Bäst glasburkar med lock: Test & rekommendationer

Tom glasburk med guldfärgat lock

Välkommen till vårt stora konserveringsburkstest, där vi presenterar alla de konserveringsburkar vi har testat i detalj. 

Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation. Detta bör underlätta ditt köpbeslut och hjälpa dig att hitta de bäst konserveringsburkarna.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Dessutom hittar du också viktig information på denna sida som du bör vara uppmärksam på om du vill köpa konserveringsburkar.

Viktiga fakta i korthet

 • Konserveringsburkar används för att konservera och lagra mat under lång tid. En åtskillnad görs mellan glasburkar som har bygellock som kläms fast på burken med en bygel eller ett spänne och burkar med skruvlock som skruvas fast.
 • Glasburkarna är lufttäta med lock. På grund av uteslutning av luft förblir den konserverade saften, marmeladen eller maten färsk under lång tid.
 • Kapacitet, höjd, form, tillslutning, färg på lock och rengöringskrav bör beaktas vid köp av en konserveringsburk.

Test av konserveringsburkar: Våra favoriter

 • De bästa 125 ml konserveringsburkarna med skruvlock
 • De bästa 230 ml konserveringsburkarna med skruvlock
 • De bästa 350 ml konserveringsbehållarna med bygellock
 • De bästa 500 ml konserveringsburkarna med bygellock
 • De bästa 1 l konserveringsburkarna med bygellock

De bästa 125 ml glasburkarna med skruvlock

Viva konserveringsburkar har en kapacitet på 125 ml och är utrustade med skruvlock. Skruvlocken är i guldfärg, men burkarna finns också med andra lockfärger och mönster. Burkarna har en diameter på 6 cm och är också 6 cm höga.

Viva hushållsartiklar – 24 st. marmoradglas 125 ml med guldfärgad förslutning, runda hålglasögon som engångsglas, kryddglas, glasburkar etc. Kan användas (inklusive tratt)

Glasburkarna går att köra i diskmaskinen. En uppsättning innehåller 24 syltburkar med lock. Burkarna är väldigt små och gulliga. Dessutom får du med en enklare tratt som  du kan använda när du ska fylla upp burkarna.

Du kan använda dessa konserveringsburkar, t.ex. för att fylla dem med hemgjord sylt, gelé eller puré. Men även såser, soppor eller barnmat kan lagras i dem. 

Kolla pris på Amazon

De bästa 230 ml glasburkarna med skruvlock

Dessa Viva glasburkar med lock kan fyllas med upp till 230 ml innehåll. De har klassiska röd-vit rutiga skruvlock. Burkarnas öppning har en diameter på 7,1 cm och en höjd av 6,8 cm.

Viva hushållsartiklar – 16 x litet marmoradglas/engångsglas 230 ml med lock, vridbart glas set runt – kan användas som engångsglas, förvaringslådor etc. (inklusive tratt)

De är idealiska för att fylla med kokt frukt eller grönsaker och är också lämpliga för förvaring av desserter eller såser. Burkarna är diskmaskinssäkra. En uppsättning innehåller 16 konserverande glasburkar med lock. Dessutom får du med en enkel tratt som du kan använda vid påfyllning av burkarna.

Kolla pris på Amazon

De bästa 350 ml glasburkarna med bygellock

Dessa behållare från Kilner är klassiska konserveringsburkar med bygellock och orange gummitätning. Precis som det såg ut i mormors gamla skafferi. De har en fyllningsvolym på 350 ml vardera.

Burkarnas klassiska design gör dem till vackra gåvor om man fyller dem med konfekt, minitvålar eller nåt annat vackert. Men de är även praktiska att förvara marmelad eller sylt i. En uppsättning innehåller 12 burkar.

De bästa 500 ml glasburkarna med bygellock

Dessa konserveringsburkar från Bormioli har bygellock och en kapacitet på 500 ml. Deras gummiring på locket tätar burken perfekt och innehållet kan förvaras lufttätt. Burkarna har en klassisk design med en diameter på 10,6 cm och en höjd av 10,1 cm.

Bormioli Fido-burkar med svängtopp, 500 ml kapacitet, lufttät bevaringsburk med gummiring och kabelförslutning, paket med 6

Burken är tjockare än jämförbara skruvlocksburkar, vilket också gör den mer stabil och robust. Den är lämpligt för förvaring av sylt och gelé, men också för konservering av olja, vinäger eller alkohol. En uppsättning innehåller sex glasburkar.

Kolla pris på Amazon

De bästa 1-liters glasburkarna med bygellock

Dessa konserveringsburkar från Mäser har en stor volym på 1 liter. De har bygellock och är därför lämpliga för lufttät förvaring av konserver och pickles. De har en höjd på 18 cm och en diameter på 10 cm.

Mäser Gothika Series Glasburkar med Swing Top, 1.05 l, Paket med 6

De består av tjockväggat glas och ett robust galvaniserat bygellock. Tätningsringen gör glaset luft- och vattentätt. I leveransen ingår sex burkar med 1 liter volym vardera. Glasburkarna finns också i andra storlekar och mängder.

Kolla pris på Amazon

Frågor du bör beakta innan du köper en konserveringsburk

Hur fungerar konserveringsburkar?

Konserveringsburkar är lämpliga för att konservera mat under mycket lång tid. Maten kan antingen kokas eller hällas i burkarna när den är kall. Om maten är kall måste burkarna med innehållet värmas upp lite. Sedan stängs burken och vändas upp och ner. Vid uppvärmning expanderar luften och när den är kall samlas luften ihop och skapar ett vakuum i glaset.

Följande steg måste följas för att konserveringsburkar:

 • Häll mat i burkarna
 • Stäng burkarna med locket
 • Vänd glasburkarna upp och ner

Vilket material är konserveringsburkar gjorda av?

Burkarna är gjorda av glas.

Konserveringsburkar är vanligtvis gjorda av tjockare glas, eftersom detta material är bäst lämpat för lång förvaring. Det finns olika material för locket. Det är vanligtvis tillverkat av glas eller plast.

Hur är konserveringsburkar förseglade?

Matens hållbarhet beror på om burken är lufttät när den stängs.

Efter att burken har fyllts måste den förseglas lufttätt. Det är viktigt att burkarna inte är överfyllda och att burkens kant är riktigt ren. Efter fyllning av burken med mat kan locket stängas med en gummiring däremellan.

Därefter bör burken vändas upp och ner, eftersom luft kan uteslutas genom nedkylningen. När de glasburkarna med innehållet har svalnat kan de vändas tillbaka igen.

Hur steriliseras konserveringsburkar?

Konserveringsburkar kan rengöras och steriliseras på olika sätt.

Hållbarheten för att konserveringsburkar beror också på renheten. Det finns flera sätt att sterilisera en burk. Till exempel kan du skölja konserveringsburkarna med varmt vatten och torka dem i ugnen vid 100 ° C. Ett annat sätt att sterilisera dem på är att koka burkarna i varmt vatten och låta dem droppa av på en kökshandduk.

Rena burkar kan också diskas i diskmaskinen. Du kan sterilisera gummiringarna genom att koka dem i vatten med lite vinäger.

Var ska konserveringsburkar förvaras?

Fyllda konserveringsburk är mycket känsliga för värme och ljus.

Konserveringsburkar är vanligtvis gjorda av genomskinligt glas. Av denna anledning bör de förvaras i mörka, torra och svala rum.

Hur mycket kostar konserveringsburkar?

Det finns olika konserveringsburkar till olika priser. Prisintervallet för konserveringsburkar är mycket brett. Du kan välja antingen billigare eller dyrare produkter.

Billiga konserveringsburkar finns tillgängliga från bara några kronor per burk, även om dyrare produkter ibland kan kosta betydligt mer.

Vilka typer av konserveringsburkar finns tillgängliga och vilken är rätt för dig?

I princip kan du skilja mellan tre typer av konserveringsburkar:

 • Klassiska konserveringsburkar med gummiring
 • Burkar med skruvlock
 • Burk med bygellock

Dessa konserveringsburkar kan skiljas från varandra genom olika typer av stängning. Detta resulterar i individuella fördelar och nackdelar för var och en av dessa burktyper.

I följande avsnitt presenterar vi dessa tre olika typer. Dessutom kommer vi kort att förklara de olika skillnaderna för att hjälpa dig ta reda på vilken konserveringsburk som är rätt för dig.

Hur fungerar en klassisk konserveringsburk och vilka är deras fördelar och nackdelar?

Den här typen av burk kallas ofta den klassiska konserveringsburken. Den stängs med ett glaslock och en speciell gummiring som håller de båda delarna av burken samman med ett vakuum.

Tidigare hittades denna burk i varje hemmafrus kök. Idag är den fortfarande populär för trendiga specialiteter som småkakor eller pickles.

Fördelar

 • Klassiskt utseende
 • Lätt att öppna
 • Läckagesäker
 • Speciellt bra för pickles och kompott

Nackdelar

 • Inte lufttät vid återförslutning
 • Enskilda delar går lätt förlorade eller passar inte varje glas
 • Gummiringen kan slitas eller smulas sönder
 • Jobbig att diska

Bevarandet i en sån här burk är ganska komplicerat. Innan varje användning bör du rengöra gummitätningen noggrant för att bevara maten på ett säkert sätt. För att göra detta bör du koka gummiringen i vinägervatten och kontrollera om det finns sprickor.

Efter rengöring kan du fylla burken med den varma blandningen och sedan stänga den med en fuktig gummiring. När du trycker på locket på gummit försvinner den heta luften ut och ett vakuum skapas.

Locket kan sedan fixeras med små klämmor eller en trådram. Sedan ska du koka burken i några minuter i ett vattenbad eller i en speciell maskin.

Konserveringsburken kan öppnas mycket enkelt genom att dra i fliken på gummiringen som frigör vakuumet. Efter det kan den dock inte längre förslutas lufttätt.

Hur fungerar en burk med skruvlock och vilka är deras fördelar och nackdelar?

Du är förmodligen bekant med skruvlocksburkar från sylthyllorna i matvarubutiken. De är enkla att använda och består endast av två delar: locket och själva burken. Så du behöver inte oroa dig för att tappa en gummiring eller någon del av en förslutningsklämma.

Burkarna med skruvlock stängs med en vridmekanism. Hela locket vrids på gängorna på kanten av burken. Detta ger en tydlig fördel: konserveringsburkarna kan slutas tätt så ofta du vill, vilket gör dem idealiska för din favoritsylt eller marmelad.

Fördelar

 • Återförslutningsbar
 • Okomplicerad användning
 • Speciellt lämplig för sylt och gelé
 • Behöver inte kokas

Nackdelar

 • Mycket ansträngning krävs vid den första öppningen
 • Locket kan stängas snett eller inte korrekt

Försiktighet krävs dock vid upprepad eller slarvig användning. Skruvlock kan skadas eller böjas. Om burken inte längre stängs ordentligt kan luft komma in och förstöra innehållet.

När du konserverar bör du fylla de rengjorda burkarna med den fortfarande varma blandningen och sedan stänga dem. Vänd dem sedan försiktigt upp och ned med bottnen på burken uppåt och låt dem svalna, eventuellt täckt med en kökshandduk.

Locket kommer att bula inåt efter denna process. Detta skyddande vakuum garanterar dig lång hållbarhet. Senare, när du öppnar den för första gången, kommer du att höra den välkända ”klicket”.

Hur fungerar burkar med bygellock och vilka är deras fördelar och nackdelar?

Detta är en konserveringsburk med bygellock och gummitätning. Glaslocket är permanent fixerat på glaset med en trådram och kan inte tas bort. Ett gummi placeras mellan burken och locket och pressas av trådramen mot burkens kant.

Fördelar

 • Läckagesäker
 • Återförslutningsbar
 • Lätt att öppna
 • Behöver inte kokas
 • Dekorativ

Nackdelar

 • Fästet måste stängas med kraft
 • Gummiringen kan slitas eller smulas sönder
 • Jobbig att diska

Användningen av burkar med bygellock liknar det för den klassiska konserveringsburken, förutom att stängningsmekanismen är permanent fastmonterad på burken på den här modellen. Innan användning bör du rengöra och kontrollera gummit noggrant och byta ut det vid behov.

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera konserveringsburkar baserat på dessa faktorer

Följande kriterier hjälper dig att jämföra olika konserveringsburkar. Syftet med jämförelsen är att ta reda på vad som är viktigt för dig i en konserveringsburk.

Följande kriterier spelar en roll i jämförelsen:

 • Kapacitet
 • Höjd
 • Form
 • Stängning
 • Färg på locket
 • Rengöring

Kapacitet

Storleken på en konserveringsburk beror på syftet.

Kapaciteten för en konserveringsburk avgör hur många liter mat du kan fylla i burken. Det är viktigt att aldrig fylla burken helt, utan alltid lämna minst en centimeter fri i burken.

Det finns ingen optimal kapacitet för konserveringsburkar, eftersom burkar kan användas för så många olika ändamål. Du kan lagra nästan alla livsmedel i en glasburk, från juice till hackad frukt.

Storleken på burken är därför upp till dig och beror på den avsedda användningen. Det finns mycket stora burkar med en kapacitet på mer än 2 liter, men det finns också små gulliga burkar med en kapacitet på mindre än 200 ml.

Höjd

Höjden på en konserveringsburk är mycket viktig för lagring.

Bland annat bestäms höjden också av kapselns kapacitet. Burkar med hög kapacitet är vanligtvis också höga. Ändå kan höjden variera beroende på formen. Höjden är av särskilt intresse för hur mycket utrymme burkarna tar i skåpen där hemma.

Mycket höga konserveringsburkar är ofta praktiska för fyllning, men ibland passar de inte på vanliga hyllor. Burkar med låg höjd som kan ibland staplas på varandra på hyllorna och därmed ta mindre lagringsutrymme.

Form

Det finns olika form och design på konserveringsburkar. De kan till exempel vara runda eller fyrkantiga. Formen är inte viktig för hållbarheten, eftersom maten håller lika länge i alla former. Av denna anledning är formen en funktion som du kan välja enligt dina designpreferenser.

Konserveringsburkar finns ofta i följande former:

 • Runda
 • Fyrkantiga
 • Sexkantiga
 • Tulpanformade

Stängning

Det finns tre olika typer av stängningar för konservering av burkar:

 • Klassiska konserveringsburkar med gummiring
 • Burkar med skruvlock
 • Burk med bygellock

De klassiska konserveringsburkarna är utrustade med ett glaslock, gummiring och metallklämmor. För konservering fylls maten först i glaset. Sedan stängs glasburken med locket och metallklämmorna fästes tillfälligt. Efter att innehållet har svalnat kan metallklämmorna tas bort och locket förblir lufttätt med burken på grund av trycket.

Skruvlocken är också en mycket populär typ av stängning för att konserveringsburkar. Dessa burkar har ett plastlock som enkelt kan skruvas på burken. Skruvlocket är särskilt praktiskt om burken öppnas och stängs ofta.

Med ett bygellock är locket redan anslutet till burken med en trådram. Med hjälp av en trådhängare stängs burken med en gummiring i mitten.

Färg på locket

Lockfärgen kan också vara ett urvalskriterium.

Lockfärgen är också en designfunktion som kan väljas enligt önskemål. Många lock är rutiga, enfärgade eller gjorda av glas och därför transparenta. Men det finns också lock med spännande mönster.

Rengöring

I diskmaskinen kan konserveringsburkarna rengöras med liten ansträngning.

Många burkar kan enkelt rengöras i diskmaskinen efter användning. Observera dock att glasburkarna inte nödvändigtvis blir steriliserade i diskmaskinen. Diskmaskinen är mycket lämplig för rengöring, men du bör fortfarande sterilisera dina burkar igen innan nästa användning.

Fakta om att konserveringsburkar

Vilka är de möjliga användningsområdena för att konserveringsburkar?

Konserveringsburkar ser inte bara vackra ut utan kan också användas på många olika sätt. De är lika lämpliga för förvaring av torr mat och flytande mat som marmelad eller sylt.

Men att konserveringsburkar är också en vacker och användbar present eller gåva.

Andra möjliga användningsområden:

Förvaring av mat: Sylt, havregryn, müsli, mjöl, socker, choklad, nudlar eller till och med ris är alla idealiska för förvaring i konserveringsburkar.

Förvaring av grejer: Hårsnoddar, hårspännen, topz, bomullsrondeller eller smycken.

Miljövänligt: Konserveringsburkar är också lämpliga som ett hållbart alternativ. Du kan blanda dina skönhetsmasker eller produkter själv och förvara dem i burken efteråt. Det sparar plats och ser bra ut.

Gåva: Genom att dekorera konserveringsburkar blir de fantastiska gåvor. Lägg till exempel ned alla ingredienser som behövs till en kaka i burkar. Sedan skriver du ett personligt recept.

Dekoration: Många glasburkar har klassisk, stilren design och är genomskinliga. De kan därför utsmyckas till en riktig ögonsten i ditt eget hem.

Similar Posts