Bästa personvågen – Test & rekommendationer

Modern digital personvåg med batteridrift

Välkommen till vårt stora test av personvågar, där vi presenterar alla personvågar som vi har testat i detalj.

Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation. Detta bör underlätta ditt köpbeslut och hjälpa dig att hitta den bästa personvågen för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Dessutom hittar du också viktig information på denna sida som du bör vara uppmärksam på om du vill köpa en personvåg.

Viktig fakta i korthet

 • I grunden görs en åtskillnad mellan digitala och analoga kroppsvågar. Den analoga vågen är den klassiska och kan vara lättare att använda.
 • En underkategori av den digitala personvågen är kroppsanalysvågar, som kan mäta till exempel din kroppsfettprocent eller din vätskenivå.
 • Så kallade smarta vågar gör det möjligt för dig att överföra dina uppmätta kroppsdata till en online portal eller app och utvärdera dem där.

Personvågstest: Våra favoriter

 • Den bästa personvågen med kroppsanalys
 • Den bästa personvågen med batteridrift
 • Den bästa personvågen med finskalning
 • De bästa personvågarna med halkskydd
 • De bästa analoga personvågarna

Den bästa personvågen med kroppsanalys

Omron helkroppsanalysvåg BF511 är en avancerad produkt med högt pris som gör att du kan mäta och klassificera ett brett spektrum av kroppsparametrar. Det klassificeras som en medicinsk anordning och skiljer sig därför tydligt från andra digitala vågar.

Omron helkroppsanalysvåg BF511 med mätning för hand till fot, blå – mäter kroppsfett, vikt, viskosfett, skelettmuskelmassa, kaloribaserat och BMI

Omron ”BF511” är en kliniskt validerad kroppsanalysenhet. Förutom din kroppsvikt, visar det din kroppsfettprocent, invärtes fett, basal ämnesomsättning och skelettmuskelmassa. Så om du är intresserad av omfattande kroppsmätningar som du kan ta hemma, rekommenderar vi den här produkten.

Kolla pris på Amazon

Den bästa personvågen med batteridrift

Clatronic PW 3368 badrumsvåg, en digital personvåg, är den billigaste produkten i vår översikt. Den här enheten med sin enkla och diskreta design erbjuder dig alla fördelar och nackdelar med en digital personvåg.

Clatronic badrumsvåg med tydlig läsbar LCD-display

Clatronic PW 3368 är en digital personvåg. Det visar dig din kroppsvikt på ett korrekt och bra sätt. Men det är också det enda den gör. Om du klarar dig utan ytterligare funktioner kan den här produkten vara lämplig för dig.

Kolla pris på Amazon

Den bästa personvågen med finskalning

Soehnle ”Silver Sense” digitala personvåg ger dig bra valuta för pengarna. För ett relativt lågt pris får du en högkvalitativ produkt från en känd tillverkare.

Soehnle Sense Digital Badrumsvåg, Silver

Soehnle ”Silver Sense” är en digital kroppsvåg. Den visar dig din kroppsvikt men har inga andra funktioner som mätning av kroppsfett eller Wlan-kapacitet. Produktens maximala kapacitet är 150 kg. Vissa andra konkurrerande produkter har en högre kapacitet, till exempel upp till 180 kg.

Kolla pris på Amazon

De bästa personvågarna med halkskydd

Den digitala personvågen Etekcity EK9380 är en av de mest prisvärda modellerna på marknaden. Om du kan klara dig utan ytterligare funktioner som mätning av kroppsfett och du bara vill använda din våg för viktkontroll, kanske du vill titta närmare på den här modellen.

Etekcity Digital Personvåg med Högprecisionssensorer, Klar LCD-Display och Härdat Säkerhetsglas, 5 kg–180 kg, Svart

Etekcity EK9380 är en enkel digital personvåg. Detta betyder att den bara kan visa dig din kroppsvikt. Andra funktioner är inte tillgängliga.

Kolla pris på Amazon

Den bästa analoga personvågen

ADE BM 702 ”Felicitas” är en analog eller mekanisk personvåg i retrodesign. Priset är högre än de billiga digitala modellerna, men den är mycket billigare än Wlan-vågar eller vissa kroppsanalysvågar. Den fungerar utan batterier och sparar därför dessa uppföljningskostnader.

ADE Tyskland, mekaniska badrumsvågar, BM 702, Felicitas

ADE BM 702 ”Felicitas” är en analog personvåg. Den kan bara visa din vikt. Andra ytterligare funktioner är inte tillgängliga. Om du vill ha tillgång till annan kroppsdata eller möjligheten till en minnesfunktion rekommenderar vi att du snarare använder en digital modell.

Kolla pris på Amazon

Guide: Frågor som du bör tänka på innan du köper en personvåg

Hur fungerar en personvåg?

Analoga och digitala vågar fungerar på lite olika sätt. Du kanske har märkt att höljet på analoga vågar är något högre än hos deras digitala släktingar.

Detta beror på att stålfjädern inuti höljet (som du trampar på vågen under vägningen) deformeras och som ett resultat indikeras din vikt med en pekare på vågen.

Ibland kan det också hända att vågen deformeras till exempel på grund av påverkan av olika luftfuktighet och därför inte återgår exakt till nolläget. Du kan själv avhjälpa detta problem genom att vrida det lilla hjulet på din analoga personvåg för att ställa tillbaka displayen till noll.

En annan variant av analoga vågar fungerar med en hydraulisk mekanism. Den bygger på det faktum att pekaren på din våg drivs av vätskans tryck inuti vågen och därmed visar vägningsresultatet.

Digitala vågar har ett litet metallstycke inuti, på vilket väldigt små, smala ledningar är fästa – dessa ledningar kallas töjningsmätare.

På grund av kroppsvikten hos användaren av vågen deformeras ovan nämnda metallstycken minimalt. Detta orsakar i sin tur att töjningsmätarna dras isär.

Nu kommer den elektriska strömmen och ett mikrochip in i spelet. Det nuvarande flödet hämmas av töjningens spänningar och därmed kan mikrochipet som är anslutet till töjningsmätarna, så att säga, ta reda på hur mycket vikt användaren har.

Vad måste jag vara uppmärksam på när jag använder min personliga våg?

För att uppnå bästa möjliga resultat bör du vara särskilt uppmärksam på den yta som din våg är placerad på. Ett hårt, fast underlag till din våg är viktigt för ett exakt resultat: till exempel på plattor i badrummet eller på parkettgolvet i vardagsrummet.

Undvik att placera din våg på en yta som till exempel mattor. Av samma anledning är det också olämpligt att placera vågen på en tjockare badmatta.

Du bör också notera att moderna vågar är mätinstrument med hög precision och därför reagerar på miljöfaktorer som temperaturfluktuationer eller en förändring av luftfuktigheten.

Finns det speciella vågar för äldre?

Vägning är inte alltid kul, oavsett vilken ålder, men det kan vara värt för äldre att införskaffa en våg som är speciellt anpassad till deras behov. Det kan vara en värdefull investering för att uppnå uppsatta mål för vikt, hälsa eller fitness.

Vågtyp

Det första steget är att bestämma om du vill använda en analog eller digital våg. Den stora fördelen med analoga vågar är att de omedelbart är redo för användning och inte behöver batterier. Det är inte heller nödvändigt att göra ytterligare justeringar.

Å andra sidan är displayen inte upplyst, vilket kan leda till svårigheter att läsa den visade vikten. Dessutom är finskalningen inte lika hög som på en digital våg, vilket lämnar en viss tolkningsmarginal när du läser vikten.

En digital våg, däremot, har fördelen att dess display är bakgrundsbelyst och eventuellt har ytterligare funktioner såsom wifi-anslutning eller en röst som läser ut vikten högt (något som speciellt kan vara användbart för personer med nedsatt syn). Nackdelar med en digital våg inkluderar behovet av att byta ut batterier och ibland onödigt små knappar som kan vara svåra att använda.

Som du förstår så är det din personliga preferens som avgör vilken personvåg, oavsett om den är digital eller analog, som du föredrar.

Avtagbar display

En avtagbar skärm kan vara till stor hjälp, särskilt för synskadade. Den kan hållas bekvämt i handen och därmed göra det lättare att avläsa den exakta vikten med ögonen.

Alternativt kan den flyttbara skärmen fästas till exempelvis på en vägg. En ytterligare bakgrundsbelysning underlättar också läsningen.

Ytmaterial

Vågen ska vara så platt som möjligt för att möjliggöra en så enkel uppstigning på den som möjligt. Vissa tillverkare erbjuder också särskilt ergonomiskt formade och breda mätytor för att säkerställa ökad säkerhet vid vägningen. Dessutom finns det specialbeläggningar som kan förhindra att den glider så mycket som möjligt.

Hur mycket kostar personvågar?

Kostnaden för en personvåg varierar mycket beroende på modellen, från den enkla analoga modellen till den multifunktionella professionella vågen. Du kan välja mellan de olika priskategorierna beroende på dina krav och användningsfrekvens.

Om du bara använder en våg ibland för att hålla din kroppsvikt under kontroll kan du säkert använda en något billigare modell.

Men om du är intresserad av andra mätningar, till exempel din kroppsfettprocent, och vill också kunna få tillgång till och analysera dina data online. Då kan det vara värt för dig att investera i en dyrare modell.

Beslut: Vilka typer av personvågar finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan du skilja mellan två olika typer av personvågar:

 • Digitala personvågar
 • Analoga personvågar

Dessa två typer skiljer sig både i sitt driftssätt och i sin hantering och har därför olika fördelar och nackdelar. Beroende på vilka mål du strävar efter med din personvåg, kan en typ vara mer lämpad för dig än den andra.

I följande avsnitt vill vi hjälpa dig att hitta den våg som bäst passar dig från det breda utbudet av tillgängliga modeller. Därför kommer vi att presentera dig för de olika vågarna och visa dig för- och nackdelar med var och en, så att du kan fatta ett så bra beslut som möjligt för just dig.

Hur fungerar en analog personvåg och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Den analoga vågen är så att säga den beprövade ”klassiken” bland kroppsvågar. Den fungerar mekaniskt och behöver därför inte batterier. Därför är din våg alltid redo att användas och du kan spara uppföljningskostnaderna för att köpa batterier.

Fördelar

 • Enkel drift
 • Inga batterier krävs
 • Robust

Nackdelar

 • Inga ytterligare funktioner
 • Mäter inte lika exakt
 • Omjustering kan vara nödvändig

För purister och människor som uppskattar enkel drift och inte behöver några ytterligare funktioner är den analoga personvågen modellen förstahandsvalet.

Dessa klassiker kräver inga krusiduller och erbjuder dig exakt vad vågar ska kunna göra: en visning av din kroppsvikt. Varken mer eller mindre.

Hur fungerar en digital personvåg och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Digitala vågar är numera vanligast bland kroppsvågar. Det finns inte bara många modeller, de skiljer sig också mycket åt i respektive funktioner.

Fördelar

 • Exakt display
 • Ytterligare egenskaper
 • Elegant och platsbesparande

Nackdelar

 • Uppföljningskostnader på grund av batteribyte
 • Mer komplex drift
 • Möjliga tekniska defekter

Om du letar efter en våg som stödjer dig att uppnå dina individuella mål på bästa möjliga sätt är denna typ precis rätt för dig. Eftersom alla digitala vågar fungerar elektriskt bör du inkludera uppföljningskostnaderna för inköp av batterier i din beräkning.

Vad är en kroppsanalysvåg och vilka är dess fördelar och nackdelar?

En underkategori av digitala vågar är de så kallade kroppsanalysvågarna. De stödjer dig för att uppnå dina vikt OCH kroppsfettsmål.

Beroende på modell ger de dig inte bara information om din vikt utan också ytterligare information om din kroppsfettprocent, kroppsvattenprocent, benmassa och skelettmuskelmassa.

Vissa kroppsanalysvågar visar också dina hjärtslag, ämnesomsättning, kaloribehov och beräknar din idealvikt.

Fördelar

 • Individuellt målstöd
 • Många olika parametrar

Nackdelar

 • Potentiella mätfel
 • Mer komplex drift

Handsensorerna som används av vissa kroppsanalysvågar försöker uppnå en ännu mer exakt mätning av dina värden än vad som är möjligt med de metallplattor som annars används i den här typen av vågar.

Beroende på modell är analysvågarna också Wlan-kapabla; du hittar en mer detaljerad översikt av de så kallade smarta vågarna i nästa avsnitt.

Vad är en smart våg och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Är det viktigt för dig att du alltid har tillgång till dina data överallt? Vill du analysera eller illustrera dina värden grafiskt? Då kan en Wlan-våg vara exakt rätt modell för dig.

Fördelar

 • Alltid tillgång till dina data
 • Exakt utvärdering

Nackdelar

 • Krånglig installation
 • Möjliga problem under dataöverföring

Dessa moderna och smarta “hjälpredorna” gör det möjligt för dig att överföra dina uppmätta data via Wlan (wifi) direkt till appen eller online-portalen för din leverantör och utvärdera dem där.

Köpkriterier: Med dessa faktorer kan du jämföra och utvärdera personvågar

Nu skulle vi vilja visa dig vilka olika faktorer du kan tänka på för att behålla översikten i mångfalden av erbjudanden från olika personvågar och för att jämföra och utvärdera olika modeller.

Följande kriterier kan vara en värdefull hjälp för att ta reda på om en viss våg passar dina krav och mål.

Du kan vara uppmärksam på följande kriterier i ditt val:

 • Typ av våg
 • Ytmaterial
 • Maxvikt
 • Röstfunktion
 • Mätprecision
 • Mätning av kroppsfett
 • Minnesfunktion
 • Design

Typ av våg

De exakta skillnaderna mellan den analoga och den digitala personvågen har redan beskrivits ovan. Men vi kommer kort att ta upp det här ämnet igen här, eftersom dessa två typer är ganska olika och därför är ett beslut mellan analog och digital våg troligen ett av de viktigaste inköpskriterierna.

En analog våg visar bara din kroppsvikt och erbjuder inga extra funktioner. Om en solid enhet utan installationsinsatser och ytterligare prylar är viktig för dig, bör du överväga denna typ av våg.

Den digitala personvågen kan å andra sidan också erbjuda dig ytterligare funktioner som mätning av kroppsfett, beroende på modell.

Så om du vill ha en mer exakt digital visning av dina resultat och du kanske vill mäta inte bara din kroppsvikt utan också andra kroppsdata, bör du titta närmare på de olika modellerna för digitala kroppsvågar.

Ytmaterial

Du kan välja mellan olika material för ytan på din våg: Du kan till exempel välja mellan ytor gjorda av säkerhetsglas eller ytor gjorda av naturliga material som bambuträ eller naturliga småstenar.

Ytmaterialet på många vågar är gjorda av robust säkerhetsglas, som lätt tål högre belastningar.

Till skillnad från den klassiska glasytan ger naturliga material din våg ett mycket attraktivt utseende och ger också en trevlig bas för dina fötter – den naturliga stenytan kan till och med ha en svag massageeffekt.

Speciellt för äldre människor kan det vara användbart att ha en bred och ergonomiskt utformad yta för att säkerställa bästa möjliga stabilitet.

Maxvikt

Att ställa sig på vågen på morgonen är inte nödvändigtvis favoritaktiviteten för de flesta. Därför ska din våg anpassas speciellt till dina behov – särskilt om du har något högre kroppsvikt.

Det finns personvågar som visar vikt upp till 150 kg, 180 kg, 200 kg eller till och med upp till 250 kg. Behöver du ha en högre viktkapacitet?

Var då uppmärksam på den maximala kapaciteten för din framtida våg när du handlar. Ingen vill få ett ”felmeddelande” när de står på vågen!

Röstfunktion

Speciellt för äldre eller människor med fysiska begränsningar är följande kriterier användbara för att kunna utföra vägningen på bästa möjliga sätt:

Om synen inte fungerar kan det vara svårt, särskilt för äldre, att urskilja personvågens display. För att lösa detta problem finns det nu så kallade talande vågar (eller röstvågar) som berättar för sina användare hur mycker de väger. Naturligtvis är dessa modeller också mycket lämpliga för blinda eller personer med nedsatt syn.

Ofta är det till och med möjligt att justera volymen eller välja mellan olika språk.

Mätprecision

Det exakta antalet gram som visas på din våg är relaterat till dess så kallade mätprecision. Om det är viktigt för dig att bestämma din kroppsvikt exakt på grammet, ska du vara särskilt uppmärksam på detta kriterium när du köper.

Återigen är det viktigt att skilja mellan analoga och digitala modeller:

Analoga vågar är mycket mindre exakta än deras digitala släktingar. Ofta visas vikten endast med en noggrannhet på 1000 g, ibland med 500 g noggrannhet. Dessutom erbjuder analoga vågar vanligtvis en viss tolkningsmarginal när du läser resultatet (du lurar ingen annan än dig själv om du läser av vågen med 45 graders vinkel).

Moderna digitala kroppsvågar, å andra sidan, mäter mycket exakt, de flesta med en felmarginal på 100 g. Men det finns även modeller som visar resultat som är exakta till 50 g.

Så om det är viktigt för dig att hålla ett öga på även de minsta viktfluktuationerna eller om du vill fira små framgångar med att gå ner i vikt eller gå upp i vikt, är personvågar med en mycket exakt mätprecision precis rätt för dig som stöd när du strävar mot att uppnå dina mål på bästa sätt.

Mätning av kroppsfett

Tänk först på att bara digitala vågar kan mäta kroppsfett. Detta är inte möjligt med analoga personvågar!

De så kallade kroppsanalysvågarna bland de digitala modellerna låter dig bestämma din kroppsfettprocent utöver din vikt. Detta kan vara användbart eftersom det ofta använda Body Mass Index (BMI), dvs förhållandet mellan din vikt och din höjd, inte säger något om din kroppssammansättning.

Mätningen av kroppsfett görs med en svag ström som skickas genom kroppen. Beroende på din motstånd kan vågen nu beräkna hur hög din kroppsfettprocent är. Jämfört med fettceller är vatten och muskler ganska bra ledare av elektricitet.

Det är viktigt att vara medveten om att denna mätning inte ger helt exakta resultat, det är mer en uppskattning: vågen lägger användarens höjd och ålder till det uppmätta motståndet. Dessa faktorer används sedan för att beräkna det slutliga värdet, som visas på displayen.

Exakta kroppsfettavläsningar uppnås endast, om alls, genom medicintekniska produkter som kostar tusentals kronor. Detta kan inte uppnås med den mycket billigare hemversionen.

Men kroppsfettvärden som inte återspeglar verkligheten exakt till hundra procent kan ändå ge dig värdefulla ledtrådar, så kallade trendindikatorer. Med detta menar vi att du enkelt kan följa utvecklingen av din kroppsfettprocent under en viss tidsperiod. Blir det större eller snarare mindre?

Kom alltid ihåg att uppmätta värden, såsom kroppsfettprocent, alltid genomgår för fluktuationer. Du kommer därför att få ett annat värde efter en aktivitet med högre vattenförlust, till exempel efter träning, än om du ställer dig på vågen direkt efter att du har vräkt i dig en härlig trerätter middag.

Vår rekommendation är därför: lägg inte så stor vikt vid det enskilda uppmätta värdet, ytan försök istället att fokusera på hur utvecklingen sker över tid. Då kommer du att njuta av din analytiska våg under lång tid.

Minnesfunktion

När det gäller detta kriterium bör det först och främst noteras att lagringsfunktionen endast är tillgänglig för digitala modeller.

Om du vill övervaka din vikt under en längre tid eftersom du vill gå ner i vikt, gå upp i vikt eller förbättra din fitness kan minnesfunktionen i din våg vara mycket användbar.

Den låter dig följa utvecklingen av din vikt, eller i fallet med en kroppsanalysvåg, utvecklingen av din kroppsfettprocent.

Om flera personer i ditt hushåll använder samma våg, till exempel i familjer och delade lägenheter, kan minnesfunktionen också vara ett användbart komplement till din våg.

Design

I de flesta hushåll finns personvågen i badrummet. Det behöver emellertid inte ligga dold i ett hörn. Numera kan vågen vara en riktig optisk skönhet med rätt design.

När det gäller utformningen av kroppsvågar, är det första man kommer att tänka på ofta den klassiska, vita och fyrkantiga vågen. Detta är dock definitivt inte det enda alternativet som erbjuds på marknaden.

De som gillar det lite mer ovanliga kan nu välja mellan ett brett utbud av färger och former. Allt från transparent glasoptik till alla tänkbara färgkombinationer till konstnärliga blommönster och ornament. Allt är möjligt.

Ett annat designalternativ som erbjuds av vissa tillverkare är så kallade designfolier. Här kan du vara kreativ själv och välja design för din framtida badrumsvåg. Den beställda folien skickas sedan till dig med posten och du behöver bara klistra fast den på vågen.

Vill du förvandla ditt badrum till en liten wellnessoas långt borta från det hektiska tempot i vardagen? Då kanske högkvalitativa naturmaterial som småsten eller bambu passar dig. De är inte bara en trevlig yta för fotsulorna, utan ger också en lugnande detalj till ditt badrum.

Värt att veta fakta om personvågar

Hur exakt är en personvåg?

Först av allt måste du skilja mellan digitala och analoga vågar. Medan analoga kroppsvågar vanligtvis indikerar vikten i steg om 1000 g, finns det nu digitala vågar som kan indikera vikten med en noggrannhet på ner till 50 g.

En annan faktor som kan påverka noggrannheten i din våg är användarens kroppsvikt. Med en högre vikt kan avvikelsen vara mer än en procent, medan med en lägre vikt är avvikelsen cirka 0,3 procent. Ibland ges också en avvikelse på cirka 100 – 300 g.

Vem uppfann den personvågen?

Vem som exakt uppfann personvågen är mycket svårt att avgöra. Det är dock säkert att mänskligheten har använt vågar under mycket lång tid.

Detta inleddes främst av handel och utbyte av varor som följde med det. För att kunna hantera handelstransaktioner smidigt var det nödvändigt att hitta en allmänt accepterad och fungerande mätenhet.

Föregångare till dagens vågar hittades redan i egyptiska gravar, som är daterade till cirka 5000 f.Kr. Även om dessa enheter inte var särskilt exakta, bestod de redan av två vägningsskålar. Den exakta uppfinnaren av personvågen känner vi idag dessvärre inte till. Uppfinningen av den elektroniska vågen kan dock dateras tillbaka till år 1939.

Min vikt varierar på olika vågar – varför gör den det?

Även om dagens vågar fungerar mycket exakt är inga två modeller exakt desamma. Det kommer därför alltid att finnas små fluktuationer eller toleranser.

Naturligtvis beror det också på om du följer vissa förnuftiga tips för vägning: Till exempel bör du alltid väga dig själv vid samma tidpunkt på dygnet för att få jämförbara resultat. Vårt tips är att göra det direkt när du kliver upp på morgonen. Detta är viktigt eftersom vuxnas kroppsvikt utsätts för fluktuationer under dagen.

Kan jag väga paket på min personvåg?

Det finns några personvågar som har en speciell mätfunktion som gör att du kan väga dina paket eller ditt husdjur bekvämt.

Med dessa modeller placerar du dig själv på din våg två gånger. Andra gången du går på vågen ser du automatiskt skillnaden i vikt från den första vägningen. Ett extra starkt säkerhetsglas gör att du enkelt kan bestämma vikten på tyngre föremål.

Similar Posts