Bästa skrivbordsstolen för barn: Test & rekommendationer

Flicka sitter i skrivbordsstol och tittar på en laptop

Barn som sitter ergonomiskt riktigt får en bättre hållning och kan koncentrera sig längre. I vårt test av skrivbordsstolar för barn, presenterar vi de stolar som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation, för att göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa skrivbordsstolen till ditt barn.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör vara medveten om när du köper en barn-skrivbordsstol.

Fakta i korthet

 • Sökandet efter en bra skrivbordsstol för barn är ofta inte lätt för föräldrar. Förutom barnets individuella behov måste också ergonomin, rörelseförfarandet och justerbarheten beaktas.
 • Modellerna är ofta ganska olika. Förutom svängbara stolar med hjul och den klassiska kontorsstolvarianten finns det så kallade 3D-pallar. De senare är särskilt muskulaturstärkande och rörelseförstärkande, men ofta inte för timmars sittande.
 • Med hjälp av olika kvalitetskriterier som färg, material, stabilitet och utförande, sitthöjd och justerbarhet, maximal lastkapacitet, funktionalitet och pris-prestanda-förhållandet kan du jämföra barnskrivbordsstolar med varandra.

Test av skrivbordsstolar för barn: Våra favoriter

 • Den bästa skrivbordsstolen för barn från 6 år
 • Den bästa snurrbara kontorsstolen för barn
 • Den bästa skrivbordsstolen utan hjul
 • Den bästa skrivbordsstolen med armstöd

Den bästa skrivbordsstolen för barn från 6 år

Svängstolen från Topstar finns i många färger. Höjden såväl som ryggstödet är justerbara och stolen är utrustad med hjul. Sitsen och ryggstödet är klädda.

Denna stol är idealisk för barn tack vare olika höjdjusteringar och kan växa med dem. Om du letar efter en högkvalitativ och hållbar skrivbordsstol är detta rätt val.

Den bästa snurrbara kontorsstolen för barn

Denna svängbara stol från hjh OFFICE har ett kontinuerligt justerbart ryggstöd. Både sätet och ryggstödet är klädda. Materialet är lätt att rengöra. Stolen finns i många färger och mönster.

Stolen har hjul och är solid inbyggd. Om du letar efter en svängbar stol som växer med ditt barn och också är lätt att rengöra, är detta stolen för dig.

Den bästa skrivbordsstolen utan hjul

Denna vackra skrivbordsstol i trä är mycket iögonfallande vid första anblicken, och den är en mycket högkvalitativ och mångsidig stol. Sitsens höjd kan justeras i tre olika nivåer efter önskemål. Stolen passar bäst för lite mindre barn i åldern 2-7 år.

Sitsen är ergonomiskt utformad det avtagbara sätesskyddet är enkelt att rengöra. Den ljusa trästommen passar stilmässigt väl in i många svenska hem.

Eftersom stolen inte vrider sig och inte rullar distraherar denna stol inte barnet och gör att det kan sitta rättvänt vid skrivbordet. Om du letar efter en enkel men högkvalitativ stol utan hjul, kan den här stolen vara rätt för dig.

Den bästa skrivbordsstolen med armstöd

Denna CARO skrivbordsstol är en billig men ändå högkvalitativ svängbar stol med hjul, rygg och armstöd. Höjden är oändligt justerbar, så denna stol kan växa med barnet. Sitsen är klädd och stolen finns i flera färger.

Denna snurrstol kännetecknas av ett bra förhållande mellan pris och kvalitet. Om du letar efter en billig och enkel skrivbordsstol är detta ett bra val.

Frågor att tänka på innan du köper en skrivbordsstol för barn

För vem passar en barnskrivbordsstol och vad måste du tänka på innan du köper?

Den högra skrivbordsstolen är särskilt viktig för ditt barn. När allt kommer omkring visar en publicerad DKV-rapport att barn sitter för mycket i vardagen och att till och med 60% av dem inte kompenserar för detta genom rörelse.

Men vad måste du se upp innan du köper och hur känner du igen den bästa skrivbordsstolen som passar ditt barn?

Först och främst: varje kropp ställer individuella krav på ett sittmöbler och barn växer stadigt med det. Därför bör barnets skrivbordsstol anpassas till barnets utveckling. Men ditt barn ska också känna sig bekväma i det och det bör smälta in visuellt med rumskonceptet.

En ergonomisk kontorsstol ska vara lätt att justera – även av barnet. Då måste minimi- och maximal sitthöjd samt sittdjup (dvs. framåt och bakåt) beaktas.

Dessa bör vara justerbara separat. Dessutom är ryggstödets individuella justerbarhet också viktig så att ditt barn kan anta en hälsosam, ryggvänlig position hela tiden.

Vi rekommenderar särskilt barnstolar som främjar förebyggande och prestandaförbättrande hälsoaspekter och skapar en arbetsmiljö som växer med ditt barn.

Barn har en mycket stark lust att röra sig, särskilt i tillväxtfasen. En plats för lärande är bara hälsosam om den också ger möjlighet att enkelt och så ofta som möjligt ändra hållning.

Ditt barn ska inte bara uppmuntras att sitta utan framför allt att byta position och röra sig på olika sätt. Detta bygger upp muskler.

Till exempel kan en svängbar stol, en 3D-barnpall eller en svängbar stol med hjul vara mer lämpad för barn i åldern 4 eller 6 år och äldre än en enkel skrivbordsstol med rygg och armstöd.

Vad ska vara den perfekta ergonomiska hållningen för ditt barn i en skrivbordsstol?

 • Vid sittande bör vinkeln mellan överkroppen och överkroppen vara något större än 90 °.
 • Ditt barn ska kunna röra golvet helt med båda fötterna från första stund (eller efter korrekt justering).
 • Kontorsstolens främre kant får inte trycka på ditt barn och låren får vila på sätet över ett stort område.
 • Avståndet mellan underbenen och stolens främre kant är korrekt när fyra fingrar passar mellan dem. Detta avstånd är viktigt för att säkerställa att benen är väl försedda med blod.
 • Ryggstödet bör stödja ditt barns överkropp upp till omkring skulderbladen. Detta lindrar belastningen på ryggen och säkerställer också att när ditt barn lutar sig bakåt stöds och hålls ryggen över hela sin längd.
 • Ryggstödet ska också stödja ditt barn under skulderbladen och i ländryggen.

Det finns också undantag: Med 3-D barnstol ger stolen, som kan flyttas i tre dimensioner, stolen att anpassa sig till barnet och inte tvärtom. Jag har kopplat en motsvarande bloggartikel i källorna, där du kan läsa motsvarande fältrapporter. Vidare kommer jag att gå mer in i beslutssektionen och förklara fördelar och nackdelar mycket enkelt och kort.

Kan jag också köpa en begagnad skrivbordsstol för barn?

Du kan köpa begagnade skrivbordstolar för pojkar eller flickor till exempel på Facebook Marketplace. Kontrollera i så fall slitage på klädseln och stabiliteten på benen eller basen. Se också till att alla hjul är i perfekt skick och att inställningarna på sitthöjden och ryggstödet fungerar bra.

Eftersom att köpa en begagnad stol innebär olika risker och inte passar alla, bör du överväga om det är bättre att köpa en ny skrivbordsstol innan du köper.

Vilka typer av barnstolar finns det?

I princip skiljer vi mellan dessa typer av barnstolar:

 • Snurrbar stol
 • 3D-stol för barnstol
 • Klassisk skrivbordsstol

I det följande förklarar vi olika typer och respektive fördelar och nackdelar. På detta sätt vill vi hjälpa dig att hitta den mest lämpliga barnstolen åt dig.

Vad är speciellt med en snurrbar stol med ryggstöd?

Barns svängbara stolar med ryggstöd är särskilt lämpliga för barn som har en hög mobilitetsnivå eller ungdomar som vill vara flexibla. Svängstolen är ofta utrustad med hjul. Du bör känna till skillnaden mellan hårda golv och mjuka golvhjul och anpassa kontorsstolen till ditt hem.

Fördelar

 • Ergonomiskt ryggstöd med vippfunktion
 • Ofta dessutom med böjda armstöd
 • Flexibel, främjar lust att flytta
 • Trevlig och enkel justerbarhet
 • Enkel platsändring

Nackdelar

 • Stabilitet, ibland för liten bas
 • Ryggstödets höjd är ofta inte justerbar
 • Du behöver olika typer av roller
 • Billiga hjul kan skada golv och ha mycket slitage
 • Rullar ofta av dålig kvalitet och hög slitage

Det är också viktigt att säkerhetsrullarna har dubbla lager. Dessa kan endast flyttas med barnets vikt på dem. Denna konstellation förhindrar effektivt olyckor när du spelar eller sitter.

Skulle det någonsin vara för mycket rörelse i barnrummet: På bra barnstolar, aktivera enkelt och snabbt vändstoppfunktionen: stolens svängfunktion är blockerad.

Vanligtvis har barnens svängbara stolar också en vippfunktion.

Vilka är egenskaperna hos ett 3D-barnstol utan ryggstöd?

Vissa kan säga att frånvaron av ryggstöd inte kan garantera ergonomiskt sittande. Men detta gäller inte 3D-stolens stol eller gungstol:

3D-mekanismen för barnens svängbara stolar tillåter intuitivt körbara, multidirektionella 3D-rörelser av hela sittytan. (Vertikal, lateral, framtill)

Exempelvis gör flexibiliteten i sidorna att sätet kan anpassa sig till barnets rörelser – inte tvärtom. Till exempel förblir ryggen upprätt även om ditt barn lutar sig fram vid skrivbordet.

Fördelar

 • Vanligtvis ingen montering nödvändig
 • Användning av fötter eller hjul
 • Steglös, intuitiv justerbarhet (upphängning, höjd, sidoflexibilitet)
 • Ergonomiskt sittande på grund av att man undviker sätets urtag och anpassning till kroppen (ingen klyftor)

Nackdelar

 • Design påminner inte om en klassisk skrivbordsstol i kontorsutseende
 • Mer lämplig för yngre målgrupp (upp till 14 år, 15-50 kg)
 • Färgval endast mellan röd, orange, grön, blå och inga motiv
 • Olika sittplatser känsla, tidigare test rekommenderas
 • Mycket dyrt att köpa

På grund av frånvaron av ryggstöd och det därtill hörande behovet av att aktivt ändra sittställning, uppmuntras ditt barns naturliga lust att röra sig.

Ryggmusklerna stärks aktivt och de mellanvertebrala skivorna lindras. Av dessa skäl är skrivbordstolen särskilt lämplig för mindre barn, såvida du inte byter till nästa större modell vid 14 års ålder.

Vad särskiljer en klassisk barnstol med rygg- och / eller armstöd?

Den här modellen är förmodligen bekant för dina avkommor från skolan och tillhör kategorin icke-svängbar. Om du föredrar att sitta i en lugn, koncentrerad arbetsatmosfär och letar efter en klassisk, enkel look, är detta rätt stol för dig.

Fördelar

 • Cool office-look är tidlös
 • Hög stabilitet
 • Växer med dig
 • Enkla underhållsytor
 • Valfritt armstöd

Nackdelar

 • Extra sittdyna för bekvämt sittande rekommenderas
 • Inte roterbar
 • Ofta styvt sittande utan att ändra position
 • Liten lust att flytta

Dess förmåga att växa med barnet (ryggstöd, sitthöjd, justerbar sittdjup) och dess stabilitet gör detta barnstol till en bra allround. Med separat tillgängliga sittdynor är denna coola stol i kontorsstil ännu bekvämare.

Den klassiska skrivbordsstolen finns ofta också som en utkragningsmodell utrustad med en stabil metallram utan armstöd, vilket släpper lite när du sitter: Med andra ord, en stol utan bakben som svänger lite när du rör dig och sjunker lätt under vikt för att lindra ryggradens ryggrad.

Den mest kända tillverkaren av barnstolar av detta slag är Kettler.

Tillverkare som Kettler erbjuder stolkuddar som är skräddarsydda efter produkternas dimensioner. Ett bra alternativ är balansdynor som dessutom stärker ditt barns ryggmuskler.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera barns skrivbordsstolar

I det följande visar vi vilka kriterier du kan använda för att jämföra och utvärdera barns skrivbordsstolar. Detta gör det lättare för dig att få en översikt och besluta om en lämplig och effektiv enhet.

Sammanfattningsvis är kriterierna följande:

 • Färg
 • Material
 • Stabilitet och bearbetning
 • Sitshöjd och justerbarhet
 • Maximal lastkapacitet
 • Funktionalitet
 • Pris / prestanda

I det följande kan du läsa vad respektive kriterier är och ta reda på varför det är vettigt för dig att köpa en enhet baserad på kriterierna eller inte.

Färg

Som redan nämnts bör färgen på barnens kontorsstol harmonisera väl med dina möbler så att den passar perfekt in i barnrummet.

Barn vill också ha ”trevliga” skrivbordsstolar: färg, form och design bör vädja till barnen.

Oavsett om dina barn gillar ovanliga modeller i Racing / Cars eller om de gillar andra motiv bättre är helt öppet. Det finns många val:

Isdrottningsmotiv eller Minions-motiv är lika populära som Star Wars, fotboll och Spiderman. Enkla modeller med tygomslag finns i olika färger (blå, grön, röd, gul, vit).

Material

Informationen om materialet bör inte försumma framför allt kraven på hållbarhet, ekologisk oskadlighet och underhåll. Sittklädsel och -skydd såväl som själva undervagnen är ofta tillverkade av olika material med mycket olika fördelar.

Ditt barns personliga preferenser när det gäller stil, komfort och stabilitet beaktas också när du väljer en produkt.

Det finns två varianter för stödet eller ramen: Stolarnas ramar är i allmänhet gjorda av stål och täckta med plast. Detta skydd förhindrar större skador om någon stöter på stolen. Nackdelen: plast kan bryta snabbare än en ren metallram.

Polyester är till exempel ett ganska populärt material för omslag: det är inte mycket andningsbart men hållbart och robust. Det bättre alternativet är en blandning av bomull och polyester (mikrovelour). Det är mer andbart och ändå mycket robust.

Ett träfiberbräde, till exempel i svängbara stolar, har fördelen att det är lätt att rengöra. Observera att du måste köpa en sittdyna för de hårda barnrumsmöblerna.

En barnstol utan hjul har vanligtvis fötter av lätt plast eller halkfri gummi. (så kallade löpare)

På många modeller kan locken till sätet och ryggstödet bytas ut. Detta ger dig också möjligheten att ändra stilen på möblerna och motiven.

Stabilitet och finish

Den stabila konstruktionen är också viktig, eftersom barnens skrivbordsstol ofta måste tåla mycket, särskilt hos yngre barn. Oavsett beslut för en viss form är det användbart för dig att kontrollera säkerhetscertifikaten för respektive stolar.

GS-tätningen eller andra testcertifikat ger information om den optimala tillverkningskvaliteten för barnens skrivbordsstolar från vår barns skrivbordsstol Test 2020.

Diametern på basen på svängbara stolar bör vara tillräckligt stor så att stolen inte kan välta för lätt.

Så var uppmärksam på följande funktioner när du monterar stolen:

 • slipade kanter
 • hårda skruvar som inte sticker ut
 • en rak och stor bas som inte tippar
 • enkel höjdjustering
 • säkert snap-in
 • GS-teststämpel eller certifikat

Sitshöjd och justerbarhet

Som redan förklarats i rådgivningsavsnittet bör en ergonomisk svängbar stol för barn vara lätt att justera – även av barnet självt. På så sätt måste du hålla ett öga på minsta och maximala sitthöjden såväl som sittdjupet (dvs fram och bak).

Dessa bör helst vara separat justerbara. Dessutom är ryggstödets individuella justerbarhet också viktig så att ditt barn alltid kan ta en hälsosam ställning och stolen ”växer med dig”.

Både justeringsområdet för sitthöjden och den maximala belastningen i kilogram avgör från vilken höjd ditt barn kan använda stolen och hur länge stolen kan användas. Var uppmärksam på de värden som anges för den planerade användningsperioden.

Maximal lastkapacitet

Ju lägre maximal lastkapacitet, desto snabbare behöver du nästa svängbara stol för ditt barn. Swoppster från Aeris, till exempel, måste bytas ut mot en nyare modell, Swopper, vid en ålder av 14 år.

Funktionalitet

Med funktionalitet menar vi valet av den perfekta versionen av skrivbordsstol för ditt barn.

Väg upp komfortfunktioner som armstöd, ryggstöd och svängnings- och svängfunktioner.

Var särskilt uppmärksam här på vilka funktioner ditt barn behöver för sitt välbefinnande. Det är viktigt att ditt barn kan sitta i en ergonomisk position utan att begränsa hans eller hennes rörlighet. Detta kan variera beroende på barnets behov av att röra sig och ålder.

Vissa skrivbordsstolar är utrustade med armstöd. Men den ergonomiska designen är viktigare. Speciellt om ditt barn är mycket aktivt kan armstöden vara ett hinder eftersom de begränsar sittplatsen.

I beslutsavsnittet ovan kan du läsa om olika fördelar och nackdelar och göra det bästa valet.

Pris / prestanda

Som du kanske har märkt från rådgivningssektionen ökar livslängden och stabiliteten avsevärt med stigande pris.

Med extremt billiga, dåligt tillverkade barnstolar, kan det hända att sömmar lossnar eller att kontorsstolen tappar taget på grund av för små kors.

Varumärken är särskilt dyra. Men det finns redan tillräckligt med alternativ i segmentet med medelpris som kan hålla jämna steg när det gäller kvalitet och stabilitet.

När det gäller stabilitet, leta efter GS-godkännande eller certifikat. När det gäller skydd och deras skadliga ämnen är Ökotex 100-förseglingen eller testet det viktigaste att se upp för.

Fakta som är värda att veta om skrivbordsstolar för barn

Hur justerar jag ett barns skrivbordsstol och det matchande skrivbordet på rätt sätt?

Det första steget är att ställa in korrekt sitthöjd på vridstolen. Med denna lilla instruktion lyckas du perfekt och snabbt:

 • Justera barnets skrivbordsstol, sitthöjd och sittdjup: Stolens främre kant ska ligga i området för den nedre patellapunkten.
 • Vinkeln mellan överkropp och lår bör vara något större än 90 grader
 • Fötter måste ha full kontakt med marken
 • Avståndet mellan sittbenet och framkanten på sätet är bäst fyra fingrar breda
 • Ryggstödets höjdjustering: stöder ditt barns överkropp upp till axelbladen
 • Ställ in den perfekta höjden på skrivbordet: Övre och nedre armar är i rät vinkel, medan underarmarna ligger löst på skrivbordet, justera skrivbordets höjd därefter

Hur rengör jag barnets skrivbordsstol och klädtyg?

Ytor gjorda av spånskiva eller plast kan rengöras med en fuktig trasa. För bomulls- och polyesterhölje kan fläckar tas bort med lite vatten eller ett milt tvättmedel.

Produktinstruktionerna ger nödvändiga tips för rengöring av olika material.

Bör jag byta hjul på kontorsstolen?

Med en hel del kontorsstolar kan du ändra dem själv, om du är en smula händig.

Men varför byter vi själva hjulen? Det kan bara finnas två skäl:

Hjulen är defekta, bullriga eller relativt billiga (dåliga köregenskaper)

Undergolvet är relativt mjukt, rullarna skadar golvet (t.ex. med laminat) 

Similar Posts