från matstrupen och halsbränna kan förhindras.

Hur använder du en kudde för sidosovare?

Det är bäst att linda dina armar och ben runt kudden. På detta sätt antar du automatiskt en rak position. Det stabila sidopositionen lindrar axeln och ryggen.

Din ryggrad och bäckenområdet stöds också optimalt. Det är möjligt att vända med en kudde på sidan. Beroende på vikt och storlek på kudden kan detta emellertid hindra din sömn.

Men denna typ av kudde kan inte bara användas för att sova. Du kan också använda en sido huvudkudde för att läsa eller arbeta med din bärbara dator, till exempel.

Varför är en kudde för sidosovare lämplig?

Kudden förhindrar din kropp från att sträckas ut för mycket. Kudden ger dig lindring och ger dig en stabil sömn. Den bättre hållningen kan minska värk i nacke och huvud.

Lider du av rygg- eller axelsmärta? Även då kan kudden vara en bra lösning.

Kudde för att sova på mage

Är du en av de 10 till 15 procent av människor som föredrar att sova på magen? Men har du problemet att dina armar och händer ofta somnar som ett stöd?

Då borde du definitivt välja en kudde med bäddskydd. Dessa kuddar bör vara mycket platt. Först då kan du sova avslappnad utan att böja huvudet för mycket. Särskilda kuddar för magsovare förhindrar nacksmärta och spänningar.

Särskilt rekommenderas en magsovarkudde med fjärilsform. Förutom den låga höjden erbjuder kudden dig tillräckligt med utrymme för att lägga armarna. Kudden anpassar sig optimalt till sömnpositionen hos magsovare.

Speciellt med speciella former av kuddarna på magen med sovhytt, se till att en matchande örngott ingår i leveransen. För rektangulära platta kuddar kan du vanligtvis använda vanliga örngott. Vik bara en örngott 80 x 80 cm en gång i mitten.

Vem är en kudde för magsovare lämplig för?

Har du ännu inte hittat en idealisk kuddlösning i detta sovläge? Då är en magsovarkudde den perfekta lösningen. Med en sådan kudde är det slut på tiden när du var tvungen att sova utan kudde eller behövde använda dina armar som kudde.

Vilka fördelar erbjuder en kudde för magsovare?

En kudde för magsovare stödjer kroppens naturliga sömnposition. En ganska plattare kudde låter dig sova i benägna läge utan att böja huvudet för mycket. Som ett resultat sträckes inte livmoderhalsen och ryggraden så mycket och nacksmärtor kan minskas.

Dessutom säkerställs din andning av en speciell kudde för mage. Huvudet sjunker inte för djupt i kudden eller är sammandraget av armarna så att tillräckligt med luft kan cirkulera för andning. På detta sätt kan dina snarkproblem också försvinna i tunn luft.

Kudden erbjuder tillräckligt med utrymme för de vinklade armarna. Cirkulationsproblem och kramper förhindras.

I vilka former finns kuddar för magsovare?

Kuddar för mage i sovrummet finns i olika former. Klassiskt sett finns det den rektangulära eller fyrkantiga kuddformen. Dessa kan köpas i storlek 80 x 80 cm eller 40 x 80 cm. Du bör emellertid välja speciella kuddar för mage-sovhytten eller använda en ganska platt kuddform.

Fjärilsformen rekommenderas särskilt. Kudden är formad som en X och anpassar sig därmed perfekt till din sovläge. Kudden har en låg höjd och erbjuder utrymme att lägga armarna ner utan att begränsa andningen.

Kudde för ryggsovare

För alla som gillar att sova på rygg vi vi ge ett lugnande meddelande. Denna sovställning är i grunden mycket fördelaktig för rygg och ryggrad. Ändå är rätt kudde viktig för att undvika spänningar.

En nackstödskudde erbjuder dig perfekt stöd. Två olika höga kanter stöder bakhuvudet och nacken. Huvudets baksida vilar mjukt och nacken stöds optimalt av den högre och något fastare basen.

Höjden på din kudde beror på storleken på din kropp. Med hjälp av utbytbara kuddplattor kan du anpassa kudden perfekt efter dina individuella behov. I alla fall, se till att lutningen på din hals motsvarar ungefär storleken på din kropp när du skulle stå upprätt. Det är också mycket viktigt att bara ditt huvud ligger på kudden och inte dina axlar.

Med ryggsovarkuddar kan du vanligtvis också använda örngott i standardstorlekarna 80 x 80 cm eller 40 x 80 cm. För kuddar med nackstöd finns örngott som fungerar som ett monterat lakan och anpassar sig därför mycket bra till kanterna och ovanliga former.

Vem kan dra nytta av en kudde för ryggsovare?

Denna typ av kudde passar alla som gillar att sova på rygg. Detta är sovställningen som orsakar minst problem. Detta beror på att ryggraden vilar direkt på madrassen. Ändå kan en bra huvudkudde för ryggen optimera din sömnupplevelse.

Vad erbjuder en kudde för ryggsovare?

Den vanligaste typen av kuddar för ryggsovare är nackstödskudden. Med två olika formade kanter ligger bakhuvudet mjukt på kudden och nacken stöds optimalt av den högre och något fastare basen.

I detta sovläge får ryggraden bra stöd och nacke- och axelmusklerna är mycket mer avslappnade. Nackkudden förhindrar spänning, eftersom kudden anpassar sig till ditt huvud och ger perfekt stöd.

Vad bör du vara uppmärksam på när du använder den?

När du använder din bakre sovkudde är det först och främst viktigt att kudden anpassar sig till din huvudstruktur och svarar på individuella omständigheter.

Se till att axlarna vilar på madrassen. Endast ditt huvud vilar på kudden. Den ska ha ungefär samma lutning som i stående läge. Välj därför inte din kudde för hög. En kudde för ryggsovare ska alltid vara plattare än en för sidosovare.

Kudde för flera positioner

Vet du inte i vilken position du brukar sova på natten? Eller ligger du och vrider dig som en kålmask på nätterna?

Det är helt normalt att du rör dig under sömnen och inte förblir i ett läge permanent. Då kan det vara vettigt att välja en kudde som kan anpassas till förändringar.

En vattenkudde skulle vara en bra lösning här. Vattenkuddar kan fyllas med en individuell mängd vatten. På detta sätt kan du själv kontrollera höjden och hårdheten på kudden. Du hittar mer information i nästa avsnitt. Här hittar du den viktigaste informationen om olika kuddfyllningar.

Om du sover i olika positioner bör du titta närmare på de olika kuddfyllningarna. På detta sätt kan du också anpassa din kudde till dina behov och du är säker på att hitta den perfekta kudden!

Du kan jämföra och utvärdera kuddar baserat på dessa faktorer

Storlek och form

Du har redan lärt dig att kuddar finns i olika former. Oftast hittar du fyrkantiga och rektangulära kuddar. Standardmåtten för en kudde är 80 x 80 cm.

Med denna storlek ligger dock axlarna ofta på kudden. Det rekommenderas snarare att välja en smalare kudde med måtten 40 x 80 cm. Du hittar de flesta kuddfodral i dessa kuddstorlekar. Sänglinneuppsättningar innehåller ofta örngott i standardstorlekar.

Din kudde har andra dimensioner? Då hittar du definitivt en i en specialbutik eller på Internet. Du kan dock inte ha ett så stort urval. För ovanliga former rekommenderar vi örngott med en del elastan, eftersom dessa anpassar sig mycket väl till din kudde.

Vård

När du tar hand om din kudde är det mycket viktigt att du följer skötselinstruktionerna från din kudptillverkare. Det finns också skillnader i rengöring av kudden beroende på materialet.

Om du vill tvätta din kudde i tvättmaskinen bör du följa dessa instruktioner:

Speciellt med polyesterfyllningar och dun bör du inte använda sköljmedel. Kudden ska läggas i tvättmaskinen på egen hand, utan ytterligare tvätt och, beroende på etiketten, tvättas i cirka 60 grader. På detta sätt kan du vara säker på att dammkvalster och deras excrement förstörs.

För torkning är det bäst att använda en torktumlare. Låt kudden torka tillräckligt vid låga torktemperaturer. Fyllningen kommer att vara fluffigare och jämnare fördelad om du avbryter torkningsprocessen ibland och skakar kudden.

Speciellt med dunkuddar kan du lägga en tennisboll i torktumlaren. Efter cirka två till tre år bör du byta ut din kudde mot en ny.

Fakta som är värda att veta om kuddar

Varför är en bra kudde så viktig?

Du kommer att spendera ungefär en tredjedel av ditt liv på att sova. Därför är det viktigt att du använder den här tiden för att ladda dina batterier. Kudden ska stödja huvudet så mycket som möjligt.

Varje person är annorlunda och bör därför använda en kudde som passar deras personliga behov och sömnvanor. Det finns därför ingen allmän regel om vem som ska använda vilken kudde. Det rekommenderas därför att testa en ny kudde i några dagar och sedan bestämma om den är lämplig för din egen sovplats.

Du bör också vara uppmärksam på hårdheten på din madrass. Om du har en hård madrass bör du välja en högre kudde. Mjuka madrasser kräver ganska plattare kuddar.

Vilka är farorna med att använda kuddar?

Den största faran i samband med din kudde kan vara ortopediska problem. Om du placerar kudden felaktigt kan du uppleva spänningar. Kuddar som är för stora eller höga kan också leda till att din nacke blir översträckt.

Se också till att du rengör kudden regelbundet. Annars kan kvalster bli jobbigt, särskilt för allergiker. Exkrementet från kvalsterna orsakar allergiska reaktioner.

Om det uppkommer mögel i kudden på grund av fukt eller andra orsaker, rekommenderar vi att du köper en ny kudde.

Vad bör du vara uppmärksam på när du använder kudden?

Kom ihåg att nackens vinkel ska vara ungefär densamma som om du stod upprätt.

Du bör också välja en smal kudde. Kuddar på 80 x 80 cm är mycket vanliga, men ganska olämpliga. För de flesta kommer axlarna att ligga på kudden i dessa storlekar. Detta kan leda till fysiskt obehag under en längre tid.

Skaka ut din kudde varje morgon och lufta ditt sovrum väl. Du bör tvätta din kudde ungefär var tredje månad. Tyvärr håller en kudde inte så länge. Det rekommenderas att investera i en ny kudde efter cirka två år.

Vad är det bästa sättet att ta hand om din kudde?

Om du vill tvätta din kudde bör du först studera tillverkarens skötselinstruktioner. Det är viktigt att din kudde har tillräckligt med utrymme i tvättmaskinen. Tvätta därför bara en kudde i taget och lägg inte extra tvätt i maskinen.

Det är bäst att undvika att använda sköljmedel. Med de flesta kuddfyllningar får detta medel fyllningen klumpas samman, vilket gör att kudden tappar sin volym. Dun- och polyesterfyllningar är särskilt mottagliga för detta.

Efteråt är det mycket viktigt att din kudde torkas helt igen. Det är bäst att använda en torktumlare för detta. Det är möjligt att kudden inte återgår till sin ursprungliga form på klädtorkstället. Det är bättre att ställa in en låg torkningstemperatur och ta längre tid innan detta händer.

För en optimal fyllningsvolym kan du avbryta torktumlaren en eller två gånger och skaka kudden för hand. Speciellt med dun- eller fjäderkuddar kan du sätta en tennisboll i torktumlaren. På detta sätt blir dunet fluffigt igen.

Vad kan en kudde användas till?

Kuddar passar naturligtvis bäst för en vilsam sömn. På grund av olika storlekar och former kan du dock använda din kudde för andra syften i vardagen.

Kuddar kan användas som en ammningskudde eller säng för barnet. Den långsträckta kudden är också perfekt för en bekväm sittposition medan man tittar på TV. Kudden erbjuder också både ryggstöd och lagringsutrymme för att arbeta på din bärbara dator.

Kuddar för magsömn kan också användas på många sätt. De särskilt platta kuddarna kan användas som sittdyna för skrivbordstolen. Dessutom är denna kudde perfekt att ta med sig på dina resor. En vattenkudde är lika lämplig för detta. Töm helt enkelt vattentanken och vik kudden platt.

Vad är den perfekta sovrytmen?

Återigen är varje person individuell och har därför olika sömnbehov. Observera också att för lite eller för mycket sömn kan försämra din hälsa.

Dessutom varierar den rekommenderade sömnens längd beroende på ålder. Barn under de första två åren av livet sover mycket. Vanligtvis mellan 10 och 20 timmar. Medelålders vuxna bör sova ca sju till tio timmar per natt. Längden på sömnen minskar mer och mer med ökande ålder. Ofta är sex till åtta timmar tillräckligt för att må bra.

För att hitta din perfekta sovrytm bör du fråga dig själv på morgonen om du känner dig pigg och alert. Observera i vardagen om du ofta är trött och grinig. Behöver du mycket koffein eller lider av sömnproblem? Då ska du försöka sova fler timmar.

Se till att temperaturen och ljuset i ditt sovrum är bekvämt. Du bör också försöka minimera buller. Undvik elektroniska enheter i din omedelbara närhet. Försök även att lägga dig vid samma tidpunkt varje kväll.

Similar Posts