Bästa tvålpumpen: Test och rekommendationer

Kvinna tar flytande tvål från en tvålpump

Tvålpumpar underlättar inte bara handhygienen utan kan också vara en vacker inredningsdetalj i badrummet eller köket. Hållbara tvålpumpar är också mer miljövänliga än plastpumpar och leder till att man sparar pengar på inköp av flytande tvål i längden.

Men hur vet du vilken typ som är bäst? Det finns många olika alternativ som skumtvål, elektriska pumpar och väggmonterade varianter som alla har sina egna fördelar. Så välj något som passar dina behov och låt den här guiden hjälpa dig att välja.

Fakta i korthet

 • Tvålpump finns i många olika material. Vissa modeller har ett väggfäste, medan andra placeras på handfatet. Om du vill montera tvålpump på väggen kan du göra det med eller utan borrning.
 • Om du köper en tvålpump med lång livslängd kan du minska mängden plastavfall som produceras, eftersom påfyllningsbehållare innehåller mindre plast än engångsförpackningar.
 • Det finns tre olika typer av tvålpump: klassiska tvålpump, elektriska tvålpump och skumdispenser. Vilken typ av produkt som är rätt för dig beror på hushållets storlek samt dina personliga preferenser.

Test av tvålpumpar: Våra favoriter

Det finns många tvålpumpar på marknaden. Alla övertygar dock inte i sin kvalitet och hållbarhet. Vi har valt ut de tre bästa tvålpumparna för att göra ditt val lättare.

 • Den bästa automatiska tvålpumpen med skum
 • Den bästa elektriska tvålpumpen
 • Den bästa tvålpumpen för väggmontering

Den bästa automatiska tvålpumpen med skum

Den automatiska tvålpumpen från POWEROWL har en påfyllningskapacitet på 330 ml och sprutar automatiskt ut ett löddrande skum utan att du behöver röra vid munstycket. Den känner av dina händer upp till ca 5 cm avstånd.

POWEROWL Tvålpump desinfektionsmedel automatisk beröringsfri skumtvåldispenser med infraröd sensor 330 ml justerbar strömbrytare och vattentät, för badrum, kök, hotell, restaurang

Den minskar därmed risken för överföring av bakterier och virus och annan smuts. Den smarta LED-sensorn tänds när du trycker på knappen och stängs av när du inte använder den.

Det finns fem olika hastighetsinställningar som avgör hur mycket skum som portioneras ut varje gång. Detta justerar du genom att trycka på +/- knapparna. Detta är möjligen det som särskiljer denna skumpump allra mest från övriga alternativ, som ofta bara har ca två olika nivåer. Då kan det vara svårt att finna rätt nivå och du riskerar att få alldeles för lite eller för mycket skum per gång.

Skumdispensern suger upp tvålen med full kraft, vilket gör att skummet stannar kvar i handen, och inte rinner iväg.

ABS-materialet är hållbart och ser närmast metallsikt ut i en vacker gammelrosa nyans, som smälter in i de flesta rum. Den ser inte “billigt” ut som många andra skumtvålpumpar kan göra.

Tvålautomaten är vattentät och läckagesäker. Den vattentäta basbehållaren är utrustad med gummitätningar för att förhindra korrosion av batterilådan.

Skumdispensern drivs av 4 AAA-batterier, som INTE ingår. Tänk på det, för det är så retligt när man har köpt en ny pryl och så står man där utan batterier.

Kolla pris på Amazon

Den bästa elektriska tvålpumpen

Umbra Otto elektriska tvålpump är elegant och snygg med en matt finish.

Umbra 255 ml (8,5 oz) automatisk tvåldispenser för kök eller badrum, nickel

Den unika beröringsfria pumpen reagerar så snabbt som på 0,2 sekunder. Du behöver inte längre stå och undra om det kommer komma någon tvål eller inte.

Den är enkel att fylla på med dess droppfria påfyllningspip och stora öppning på ovansidan. Det finns ett fönster i behållaren som visar när det är dags att fylla på med mer tvål.

Umbra Otto är ganska kompakt och får därför lätt plats när man har begränsat utrymme på exempelvis diskbänken eller handfatet. Den rymmer 250 ml och är gjord för lättflytande, vanlig tvål.

Den drivs av 4 AAA-batterier (ingår ej).

Kolla pris på Amazon

Den bästa tvålpumpen med väggfäste

EXLECO tvålpump har en stilren design. Den är gjord av rostfritt stål och har därför god motståndskraft mot rost. Materialet är helt säkert även för barn.

EXLECO Tvålpump väggmonterad rostfritt stål 304 200 ml krom tvåldispenser väggmonterad badrum manuell schampo duschgel flaska

Pumpen monteras på väggen med medföljande fästanordning. Du behöver ha tillgång till en borrmaskin. Det finns för- och nackdelar med att den borras fast. Fördelen är att behållaren sitter fast ordentligt i väggen. Andra typer av fästen riskerar att lossna med tiden, eftersom tvålpumpen pressas nedåt extremt många gånger under årens lopp.

Behållaren känns lagom stor för ett vanligt hushåll med sina 200 ml. Man vill inte behöva springa och fylla på behållaren hela tiden, men det är inte heller bra om tvålen blir liggande för länge och härsknar. Detta känns som sagt som en bra kompromisslösning.

I och med att tvålpumpen monteras på väggen så frigör du utrymme på handfatet eller diskbänken (det brukar bli tillräckligt stökigt där ändå). Gör ditt hem renare och vackrare. Munstycket kan roteras 360 grader vilket ökar flexibiliteten.

Kolla pris på Amazon

Vad du bör tänka på innan du köper en tvålpump

I det här avsnittet kommer vi att visa dig vilka kriterier du kan använda för att jämföra de olika modellerna av tvålpumpar.

De aspekter du bör beakta när du väljer mellan de olika modellerna är bland annat:

 • Funktionalitet
 • Påfyllningskapacitet
 • Material
 • Fästanordning

Nedan förklarar vi de enskilda kriterierna mer i detalj och vad du bör titta på när du köper.

Funktionalitet

När det gäller funktionaliteten skiljer man mellan manuella och elektriska modeller. De elektriska modellerna har en infraröd sensor som möjliggör kontaktlös drift.

För större hushåll med barn eller till och med för företag rekommenderas en elektrisk tvålpump. Den kontaktlösa driften förhindrar överföring av bakterier. Dessutom har dessa modeller ett tvålstopp som förhindrar att en för stor mängd tvål delas ut.

För mindre hushåll utan barn räcker det oftast med en enkel modell med manuell pump. Dessa modeller är oftast billigare än elektriska tvålpumpar.

Påfyllningsmängd

När du väljer tvålpumpens storlek beror den på hur många personer som kommer att använda den. De vanliga modellerna från tillverkarna sträcker sig från en fyllningskapacitet på 150 ml till 500 ml. Det finns dock även modeller med en kapacitet på upp till 1 liter.

Om tvålbehållaren kommer att användas av många personer, till exempel i ett företag, bör tvålbehållaren vara lämpligt stor. I ett mindre hushåll räcker det med en mindre modell.

Material

När du väljer material ska du se till att det inte är känsligt för mögel eller rost. På så sätt förlängs tvålpumpens livslängd. Dessutom är det lite äckligt när det finns mögel eller rost i en behållare som innehåller tvål som man ska tvätta sig med!

Material som lämpar sig väl för användning i badrummet är främst:

 • Glas
 • Keramik
 • Plast
 • Porslin
 • Bambu
 • Mässing
 • Rostfritt stål

Du bör också vara uppmärksam på materialets och hantverkets kvalitet. På så sätt kan du försäkra dig om att du kommer att ha nytta av tvålbehållaren under lång tid.

Montering

Vissa modeller kan monteras på väggen, medan andra modeller helt enkelt placeras på handfatet. Tvålpumpar kan monteras antingen på väggen bredvid handfatet eller i duschen. Vissa modeller levereras medett väggfäste inkluderat.

Det finns två olika alternativ för montering av väggfästet:

 • Montering med skruvar: I vissa modeller monteras väggfästet med skruvar. Detta har nackdelen att väggen eller kakelplattorna kan skadas vid borrning. Sprickor i kaklet kan uppstå, som möjliggör att vatten kan ta sig in med potentiella vattenskador som följd.
 • Montering med lim: Många tvålpumpar kan fästas på väggen eller kakelplattorna med lim eller klisterremsor. Detta förhindrar att väggen skadas.

Vilken typ av montering som är rätt för dig beror på var du vill montera tvålpumpen och om du hyr eller inte. I hyreslägenheter bör du undvika att skada kakelplattorna i badrummet.

Tvålpumpar: Vanliga frågor och svar

I den här guiden svarar vi på alla frågor om tvålpumpar. När du har läst igenom den här guiden vet du all viktig information om tvålpumpar i allmänhet och om de olika modellerna.

Vem är en tvålpump lämplig för?

En tvålpump är lämplig för såväl privata hushåll som för företag och restauranger. De kan användas som dispenser för tvål, desinfektionsmedel eller lotioner.

Genom att köpa en hållbar och påfyllningsbar tvålpump minskar mängden plastavfall som produceras. Detta beror på att de påsar i vilka tvålen säljs för påfyllning är gjorda av mindre plast än plastpumpar. Exempelvis saknas ju hela pumpanordningen i en påfyllningspåse.

Tvålpumpar är inte bara lämpliga för användning vid handfatet. De lämpar sig också för duschen, för köket eller som dispenser för desinfektionsmedel på företag.

Vilka typer av tvålpumpar finns det?

Det finns tre olika typer av tvålpump som du kan välja mellan:

 1. Den klassiska tvålpumpen kännetecknas av enkel användning och underhåll. Dessutom finns dessa modeller i många olika utföranden.

Eftersom en klassisk tvålpump inte har ett automatiskt tvålstopp och kontaktlös drift inte är möjlig är denna typ främst lämplig för små hushåll.

 1. Elektriska tvålpumpar har fördelen att det inte krävs någon beröring för att aktivera pumpen. Den kontaktlösa driften via en infraröd sensor gör denna typ av tvålpump särskilt intressant för stora hushåll och företag.

Elektriska tvålpumpar har också ett inbyggt tvålstopp. Detta förhindrar att för mycket tvål delas ut på en gång.

 1. Skumdispenser är en tvålpump som skummar upp tvålen under pumpningen. Skummet ger intrycket av att man har mer tvål till hands. Därför är dessa modeller idealiska för personer som tenderar att använda för mycket tvål.

En skumdispenser förhindrar också att den flytande tvålen spills ut. Denna typ av tvålpump finns i manuella och elektriska modeller.

Vilka är alternativen till en tvålpump?

Det finns få alternativ till en tvålpump. I stället för att köpa en hållbar tvålpump kan du också använda tvålens originalförpackning från snabbköpet.

Ett annat alternativ är att använda ett tvålfat. Detta är ett litet fat som placeras på diskbänken eller handfatet. En vanlig tvål i fast massa placeras sedan i det. Det känns ofräscht att komma in på en toalett och se en halvskitig, löddrig tvål ligga där på det lilla fatet.

Därför är detta alternativ inte särskilt lämpligt på arbetsplatser och restauranger. Jag skulle nog vilja argumentera att tvålpumpen är att föredra även hemma i familjens lilla badrum.

Att välja rätt alternativ beror på dina personliga preferenser. Tvålpump och tvålfat rekommenderas dock framför originalförpackningar när det gäller miljöaspekten.

Hur fungerar en tvålpump?

Tvålpumpar fungerar alla med samma pumpmetod. I denna process genereras tryck genom en tryckrörelse på pumphuvudet med hjälp av en liten kula och en fjäder. Den flytande tvålen leds sedan in i pumphuvudet.

I elektriska modeller utlöses tryckrörelsen automatiskt av sensorn. I övrigt skiljer sig driften av de elektriska modellerna i huvudsak inte från driften av manuella modeller.

Vilken tvål är lämplig för en tvålpump?

Egentligen kan alla flytande tvålar utan partiklar användas i en tvålpump. Dessa finns t.ex. på stormarknader eller apotek i påfyllnadsförpackningar.

Större påfyllnadsförpackningar med flytande tvål kan också köpas i vissa nätbutiker. Fast tvål är inte lämplig för tvålpump. Om du föredrar att använda fast tvål bör du välja ett tvålfat.

Var installerar jag en tvålpump?

Om du vill montera tvålpump på väggen ska den placeras precis ovanför handfatet. Detta förhindrar att droppande tvål landar på golvet. Som riktlinje för monteringshöjden gäller 1,20 meter över golvet. Då har både långa karlar och små barn möjlighet att nå pumpen utan större ansträngning.

En tvålpump är monterad till höger ovanför diskbänken, eftersom ca 90% av alla människor är högerhänta.

Alternativt kan en tvålpump monteras i duschen, om den ska användas som en dispenser för schampo eller duschgel. Med hjälp av speciella självhäftande tejper kan tvålpumpen fästas på kakel utan att borra.

Hur rengör jag en tvålpump?

Det kan hända att pumpen och röret i tvålpumpen fastnar eller täpps till med tiden. Då kommer det inte längre någon tvål ut ur dispensern. Då behöver tvålpumpen emellertid inte kasseras. 

Här är några tips på hur man kan rengöra en igentäppt tvålpump:

Skölj med varmt vatten: Ett alternativ är att skruva av pumpen, inklusive röret, och skölja det i varmt vatten. Betjäna sedan pumphuvudet. Det heta vattnet bör lösa upp eventuella fastklistrade tvålrester.

Blötlägg i varmt vatten: Om tvålresterna inte lossnar lätt kan det vara till hjälp att låta pumphuvudet ligga i det varma vattnet en tid. En borste kan också hjälpa till med rengöringen.

Om du rengör tvålbehållaren regelbundet kan du förhindra att den blockeras från första början. Därför är det lämpligt att rengöra tvålbehållaren varje gång du fyller den med tvål.

Slutsats

Med en tvålpump kan du minska mängden plastavfall som produceras och samtidigt dekorera ditt badrum eller kök. Beroende på modell kan du dessutom minska mängden tvål som används. Detta kan spara dig pengar i det långa loppet.

Elektriska tvålpumpar som drivs av en sensor kan förhindra överföring av bakterier. Detta gör dem särskilt lämpliga för offentliga utrymmen och stora hushåll. Klassiska tvålpumpar finns i enkel eller konstnärlig design och med olika kapacitet. I slutändan handlar valet av tvålpump om personliga preferenser och idéer.

Similar Posts