Bästa brödlådan – test & rekommendationer

Brödlåda i ljust trä med rullande lock

Gillar du att äta färskt bröd och vill att det ska hålla längre? Då bör du överväga att köpa en brödlåda. En brödlåda förlänger hållbarheten för dina bakverk med flera dagar och låter dig äta dem omedelbart utan att tinas först. Många människor kan inte föreställa sig köket utan en brödlåda. Men vilka är de olika typerna och vilka kriterier måste du ta hänsyn till när du köper?

I vårt brödlådetest visar vi dig de bästa och mest användbara förvaringslådorna i olika kategorier. Vi ger dig också viktig information och värdefulla tips om hur du lagrar bröd på rätt sätt. Oavsett om du väljer en brödlåda med vanligt lock, gångjärnslock eller en rullande brödlåda, hittar du de bästa produkterna på marknaden här.

Fakta i korthet

  • En brödlåda hör hemma i ditt kök om du gillar att konsumera bröd ofta och är trött på att slänga gammalt bröd. I rätt brödlåda förblir ditt bröd färskt flera dagar efter bak eller köp.
  • Material som brödlådor vanligtvis är tillverkade av är rostfritt stål, plåt, trä, lera och keramik. Plast förekommer också.
  • När du köper, var uppmärksam på hur mycket utrymme du har på köksbänken och hur stora mängder bröd du vill lagra.

Test av brödlådor: Våra favoriter

  • Den bästa brödlådan med extra lagringsutrymme
  • Det bästa retro brödlådan
  • Den bästa brödlådan i keramik
  • Den bästa rostfria brödlådan

Den bästa brödlådan med extra lagringsutrymme

Behöver du en platsbesparande brödlåda med en stor användbar volym och ett bra pris / prestanda-förhållande? Då kommer du sannolikt att vara nöjd med denna fina Brabantia-modell.

Brabantia brödkorg Large Fresh White

Denna brödlåda har ett vitt “rullande” lock. Till skillnad från många brödlådor med gångjärn eller avtagbara lock, kräver inte detta något extra utrymme när det öppnas, eftersom locket försvinner i höljet när det öppnas. Brabantia 173325 är ganska iögonfallande med sin läckra design och andra funktioner, men den är samtidigt praktisk och priset är i medelnivå.

Kolla pris på Amazon

Den bästa retro brödlådan

Wesco Grandy Retro Brödlåda är 26 cm lång, 22 cm bred eller djup och 17 cm hög, vilket gör den idealisk för en familj på två personer. Du kan enkelt förvara ett litet bröd på cirka 500 g och cirka fyra småbröd i det. Själva lådan väger 2 kg.

Wesco Grandy Retro Bröd Behållare, 26 x 22 x 17 cm Vitt

Den lilla Wesco-utgåvan finns också i många olika färger. Vad sägs om björnbär, mjuk rosa, limegrön eller ljusröd? Men svart, vitt eller beige finns också.

Kolla pris på Amazon

Den bästa brödlådan i keramik

Denna keramiklåda är utrustad med ventilationshål och ett andningsbart lock, som ska hålla limpor och småbröd fräscha så länge som möjligt. Brödlådan är även diskmaskinssäker.

Köpare av Römertopf uppskattar framför allt dess utmärkta kvalitet och pålitliga förvaring av bakverk.

Den bästa brödlådan i rostfritt stål

Brödlådan från Brabantia är tillverkat i slitstarkt rostfritt stål. Plaststoppet på insidan dämpar ljudnivån när du stänger lådan.

Brabantia Brödburk, Matt Stål, L

Enligt säljaren har brödlådan plats för två brödlimpor. Brödlådan är mycket populär bland sina köpare, särskilt tack vare dess högkvalitativa utförande.

Kolla pris på Amazon

Frågor att tänka på innan du köper en brödlåda

Varför en brödlåda? 

Naturligtvis kan du också frysa brödet du har bakat eller köpt. Men eftersom detta har vissa negativa aspekter, är en bra brödlåda ibland det bättre alternativet.

Brödlimpor och förskurna brödskivor som du lagrar i frysen har nackdelen att de inte kan ätas omedelbart. De måste först tinas upp i timmar alternativt köras i mikrovågsugnen, vilket ofta ger sämre resultat (ena halvan av smörgåsen glödhet och andra halvan iskall). Detta är inte nödvändigt med bröd från en brödlåda.

En högkvalitativ brödlåda som kan stängas på rätt sätt håller dina bakverk färska i flera dagar om du hanterar den på rätt sätt. För det första har detta fördelen att du behöver köpa eller baka bröd mer sällan, vilket innebär att du kan använda din tid på ett mer effektivt sätt. För det andra minskar brödets längre hållbarhet mängden mat som hamnar i papperskorgen.

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera brödlådor baserat på dessa faktorer

Du bör fatta ditt beslut för eller emot en viss brödlåda inte bara baserat på priset utan också andra relevanta kriterier.

  • Typen av brödlåda
  • Form & Design
  • Tillverkningsmaterial
  • Storlek & Kapacitet
  • Eventuella extrafunktioner

Innan vi ger dig detaljerad information om de punkter som just nämnts, vill vi påpeka något som är relevant: Varje brödlåda bör ha god luftcirkulation. Bröd ”andas”, det vill säga det frigör fukt. Se därför till att din brödlåda har lufthål så att fukt kan komma ut och mögel förhindras.

Dessutom bör varje brödlåda kunna stängas ordentligt. Locket bör därför inte glida runt eller skeva. Annars kommer för mycket luft i kontakt med dina bakverk, vilket får dem att torka ut.

Olika typer av brödlådor

Du kan skilja mellan tre olika typer av brödlådor:

  • Brödlåda med lyftlock
  • Brödlåda med gångjärnslock
  • Brödlåda med rullande lock

Beroende på dina preferenser beträffande design, locktyp och storlek är den ena eller den andra brödlådan mer lämpad för dig. Eftersom varje låda har specifika egenskaper som kan påverka lagringen av bröd, finns det olika fördelar och nackdelar för var och en av dessa typer.

I följande avsnitt förklaras skillnaderna i locken och formen på varje brödlåda mer detaljerat så att du kan bestämma vilken brödlåda som är mer lämpad för dig. Det här hjälper dig att avgöra vilken som är bäst för dig. För- och nackdelarna med varje typ beskrivs också mer detaljerat.

Brödlåda med lyftlock

Lyftlock finns på många runda brödlådor i keramik eller lera och på vissa fyrkantiga brödlådor. Om locket är särskilt tungt, som exempelvis keramik- eller lerbehållare, kan du behöva två händer för att öppna den, eller åtminstone lägga ner locket medan du tar ut brödet. Tunga lock låter också ofta ganska mycket när de öppnas och stängs.

En brödlåda med vanligt, enkelt lyftlock kännetecknas av dess enkla och okomplicerade design. Dessa brödlådor kan vara tillverkade av olika material. Locket, om det är gjord av trä, kan ibland också användas som skärbräda. Locket måste då läggas ner i förväg och sättas tillbaka på brödlådan efter användning.

Den enkla utformningen av brödlådan har en annan fördel: dessa modeller är ofta tillgängliga till ett rimligt pris. Ett undantag är modeller som är gjorda av dyra trädarter.

Fördelar

  • Enkel design
  • Billig

Nackdelar

  • Locket måste tas bort och sättas tillbaka

Brödlåda med gångjärnslock

När det gäller brödlådor med ett gångjärnslock viks locket bakåt eller, i fallet med ett främre lock, framåt. Kom ihåg att när brödlådan är öppet behöver klaffen också utrymme. Du kan därför inte placera vissa modeller direkt mot väggen utan måste reservera extra utrymme för locket.

En brödlåda med ett gångjärnslock består inte av två olika delar som en brödlåda med ett lyftlock. Här är locket monterat direkt på lådan med ett gångjärn. Detta innebär att locket inte behöver tas bort och sättas tillbaka hela tiden utan helt enkelt kan öppnas och stängas. Gångjärnet kan däremot slitas ut i längden.

Brödlådan ser mycket modern ut med sitt gångjärn och kan köpas i olika material och utföranden.

Fördelar

  • Modern
  • Snabb öppning och stängning

Nackdelar

  • Gångjärnet kan gå sönder över tiden
  • Tar stort utrymme

Brödlåda med rullande lock

En brödlåda med rullande lock är det mest unika och eleganta alternativet för att förvara ditt bröd och hålla det färskt. För att öppna brödlådan med rullande lock, skjut helt enkelt på locket. Den glider längs två rälsar från botten till topp och försvinner inuti lådan. Detta har fördelen att du inte behöver planera för ytterligare utrymme när du öppnar.

En nackdel med sådana här brödlådor är att träet kan deformeras på grund av fukt, så att du efter en tid kan få problemet att du antingen inte längre kan skjuta upp eller ner locket ordentligt. Om brödlådan är helt gjord av trä kan du dessutom höra ett obehagligt knarrande ljud när du öppnar den.

Denna brödlåda övertygar med sin retro look och eleganta design. Den enda nackdelen är att rullningsmekanismen kan gå sönder snabbare än andra typer av lock.

Fördelar

  • Sparar utrymme
  • Elegant design

Nackdelar

  • Mekanik kan gå sönder lättare

Formen på din brödlåda

Vilken form har de bröd som du bakar och konsumerar oftast? Och var ska du ställa din brödlåda? Det här är två frågor som du kanske inte har ställt dig själv ännu, men som bör påverka ditt lådval i hög grad. 

Om din brödförbrukning huvudsakligen består av långa limpor eller rostat bröd, kommer säkert en kubformad eller rektangulär brödlåda passa dig bra. Småbröd och söta, ganska torra små bakverk som croissanter förvaras också bättre i en fyrkantig eller oval behållare än i en cirkulär.

Har du en automatisk bakmaskin (är det någon som minns att den var årets julklapp 1988?) och dina hembakade bröd därför har den karakteristiska kub- eller rektangulärformen? Då rekommenderar vi också den fyrkantiga brödlådan.

Om istället oftast runda brödkakor eller tunnbröd hamnar i din varukorg eller om du brukar baka runda bröd, är en cirkulär brödlåda utan tvekan det bättre valet. Runda brödlådor är också ett alternativ om du har tillräckligt med utrymme på köksbänken eller lägger brödlådan direkt på matbordet.

De är dock ganska olämpliga om ditt kök redan är fullt. I sådant fall rekommenderas en fyrkantig låda, eftersom det är lättare att förvara den och du kanske kan placera något litet ovanpå den.

Material på brödlådor

Även om du har bestämt dig för formen på din brödlåda kanske du fortfarande undrar vilket material som är bäst för att förvara bröd.

Här hittar du en översikt över vanliga material som en brödlåda kan göras av samt fördelar och nackdelar med dem.

Keramik

brödlådor av keramik kännetecknas av att de är lätta att rengöra. Vissa kan till och med läggas i diskmaskinen. I många modeller är både behållare och lock tillverkade av keramik. Men det finns också lådor med lock av bambu eller annat trä. Trälocket kan vanligtvis också användas som skärbräda.

Keramiska brödlådor har ofta en eleganta design, men har nackdelen att de är mycket tunga (uppemot 3 kg). Brödlådor av stengods eller lergods tillhör också kategorin ”Keramik”, eftersom det här är keramiska produkter. De har mer eller mindre samma egenskaper.

Lera

Om du väljer en behållare gjord av lera, måste du också förvänta dig en ganska hög vikt. Till exempel kan en stor, oval brödlåda väga 4-5 kg. Eftersom locket vanligtvis är relativt tungt kan du behöva båda händerna för att lyfta det och öppna det är relativt bullrigt jämfört med burkar av andra material (du vill inte väcka hela huset om du går upp tidigt och lagar frukost). Brödlådor av lera är bra på att absorbera fukten som frigörs av bröd.

Om du besväras av den något grova ytan på en lerbrödlåda utan glasyr, kan du välja glaserade versioner. Se till att glasyren har applicerats på rätt sätt och fördelats så jämnt som möjligt.

Vissa brödlådor är också lämpliga för ugnen. Då kan du även använda dem som brödformar vid bakning. Innan du gör det, läs dock tillverkarens information.

Rostfritt stål

Om ditt kök redan präglas av andra rostfria inredningsdetaljer, t.ex. vattenkokare och brödrost, och skulle vilja ha det enhetligt, så är en rostfri brödlåda rätt val för dig. Förutom det stilrena, moderna utseendet så är den också är lätt att rengöra. Det måste vara äkta rostfritt stål och inte en blandning (t.ex. rostfritt stål och plåt). Annars kan lådan rosta om du torkar av den med en fuktig trasa.

Plåt

Samma problem kan uppstå med brödlådor tillverkade av plåt. Med sin vardagliga retro look kan de vara en riktig ögonsten i ditt kök, men plåt kan tyvärr rosta med tiden, vilket kan resultera i extra kostnader för dig. Om du till exempel behöver köpa en rostborttagare eller en ny behållare.

Trä

Ett material, av vilket en mängd olika brödlådor tillverkas, är trä. I likhet med lera så absorberar trä brödets fukt bra. Kanske ännu viktigare är att träbrödlådor tillåter luft att cirkulera, till exempel genom lufthål. Detta gör att brödet inte torkar ut lika snabbt.

Se till att din produkt är livsmedelssäker, dvs. att träet inte är täckt med några giftiga skyddslager. Träbrödlådor är inte lämpliga för diskmaskinen. Ytterligare en nackdel är att virket kan vridas eller böja sig på grund av flitig användning eller fukt, vilket gör det omöjligt att stänga lådan ordentligt.

Plast

Om möjligt, håll dig borta från billiga, dåligt bearbetade plastbrödlådor. Det kanske inte är några problem att frakta din lunch i en plastlunchbox, men plast är förmodligen inte det bästa alternativet för långvarig brödlagring.

Även om de vanligtvis är billigare än brödlådor gjorda av andra material och ofta är diskmaskinssäkra, har de den stora nackdelen att förr eller senare kommer brödet att utveckla mögel och blir oätligt eftersom fukten inte kan komma ut ur behållaren.

Materialkombinationer

I din sökning efter den perfekta brödlådan kommer du också att möta några där olika material kombineras. Vanliga kombinationer är keramik och trä samt rostfritt stål och plast, glas eller trä. I samtliga fall bör de enskilda elementen vara välgjorda, av hög kvalitet och matcha varandra.

Storleken är också viktig – mått och kapacitet för brödlådor

Storleken på din brödlåda beror på hur många brödätare det finns i ditt hushåll, hur mycket bröd du köper (eller bakar) och konsumerar. Men också hur mycket utrymme du har i ditt kök.

OBS: Ta inte för givet att brödlådans yttre mått överensstämmer med hur mycket bröd som verkligen får plats i lådan! Ibland kan det vara betydande skillnader mellan de yttre och inre dimensionerna – ibland flera cm.

Små brödlådor

Även med små brödlådor kanske du tycker att det inre utrymmet är mycket mindre än du trodde. Dessa brödlådor är utformade för att hålla små mängder bröd färskt. Men på grund av deras design tar de ibland mycket utrymme. Vissa modeller är mycket breda men inte långa, och andra som är smala men når långt tillbaka.

Vi har ett annat tips till dig: När du köper, överväg om den öppna brödlådan behöver mer utrymme än den stängda. Detta kan till exempel vara fallet med brödlådor med gångjärnslock.

Medelstora brödlådor

De flesta brödlådor är designade för ett hushåll med 2-3 brödätare. Så om det är ganska vanligt att du har ett medelstort bröd och några småbröd eller två stora limpor hemma, rekommenderar vi en ”genomsnittlig” brödbox.

Stora brödlådor

Om det är vanligt för dig att lagra stora mängder bröd, finns också rätt behållare för dig. Då är det bäst att välja en extra stor.

Flyttbar brödlagring

Naturligtvis finns det också mycket mindre behållare för förvaring av bröd – smörgås eller brödlådor. Dessa är perfekta för att ta med dig ditt mellanmål i.

Eftersom de vanligtvis endast används för kortvarig brödförvaring, gäller något olika huvudkriterier. Å ena sidan bör de förhindra ett ”smulkaos” i fickan, dvs hålla det tätt, och å andra sidan bör de se till att ditt bröd inte torkar ut.

Vanligtvis finns det inga betydande skillnader i storlek här. De flesta lådor passar lätt i ditt barns vanliga skolväska eller handväska.

Specialfunktioner och extrafunktioner

Något mer ovanliga och vanligtvis också lite dyrare produkter erbjuder dig ibland ytterligare funktioner:

Diskmaskinssäker: Du kan lägga brödlådan eller delar av den i diskmaskinen och slipper själv besväret med att diska den för hand.Multifunktionellt lock: Locket är också lämpligt som brödskärbräda.

  • Beröringsöppning: Med några brödlådor med rullock och gångjärn, öppnar locket sig själv när du berör det.
  • Tillverkarens garanti: Vissa tillverkare försäkrar dig att du kan byta produkten inom en viss tid utan problem.

Slutsats: När du köper din brödlåda finns det flera saker du bör tänka på. Vi har försökt ge dig de viktigaste och hoppas att vi har gjort ditt beslut lättare.

Värt att veta fakta om brödlådan

Vad är det bästa sättet att rengöra din brödlåda?

Detta beror inte minst på det material som din brödlåda är tillverkad av. Följ tillverkarens rekommendationer. Om du är osäker kan du vanligtvis fukta en kökshandduk med lite vinäger och varmt vatten och torka av brödlådan försiktigt.

Låt den torka ordentligt innan du stänger den igen. Se också till att du luftar ut brödlådan med jämna mellanrum och att luften inuti kan cirkulera bra.

Varför blir mitt bröd mögligt trots att jag förvarar det i brödlådan?

Detta kan ha olika orsaker. Troligen kan du lösa problemet genom att följa dessa steg:

  • Lägg alltid nybakat bröd i brödlådan först efter att det har svalnat.
  • Lägg alltid bröd och småbröd i brödlådan utan förpackning. I plastpåsen börjar bröd svettas, vilket kan få mögel att bildas.
  • Rengör brödlådan regelbundet enligt tillverkarens anvisningar.
  • Se till att luften i lådan kan cirkulera. Detta innebär också att det bör finns tillräckligt med utrymme i brödlådan. Fyll den inte precis proppfull med bröd.
  • Förvara inte brödtyper som innehåller mycket fukt direkt intill eller för nära torrt bröd.

Vilka typer av bröd är lämpliga för brödlådan och vilka inte?

I princip kan du lagra alla typer av bröd i brödlådan. I allmänhet skiljer sig hållbarheten för olika typer av bröd betydligt, och detta är också fallet vid förvaring i en brödlåda.

Kom ihåg att bröd som vanligtvis är ganska hårt, som till exempel knäckebröd, tenderar att mjukna i en brödlåda.

Similar Posts