Bästa toalettsitsen: Test & rekommendationer

Hand fäller ner toalettsitsen på vit toalett

Du håller på att renovera ditt badrum och vill öka komforten i dina sanitära anläggningar? Då ska du inte bortse från toalettsitsen. Eftersom den perfekta toalettsitsen ökar känslan av välbefinnande i ditt badrum. Men vilka är de olika typerna och hur kan du välja den bästa toalettsitsen?

I vårt toalettsitstest visar vi dig de bästa och senaste modellerna från de olika kategorierna. Vi ger dig också viktig information om hur de olika modellerna fungerar och användbara tips om skötsel. Oavsett om du är intresserad av en toalettsits med automatisk infällbar mekanism, en upphöjd toalettsits eller en dusch, så hittar du de bästa toalettsitsarna i vårt sortiment.

Fakta i korthet

 • I princip finns det fem olika typer av toasitsar, som kännetecknas av olika egenskaper. Den väsentliga funktionen, nämligen att sitta bekvämt på toaletten, är dock densamma för alla typer.
 • Förutom toalettsitsar med och utan automatisk infällbar mekanism finns det toalettsitsar med integrerade barnstolar, toalettsitshissar och wc-sitsar med duschfunktion. Konventionella toalettsitsar med och utan mjukstängning (soft close) är lämpliga för praktiskt taget alla hushåll.
 • Toalettsitsar för familjer är främst lämpliga för familjer med små barn, medan upphöjda toalettsitsar är särskilt användbara för personer med begränsad rörlighet. Toasitsar med dusch erbjuder en speciell lyx på grund av den särskilt hygieniska rengöringen.

Toalettsitstest: Våra favoriter

 • Den bästa toalettsitsen med mjukstängning
 • Toalettsitsen med bästa pris och prestanda
 • Den bästa toalettsitsen för hela familjen

Den bästa toalettsitsen med mjukstängning

Sanifri toalettsits med mjukstängning (soft-close) imponerar med sin enkla men eleganta design och bra utförande. Du kommer att njuta av den ständiga, långsamt stängande soft close-funktionen under lång tid.

Som namnet antyder har Sanifri toalettsitsen med mjuk stängningsmekanism en mjuk stängningsfunktion. Därför passar det bäst för dig om du lägger vikt vid att stänga toalettlocket så tyst som möjligt.

Toalettsitsen med bäst valuta för pengarna

DALMO toalettsitsen övertygar på en komplett linje. Den är utrustad med en automatisk sänkningsmekanism och halkfria sätesbuffertar och är lätta att installera med hjälp av en 2-knapps snabbmontering.

På grund av sin form är wc-stolen lätt att rengöra. Sitsen är tillverkad av urea-formaldehydharts av hög kvalitet. Detta material är miljövänligt, smutsavvisande och giftfritt.

Den bästa toalettsitsen för hela familjen

ADOB 57112 toalettsitsen för familjer är särskilt övertygande på grund av de praktiska barnglasögon och det solida utförandet. Ytterligare funktioner som magneten integrerad i toalettlocket och Quick Release-funktionen gör denna produkt särskilt attraktiv.

Den stora specialfunktionen med toalettsitsen ADOB 57112 för familjer är det andra, mindre sätet integrerat mellan toalettlocket och toalettsitsen. Dessa extra glasögon gör det möjligt för små barn att gå på toaletten ”precis som de vuxna”. Detta gör denna toalettsits särskilt lämplig för familjer med små barn.

Frågor att tänka på innan du köper en toalettsits

 Vilken toalettsits passar på min toalett?

Som standard är de flesta toalettsitsarna ovala, har en längd på upp till 47 centimeter och är upp till 38 centimeter breda. Det kan dock finnas skillnader beroende på formen. Vi förklarar hur du tar reda på vilken toalettsits som passar din toalett.

Speciellt äldre toalettstolar är ofta fortfarande runda, medan moderna designertoaletter vanligtvis har fyrkantiga sittplatser. Beroende på formen på din toalettstol, behöver du en viss typ av toalettsits.

För att mäta, placera mätverktyget du väljer cirka två centimeter bakom monteringshålen. Läs den önskade längden på din toalettsits på skålens främre kant.

Du kan bestämma bredden genom att placera mätverktyget på utsidan av den bredaste delen av toalettstolen och läsa den på motsatt sida. Nu har du de yttre måtten på toalettlocket.

Om du vill bestämma de inre måtten på din toalettsits, fortsätt på samma sätt. Denna gång placerar du mätverktyget på den inre kanten av toalettstolen. Mät längden och bredden på innerfälgen på detta sätt.

Även om många toalettsitsar erbjuds som universella modeller kan det finnas skillnader på några millimeter mellan varianterna. För att säkerställa att ingenting vinglar senare är det viktigt att du ger korrekta inre och yttre dimensioner.

Slutligen, bestäm avståndet mellan monteringshålen. Med de flesta toalettsitsar kan gångjärnen monteras relativt flexibelt. Men du bör naturligtvis se till att allt passar ihop.

Hur installerar jag en toalettsits?

Att montera en toalettsits är inte svårt om du har lite manuell skicklighet. I grund och botten handlar det om att fästa de gängade stavarna i fästet i hållarna på toalettstolen och sedan sätta in dem i hålen som finns i keramiken.

Så här fungerar toalettsitsenheten:

Du behöver penetrerande olja, en monteringsnyckel för toalettlock eller tång, samt rengöringsmedel, rengöringsduk och, om nödvändigt, gummihandskar. Naturligtvis bör du också ha den nya toalettsitsen och dess fästtillbehör redo.

 1. Om det gamla toalettsitsen fortfarande är fäst vid keramiken, lossa det genom att applicera lite penetrerande olja på gängorna. Rengör sedan keramiken noggrant, särskilt runt borrhålen.
 2. Skruva i gängstängerna i fästarna på toalettsitsen och tryck sedan på tätningarna eller brickorna.
 3. För in toalettsitsen genom hålen i toalettsitsen med gängade stavar. Skjut på ytterligare tätningar eller brickor underifrån och dra åt dem något med installationsnyckeln eller tangen.
 4. Rikta in toasitsen centralt på keramiken. Se till att sätet är ordentligt stängt framtill. Dra sedan åt skruvarna försiktigt för att inte skada toalettstolen.

Finns det toalettsitsar för överviktiga människor?

De flesta toalettsitsar är utformade som standard för en belastning på upp till 150 kg. Men det finns modeller som är särskilt lämpliga för tunga människor. Vissa leverantörer har specialiserat sig på tillverkning av toalettsitsar med en lastkapacitet på upp till 450 kg. Dessa kan dock kosta betydligt mer pengar.

Om det är för dyrt för dig är det bäst att gå för enkla modeller av massivt trä. Dessa är särskilt stabila. Dessutom är det viktigt att ett särskilt stort antal staplar bearbetas under glasögonen.

Detta säkerställer att lasten fördelas jämnt. Vid behov kan du köpa ytterligare barer i DIY-butiken och skruva dem under toalettsitsen efteråt.

Vilka typer av toalettsitsar finns tillgängliga och vilken är rätt för dig?

I princip finns det fem typer av wc-sitsar:

 • Toalettsits utan mjukstängning
 • Toalettsits med mjukstängning
 • Toalettsits för familjer
 • Toalettsits med förhöjning
 • Toalettsits med dusch

Även om huvudsyften med dessa toalettsitsen är densamma, finns det naturligtvis skillnader mellan de olika typerna och därför vissa fördelar och nackdelar.

Beroende på dina personliga preferenser och krav på en toalettsits är en viss typ av toalettsits bäst lämpad för dig. I följande avsnitt vill vi hjälpa dig att avgöra vilken typ av toasits som passar dig.

Hur fungerar en toalettsits utan mjukstängning?

Den klassiska toalettsitsen utan mjukstängning stänger toalettlocket helt för hand. Gångjärnen är inte dämpade så att locket stängs med ett slag så snart du släpper det.

På lång sikt kan detta göra att toasitsen slits och därmed förkorta livslängden. Det finns också en viss risk för personskador om locket släpps av misstag under rengöring.

Fördelar

 • Låg kostnad
 • Enkel montering
 • Stort urval av färger, former och motiv

Nackdelar

 • Högt stängande ljud
 • Svår rengöring
 • Risk för personskada
 • Snabbt slitage av toalettsitsen

Toalettsitsen utan mjukstängning är dock det billigaste alternativet när det gäller att välja en toalettsits. Den övertygar framför allt med sitt brett utbud av former, färger och motiv. Toalettlock utan mjukstängning är också vanligtvis ganska enkla att montera.

En klassisk wc-sits utan mjukstängning är bäst lämpad för enstaka hushåll, eftersom den höga stängningen av toalettluckan bara stör störarna.

Hur fungerar en toalettsits med mjukstängning?

Den speciella fördelen med toalettsitsen med mjukstängning är att det stängs nästan helt tyst. Dämpare integrerade i gångjärnen säkerställer att toalettlocket glider särskilt långsamt och försiktigt på skålen.

En kort kran på toalettlocket är allt som behövs och så snart vinkeln mot toaletten är mindre än 90 ° sjunker locket försiktigt av sig själv.

Toalettlock med mjukstängninsfunktion säkerställer därför att toalettsitsen slits mindre. Den automatiska sänkningsmekanismen gör det också lättare att rengöra toaletten, eftersom det inte är möjligt för toalettsitsen att plötsligt falla ner.

Fördelar

 • Tyst stängning
 • Enkel rengöring
 • Långsammare slitage på toalettsitsen
 • Stort urval av färger, former och motiv

Nackdelar

 • Något dyrare
 • Ofta komplicerad montering
 • Stängningsmekanismen kan gå sönder

Denna ytterligare funktion återspeglas dock i priset, så toalettsitsen med mjukstängning är något dyrare än de klassiska modellerna som inte har denna funktion.

Det är också möjligt att mjukstängning kommer att bli defekt med tiden om toalettlocket tvingas stängas av gäster som inte känner till denna funktion. I detta fall kommer spjället i gångjärnen att skadas så att locket faller på sätet utan att bromsa.

Soft Close-toalettsitsen är bäst lämpad för familjer med barn eller flerfamiljshushåll, eftersom ju fler människor som bor i ett hushåll, desto mer stängs toalettlocket. Det är därför bekvämare om toalettlocket är stängt så tyst som möjligt.

Hur fungerar en toalettsits för familjer?

Det finns speciella toalettsitsar för familjer, som inkluderar en mindre toalettsits för barn. Dessa kan fällas ner vid behov så att toasitsen passar både barn och vuxna.

Toalettsitsar för familjen kännetecknas av att barn kan lära sig att använda toaletten i tidig ålder. Istället för att först lära sig att gå till potta lär småbarn att använda toaletten tidigare.

Detta kan vara särskilt fördelaktigt när du reser. Dessutom är det mer hygieniskt än att använda en kruka eftersom det inte finns något behov av att tömma toaletten.

Tack vare integrerade barnglasögon kan de små sitta bekvämt och säkert på toaletten. Till skillnad från avtagbara fästen för toalettsitsen, som ofta gör ett mindre stabilt intryck, är WC Seat Family en platsbesparande lösning.

Fördelar

 • Enkel hantering
 • Utrymmes sparande
 • Tidig kontakt med toaletten
 • Mer hygienisk än potta
 • Barn kan sitta bekvämt

Nackdelar

 • Något dyrare
 • Krossrisk för barn
 • Delvis inte särskilt stabil
 • Använd i början i behov av vana
 • Lite val av färger, former och motiv

Familjetoalettsitsar finns både med och utan mjukstängningsmekanism. Men eftersom barn kan fånga fingrarna i den fallande toalettsitsen, är det tillrådligt att välja en modell med soft close. Barnstolen kan ofta lätt tas bort senare så att toalettsitsen fortfarande kan användas.

Även om familjetoalettsitsen är lite dyrare än konventionella modeller och kan ta lite att vänja sig av vuxna i början, rekommenderas denna typ av toalettsits för familjer med små barn.

Hur fungerar en toalettsitshiss?

Särskilt äldre eller personer med fysiska funktionsnedsättningar drar nytta av toalettsitshissen. Beroende på modell höjer den toalettsitsens säte med upp till 20 centimeter, vilket gör det lättare att sitta ner och stå upp.

Toalettsitshissar finns i olika utföranden: Som en enkel avtagbar redskap, som en fast toalettsits och i versionen med armstöd.

Den halkskyddande beläggningen, som många WC-hissar har, är särskilt praktisk. Många modeller har också hygienutskärningar fram och bak, vilket underlättar rengöring efter att ha gått på toaletten.

Fördelar

 • Snabbmontering
 • Antislipbeläggning
 • Underlättade att sitta ner och stå upp
 • Hygienutskärning för bättre rengöring

Nackdelar

 • Montering ofta instabil
 • Använd i början i behov av vana
 • Lite val av färger, former och motiv

Även om det tar lite att vänja sig från början, vänjer du dig snabbt på den nya sittkomforten. Med billigare modeller orsakar dock fästningen ofta problem. Om det är instabilt kan fästskruvarna gå sönder eller riva.

Ändå är toalettsitsens hiss ett viktigt hjälpmedel för äldre och fysiskt funktionshindrade. Dessutom drar människor över 1,90 meter höga också komforten med en hiss på toalettsitsen.

Hur fungerar en toalettsits med dusch?

En toasits med dusch kännetecknas av det faktum att det utökar toalettens funktioner med en bidet. Med hjälp av en individuellt justerbar vattenstråle rengörs skinkorna efter verksamheten. Duschtoaletten är utbredd i Japan och är därför också känd som en japansk toalett i detta land.

Med en japansk toalett är det inte bara mycket mer hygieniskt att gå på toaletten än med konventionella toalettstolar. Eftersom en hårtork är integrerad i många modeller sparar du också på toalettpapper.

Tack vare sätesuppvärmningen blir det en bekväm upplevelse att gå på toaletten. Med en fjärrkontroll kan du göra olika inställningar.

Numera finns det inte bara fasta duschtoaletter. Istället kan du eftermontera duschfunktionen och njuta av en japansk toalett även i en hyrd lägenhet. Många toalettsitsar med dusch är nu redan självrengörande, så att rengöringen av toalettsitsen inte blir så tidskrävande.

Fördelar

 • Ersätter bidet
 • Väldigt bekväm
 • Kan eftermonteras
 • Särskilt hygienisk toalettåtkomst
 • Minskad toalettpappersförbrukning
 • Oberoende för personer med begränsad rörlighet

Nackdelar

 • Dyr
 • Ytterligare elkostnader
 • Mestadels montering av kvalificerad personal som krävs
 • Lite val av färger, former och motiv

En sådan lyx har dock sitt pris och följaktligen är toasitsar med duschfunktion relativt dyra. Dessutom måste en specialist vanligtvis installera toalettsitsen. Vatten- och elanslutning krävs.

Ytterligare elkostnader kan uppstå från en elektrisk duschtoalettstol. Så länge duschfunktionen inte kontinuerligt används på högsta nivå är dessa kostnader ganska låga.

En wc-sits med dusch är dock inte bara en lyxartikel för hygienmedvetna människor. Sitsen med duschfunktion är särskilt lämplig för äldre och personer med begränsad rörlighet, eftersom det ger dem en viss grad av oberoende.

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera toalettsitsar baserat på dessa faktorer

I det följande vill vi visa dig vilka kriterier som är viktiga för att jämföra och utvärdera toalettsitsen. Detta hjälper dig att ta reda på om en viss modell är lämplig för dig eller inte.

Sammantaget är dessa:

 • Typ av toalettsits
 • Storlek & form
 • Maximal viktbelastning
 • Typ av montering
 • Sätets material
 • Material i gångjärnen
 • Justerbarhet av gångjärnen
 • Automatisk sänkningssystem
 • Val av motiv
 • Specialfunktioner
 • Driftläge / driftläge / duschsteg / automatisk munstycksrengöring

I följande stycken förklarar vi de enskilda faktorerna mer detaljerat.

Typ av toalettsits

Vi har redan gått in i detalj ovan om vilka typer av toalettsits som finns tillgängliga, dvs toalettsitsen med och utan mjukstängningsfunktion, familjestoalettsitsar, toalettsitshissar och duschtoalettsitsar.

Vi vill ändå ta tillfället i akt att återigen uppmärksamma det faktum att toasitsens funktionalitet förmodligen är det viktigaste inköpskriteriet. Beroende på dina behov är en annan toalettsits rätt för dig.

Om du till exempel bor i ett enda hushåll och bara vill spendera en liten summa pengar på din toalettsits är en wc-sits utan mjukstängning förmodligen det bästa valet för dig. Om du istället lägger större vikt vid att toalettlocket stängs så tyst som möjligt, är en toalettsits med mjukstängning förmodligen bättre anpassad till dina behov.

Om du har små barn som bor i ditt hushåll, kan det vara meningsfullt att välja en familj toalettsits. Men om du letar efter en toalettsits för äldre och / eller funktionshindrade eller om du är väldigt hög bör du överväga att köpa en toalettsitsförstärkare.

En sits med duschfunktion är också lämplig för fysiskt handikappade. Tack vare sitt breda utbud av funktioner är en dusch-toalettsits också lämplig för dig om du letar efter den mest bekväma lösningen.

Storlek & form

Naturligtvis bör du också se till att din nya toalettsits passar på din toalettstol. Beroende på storleken och formen på keramiken kan en annan toalettsits vara lämplig för dig.

Som nämnts ovan är de flesta toalettstolar ovala med en längd på upp till 47 cm och en bredd på upp till 38 cm. Men det finns också modeller som skiljer sig från dessa dimensioner och är antingen större eller mindre. För att ta reda på den nödvändiga storleken på din toalettsits är det bäst att mäta din toalettstol en gång.

Förutom den ovala formen finns det andra sätt på vilka en toalettstol kan se ut. Mycket gamla toaletter är ofta fortfarande runda, medan moderna toalettstolar är fyrkantiga. Det finns främst kvadratiska, men också åttkantiga former. Men det finns också D-formade toalettstolar.

Maximal viktbelastning

De flesta toalettsitsar är konstruerade för en belastning på upp till 150 kg. Men om du letar efter en toalettsits som tål en högre vikt bör du leta efter den maximala lastkapaciteten när du köper den.

Det finns redan många modeller som tål en viktbelastning på upp till 250 kg. Det finns också modeller som är designade för upp till 450 kg. Eftersom dessa toalettsitsar ofta kan vara mycket dyrare än vanliga toalettsitsar, är det viktigt att uppmärksamma specifikationerna för maximal viktbelastning.

Typ av fästning

Beroende på ditt hantverk är en annan typ av fästning bättre lämpad för dig. Först och främst ska det sägas att montering av en toalettsits inte är magisk och är vanligtvis snabbt och enkelt.

De flesta vanliga toasitsar har en skruvfästning. Gängade skruvar sätts in i spåren på toalettstolen och dras åt på undersidan av keramiken med vingskruvar. Du kan läsa här hur det fungerar exakt.

Men det finns också modeller där fixeringen görs ovanifrån. Med den så kallade push-fit-fästningen skjuts toalettsitsen helt enkelt på de två pluggarna som sticker ut från gångjärnen. Dessa fixeras först i borrhålen i keramiken med hjälp av plastfästen och gängade skruvar.

Det snabbfästande systemet fungerar på liknande sätt för toalettsitsar. Huvudskillnaden till tryckfästet är att ett snabbt gångjärn låter användaren ta bort toalettsitsen för rengöring helt enkelt genom att trycka på en knapp.

I synnerhet fästs wc-sitsar på keramiken med klämskruvar. Dessa säkerställer att boosterstolen håller sig bra. Klämskruvarna kan emellertid snabbt tas bort, så att toalettsitsstigningen lätt kan tas bort vid behov.

Sitsens material

Eftersom du kommer att sitta på din toalettsits flera gånger om dagen, är sitsens material ett annat viktigt köpkriterium. Toalettsitsar kan vara tillverkade av olika plaster, men också av trä.

Polypropylen används ofta för de mycket billiga modellerna. Denna hårda plast är relativt instabil och kan brytas sönder snabbt. Toasitsar av detta material rekommenderas därför ganska mindre. Mer stabila är sitsar tillverkade av termoplast.

Dessa är robusta och resistenta. Tack vare dess antibakteriella egenskaper är denna plast särskilt hygienisk. Det är också motståndskraftigt mot kemiska rengöringsmedel, så att regelbunden desinfektion också är möjlig. Dessutom är termoplast återvinningsbart, så att ett trasigt toalettsits kan återföras till materialcykeln utan problem.

Duroplast är en annan stabil och kemikaliebeständig plast. Till skillnad från termoplast, som kan deformeras vid höga temperaturer, är toalettsitsen av termosett mycket värmebeständiga.

Efter härdning är det glasliknande materialet obrottbart och repfast och därför mycket hållbart. Duroplast har också en slät, icke-porös yta och har därför en antibakteriell effekt. Dessutom finns det ett stort urval av färger och motiv, och det massiva färgade materialet är färgfast.

Toalettsitsar av polyresin ser fantastiska ut. Denna konstgjorda sten består av mineral- eller hartsbundet material som hälls i en form. Denna variant finns i många ljusa färger, men också i ett transparent utseende med slutna föremål som skal, taggtråd eller luftbubblor. Polyresin är lätt att rengöra och även resistent mot kemikalier.

Toalettsitsen med MDF-kärna har nästan samma egenskaper som plastsäten. MDF-toalettsitsar, dvs sitsar tillverkade av fiberplatta med medel densitet, består av komprimerade trärester och fibrer, som sedan målas flera gånger eller täckas med akryl.

Detta tillåter en mängd olika färger och motiv. Tack vare beläggningen är MDF-säten vattenavvisande och robust. Men denna beläggning varar inte för evigt, särskilt i fuktiga rum, så toalettsitsen kan svälla.

Användning av kemiska rengöringsmedel rekommenderas inte. Istället är wc-sitsar tillverkade av MDF återvinningsbara och har en trevlig sittkomfort liknande den för äkta trä.

Sitsar av högsta kvalitet, och därför dyrast, är tillverkade av äkta trä. Vanligtvis används tall, valnöt, bok eller ek för detta ändamål. Det unika kornet gör varje bit unik. Men det finns också modeller med färgat eller högglansat akrylskydd.

Trä har en naturlig antibakteriell effekt, så toalettsitsar i äkta trä är små i bakterier och lätta att rengöra. Dessutom har toalettsitsar i äkta trä en vattenavvisande beläggning som jämnar ytan och därmed underlättar rengöringen. Detta återvinningsbara naturmaterial garanterar en behaglig varm, mjuk sitskänsla.

Material i gångjärnen

Arten av gångjärnet är också en viktig faktor att tänka på när du väljer din nya toalettsits. När toalettlocket öppnas och stängs flera gånger om dagen är det viktigt att gångjärnet är tillverkat av ett hållbart material.

Rostfria gångjärn är bäst. Dessa är särskilt hållbara och robusta. På grund av dess kemiska egenskaper är detta material rostfritt. Förkromad metall används också ofta, vilket är lika starkt som rostfritt stål.

Krompläterad plast kan också vara lämplig. Beläggningen säkerställer att gångjärnen inte korroderar. Gångjärn av obelagd plast är inte lämpliga. Eftersom dessa inte är särskilt stabila riskerar du att bryta ut din toalettsits.

Justerbarhet av gångjärnen

Eftersom det inte finns några fastställda standarder för toalettsitsar, kan de exakta måtten på keramiken variera. För att säkerställa att ett toalettlock fortfarande passar de flesta toalettstolar, installerar många tillverkare justerbara gångjärn.

I många toalettsitsar med flera varumärken kan gångjärnen vridas upp till 360 °. Detta gör att avståndet mellan gångjärnen nästan kan fördubblas. Detta faktum kan vara till hjälp när du väljer din nya toalettsits, eftersom du kan justera avståndet mellan gångjärnen exakt till de befintliga borrhålen på din toalettstol.

Sänkningsmekanism

Toalettlock med mjukstängning är inte bara en separat produktkategori. De kan också vara en avgörande funktion för andra typer av toalettsitsar. Så när du väljer din toalettsits, se till att den har en mjukstängning.

Det är viktigt att toalettsitsen för familjer har en integrerad mjukstängning. Detta förhindrar små barn från att fånga fingrarna när de öppnar och stänger toalettlocket.

En automatisk sänkningsmekanism är också praktisk när du höjer toalettsitsen. Eftersom detta främst är designat för fysiskt handikappade, gör den automatiska sänkningsmekanismen att gå till toaletten ännu enklare. Eftersom en enkel kran på toalettlocket räcker stängs den automatiskt. Det är därför inte nödvändigt att vara särskilt försiktig när du stänger toalettlocket.

De flesta toalettsitsar med dusch har den automatiska sänkmekanismen som standard. I de flesta fall är det till och med möjligt att stänga toalettlocket med en fjärrkontroll eller en sensor. Detta gör att du kan öppna sitsen utan att behöva röra den själv.

Val av motiv

Även om motivet inte förändrar wc-sitsens grundläggande funktionalitet, kan valet av motiv verkligen vara ett avgörande kriterium i köpbeslutet.

För konventionella sitsar utan mjukstängning, men också för dem med mjukstängning, finns det vanligtvis ett brett utbud av färger och motiv. De som är intresserade av en familjetoalettsits, en toalettsitsförhöjning eller en duschtoalettsits måste dock ofta göra eftergifter när man väljer motivet.

Specialfunktioner

Om du lägger särskild tonvikt på extrafunktioner kommer det att påverka ditt val av matchande toalettsitsar. Här presenterar vi några möjliga funktioner som kan vara ett särskilt incitament.

Integrerad LED-belysning är särskilt praktisk. Noctilucent toalettsitsar gör det möjligt för användaren att hitta sin väg till toaletten säkert och bekvämt även i mörkret. På det här sättet är det möjligt att undvika att behöva slå på badrumsbelysningen på natten och förhindra att de slits ur sömn för brått.

Sitsar med värmefunktion är också intressanta. De som gillar sina toasitsar förvärmda kommer att vara entusiastiska över den här funktionen. Denna funktion är särskilt användbar på vintern. Vadderade toalettsitsar ger ytterligare ett plus i sittkomfort.

Det finns också sitsar med lotuseffekt. Tack vare nano-beläggningen, flytande pärlor av utan att lämna rester. Detta underlättar rengöring och är särskilt hygienisk.

Driftläge / driftläge / duschsteg / automatisk munstycksrengöring

Funktioner som driftsläge, styrläge, duschsteg och automatisk munstycksrengöring är faktiskt bara relevanta för duschtoalettredskap. Ändå kommer de att förklaras kort igen här.

I princip finns det två driftsätt för toalettsitsar med dusch – med eller utan el. Dusch-toalettaggregat som drivs med el har ofta ett större utbud av funktioner, till exempel en uppvärmningsfunktion för säte och vatten.

Dusch-toalettenheter kan vanligtvis styras antingen med en kontrollpanel integrerad i toalettsitsen eller med fjärrkontroll. Ibland finns det också en kombination av de två mediatyperna. Dessutom kan dusch-toalettenheter ha ett annat antal duschsteg. Dessa kontrollerar styrkan hos vattenstrålen.

Sist men inte minst har de flesta toasitsar med duschfunktion automatisk munstycksrengöring. Detta säkerställer att munstyckshuvudet spolas med färskt vatten före och efter varje användning och att rengöring efter att ha gått på toaletten är särskilt hygienisk.

Värt att veta fakta om toalettsitsar

Vilka färger och motiv är populära för toalettsitsar?

Med färgvalet på toalettlocket kan du ställa in accenter i badrummet eller komplettera inredningen. Motiv hjälper till att uttrycka din egen personlighet.

Klassiskt sett hittar du toasitsar i vitt, svart eller beige i många badrum. Andra vanliga modeller, till exempel i grönt, gult, blått eller grått, är också populära.

Också populära är toalettsitsar i trä eller med 3D-effekt. De mest populära motiven inkluderar skal, orkidéer och djur. Taggtråd är också ett intressant toalettsitsmotiv.

Vad kan jag göra om den mjuka stängningsmekanismen på min toalettsits är trasig?

Om den mjuka stängningsmekanismen är trasig beror det vanligtvis på att spjällen är slitna. För de flesta modeller kan du köpa lämpliga reservdelar i din lokala DIY-butik. Byte av delar är ofta inte svårt och görs mycket snabbt.

Om gångjärnen är defekta istället kan universaluppsättningar vanligtvis användas. Dessa finns också i DIY-butiken. På cirka tio till tjugo euro är kostnaden fortfarande rimlig.

Beroende på inköpspriset för toalettsitsen kan det också vara vettigt att köpa ett nytt toalettlock. Om den mjuka stängningsmekanismen blir defekt inom garantiperioden kan du använda garantin och få din sits bytas ut av tillverkaren.

Vad kan jag göra om toalettsitsen vinglar eller glider?

Om toalettsitsen vinglar och åtdragar fästskruvarna inte hjälper, måste en annan lösning hittas. Du hittar lämpliga tillbehör i DIY-butiken.

En möjlighet är att ersätta brickorna med nya, högkvalitativa gummitvättar. Eftersom dessa vanligtvis är tjockare och därför mer elastiska kan fästskruvarna dras ännu bättre.

Hur rengör jag en toalettsits?

Som regel är en fuktig trasa och milt tvålvatten tillräckligt för att rengöra toastolen. Badrumstvättar som används för att rengöra keramiken är inte lämpliga för rengöring av toalettsitsen. De flesta kemiska medel är för aggressiva för toalettsitsen. En vanlig vinägerrensare är ett bra alternativ.

Du bör också undvika skurmedel och tvättsvampar, eftersom dessa skrapar små spår i beläggningen på toalettsitsen. Detta gör ytan mer mottaglig för bakterier och bakterier.

För envis smuts som fastnar i gångjärnen kan du till exempel använda en kasserad tandborste och lite vinäger.

Similar Posts