Bästa kylboxen: Test & rekommendationer

Två män bär en kylbox

Välkommen till vårt stora kylboxtest, där vi presenterar alla kylbox som vi testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundrecensionerna på nätet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa kylboxen.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Dessutom hittar du också viktig information på denna sida som du bör vara uppmärksam på om du vill köpa en kylbox.

Fakta i korthet

 • Kylboxar låter dig hålla maten kyld eller i vissa fall frusen under en längre tid. De finns i olika versioner för olika ändamål.
 • I grunden görs en åtskillnad mellan kompressorer och absoptionsteknik samt elektriska och passiva kylbox. Beroende på typ finns det olika fördelar och nackdelar.
 • Frysboxar finns i olika storlekar med olika anslutningar. Oavsett om det är vanligt eluttag, cigarettändaren i bilen eller gasoldrift vid campingen så är kylboxar mångsidiga och ger svala förfriskningar.

Kylboxtest: Våra favoriter

 • Den bästa passiva kylboxen
 • Den bästa elkylboxen
 • Den bästa absoptionskylboxen
 • Den bästa kylboxen med kompressor
 • Den bästa multifunktionella kylboxen

Den bästa passiva kylboxen

Campingaz kylbox Isotherm Extreme är ett praktiskt, kompakt sätt att bära kylda drycker och mat. Den är billigt att köpa och tack vare god isolering uppnår den långa kyltider. För detta ändamål behöver du ett kylbatteri, som i förväg är djupfryst och håller kyla länge.

Campingaz 4381011 Gaz isotherm extrem 22254 kylbox 17 l, flerfärgad, 40 x 25 x 34 cm

Med Campingaz kylbox Isotherm Extreme i bagaget kommer du att ha en lojal och pålitlig följeslagare som ger dig svala snacks och drycker. Kylboxen mäter 47 x 37,5 x 32 cm och väger nästan 3,2 kg när den är tom. Trots sin låga vikt har kylboxen en användbar kapacitet på cirka 32 liter. Som en guide anger tillverkaren en kapacitet på 6 x 1,5 liter eller 15 x 0,5 liter flaskor.

Kolla pris på Amazon

Den bästa elkylboxen

Elkylboxen från Severin är billig att köpa och tjänar sitt syfte i bilen eller hemma vid eluttaget. Denna box har också en uppvärmningsfunktion. Denna kombination, tillsammans med dess tillförlitlighet, gör Severin KB till en idealisk följeslagare till fots och med fordon.

Severin S72922 Elektrisk Kylbox (med kyl- och värmehållningsfunktion), Vit/Grön, 20 L

Dess låga vikt är en fördel. Severin KB 2922 har produktmåtten 29,7 x 39,8 x 41,6 cm. Med en tillgänglig användbar kapacitet på cirka 20 liter och en vikt på under 5 kg är denna kylbox idealisk för transport till fots. Det praktiska bärhandtaget erbjuder ännu mer komfort.

Kolla pris på Amazon

Den bästa absoptionskylboxen

DOMETIC Kylbox, Silver, RC2200-50 mbar imponerar framför allt med dess mångsidighet. Oavsett om den finns i bilen, husbilen, hemma, i trädgården eller utomhus har kylboxen alla anslutningar för alla platser.

DOMETIC 9105202809 Kylbox, Silver, RC2200-50 mbar

Den är helt tyst i elektrisk drift och kan också användas idealiskt i sovrum eller i husvagnen. Den här enheten är helt enkelt en multifunktionell kylbox. Med dimensioner på 50 x 50,8 x 44,4 cm och en vikt på 14 kg rör sig Dometic-kylboxen i mittfältet.

Kolla pris på Amazon

Den bästa kylboxen med kompressor

Dometic COOLFUN kompressorkylbox har en enastående kylningsfunktion. Oavsett om det är i bilen, i husbilen eller hemma. Oavsett om bara en 12-volt- eller 230-volt-anslutning finns, lyser kylboxen med sin kylprestanda.

DOMETIC 9600004286 C40 Kompressor Kylbox Ck 40D Hybrid 12 V 38 L

Med dimensioner på 52 x 45,4 x 51,5 cm och en vikt på 22 kg är Dometic COOLFUN kompressorkylbox en verklig tungviktare tack vare den inbyggda kompressorn. Den 38-liters användbara volymen ger ännu mer vikt när den är fulladdad. Därför rekommenderas det inte att använda denna enhet för långa promenader.

Kolla pris på Amazon

Den bästa multifunktionella kylboxen

Coleman kylbox Xtreme är bärbar och har en kapacitet på hela 66 liter. Kylboxen kan hålla din mat och dryck kall i upp till fem dagar tack vare den täta skumisoleringen! Boxen passar därför perfekt för strandbeskök, långa bilresor eller festivalbesök.

Coleman 70Qt Xtreme hård kylare – blå/vit

Designen är användarvänlig och den stora kapaciteten gör den lämplig för familjer eller större sällskap. Handtag och konstruktion är robust och tillverkningen sker i USA.

Kolla pris på Amazon

Frågor att tänka på innan du köper en kylbox

Vilka typer av kylboxar finns det?

När du börjar leta efter en lämplig kylbox kommer du snart att märka att det finns en mängd olika tillverkare och modeller, alla med sina egna fördelar och nackdelar. Skillnaderna är främst i yttre volym, anslutning, pris, driftsvolym och kylkapacitet för de enskilda kylarna.

I princip kan kylboxar delas in i följande typer:

 • Kompressorkylbox
 • Absorptionskylbox
 • Elkylbox
 • Passiv kylbox

Kompressorkylboxen har högst prestanda av alla kylbox. Du kan till och med använda den i minusgrader utan problem. Även om inköpspriset inte är riktigt lika billigt är kompressormodellerna nästan oslagbara när det gäller kylprestanda och volym.

När kompressorn arbetar kommer du att höra kylboxen, men eftersom kompressorns körtid bara är tillfällig stör inte bullret dig så mycket. Om du vill ha det helt tyst omkring dig är nog inte en kompressorkylbox ditt främsta alternativ.

Med en absorptionskylbox har du tre alternativ för strömförsörjning. Lådan kan antingen drivas med 12 volt, 230 volt eller till och med gas. Modeller med gas är särskilt lämpliga för camping och även här klarar boxen temperaturer som skiljer sig upp till 20 grader Celsius från omgivningstemperaturen.

Om du inte vill arbeta med gas kan du också använda strömförsörjningen från bilen, lastbilen eller husbilen. Olika kraftkällor eller driftsalternativ är förmodligen en av de bästa fördelarna med dessa produkter. Den allra största fördelen kanske ändå är att absorptionskylboxar är näst intill ljudlösa.

Elektriska kylboxar drivs uteslutande av el och är den populäraste typen av kylbox. Här har du valet mellan en 12-volt- och 230-volt-anslutning, vilket innebär att dessa modeller också kan användas för normalt hushållsbruk, eftersom de kan drivas från elnätet.

Kylboxar av denna typ kan köpas i alla möjliga storlekar. Kylkapaciteten är utmärkt, men når inte minustemperaturer.

Passiva kylboxar har inga anslutningsmöjligheter eftersom de inte innehåller några elektroniska delar. Kylkapaciteten produceras uteslutande med konventionella kylbatterier eller klassiskt med kylklampar.

Följaktligen varierar kylkapaciteten för dessa boxar, men de funkar alldeles utmärkt vid oregelbunden och kortvarig användning. Inköpspriset är mycket lågt, energiförbrukning och driftsbuller finns inte.

Hur länge håller en kylbox mat kall?

Denna fråga är i allmänhet svår att bedöma, eftersom kylkapaciteten beror på flera faktorer.

Med en passiv kylbox är den viktigaste faktorn hur mycket is eller kylklampar du lägger i lådan. Ju mer du lägger i kylboxen, desto mindre lagringsutrymme har du. Men du kan naturligtvis förlänga kyltiden.

Om du har en elkälla tillgänglig kan du använda en kylbox med en elektrisk anslutning för din bil eller eluttaget nästan på obestämd tid (så länge bilbatteriet varar, naturligtvis).

Hur länge en kylbox utan el håller maten sval beror främst på lådans isolering och dess plats. En kylbox som står mitt i den brännande solen värms upp snabbare än en kylbox på en skuggig plats.

Naturligtvis kan du också lägga is i elektriskt drivna kylboxar för att förlänga kyltiden. Men den faktiska tiden som din mat förblir kall varierar från modell till modell.

Vilket är bäst: Kylbox eller kylväska?

Om du inte är säker på om du vill köpa en kylbox eller en kylväska, ger vi dig några snabba och kortfattade faktorer du kan ta ställning till vid ditt beslut.

En kylbox är mer lämpad för en kort transport till fots (kanske till stranden) och för en längre vistelse på en fast plats, till exempel i din bil eller husbil. På grund av deras storlek är de ofta besvärliga och tunga, vilket gör dem svåra att bära några längre sträckor.

Dessutom ger deras robusta hölje dem en styv form som är mycket skrymmande. Kylboxar håller sig dock kalla och är vanligtvis bättre isolerade än kylväskor och har högre volym.

Framförallt är en kylväska praktisk och flexibel. Tack vare sin minimala vikt är den lätt att transportera. Om du har en lång promenad framför dig (till stranden eller sjön) kommer kylväskan att visa sig vara en användbar följeslagare. Nackdelarna utgörs främst av volym och kylkapacitet, eftersom isoleringen vanligtvis inte uppnår lika hög kvalitet som hos kylboxar.

Vilka typer av kylboxar finns det?

I grunden kan man skilja mellan tre huvudtyper av kylboxar:

 • Termoelektrisk kylbox
 • Absorptionskylbox
 • Kompressorkylbox

I följande avsnitt presenterar vi de tre olika kylboxarna mer i detalj för att hjälpa dig med ditt köpbeslut. Dessutom kommer vi beskriva funktionerna och de resulterande fördelarna och nackdelarna med de olika typerna.

Vilka är funktionerna i en termoelektrisk kylbox?

En termoelektrisk kylbox är ett utmärkt val för din nästa utflykt till naturen. Kylboxen har en 230-voltsanslutning som kan köras via ett normalt eluttag. Den har också en 12-voltsanslutning.

Detta gör att du kan förse din box med nödvändig ström från din bil. Den kan därför enkelt köras med bilbatterier.

Du kan köpa elkylboxen för väldigt lite pengar. Tack vare kylboxens låga vikt behöver du inte anstränga dig när du bär det. Och det tar mycket lite lagringsutrymme.

På grund av värmen inuti kylen uppnår enheten endast en måttlig kylkapacitet. Dessutom har denna enhet en hög strömförbrukning. Du bör också notera att kylboxens fläkt låter mycket.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Sparar utrymme
 • Låg vikt

Nackdelar

 • Måttlig kylkapacitet
 • Förbrukar mycket el
 • Höga ljud från fläkten

Vilka är egenskaperna hos en absorptionskylbox?

En annan enhet som kan hålla dina drycker och mat sval på varma sommardagar är absorptionskylboxen. Liksom med den föregående typen är kylboxen med absorptionsteknik utrustad med en 12-volts- och 230-voltsanslutning. Vidare kan kylboxen drivas med gas och är därför oberoende av externa kraftkällor.

Den gasdrivna kylboxen gör att du kan kyla din mat med hög prestanda. Dessutom fungerar den gasdrivna kylboxen tyst så att du kan njuta av din omgivning utan störande ljud.

När du använder gasversionen bör du dock vara tålamod eftersom apparaten kräver längre starttid. Du bör också använda kylboxen utomhus på grund av avgaserna. När det gäller kostnaden måste du investera mer än på termoelektriska kylboxar.

Fördelar

 • Bra kylning
 • Tyst

Nackdelar

 • Relativt dyr
 • Starttid för gasdrift

Vad är funktionerna i en kompressorkylbox?

Du kan njuta av din svala mat och dryck under din nästa campingsemester tack vare en kylbox med kompressordrift. I likhet med termoelektrisk och absorptionskylboxar har kylboxen med en kompressor en 12-volts- och 230-voltsanslutning.

Enheten möjliggör kraftig kylning och förbrukar också lite energi under drift. Om du vet att du inte kommer att ha ett eluttag tillgängligt vid nästa picknick är det ingen anledning att oroa dig. Mot en extra kostnad kan du köpa en kylbox med batteridrift.

När du bär kompressorkylboxen måste du anstränga dig mer, eftersom den vanligtvis är stor och tung. Kompressorkylboxar är också dyrare än de andra två typerna av kylbox. I likhet med ett konventionellt hushållskylskåp kan denna typ av box tyvärr låta en del.

Fördelar

 • Kraftfull kylning
 • Låg energiförbrukning
 • Batteridrift möjligt

Nackdelar

 • Tung vikt
 • Höga anskaffningskostnader
 • Bullrar

Köpkriterier: Med dessa faktorer kan du jämföra och utvärdera kylboxar

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att utvärdera och jämföra kylboxar. Det hjälper dig att bestämma vilken enhet som är lämplig för dina behov.

Sammanfattningsvis är dessa faktorer:

 • Energieffektivitetsgradering
 • Yttre mått
 • Vikt
 • Inre mått
 • Kylsystem
 • Kylningskapacitet
 • 12 volt anslutning / 230 volt anslutning / gasanslutning

I följande stycken kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur de kan användas.

Energieffektivitetsklass

Klassen för energieffektivitet spelar bara en mindre roll när det gäller kylbox, eftersom till skillnad från kylskåp eller frysar, är dessa apparater i allmänhet inte konstruerade för kontinuerlig drift.

Ändå klassificerar vissa tillverkare sina kylboxar i konventionell skala från A +++ till D för att ge köparen en liten indikation på hur energieffektiv deras apparat är.

Om du jämför olika kylboxar med varandra, kommer du att upptäcka att många kylboxar inte tilldelas någon energieffektivitetsklass. Kylboxar används bara tillfälligt, så extrapolering av strömförbrukningen verkar mestadels irrelevant. Med passiva kylbox är detta värde helt överflödigt.

Yttre mått

Boxens mått blir särskilt relevanta för dig när du vill lägga kylboxen i din bil, lastbil eller husbil. Det är viktigt att produkten får plats i det utrymme som du har tänkt förvara den i.

Kom ihåg att du måste ta hänsyn till utrymmet för det avtagbara locket, elkabeln och ventilationshålen. Om din kylbox inte har tillräckligt med luftcirkulation kan den snabbt gå sönder.

Vikt

Vikten spelar en mycket viktig roll för kylboxen, eftersom kylboxar ofta transporteras en längre sträcka till fots. Om vikten på innehållet läggs till detta kan en kylbox snabbt bli för tung för en promenad.

Ju större och mer teknik en kylbox har, desto tyngre blir den, varför kompressorkylboxar ofta har en mycket hög basvikt. Detta kan också inträffa med elektriska och absorptionskylboxar. Den lättaste viktklassen är den passiva kylboxen, som ofta är gjord av mycket lätt polystyren.

Inre mått

Ett av de viktigaste kriterierna när du köper en kylbox är att du kan lagra all din mat i lådan. Eftersom det finns många modeller med olika volymer, har du ett stort urval av kylboxar och kan välja den som bäst passar dig och dina behov.

Kylboxens höjd är särskilt viktig om du till exempel vill lagra en och en halv eller två liters flaskor upprätta i din låda. Inte alla kylboxar är designade för detta.

Kylsystem

Typen av kylsystem reflekterar också den allmänna klassificeringen av kylbox i fyra kategorier: passiv, elektrisk, absorption och kompressor. Varje kylsystem har sina egna fördelar och nackdelar.

Kompressorkylboxen har högst prestanda av alla kylboxar, eftersom den enkelt kan uppnå temperaturer i minusområdet. Även om deras inköpspris är lite högre så är kompressormodellerna nästan oslagbara när det gäller kylprestanda och volym. När kompressorn fungerar kommer du att höra kylboxen, men eftersom kompressorns körtid bara är tillfällig stör inte bullret dig så mycket.

Med en absorptionskylbox har du tre alternativ för strömförsörjning. Lådan kan antingen drivas med 12 volt, 230 volt eller till och med gas. Modeller med gas är särskilt lämpliga för camping och även här nås temperaturer som skiljer sig upp till 20 grader från omgivningstemperaturen.

Om du inte vill arbeta med gas kan du istället använda strömförsörjningen till bilen. Olika kraftkällor eller driftsalternativ är förmodligen en av de bästa fördelarna med dessa produkter. Dessutom arbetar kompressorkylboxarna mycket tyst.

Elektriska kylboxar drivs uteslutande av el och är den populäraste typen av kylbox. Här har du valet mellan en 12-volt och en 230-voltsanslutning, vilket innebär att dessa modeller också kan användas för normalt hushållsbruk, eftersom de kan anslutas till ett eluttag.

Kylboxar av denna typ kan köpas i alla möjliga storlekar. Kylkapaciteten är utmärkt, men når inte ner till minusgrader.

Passiva kylboxar har inga anslutningsmöjligheter, eftersom de inte innehåller några elektroniska delar. Kylkapaciteten produceras uteslutande med konventionella kylbatterier eller klassiskt med kylklampar eller is.

Följaktligen är kylkapaciteten inte lika långvarig för dessa enheter, men de är absolut tillräckliga för oregelbunden och kortvarig användning. Inköpspriset är mycket lågt. Energiförbrukning och driftsbuller existerar inte.

Kylningskapacitet

Kylkapaciteten kan definieras på olika sätt beroende på typen av kylbox. Med en passiv kylbox kan ingen aktiv kylkraft tillhandahållas, eftersom kylning endast kan genereras av externa kylbatterier eller kylklampar. Med dessa modeller är det därför svårt att bestämma vilken kylkapacitet som kan genereras.

Situationen är enklare för elektriska kylbox och absorptions- och kompressorenheter. Här mäts kylkapaciteten i vilken utsträckning kylboxens inre temperatur skiljer sig från den yttre temperaturen.

På detta sätt kan absorptionskylboxen och elkylboxen nå temperaturer som kan skilja sig upp till 20 eller 25 grader Celsius från utetemperaturen. Men dessa typer av kylboxar når inte ner till minusgrader.

Situationen är annorlunda med kompressorkylboxar. Tack vare den kraftfulla kompressorn kan kylboxens innertemperatur kylas ner till temperaturer så låga som -18 grader Celsius, vilket är temperaturen i en frys.

12 volt anslutning / 230 volt anslutning / gasanslutning

De olika anslutningarna kan vara viktiga för dig när du funderar på var du vill använda din kylbox någonstans.

12 Volt- eller 24 Volt-anslutningar är avsedda att användas i fordon, som vanligtvis drivs via cigarettändaren.

Det vanliga 230-voltsuttaget är användbart om du vill använda kylboxen i en trädgårdsbod, på balkongen eller i en husvagn.

En absorptionskylbox med gasanslutning är särskilt lämplig för utomhusbruk om du inte har strömförsörjning eller fordon i närheten. Men tänk på att ta med dig tillräckligt med gasol.

Fakta som är värda att veta om kylboxen

När uppfanns kylboxen?

Kylboxen uppfanns 1951 av den Illinois-födda amerikanen Richard C. Laramy. Patentet togs senare över av Coleman Company. Från 1954 byggdes kylarna med ett galvaniserat yttre skal, som tre år senare ersattes av ett plastskal.

Den ständigt ökande populariteten följdes av massproduktion. Därefter användes kylboxen i olika utomhusaktiviteter, som grillning, vandring, camping, fiske eller picknick.

Sedan dess har kylboxar försett oss med uppfriskande kalla drycker på somrarna. Den ständigt förbättrade isoleringen och möjligheten att ansluta vissa lådor till en strömförsörjning förlänger alltmer den tid som dina varor kan hållas kylda.

Similar Posts