Bästa raclettegrillen – Test & rekommendationer

Raclettegrill med tillbehör

Raclettegrillen är ett måste i många hushåll. Om du letar efter rätt raclette har du kommit till rätt ställe.

I vårt stora test av raclettegrillar får du reda på allt du behöver veta när du köper en raclettegrill. Vi förklarar olika typer, fördelar och nackdelar och mycket mer. Vi har också inkluderat viktiga kriterier som kan hjälpa dig att hitta den perfekta raclettegrillen.

Fakta i korthet

 • Raclettegrillar tillåter dig att förbereda raclette som vanligt. Raclette-osten värms upp professionellt och varje gäst kan själv bestämma vad den vill äta.
 • En grundläggande skillnad görs mellan racletteapparater med grillfunktion och schweiziska racletteugnen. Inom kategorin raclette-apparater med grillfunktion kan man skilja mellan en raclettegrill med stenplatta, en med metallplatta och raclette-fondue-kombinationen.
 • Raclettegrillar är mycket lämpliga om du föredrar det vanliga sättet att förbereda raclette med kokkärl. En racletteugn, å andra sidan, ger dig en annan matupplevelse, där bara osten är smält.

Raclettegrill Test: Våra favoriter

 • Den bästa raclettegrillen med sten- och gjutjärnsplatta
 • Den bästa raclettegrillen med non-stick beläggning
 • Den bästa mini-raclettegrillen

Den bästa raclettegrillen med sten- och gjutjärnsplatta

Steba RC 3 plus Gourmet Raclette i standardstorlek har två utbytbara plattor: en emaljerad gjutjärnplatta och en stenplatta för perfekt grillresultat. Den gjutjärnsplattan är också vändbar.

Som med alla raclettegrillar kan du också förbereda din raclette i kokkärl. Sidorätter kan stekas och rostas på grillplattan, som ligger ovanför värmespolen.

Den bästa raclettegrillen med non-stick beläggning

ROMMELSBACHER RCC 1500 Fashion Raclettegrill erbjuder dig en non-stick-belagd metallplatta för stekning och en extra nivå för oanvända raclette-pannor. Apparaten är i standardstorlek och har totalt 8 raclette-kokkärl.

I grund och botten är en raclettegrill av denna typ lämplig för dig om du vill steka mat utöver raclette och standardversionen av raclettegrillen är tillräcklig för detta. Den här apparaten är också perfekt om du gillar att äta raclette med din familj men också med en större grupp.

Den bästa mini-raclettegrillen

SEVERIN RG 2686 raclettegrill i liten storlek är lämplig för grillning i mindre grupper. Den non-stick belagda metallplattan ger mycket bra grillresultat. I grund och botten är en sådan raclettegrill lämplig för dig om du vill grilla stekt mat utöver raclette och standardversionen av raclettegrillen är tillräcklig för detta.

Speciellt om du mest äter raclette i små sällskap är den här enheten perfekt. Raclettegrillen innehåller också 4 raclettekokkärl.

Frågor som du bör överväga innan du köper en raclettegrill

För att hjälpa dig bestämma vilken raclettegrill som passar dig vill vi ge dig grundläggande information i den här första delen.

Vilka är fördelarna med raclettegrillar jämfört med andra beredningsmetoder?

I princip är det också möjligt att förbereda raclette i ugnen, på elden, på spisen eller i mikrovågsugn. Osten behöver bara värme för att smälta och det kan också komma från andra köksapparater eller direkt från öppen eld. Äkta raclette-älskare föredrar de klassiska metoderna för beredning och känner skillnaden i smak.

Sammanfattningsvis erbjuder en raclettegrill följande betydande fördelar jämfört med andra beredningsmetoder:

 • Osten värms professionellt
 • Individuell förberedelse
 • Förberedelse direkt hos gästen
 • Kommunikativ lång matupplevelse istället för en kort måltid
 • Allt är nyberedd
 • Förberedelsen tar lite tid

Osten värms professionellt i en raclette-grill. Varje gäst kan välja sina ingredienser såväl som racletteostens tillstånd (lite eller mycket smält) enligt dennes önskemål. Alla kan tillgodose sina egna behov och vanor. Ingen behöver äta det som kommer ut ur köket färdigberett och klart.

Normalt kan vegetarianer och veganer samt allergier också njuta av sin individuella raclette. Endast racletteugnen gör det svårt för dessa gäster.

Racletteost är inte heller idealisk för vegetarianer, eftersom många osttyper innehåller löpe. Löpet extraheras från fjärde magen (löpmagen) hos unga idisslare och passar därför inte för vegetarianer.

Att förbereda den direkt vid gästens plats ger inte bara individualitet utan också kommunikation. Människor pratar med varandra och är inte bara upptagna med ätprocessen.

Kanske får du smak på det och låta andra inspirera dig till nya skapelser. Detta sätt att äta främjar också “myset” under en gemytlig kväll.

Värden har också en tydlig fördel. Han behöver inte förbereda sig så mycket, än mindre att laga mat. Han förbereder de enskilda ingredienserna och tillhandahåller allt. Han lämnar sedan förberedelserna till sina gäster. Så alla är hans ”egen kock”.

Allergier eller olika matvanor hos gästerna måste bara beaktas när man köper ingredienserna. Till slut kommer alla att hitta något de gillar att äta i det stora utbudet av racletteingredienser. Värden tillbringar därför inte mycket tid i köket, utan kan ägna sig helt åt sina gäster.

Vem är raclettegrillar lämpliga för?

I princip är raclettegrillar lämpliga för alla som gillar att äta raclette. Maskinerna är perfekta för sociala kvällar och är särskilt populära på helgdagar. Värdens ansträngning är inte särskilt hög eftersom alla förbereder sin egen maträtt.

Endast veganer och vegetarianer uppmuntras att leta efter ostalternativ. För dessa rekommenderas inte heller den speciella racletteugnen, eftersom bara en typ av ost kan tillagas här.

Vilka alternativ finns det till vanlig raclettegrill?

Ett alternativ till ovannämnda racletteapparater är en raclette-smältare utan eldrift. Den är designad för en eller två personer och värms upp med värmeljus. Idealt är raclette-pannorna belagda med emalj och därmed skyddade mot värmeljusen. Den smälta osten kan avnjutas efter bara fyra till fem minuter.

En ny trend och ett annat alternativ är pizza-raclette. Det finns en speciell pizza racletteugn, men också ”normala” raclette-maskiner som är lämpliga för den. Viktigt med pizzavarianten är den extra värmekällan under pannorna.

Bottenvärmen garanterar framgång för minipizzorna och gynnar också ”fulla” raclettepannor. Inom fem till tio minuter är en sådan pizza klar och denna variant erbjuder en helt ny upplevelse för dina gäster. Som ett alternativ för pizzaälskare finns en pizzaugn också.

Vilka typer av racletteugnar finns det?

I princip finns det fyra olika typer av racletteapparater:

 • Raclettegrill med metallplatta för stekning
 • Raclettegrill med stenplatta
 • Raclette-fondue kombination
 • Racletteugn

I var och en av dessa typer är beredningsmetoden eller utrustningen något annorlunda, vilket har individuella fördelar och nackdelar.

Beroende på hur du föredrar att förbereda raclette och vilka funktioner och utrustning du värdesätter mest, är en viss typ av raclettemaskin perfekt för dig. I följande avsnitt hjälper vi dig att ta reda på vilken typ som är bäst för dig.

Vi kommer att presentera alla typer av racletteapparater som nämns ovan och visa tydligt deras fördelar och nackdelar.

Hur fungerar en raclettegrill med en metallplatta för stekning?

Racletteosten värms upp med andra ingredienser i små kokkärl under en värmespiral. Ovanför denna uppvärmning finns en metallplatta som du kan steka på, med tillsats av olja.

Raclettepannorna är gjorda av metall och är vanligtvis belagda med non-stick, vilket gör det mycket lättare att njuta av smält ost. Kokkärlen är fyllda med alla typer av ingredienser och täckta med racletteost, så att osten kan värmas upp och smälts i den nedre delen av raclettegrillen.

Denna typ av raclettegrill är utrustad med en metallplatta i det övre området. Här kan du grilla kött, fast fisk, korv (som chorizo eller rökt korv), grönsaker, frukt och potatis.

Det finns olika versioner, några av dem är spårade på hela ytan, så att kött steker bra. Andra har släta sektioner på vilka även crêpes eller pannkakor kan göras.

Fördelar

 • Billig att köpa
 • Maten separeras enkelt
 • Låg vikt
 • Enkel rengöring

Nackdelar

 • Beläggningen kan lossna
 • Materialet slits ut
 • Tillsats av olja nödvändig

En fördel med raclettegrillen med metallplatta är non-stick-beläggningen, vilket är absolut nödvändigt. Detta gör det enkelt för maten att komma från grillytan, vilket garanterar optimal njutning. Denna beläggning underlättar också rengöringen.

Nackdelen är emellertid att beläggningen kan lossna beroende på kvalitet och bearbetning. Tillsats av olja är mycket viktigt med denna variant för att uppnå ett bra stekresultat på grillytan. (häll olja på grillplattan eller pensla den med en borste).

Denna version av racletteapparat är vanligtvis den mest kostnadseffektiva och kan betraktas som en standardmaskin.

Den kan beskrivas som en lättviktare bland raclettemaskinerna. Men det slits också snabbare än versionen med en stenplatta, som presenteras nedan.

Hur fungerar en raclettegrill med stenplatta?

Återigen värms racletteosten vanligtvis med andra ingredienser i kokkärl under en värmespole. Ovanför denna finns en stenplatta på vilken du kan steka.

De små raclettepannorna är också här gjorda av metall och är non-stick belagda. Kokkärlen fylls med ost och andra ingredienser och värms upp och smälts i den nedre delen av grillen.

Denna typ av raclettegrill är utrustad med en stenplatta i det övre området. Den heta stenen garanterar ett optimalt stekresultat och en mycket hög kvalitet, eftersom den ursprungliga smaken på den grillade maten är väl bevarad.

Här kan du steka utan eller med mycket lite tillsats av olja. Detta främjar en hälsosam kost och och välkommet med tanke på att racletteosten redan är så pass fet.

Fördelar

 • Mycket bra grillkvalitet
 • Ingen / liten tillsats av fett
 • Ingen beläggning som skalas bort

Nackdelar

 • Risk att gå sönder
 • Hög vikt
 • Drar mycket ström
 • Något dyrare att köpa

Den höga grillkvaliteten är en av fördelarna med den heta stenen. Köttsporerna stängs mycket snabbt, vilket garanterar ett mycket bra stekresultat. Speciellt biffälskare får valuta för pengarna.

Räkor och andra typer av kött och fisk är också utmärkta på den heta naturstenen. Den ursprungliga smaken bibehålls också eftersom ingen olja behöver tillsättas.

Ytterligare en fördel med stenplattan är att ingen beläggning kan falla bort. Stenplattan är mycket mer robust och därför mer hållbar. Detta garanteras dock endast genom korrekt behandling, annars kan plattan också gå sönder. Rengöring är lite svårare, eftersom något kan brännas in i plattan snabbt, vilket är svårt att ta bort.

Den högre vikten och kostnaderna är också negativa. Tack vare stenplattan är raclettegrillen av högre kvalitet och därför också relativt dyrare att köpa än versionen med en metallplatta.

Och även strömförbrukningen, som behövs för att få stenplattan riktigt varm, är högre än med andra racletteenheter.

De som inte vill välja mellan dessa två alternativ kan välja en kombination. Vissa leverantörer säljer en blandning av sten- och metallplattor som erbjuder något för varje smak. Så båda typerna av grill kan avnjutas och varje gäst kan steka enligt hans önskemål.

Hur fungerar en raclette-fondue kombination?

Fonduen är integrerad här i den övre delen av raclette-grillen och kan därför användas samtidigt. Med en raclette-fondue behöver du inte bestämma dig, du kan njuta av båda rätterna.

Raclettegrillen fungerar på samma sätt som de två modellerna som beskrivs ovan. De fyllda kokkärlen kokar under värmespolen. På ovansidan är fonduegrytan integrerad i grillplattan och värms upp av värmespolen under.

Den önskade ingrediensen kan sedan doppas i den fyllda grytan med fonduegafflar. Fonduegrytan fylls antingen med ost eller, som en förändring från raclette, med varm buljong, olja eller smält choklad.

Fördelar

 • Utrymmessparande
 • Inget beslut mellan två rätter

Nackdelar

 • Lite utrymme på grillplattan
 • Opraktiskt om bara en del används

En stor fördel är att du som värd inte behöver välja en specialitet. Du kan erbjuda dina gäster eller familjen båda formerna och alla kan njuta av sina önskemål. Genom att kombinera dem i en enhet sparar du utrymme på bordet. Det är också praktiskt att erbjuda båda rätterna, eftersom liknande ingredienser behövs.

En negativ punkt är den mycket lilla grillytan som finns kvar bredvid fonduegrytan. Ofta är det också problematiskt om bara en del av kombinationen används. Om till exempel bara fonduen ska användas är den undre delen ganska skrymmande och klumpig.

Om du bara vill använda raclettegrillen måste grytan ofta stanna kvar på grillytan, annars kommer värmen att försvinna ut vid pannorna. Vissa tillverkare levererar en extra platta för detta fall, som kan placeras i öppningen. Detta löser problemet och grillytan är också lika stor som vanligt igen.

Hur fungerar en racletteugn?

En mycket speciell upplevelse är racletteugnen, som är ”fylld” med ett halv eller en fjärdedels osthjul och påminner dig om den ursprungliga formen på Valais raclette. 

Denna typ är särskilt populär i Schweiz. Här placeras en hel bit ost, helst en fjärdedel, i hållaren under värmespolen. Vid upphettning lossas alltid ett lager av racletteost och kan skrapas på en tallrik genom att vrida och luta hållaren med en raclettekniv. Du kan sedan garnera den med andra ingredienser.

Denna metod kommer närmast den ursprungliga formen, värmer upp en halv eller en fjärdedel av ett ostbröd över en eld. Traditionellt används bara bakad potatis, gurkor och silverlök.

Fördelar

 • Nära traditionen
 • En annorlunda matupplevelse

Nackdelar

 • Lång väntetid
 • Dyrare än en raclettegrill
 • Endast ost tillagas

Denna form är mycket nära traditionen och en mycket speciell upplevelse för gäster och familj, eftersom denna konst är mycket välkänd i Schweiz. Klämman av en hel ostbit är också mycket ovanlig för oss.

Osten förblir ”stjärnan” under kvällen och serveras som huvudrätten. Om du vill behålla det ursprungliga använder du inte någon sås heller utan bara peppar för att smaksätta den. En möjlig nackdel är att bara racletteosten är uppvärmd och ingenting kan stekas eller skapas i kokkärl.

Individualiteten förloras här. Naturligtvis är det inte nödvändigt att hålla sig till traditionen och andra ingredienser kan läggas till. Dessa är dock kalla och raclette, som vi känner till den, framträder här i en helt annan form.

En annan nackdel är den långa väntetiden. Eftersom endast en del kan förberedas åt gången måste gästerna vara tålmodiga.

Priset är också en minuspoäng, eftersom racletteugnen är dyrare än raclettegrillar.

Ett alternativ till den stora racletteugnen är den enkelt konstruerade ostsmältaren. Här smälts enskilda ostskivor i portioner. Värmen kommer underifrån via en brännare.

Ostskivan värms på en metallplatta och kan sedan enkelt skrapas över på en tallrik eller direkt på en brödskiva.

Förberedelserna är snabbare och enklare. Den speciella upplevelsen av racletteugnen försvinner tyvärr här, men köpet är mycket billigare.

Köpkriterier: Du kan jämföra och betygsätta raclettemaskiner baserat på dessa faktorer

I det följande vill vi visa dig de kriterier du kan använda för att jämföra och utvärdera raclettemaskiner. Detta kommer att göra det lättare för dig att avgöra om en viss enhet är lämplig för dig eller inte.

Sammanfattningsvis är dessa:

 • Metoden för beredning
 • Storlek / förberedelsemängd
 • Förberedelsetid
 • Rengöring
 • Design
 • Utrustning

I följande stycken kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur de kan klassificeras.

Typ av beredning

Vi har redan gått in i detalj ovan om typen av förberedelser med de olika modellerna. Det är förmodligen det viktigaste kriteriet när du köper en racletteapparat.

Fråga först dig själv hur du gillar din raclette bäst.

Om du vill smälta osten och dessutom vill tillreda andra ingredienser är det enda alternativet raclettegrillen i dess olika versioner. Om du bara vill smälta ost och föredrar att göra raclette på det traditionella sättet, är den schweiziska racletteugnen ett spännande alternativ.

Beroende på din smak kan du välja mellan tre typer av raclettegrill.

 • Raclette med metallplatta: Versionen med metallplatta för stekning är standardmodellen och perfekt för stekning av kött, grönsaker och potatis.
 • Raclette med stenplatta: Om du gillar att äta biffar och räkor och särskilt uppskattar en mycket bra grillkvalitet, är raclettegrillen med stenplatta precis rätt för dig.
 • Raclette med fondue och platta: Här kombineras apparaten med en fondue och därmed kan två rätter förberedas samtidigt. Även här finns möjligheten att välja en produkt som innehåller både en natursten och metallplatta.

Metallplattan för stekning finns alltid med denna trippelkombination. Fonduegrytan och stenplattan kan bytas ut. Så du måste alltid välja mellan en raclettegrill med en sten- och metallplatta och en raclettegrill med fondue och metallplatta.

Om du föredrar raclette utan mycket väntetid och med individuell förberedelse, och framför allt om du vill smälta mer än bara ost, är en raclettemaskin med integrerad grill och raclette-panna oftast det bästa valet för dig.

Storlek och förberedelsemängd

Beroende på hur du gillar att njuta av raclette, vare sig du är ensam eller i en större grupp, kan en viss enhet vara av intresse för dig. Först och främst är det viktigt att du anpassar raclettegrillens storlek till antalet familjemedlemmar / gäster.

Naturligtvis tar en raclettegrill alltid plats i skåpet – glöm inte det. Här måste du tänka på hur ofta du gör raclette. Beroende på detta måste en lämplig plats hittas. Om du bara gör raclette en gång om året, kan du också lägga undan enheten på en lite mer undanskymd plats.

Ostsmältaren, den mindre, strömlösa versionen av racletteugnen, är särskilt platsbesparande. Denna kan också rymmas i ett mycket litet hushåll. Raclettegrillen tar mer plats beroende på storlek och antal kokkärl.

Storleken på racletteapparaten påverkar särskilt mängden mat som kan beredas. Om du vill njuta av en raclettemåltid ensam eller som ett par, behöver du en mindre apparat än för en måltid med vänner.

Med raclettegrillen är antalet kokkärl avgörande. Åtta personer som äter raclette bör också ha åtta raclettekokkärl. Med racletteugnen måste du också ta hänsyn till storleken. Standardmodellen kan bara förbereda en del ost åt gången. Beroende på antalet gäster innebär denna metod att förbereda en lång väntetid.

Det finns också professionella racletteugnar som kan värma upp två eller till och med tre ostbitar samtidigt. Dessa är dock mycket dyra att köpa och därför ganska olämpliga för hushållsbruk.

Här kan även köp av en ostsmältare övervägas. Eftersom dessa inte är så dyra kan du kanske köpa två apparater för att tjäna ett större antal gäster snabbare.

Om du vill klara dig utan mycket väntetid är raclettegrillen rätt apparat för dig. Alla kan laga sin egen del ost och / eller sidorätter och behöver inte följa någons anvisningar. Här kan alla få sin mat snabbt och enkelt.

Förberedelsetid

De olika apparaterna skiljer sig inte så mycket i förberedelsetiden. Den längre väntetiden beror mer på de fulla kastrullarna eller, i fallet med racletteugnen, av antalet gäster. Beroende på modell och wattstyrka varierar beredningstiden något, även om det inte finns någon grundläggande skillnad mellan systemen.

Beredningen av racletteost i ett stycke är mer tidskrävande. Särskilt eftersom endast en del kan värmas åt gången, måste gästerna vara tålmodiga.

Med raclette-fondue-kombinationen tar förberedelserna i fonduegrytan ofta betydligt längre tid än med enskilda fondueapparater med brännare, där värmen inte är koncentrerad till fonduegrytan enbart utan distribueras över hela apparaten. Men den verkliga racletteberedningen påverkas inte.

Rengöring

I slutet av en lång raclettekväll rengörs raclettemaskinen. Om du inte har tid eller lust för omfattande rengöring bör du se till att du väljer en maskin som är snabb och enkel att rengöra.

Raclettegrillen med en metallplatta för stekning är normalt non-stickbelagd och är därför enkel att rengöra. Metallplattan är vanligtvis avtagbar och kan därför sköljas lätt. Grillen bör endast rengöras med en fuktig trasa för att undvika skador på elektroniken.

Non-stick beläggningen gör även grillplattan känslig för repor. Därför bör inga slipande eller repande föremål användas. Några grillytor är emaljerade och därför lätta att rengöra och är bättre skyddade mot repor.

Raclettegrillen med stenplatta är mycket mindre känslig, men det finns risk för att den spricker om den hanteras felaktigt. Stenplattan visar sig ibland vara svårare att rengöra än den non-stick belagda metallplattan.

Inbränd mat är svårare att ta bort. Det finns emellertid ingen fara för att non-stick-beläggningen skrapas bort under rengöring, vilket kan vara fallet med metallplattan.

Med raclette-fondue-kombinationen kan fonduegrytan tas bort och är därför lätt att skölja. Raclettepannorna är vanligtvis också non-stick belagda och är vanligtvis diskmaskinståliga. Återigen bör du inte använda spetsiga eller slipande föremål för rengöring.

Racletteugnen är okomplicerad vid rengöring och inte dyr. På grund av de få delarna behöver du inte tvätta eller rengöra så mycket. Brickan som osten placeras på sköljs och den faktiska apparaten torkas av med en fuktig trasa.

I allmänhet är de flyttbara komponenterna lätta att rengöra och vanligtvis diskmaskinssäkra. Rengöring av raclettegrillen är i allmänhet relativt enkel, men inte så snabbt och enkelt som med den speciella racletteugnen.

Form och design

Racletteapparater finns i olika former och utföranden. Beroende på bordets form och sittplatser är en viss typ av racletteapparat perfekt. Det beror också på hur många personer du vill servera med din raclettemaskin.

Den vanliga racletteugnen (för en ostbit) får alltid plats på bordet och finns bara i en form. Raclettegrillen kan dock köpas i olika former och bör därför anpassas till dina behov.

Raclette kan därför anpassas till dina individuella behov. Vissa apparater är endast tillgängliga från två sidor, medan i andra kan raclettepannorna placeras i apparaten från alla fyra sidor.

Funktioner

Beroende på raclettemaskin finns olika utrustningar tillgängliga.

Raclettegrillen innehåller ofta ostskrapor utöver kastrullarna. En åtskillnad görs här mellan trä- och plastskrapor. Båda är värmebeständiga, men träet är svårare att rengöra och ser snabbt slitet ut.

Speciellt högkvalitativa raclettegrillar är utrustade med extrafunktioner. I vissa fall kan plattorna vridas för stekning och kan därför användas på olika sätt.

En raclettekniv krävs alltid för racletteugnen. Ibland ingår detta redan i apparaten, men ofta måste det köpas separat.

Fakta värda att veta om raclette

Slutligen vill vi berätta några fakta som är ganska intressanta. Förutom raclettens historia kommer du också att få reda på vad du behöver för en framgångsrik kväll med raclette.

Raclettens historia

Ursprunget är i Valais, en kanton av Schweiz (i de schweiziska Alperna). Där smältes osten av de alpina mejerierna och herdarna direkt över öppen eld.

Det som ursprungligen kallades ”Bratchäs” fick senare namnet ”Raclette”, som kommer från den lokala franska dialekten (racler française: skrapning). Det var inte förrän på 1900-talet som traditionen för att smälta ost i Valais spriddes och 1970 blev den känd världen över med uppfinningen av den moderna raclettegrillen.

Ursprunglig schweizisk racletteost används traditionellt. Den har det perfekta smältbeteendet och rätt smaksättning. Men tysk eller fransk racletteost är också vanlig för beredningen. Comté är särskilt populär bland fransoserna.

Emellertid kan annan ost också användas beroende på önskemål. Alla typer av ost som smälter fungerar bra till raclette (speciellt den speciella racletteosten, men också mozzarella, Camembert, Tilsiter, Edamer, Gouda, cheddar, gorgonzola, getost, fårost som feta). Du ska skära osten i skivor eller små bitar i portioner så att den får plats i pannan.

Du bör beräkna 200 till 250 gram racletteost per person och det är viktigt att ta den ur kylen cirka 30 minuter innan du äter.

Vilka ingredienser behövs för att göra raclette?

Det finns inga gränser för din fantasi när det gäller sidorätter och ingredienser för raclette.

Om du inte är mycket ”strikt” och håller dig till den schweiziska traditionen. I detta fall är det bara potatis, gurka och silverlök som lämpar sig som sidorätter.

Förkokta potatisar och baguetter eller rullar går mycket bra med raclette, liksom inlagda grönsaker som gurkor och lök. Du kan också tvätta eller skala grönsaker och frukt som äpplen, päron eller ananas och skära dem i små bitar så att de får plats i pannan.

Fisk och kött äts också ofta med dem, helst stekt på en platta. Allt kan kryddas och garneras individuellt, men sås och dopp får man inte missa.

Dessa gör varje portion till något speciellt och avrundar en härlig kväll. Alla kan designa sina raclette efter sin egen smak eller använda recept. Det finns inga gränser för fantasin.

Torrt vitt vin passar bäst till raclette. Kännaren gillar också att ta örtte eller svart te, eftersom detta stimulerar matsmältningen och osten inte klumpar sig i magen.

När används raclette oftast?

Speciellt den kalla säsongen inbjuder till varma och mysiga kvällar med raclette. Osten värmer inombords och tiden tillbringas med vänner.

Trenden är mer och mer att raclette också brukar ätas under den varma säsongen. Tack vare strömlösa alternativ kan den varma, smälta osten till och med avnjutas utomhus och är ett bra alternativ till grillning.

Similar Posts