Bästa matlådan: Test & rekommendationer

Matlåda av glas fylld med färska frukter och nötter

Välkommen till vår stora test av matlådor, där vi presenterar alla matlådor vi har testat i detalj.

Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation. Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa matlådan.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Dessutom hittar du också viktig information på denna sida som du bör vara uppmärksam på om du vill köpa matlådor.

Viktiga fakta i korthet

 • Ibland kan det vara svårt att uppskatta hur mycket mat det går åt. Om du har lagat för mycket kan du förvara resterna i en av de matlådor som presenteras här. Likaså om du lagar en extra portion som du ska ha med dig till jobbet nästa dag.
 • Matlådor finns i plast, glas och aluminium. Materialet kan påverka både hållbarhet och smak.
 • Viktiga köpkriterier är storleken på burkarna och hur många burkar som ingår i uppsättningen du köper, men också typen av stängning. Burkar med klickstängning är särskilt läckagesäkra.

Test av matlådor: Våra favoriter

 • De bästa matlådorna för allmänt bruk
 • De bästa matlådorna gjorda av glas
 • De bästa 100% läckagesäkra matlådorna

De bästa matlådorna för allmänt bruk

GOURMETmaxx matlådor ”Klick-it” är perfekta att ta med sig på skolresor, picknick, camping eller andra utomhusaktiviteter. Denna uppsättning består av 14 behållare och lock i olika storlekar. Du kommer därför ha en enhetlig uppsättning burkar för olika behov.

GOURMETmaxx 02432 behållare för färskhållning klick-it, lufttäta förvaringslådor, 28 delar, lämplig för mikrovågsugn, kylskåp och diskmaskin, plast Bpa fri

Tack vare att matlådorna stängs med hjälp av fyra klämmor som “klickar fast” är burkarna lufttäta, vattentäta och behåller smak och arom. Plastbehållarna är dessutom BPA-fria. Uppsättningen består av fyra småburkar 0,2 liter, fyra burkar på 0,5 liter, fyra 1,1 liters burkar samt två större lådor på 2,1 liter.

Jag föredrar genomskinliga matlådor så det går att se vilka läckerheter som finns därinne. Men om du föredrar att skyla eventuella onyttigheter, så finns det en alternativ uppsättning i en mörkare färg.

Kolla pris på Amazon

De bästa matlådorna gjorda av glas

Denna matlådeuppsättning från KICHLY består av nio solida behållare gjorda av borosilikatglas som är väldigt spricktåliga. Varje matlåda har ett matchande lock av transparent polypropen. Locken tätar glasbehållarna optimalt. Därför är matlådorna luft- och vattentäta och läcker inte.

KICHLY - Set med glasmatförvaring - 18 delar (9 behållare och 9 lock) - Genomskinligt lock - BPA-fri

Glasbehållarna är lätta att rengöra – under rinnande vatten eller i diskmaskinen – och är ugnssäkra upp till 400 ° C utan lock. Behållarna kan också frysas. Detta gör behållarna perfekta att använda hemma eller ta med sig till jobbet eller skolan.

Kolla pris på Amazon

De bästa 100% läckagesäkra matlådorna

Dessa matlådor av märket Emsa är 100% täta och håller dig helt säker från läckage i väskan. Detta kan garanteras genom en insprutad tätning – något de enligt egen uppgift till och med har tagit patent på.

Emsa 3-delat set med lock, glas, 0,5 liter, transparent/röd, Clip & Close, 517923

Denna uppsättning består av 3 lådor, alla med ett matchande lock. Volymen är en halv liter vardera. Tack vare det patenterade stängningssystemet med fyra säkerhetsstängningar på alla sidor är burkarna lufttäta, vattentäta och aromsäkra. Plastbehållarna är dessutom BPA-fria, och är diskmaskinssäkra, fryssäkra och lämpliga för mikrovågsugn.

Kolla pris på Amazon

Frågor som du bör tänka på innan du köper en matlåda

Hur mycket kostar matlådor?

Färska matlådor finns i olika priskategorier. Plastburkar är vanligtvis de billigaste och glas de dyraste. Emellertid är bearbetningen också viktig.

I vilka storlekar och former finns det matlådor?

Matlådor finns i alla tänkbara storlekar, former och färger. De vanligaste har en kapacitet mellan 0,5 och 1,5 liter. De flesta matlådor är fyrkantiga, rektangulära eller runda.

Ibland finns det emellertid också speciella former, till exempel för att transportera müsli eller flingor. Produkter med en kapacitet på upp till en liter rekommenderas särskilt, eftersom dessa lätt kan staplas i kylen.

Klickfästen är bäst för optimal tätningssäkerhet. Dessa garanterar att ingenting rinner ut och att ingen luft kommer in. Normala trycklås åstadkommer dessvärre inte alltid detta.

Vilka typer av matlådor finns det och vilken är rätt för dig?

Färska matlådor finns i ett oöverskådligt antal storlekar, former och färger. Många av dem är multifunktionella lådor för alla slags saker. Men den första frågan som uppstår är: borde jag välja en matlåda gjord av glas, plast eller aluminium?

 • Matlådor gjorda av plast
 • Matlådor gjorda av glas
 • Matlådor gjorda av aluminium

I följande avsnitt hittar du en kort översikt över materialet i burkarna och deras respektive fördelar och nackdelar.

Matlådor i plast

Burkar av plastmaterial är den vanligaste typen av matlådor. De kännetecknas framför allt av deras låga vikt. Speciellt familjer med barn föredrar plastburkar. De är okrossbara, lättare och lätta att transportera även för de små. Tack vare att de är lätta att producera är de också mycket billiga.

Fördelar

 • Vikt
 • Pris
 • Lätta att stänga
 • Okrossbara

Nackdelar

 • Missfärgningar
 • Ofta mjukgörare i plast
 •  Tål ibland inte värme lika bra

Moderna modeller är tillverkade av specialplast som är BPA-fri och därför inte skadlig. Det finns också värmebeständig plast. Plastlådor stängs vanligtvis bra, särskilt om en gummiring är införlivad i förslutningen.

Nackdelarna med dem är missfärgningen av plasten, till exempel av tomater eller vissa kryddor. Dessutom kan plast ibland deformeras eller till och med smälta. Vissa modeller kan vara tillverkade av skadliga ämnen. Dessutom har plasten vanligtvis en inneboende lukt.

Matlådor gjorda av glas

Matlådor gjorda av glas blir allt mer populära, särskilt på grund av att de är relativt miljövänliga. Glasmatlådor har en lång livslängd och kan användas på olika sätt, inklusive som en behållare som är lämplig för servering. Glaset har ingen inneboende lukt och är också perfekt för barnmat. Dessutom ser det vanligtvis mer elegant ut än plåtburkar.

Fördelar

 • Fin design
 • Hållbarhet
 • Frys och värmebeständig
 • Luktfri

Nackdelar

 • Vikt
 • Pris
 • Ibland svåra att stänga

Matlådor gjorda av glas är naturligtvis tyngre att transportera än plastburkar. Dessutom är de ofta inte helt förslutningsbara eller också används plastlock på dem.

Matlådor i aluminium

Matlådor i aluminium används sällan, men blir alltmer populära, särskilt för promenader, camping och andra utomhusaktiviteter. Anledningen till detta är deras låga vikt.

Fördelar

 • Hållbarhet
 • Vikt
 • Luktfri

Nackdelar

 • Inte lämplig för mikrovågsugnar
 • Inte diskmaskinssäker
 • Pris

I princip är emellertid aluminiumburkarna inte lämpliga för mikrovågsugn eller diskmaskin. Vi har inga aluminiumburkar i vårt urval, men beroende på utvecklingen är det möjligt att vi snart kommer att lägga till några.

Köpkriterier: Du kan jämföra och bedöma matlådor baserat på dessa faktorer

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera matlådor. Detta kommer att göra det lättare för dig att bestämma om en viss behållare är lämplig för dig eller inte.

Sammanfattningsvis är dessa faktorer viktiga:

 • Storlek på hela uppsättningen
 • Material
 • Mått / kapacitet / avsedd användning
 • Stängningstyp

I följande stycken kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur de kan användas.

Storlek på uppsättningen

Det är en bra idé att köpa färska matlådor i en uppsättning. Så du har olika antal burkar i olika storlekar. Det ser även mer stilfullt ut om dina matlådor matchar varandra, vilket de gör om du köper dem på samma gång i ett enda set.

Material

Färska matlådor finns i alla typer av material. Förutom de vanligaste plastlådorna finns de också i glas, aluminium, porslin etc. Plastburkar är, än så länge, mest populära att vare deras låga pris och lätta vikt. Den främsta utmanaren är glasmatlådor. De är visserligen relativt tunga, men klarar å andra sidan av att köras i diskmaskin, mikrovågsugn och vanlig ugn samt frysas.

Observera att vissa burkar inte tål att köras i diskmaskiner. Andra bör till exempel inte läggas i frysen eller mikrovågsugnen. Var uppmärksam på informationen om att plasten är BPA-fri!

Mått / fyllmängd / avsedd användning

Uppsättningar med större volym är särskilt praktiska om de kan staplas (och därmed förvaras) på varandra. Annars beror valet på storlek helt på dig. En burk på 0,5 liter är ganska liten, stora burkar innehåller till och med fem liter. Vilken storlek som är idealisk för dig beror naturligtvis på din avsedda användning. De mindre burkarna på 0,5 liter är bäst för smörgåsar i skolan.

Det kan vara praktiskt att köpa en uppsättning av burkar i olika storlekar så du kan ha huvudmåltiden i en större bruk och tillbehören, som sås och sallad, i mindre burkar intill.

Typ av stängning

För bara några år sedan var det fortfarande vanligt med matlådor som läckte. Detta berodde främst på att man stängde matlådorna genom att trycka på locket rakt ned med muskelkraft. Idag har de flesta burkar en klickförslutning, som dessutom är tätad med en gummiring. Detta gör stängningen tätare och problemen med läckande burkar är inte lika vanliga längre.

Design och färg kan vara viktiga för enskilda individer. Vi går emellertid inte in på detta specifikt här, för vi tror att de praktiska fördelarna med matlådor kommer framför skönheten. Generellt sett ser glasbehållare av högre kvalitet och transparenta behållare mer aptitretande ut än ogenomskinliga.

Fakta som är värda att veta om matlådor

Vad kan du använda matlådor till?

Matlådor är i princip lämpliga för förvaring och transport av nästan alla livsmedel. Oavsett om det är färsk frukt eller grönsaker, rester från den senaste middagen eller en bit kaka – med en försluten matlåda, är maten optimalt skyddad mot skadedjur som bananflugor eller snabbt förstörelse. Du måste vara försiktig med mat som är för flytande, eftersom många burkar inte är 100 procent läckagesäkra.

Similar Posts