Bästa strykbrädan – Test & rekommendationer

Tre strykbrädor med strykjärn

Dags att ta itu med berget av ostruken tvätt? I vårt test av tvättbrädor, presenterar vi alla strykbrädor som vi har testat. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation, för att göra ditt köpbeslut enklare och för att hjälpa dig hitta det bästa strykbrädan.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Dessutom hittar du också viktig information på denna sida, som du definitivt bör vara uppmärksam på om du vill köpa en strykbräda.

Fakta i korthet

 • Strykbrädor eller aktiva strykbrädor är det perfekta komplementet för en ångstation. De stöder dem så att du kan göra din strykning snabbt och effektivt.
 • Strykbrädor kan också användas för vanliga ångstrykjärn.
 • Ångstationer behöver högre stabilitet och de utvecklar mycket kondens på grund av den höga ångeffekten.

Test av strykbrädor: Våra favoriter

 • Det bästa strykbrädan med dubbelsidig strykeffekt
 • Det bästa strykbrädan med ett droppbricka för ånga
 • Det bästa strykbrädan med sänkbar hylla

Det bästa strykbrädan med dubbelsidig strykeffekt

Strykbrädan från Leifheit är lätt att använda. Den är höjdjusterbar och passar både för vanliga och ångstrykjärn. Med ett speciellt lock med Thermo-Reflect-Technology stryks dina kläder från två sidor samtidigt. Detta sparar mycket tid och arbete.

Leifheit strykbord Air Board M Solid Plus är ställbar i höjden, strykbrädan för ångstrykjärn, ångstrykbord med tvåsidig strykningseffekt

Strykbrädan har också en nätsladd och uttag så att du kan ansluta ditt ångstrykjärn eller till och med en ångstation direkt till strykbrädan.

Kolla pris på Amazon

Den bästa strykbrädan med ånguppsamlingsbricka

Brabantia strykbräda är ett bord som har ett separat uppsamlingsbricka för ånga. Det betyder att inte mer vatten samlas på golvet eller på andra besvärliga platser och du kan koncentrera dig helt på att stryka tvätten.

Brabantia Strykbräda, Flerfärgad, 124 x 45 cm

Strykbrädan är höjdjusterbar och har ett barnsäkerhetslås. Detta säkerställer att brädan inte fälls ihop av misstag.

Kolla pris på Amazon

Den bästa strykbrädan med sänkbar hylla

Eurogold Professional strykbräda är en strykbräda med en infällbar hylla för ditt ångstrykjärn eller kläder som du inte har någon annan hylla för. Strykbrädan är höjdjusterbar mellan 73 och 99 cm och ger dig en strykyta på 130 x 48 cm.

Det finns också ett integrerat eluttag och en 2 m strömkabel. Detta gör att du kan ansluta din ångstation direkt till strykbrädan och du behöver inte alltid leta efter ett lämpligt eluttag.

Frågor som du bör överväga innan du köper en strykbräda

Hur mycket väger en strykbräda?

En aktiv strykbräda väger ungefär dubbelt så mycket som en vanlig strykbräda på grund av dess funktioner och dess större stabilitet. Vikten varierar mellan fyra och 17 kilo.

Vilket strykbräda är rätt för en ångstation?

En strykbräda eller aktiv strykbräda är optimal för en ångstation. Den har den nödvändiga stabiliteten och dess tekniska funktioner stöder ångstationen så att utmärkta strykresultat uppnås snabbare.

I princip kan du också använda en vanlig strykbräda om den är tillräckligt stabil för att stödja en strykstation. Ett strykjärn väger inte mer än 2 till 4 kilo. En ångstation kan väga 5 till 7 kilo även utan vatten.

En mycket lätt strykbräda skulle välta under denna ensidiga last. Dessutom är en lämplig stor lagringsyta nödvändig i alla fall. En ångstation är mycket mer omfattande än ett enkelt ångjärn.

Du kanske också kan placera ångstationen någon annanstans om nätsladden och ångslangen är tillräckligt långa.

En annan sak att komma ihåg är att en ångstation producerar så mycket ånga att en normal strykbräda snart blir blöt och våt. Den kondenserade ångan droppar sedan ner på golvet eller rinner ner i racket.

Golvet kan skadas under processen. Det rekommenderas därför att använda en lämplig strykbräda.

Den aktiva strykbrädan stöder en ångstation så mycket att du kan spara mycket mer tid när du stryker. Driften av en aktiv strykbräda är mycket enkel. Strykbrädans lock är också ett kriterium. För ångstationer måste den vara ånggenomsläpplig.

Hur fungerar en strykbräda?

En aktiv strykbräda har ytterligare tekniska funktioner som sug, uppblåsning och uppvärmning, vilket gör strykningen snabbare och enklare.

En klassisk strykbräda är vanligtvis bara en skiva av trä, plast eller en bikakekonstruktion av metall. En strykbräda skiljer sig avsevärt från en konventionell strykbräda.

Den består av en bikakekonstruktion, vanligtvis gjord av plast eller metall, och har ytterligare tekniska funktioner som stöder ångstationen och underlättar strykningen.

En aktiv strykbräda behöver en anslutning till ett eluttag. Funktionerna styrs vanligtvis via en kontrollpanel på strykbrädan, mer sällan via fotomkopplare. Här kan du ta reda på i detalj vad dessa funktioner gör:

Sugfunktion

Ångan från järnet kvarstår inte på tyget utan sugs in av strykbrädan och därifrån tappas den nedåt. På detta sätt slätas fibrerna från strykväven genom och igenom och tyget är lättare att stryka.

Tvättstycket fixeras på strykbrädan vid sugningen och kan inte längre glida. Detta förhindrar också att veck bildas under strykning.

Dessutom förhindrar strykbrädans sugfunktion varm ånga att stiga. Ytterligare sugning efter strykning gör att tvätten torkar snabbare i skåpet. Den aktiva tabellen utvisar vanligtvis den återstående vätskan nedåt.

Uppblåsningsfunktion

På ett strykbord med uppblåsningsfunktion skapar en fläkt i bordet en slags luftkudde under tvätten. Järnet glider över textilen med mindre ansträngning. Plaggen torkar också snabbare när de blåses upp.

Uppvärmningsfunktion

Den varma strykbrädans yta låter fuktig tvätt torka lättare eftersom den också värms nedifrån och hjälper till att jämna ut den samtidigt. Om strykbrädsöverdraget inte är ånggenomsläppligt torkar en integrerad värmare kondens (om det inte finns någon sugfunktion).

Vad kan jag använda en strykbräda med?

Strykbrädor eller aktiva strykbord för alla strykjärn som använder ånga. Mindre strykbrädor är särskilt lämpliga för ångstrykjärn. Ett av kriterierna är hyllutrymmet för järnet.

Större och kraftfullare strykbord är särskilt lämpliga för ångstationer. Dessa avger mycket mer ånga och en bra aktiv strykbräda kan ge optimalt stöd.

Vilka typer av strykbrädor finns det?

I princip kan du skilja mellan tre olika typer av strykbrädor:

 • Strykbräda utan ytterligare funktioner
 • Strykbräda med sug- och uppblåsningsfunktion
 • Strykbräda med värmefunktion

De olika typerna skiljer sig från varandra på grund av deras olika funktioner. Varje typ har sina fördelar och nackdelar. Beroende på vad du vill använda din strykbräda till är en eller annan typ mer lämpad.

I följande avsnitt förklarar vi skillnaderna mellan olika typer av strykbrädor och diskuterar deras fördelar och nackdelar för att hjälpa dig bestämma vilken typ som passar dig.

Hur fungerar en strykbräda utan ytterligare funktioner?

En strykbräda utan ytterligare funktioner är större, tyngre och mer stabil än en konventionell strykbräda. Det har också ett ånggenomsläppligt strykbrädsöverdrag. En strykbräda utan ytterligare funktioner är därför idealisk som komplement till ångstrykjärn, eftersom vattnet inte samlas på strykbrädan.

På grund av sin storlek och stabilitet är strykbrädan utan ytterligare funktioner i princip också lämplig för ångstationer och ångstrykningssystem. Men dessa arbetar med mycket ånga.

Fördelar

 • Billigare
 • Idealisk för ångstrykjärn

Nackdelar

 • Våta strykytor
 • Vatten kan droppa genom strykbrädan
 • Luftig luft

Strykbrädan utan ytterligare funktioner kan snabbt bli mycket våt. Det kan också hända att vattnet droppar genom bordet på golvet. För att motverka detta har vissa strykbrädor för ångstationer ett droppbricka för kondensvatten.

Luften i rummet blir också snabbare fuktig med strykbräda utan extraktionsfunktion. På lång sikt kan detta leda till skador på väggarna, till exempel mögeltillväxt.

Hur fungerar en strykbräda med sug- och uppblåsningsfunktion?

En strykbräda med sug- och uppblåsningsfunktion passar bäst för strykstationer. Dessa aktiva strykbord har de nödvändiga funktionerna för att perfekt stödja och komplettera strykningssystemet.

Med sugfunktionen sprids ångan genom locket under strykbrädan. Denna funktion säkerställer också att tvätten förblir fixerad på strykbrädan och därför inte glider under strykningen.

En annan fördel med sugfunktionen är att ångan lättare kan tränga in i tvättens tyg och inte förblir på ytan. Detta jämnar fibrerna och gör det lättare att stryka tvätten.

Fördelar

 • Drar överflödigt vatten
 • Tvättservice är fast på bordet
 • Rynkfri strykning av känslig tvätt
 • Ångan tränger lättare in i tjockare material

Nackdelar

 • Dyrare
 • Kan skada känsliga golv

Du bör dock vara uppmärksam på var du ställer in din aktiva strykbräda. Fläkten blåser ångan ner från strykbrädan, vilket kan skada känsliga golv.

För fina och känsliga tyger är inflationsfunktionen användbar. Det skapar en slags luftkudde under tvätten. På så sätt kan du stryk dem försiktigt och utan veck.

Hur fungerar en strykbräda med värmefunktion?

Strykning på strykbrädor med värmefunktion är särskilt effektiv. Det är särskilt lämpligt för tjockare tvätt eftersom det inte värms upp på undersidan av vanliga strykbrädor.

Fördelar

 • Tvätten värms upp från båda sidor
 • Kondensvatten undviks
 • Strykbrädans lock och tvätt torkas lättare

Nackdelar

 • Värmefunktion ingår inte som standard
 • Dyrare

Med värmbara strykbrädor värms hela strykytan. Detta värmer och jämnar strykningen från två sidor, den aktiva strykbrädan och strykjärnet. Samtidigt kan plagget och strykbrädsöverdraget torka snabbare.

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera strykbrädor enligt dessa faktorer

I den här punkten vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera aktiva strykbrädor. Detta kommer att göra det lättare för dig att avgöra om en viss modell är lämplig för dig eller inte.

De viktigaste kriterierna för ditt val sammanfattas:

 • Strykbrädans storlek
 • Storlek på lagringsområdet
 • Höjd
 • Vikt
 • Funktioner
  • Sugfunktion
  • Uppblåsningsfunktion
  • Uppvärmningsfunktion
 • Användbara funktioner
 • Överdragets kvalitet

I följande stycken kan du ta reda på detaljer om de enskilda köpkriterierna och hur du klassificerar dem.

Strykbrädans storlek

Strykbrädan ska vara rätt storlek för dig. Ju mer stödyta för plaggen, desto snabbare kan de strykas. Men: för stort är ibland inte optimalt, särskilt för mindre människor. Bord med en längd mellan 1,15 och 1,40 meter finns tillgängliga. Bredden varierar mellan 35 och 50 cm.

Storlek på lagringsområdet

Detta bör vara tillräckligt för de aktiva strykbrädorna för de välkända märkena. En ångstation kan vara upp till cirka 45 cm lång och cirka 30 cm bred.

Höjd

Det är också viktigt att strykbrädan är justerbar i höjden – beroende på höjden på den som strykar. De vanligaste modellerna är höjdjusterbara från cirka 75 cm till 100 cm, några av dem oändligt varierbara, andra igen i flera steg. Alla vanliga produkter är höjdjusterbara.

Vikt

Det finns en ganska bred spridning. Speciellt lätta aktiva bord väger inte ens fyra kilo, medan mycket tunga bord kan väga upp till 17 kilo. Tyngre bord är naturligtvis också mer stabila. Men om du måste flytta strykbrädan ofta är det bättre att välja en lättare.

Funktioner

Till skillnad från en klassisk strykbräda har en aktiv strykbräda olika funktioner som stöder strykning med en ångstation, nämligen

Sugfunktion

Detta har fördelen att den suger in och fixerar tvättstycket. Så det kan inte längre glida. Den drar ångan som kommer ut ur järnet genom textilen och släpper den nedåt.

Det främjar penetrering av ångan i fibrerna, vilket gör dem lättare att jämna. Tvätten torkar också snabbare i skåpet. Den heta ångan som kommer ut ur järnet sprider sig mindre i luften. Detta underlättar strykningen.

Uppblåsningsfunktion

Skyddet är uppblåst. Detta skapar en luftkudde på vilken känsliga textilier kan strykas mycket försiktigt. Det underlättar veckfri strykning även av fina tyger och förhindrar pressade sömmar och knapplattor, etc. Det stöder också torkningsprocessen och hjälper till att torka upp överskottskondens.

Uppvärmningsfunktion

Strykbrädan värms upp under processen. Strykningen stöds således också underifrån. En värmbar strykbräda är särskilt fördelaktigt för tjockare tvätt, där lite värme eller ånga tränger in på undersidan. Endast de mest avancerade apparaterna har en sådan funktion.

Användbara funktioner

Halkskyddade fötter: Strykbrädan ska vara utrustad med halkskyddade fötter, som ändå erbjuds av de flesta av de erbjudna enheterna.

Enhet för strykning av axlarna: Vissa bord har egna enheter för att stryka axlarna på skjortor, etc.

Kabelhållare: Detta gör det lättare att styra kabeln så att den inte stör strykningen.

Hopfällbar: Det är en fördel om kortet är hopfällbart, även om du inte lägger bort det varje dag.

Integrerat uttag i stationen: Detta gör att ångstationen och / eller strykjärnet kan anslutas till bordet och kräver inget extra uttag i väggen. Detta är en standardfunktion hos bra strykbrädor.

Barnsäkerhetslås: Förhindrar vikning av racket.

Strykbrädsöverdragets kvalitet

De flesta omslag är gjorda av bomull eller syntetfibrer på utsidan, vissa är belagda. Under dem är de klädda med ett skumskikt eller filt. Hur som helst måste locket vara väl genomträngligt för ånga.

Om det reflekterar värme går strykningen snabbare. Det är viktigt att det passar bra och inte skrynklar, annars kommer plagget lätt att få veck. Överdraget ska också vara avtagbart och tvättbart.

Fakta som är värda att veta om strykbrädan

Vilket strykbrädsöverdrag är bäst för min strykbräda?

En bra strykbräda är tjockt vadderad med skum eller filt, vilket är skonsamt mot tvätten. Skydden är gjorda av bomull eller syntetfiber och bör vara avtagbara. Med en aktiv strykbräda måste locket vara ånggenomsläppligt för att säkerställa att sugningen fungerar.

Skyddet ska inte rynka, annars kommer även strykbrädan att rynka. Om strykbrädans lock också reflekterar värmen, förkortar detta strykprocessen och garanterar smidiga tyger. Ett lock med metallbeläggning är mer lämpligt för ett torrt järn.

Varför droppar min strykbräda?

De flesta aktiva strykbrädorna leder ångan ner till golvet. Detta tillåter kondens att droppa på golvet. Med känsliga golv rekommenderas det att sprida en trasa under bordet, även om borden absorberar en stor del av vattnet inuti.

Detta är särskilt fallet med strykbrädor som inte har värmefunktion. Värmefunktionen torkar en stor del av det kondenserade vattnet inuti strykbrädan. Vissa modeller har också en ångbricka i vilken kondensvattnet kan strömma.

Similar Posts