Bästa köksvågen – Test & rekommendationer

Digital köksvåg med två röda äpplen på

Något som inget kök ska vara utan är en köksvåg. Den hjälper dig att väga dina ingredienser noggrant så att du kan göra varje recept till en framgång. Detta gör det lättare att baka och laga mat enligt dina recept och dina rätter kommer att bli av högre kvalitet.

Men vad är skillnaden mellan olika köksvågar? Du kan hitta svaret på alla dina frågor om köksvågar här. Vi presenterar alla de olika modellerna här i vår stora köksvågstest. Vi förklarar alla de olika funktionerna i köksvågar såväl som deras fördelar och nackdelar.

Viktiga fakta i korthet

Med hjälp av en köksvåg kan du mäta ingredienser som mjöl eller socker exakt. Detta gör matlagning och bakning mycket enklare.

Det finns två olika typer av köksvågar – digitala och analoga köksvågar. De båda typerna fungerar på helt olika sätt så du bör vara medveten om vilken typ du föredrar innan du köper.

Digitala vågar drivs med batterikraft och har i många fall många användbara extrafunktioner. Analoga vågar, å andra sidan, är begränsade till den faktiska vägningsfunktionen, men är ofta populära bland nostalgiker och på grund av deras mekaniska drift. De behöver inga batterier.

Köksvågstest: Våra favoriter

 • Den bästa digitala köksvågen
 • Köksvågen med bästa pris / prestanda
 • Den bästa analoga köksvågen
 • Den bästa retro köksvågen
 • Den bästa köksvågen med USB-anslutning
 • Den bästa väggmonterade köksvågen

Den bästa digitala köksvågen

Sammantaget är Soehnle Page Profit digitala köksvåg en mycket högkvalitativ och pålitlig våg. Den erbjuder fördelen att den också kan mäta tyngre vikter och lagra dem med minnesfunktionen. Konstruktionen gör att vågen inte tar så mycket plats, är enkel att rengöra och tack vare sensorteknologi, är enkel att navigera med fingertryckningningar (precis som du brukar göra med mobilen.)

Soehnle 67080 köksvåg, antracit, 26.3 x 20 x 1.8 cm, antracit

Denna köksvåg imponerar med sin stora yta och mätnoggrannhet, vilket gör den idealisk för matlagning och bakning. Den är också utrustad med en praktisk vägningsfunktion.

Kolla pris på Amazon

Köksvågen med bästa pris / prestanda

Sammantaget är den digitala vågen AMIR en pålitlig modell med alla nödvändiga funktioner, vilket är anledningen till att enhetens pris och prestanda är oslagbar. Köksvågen mäter element mellan 1 gram och 5 kilo, medan den kan skilja mellan 6 olika viktenheter.

AMIR digitala köksvågar, 5 000 g x 1 g bokstavsvågar, professionella vågar, elektroniska vågar, köksvågar, postvågar med 6 vägningsenheter, tarefunktion, LCD-skärm, automatisk avstängning

Köksvågen är tillverkad i elegant rostfritt stål och har en stor LCD-skärm, vilket gör resultaten tydliga och lätta att läsa. Dessutom har vågen funktionerna TARA och Auto-Off. Batterier ingår – så du kan börja väga saker direkt.

Kolla pris på Amazon

Den bästa analoga köksvågen

I denna analoga köksvåg från Soehnle finns det plats för en hela 1,75 liters volym med upp till 5 kilo vikt. Vägskålen är särskilt praktisk eftersom den är avtagbar och därför kan användas direkt vid matlagning eller bakning.

Soehnle traditionell köksvåg, 25 x 25 x 27 cm

Den stora displayen gör det enkelt att läsa siffrorna utan problem. Denna våg imponerar med sin stilrena men också klassiska rostfria design.

Kolla pris på Amazon

Den bästa retro köksvågen 

Denna mekaniska köksvåg är perfekt för alla retroentusiaster: Den klassiska produkten erbjuder en vägningskapacitet på upp till 2 kilo med 10 gram mellan varje streck. Displayen är stor och lättläst.

Köksprofi våg nostalgi kräm köksvåg, rostfritt stål, 22 x 22 x 25,5 cm, 6 enheter

Köksvågens hölje är gjord av robust stål och är extra stabilt. Den rostfria stålskålen är avtagbar och kan därför användas vid matlagning och bakning.

Kolla pris på Amazon

Den bästa köksvågen med USB-anslutning

Denna digitala köksvåg från CHwares väger dina ingredienser mellan 0,1 gram och 3 kilo och kan skilja mellan 9 viktenheter. Den stora, upplysta LCD-skärmen visar tydligt mätningarna, även i dåligt ljus. Vågen är också utrustad med en tyngdkraftssensor och den praktiska tarafunktionen.

CHwares köksvågar med USB uppladdningsbar, digital köksvåg 3 kg/0,1 g matvåg rostfritt stål elektroniska vågar vägningsvågar, bak-Lit LCD-skärm, tarefunktion, vattentät digital våg

Det speciella med den här köksvågen är att den kan laddas via USB. En kabel ingår i leveransen. En annan praktisk funktion är att skärmen visar batterinivån och varnar när den är låg.

Kolla pris på Amazon

Den bästa väggmonterade köksvågen 

Praktisk och stilfull: Beurer utdragbara väggmonterade köksvåg är en riktig ögonsten i ditt kök. Apparaten med klock- och timerfunktion tål tyngre vikter trots att den är väggansluten. Vägningsytan av säkerhetsglas är robust och tillverkad på ett säkert sätt.

Beurer Köksvåg Med Flaska Och Upplyst Display, 15 x 22 x 5 cm

Den praktiska taravägningsfunktionen gör det möjligt att väga många olika ingredienser snabbt och enkelt. Sammantaget beskriver tillverkaren denna köksvåg som lätt att installera, praktisk och utrymmesbesparande.

Kolla pris på Amazon

Frågor som du bör överväga innan du köper en köksvåg

Vilka funktioner har en köksvåg?

Förutom den grundläggande funktionen att väga mat, har en digital köksvågar numera ett antal andra funktioner. De vanligaste funktionerna är tarafunktionen, batterinivåindikatorn, automatisk avstängning och omvandling till andra måttenheter. Däremot är den analoga vågen begränsad till den grundläggande funktionen som nämns ovan.

Tilläggsfunktionerna varierar naturligtvis beroende på modell och tillverkare, och du kan inte anta att varje digital våg har följande funktioner:

Tara vägningsfunktion

Tarafunktionen används för att ställa in vågen till ”0”. Detta är av stor fördel när man väger lösa livsmedel som socker eller mjöl, eftersom dessa inte bara kan placeras direkt på vågen utan först måste hällas i en skål.

Om du väger både behållaren och ingrediensen blir naturligtvis vikten för hög. Då gör du istället så att du först väger bara behållaren, och sedan trycker du på tara. Då visar köksvågen noll i vikt trots att behållaren fortfarande står på vågen. Du kan sedan fylla behållaren med ingrediensen och på så sätt bli upplyst om ingrediensens vikt, exklusive behållaren.

Tarafunktionen är också fördelaktig när man väger flera ingredienser efter varandra. Efter att en ingrediens har vägts kan vågen ställas in på noll och nästa ingrediens kan sedan snabbt vägas. Detta eliminerar den vanligtvis tråkiga mentala aritmetiken.

Minnesfunktion

Minnesfunktionen lagrar vikten för det sista livsmedlet som vägdes. Detta gör att du kan kontrollera vikten en gång till. Denna funktion är speciellt praktisk om displayen täcks av en stor behållare. När det stora föremålet har tagits bort kan vikten helt enkelt visas igen.

Röstfunktion

Röstfunktionen är ganska självförklarande. Vikten på skärmen läses högt istället för att bara visas. Denna funktion är extra fördelaktig för äldre eller personer med synskador.

Näringsvärdesanalys

Näringsanalysfunktionen är lämplig för personer som vill eller behöver hålla en översikt över sin kost. Det är därför en våg med denna funktion är en stor fördel för såväl hälsoentusiaster som diabetiker.

I stället för att helt enkelt bestämma matens vikt, visar en sådan digital våg alla näringsvärden som kalorier, salt och proteininnehåll, fettinnehåll och kolhydrater.

Tidpunkt på dygnet

Tidsvisningen på vissa köksvågar säkerställer att du alltid har koll på tiden, även om det inte finns någon klocka i rummet. Med de digitala köksvågarna visas tiden naturligtvis i digitalt format. Men det finns också analoga vågar som har ett urverk utöver viktfunktionen.

Timerfunktion

Ibland läggs också en timerfunktion till i tidsdisplayen. Detta hjälper dig att hålla koll på alla tillagningstider och bakningstider. När tiden är klar tjuter ett larm.

Batterinivåindikator

Batterinivåindikatorn indikerar när det är dags att sätta in ett nytt batteri i vågen. På detta sätt kan du förhindra att vågen släcks ner vid en olämplig tidpunkt eller till och med när du håller på att väga någonting.

Automatisk avstängning

Den automatiska avstängningsfunktionen garanterar att batteriets livslängd förlängs. Ofta blir du distraherad eller glömmer bort att stänga av vågen och den fortsätter att vara på tills batteriet är tomt. Denna funktion gör att den digitala vågen stänger av sig själv efter en viss tid.

Omvandling till andra måttenheter

Funktionen för att konvertera till andra måttenheter är användbar när du vill använda recept från andra länder. Ofta används andra måttenheter, till exempel den amerikanska ounce (oz) eller pound (lb). Konverteringsfunktionen besparar dig tröttsam efterforskning på Google, med en enkel knapptryckning.

Solcellsdrift

Solcellsdrivna köksvågar rekommenderas särskilt till de miljömedvetna bland oss. Solcellsdrivna vågar har solceller som fångar all ljusstrålning och därmed fungerar utan någon annan kraftkälla. Särskilt ur en ekologisk men också ekonomisk synvinkel rekommenderas denna funktion.

App på Smartphone

Tack vare modern teknik är det till och med möjligt att ansluta din digitala våg till en app på din smartphone. Anslutningen mellan våg och smartphone sker vanligtvis via Bluetooth. Denna anslutning är avsedd att överföra receptet från en specifik app på smarttelefonen direkt till köksvågen, som sedan guidar köparen steg för steg genom receptet.

Det är dock värt att nämna att det inte finns många vågar som stöder denna funktion och dessa är vanligtvis dyrare. Dessutom är det ofta bara vissa smartphones som är kompatibla.

Vilka är alternativen till en klassisk köksvåg?

Anmärkningsvärda alternativ till den typiska köksvågen är till exempel en skedvåg, en precisionsvåg, en bokstavsvåg eller en fickvåg. Beroende på dina behov kan du vara bättre på ett av dessa alternativ än med en klassisk köksvåg. Fördelen med en köksvåg är dock att den kan användas universellt.

Vi kommer att beskriva följande alternativ i följande:

 • Skedvåg
 • Precisionsvåg
 • Brevvåg
 • Fickvåg

En skedvåg är särskilt lämplig om du ofta måste väga mycket små mängder, till exempel kryddor. En precisionsvåg är också känd som en fin våg och gör det möjligt att bestämma vikten med särskild noggrannhet.

En brevvåg liknar en köksvåg, men som namnet antyder används den främst till att väga brev, för att ta reda på vilket porto man ska betala. Fickvågen är en trogen följeslagare om du måste transportera vågen ofta eller ta den någonstans.

Så om du behöver en våg för något av dessa speciella syften, bör du tänka på att köpa ett alternativ till köksvågen. En köksvågen behövs dock som basutrustning i nästan alla hushåll.

Vilka batterier behöver jag till min digitala våg?

Eftersom den elektroniska köksvågen bara körs på batterier är det viktigt att vara medveten om vilka batterier som normalt krävs innan du köper. Eftersom batterierna har en begränsad livslängd måste du köpa nya batterier till den digitala köksvågen regelbundet.

De flesta digitala köksvågar kräver den minsta batteristorleken AAA eller en knappcell – vanligtvis CR 2032. Om AAA-batterier används kan det betraktas som ett litet plus, eftersom de är något billigare och finns tillgängliga överallt.

Är det möjligt att montera köksvågen på väggen?

Det finns vissa modeller av digitala köksvågar som är uttryckligen utformade för väggmontering. Detta är särskilt fördelaktigt om du har ett litet kök med liten arbetsyta och inte vill hålla på och ställa in och ut vågen hela tiden eftersom det används ofta.

Många av vågarna som kan väggmonteras kan också vikas upp för att spara ännu mer utrymme.

Väggmonterade vågar kan enkelt skruvas fast var som helst på köksväggen. Tänk dock på att du fortfarande enkelt måste kunna placera maten på vågen och läsa av skärmen.

När du använder en väggmonterad köksvåg måste du se till att lastkapaciteten inte överskrids, annars kan gångjärnen skadas eller till och med brytas av.

Vilka olika typer av köksvågar finns det och vilken är rätt för dig?

I grund och botten finns det två olika typer av köksvågar:

 • Digitala köksvågar
 • Analoga köksvågar

Eftersom de två typerna är mycket olika har de olika fördelar och nackdelar.

Beroende på dina preferenser och dina individuella matlagnings- och bakvanor bör du välja antingen en digital eller en analog köksvåg. Följande avsnitt hjälper dig att avgöra vilken typ av köksvåg som är bäst för dig.

Av den anledningen kommer vi att presentera de två typerna av köksvågar som nämns ovan och beskriva deras fördelar och nackdelar.

Vad är en digital köksvåg och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Med sin mätnoggrannhet och ofta många ytterligare funktioner är den digitala köksvågen en funktionell följeslagare för alla som arbetar regelbundet i köket.

Digitala köksvågar kallas också elektroniska köksvågar eftersom det elektriska motståndet inom vågen mäts med ett mikrochip och vikten visas sedan på en digital display.

De möjliggör optimalt resultat vid bakning eller matlagning, eftersom ingredienserna kan vägas med enstaka grams noggrannhet, vilket ökar sannolikheten för framgång med att tillreda ett recept betydligt.

En stor fördel med den digitala köksvågen jämfört med den analoga köksvågen är naturligtvis de exakta mätresultaten som redan nämnts.

Fördelar

 • Exakta mätresultat
 • Många ytterligare funktioner
 • Intuitiv drift
 • Kompakt storlek

Nackdelar

 • Kräver batterier
 • Oftast mycket enkel design

Användningen underlättas av det faktum att det finns många ytterligare funktioner som kan integreras i digitala vågar. Det finns bland annat den automatiska avstängningsfunktionen, tarafunktionen och röstfunktionen. De ytterligare funktionerna beskrivs mer detaljerat i avsnittet ”Vilka funktioner har en köksvåg?”

De flesta elektroniska köksvågar kan också få poäng för sin kompakta storlek. De är ofta mycket små och platsbesparande och kan därför rymmas i alla kök.

Den enda nackdelen med digital teknik i köksvågar är det faktum att de kräver batterier.

Hur kan en analog köksvåg beskrivas och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Om du är en fan av retro design och föredrar nostalgi framför funktionella fördelar, är en analog köksvåg precis rätt för dig.

Den analoga köksvågen, i motsats till den digitala köksvågen, kallas ofta en mekanisk eller manuell köksvåg. Det fungerar utan elektricitet genom att ange vikten på en livsmedelsprodukt med en pekare på en våg. Efter att något har placerats på vågen, avböjer pekaren manuellt på grund av vikten – därav namnet.

På grund av dess utseende kallas den mekaniska vågen ofta för en retrovåg. Detta förklarar varför den är särskilt populärt bland nostalgiska människor som har en förkärlek för speciell design.

Fördelar

 • Visuellt tilltalande design
 • Inga underhållskostnader
 • Pålitlighet

Nackdelar

 • Grova mätresultat
 • Inte så platsbesparande

På grund av grova mätresultat är analoga köksvågar oftast inte lämpliga för regelbunden matlagning och bakning – såvida du inte lägger så stor vikt vid perfektion utan snarare till känslan av att ”laga mat som i farmors tid”. Om du redan har mycket erfarenhet och kan uppskatta mängder mestadels intuitivt, kan en manuell köksvåg vara tillräcklig som stöd.

Analoga köksvågar är ofta ganska skrymmande och kan inte förvaras lika lätt som moderna elektroniska köksvågar.

Emellertid vill ägarna av en analog våg ofta presentera vågen med sin nostalgiska design. I detta fall behöver storleken inte nödvändigtvis vara en nackdel om du har tillräckligt med utrymme i köket.

En fördel med den analoga köksvågen är aspekten att det inte finns några ytterligare underhållskostnader, eftersom den är helt mekanisk och inte behöver el. Av den anledningen är den analoga vågen kanske mer tillförlitlig än den digitala, eftersom den alltid är redo att användas, även om inga batterier finns tillgängliga.

Köpkriterier: Med dessa faktorer kan du jämföra och utvärdera köksvågar

Med så många olika modeller med olika funktioner inom vågområdet idag finns det ett större behov än någonsin att ge läsarna beslutsstöd.

Följande avsnitt är avsett att visa vilka kriterier som bör beaktas vid jämförelse av köksvågar och sedan utvärdera dem. Detta gör det lättare för dig att välja rätt apparat.

Dessa faktorer presenteras i detalj:

 • Maximal kapacitet
 • Detaljerad klassificering
 • Storlek / vikt
 • Design
 • Enkel rengöring
 • Extra funktioner och utrustning
 • Batterier

Var och en av dessa köpkriterier förklaras i följande stycken och vilka av dem kan ha fördelar och nackdelar.

Maximal kapacitet

Belastningskapaciteten för en våg är faktiskt den viktigaste utmärkande funktionen om du utelämnar de ytterligare funktionerna i en digital köksvåg. Beroende på modell kan en köksvågs lastkapacitet vara mellan 1,5 och 15 kg.

Så innan du köper en köksvåg bör du alltid vara medveten om vilka livsmedel eller föremål du vill väga med vågen.

Till exempel bör endast köksvågar med ett måttintervall på 1,5 till 5 kg övervägas om du planerar att väga främst lättare livsmedel. Om du ibland behöver väga ett mindre paket eller liknande, bör du välja en enhet med större kapacitet.

Detaljerad klassificering

Förutom den maximala lastkapaciteten spelar även fingraderingen av en våg en viktig roll. Fingraderingen beskriver noggrannheten i en våg. Det finns digitala köksvågar med en uppdelning på 10 gram, 1 gram eller till och med endast 0,1 gram.

Detta värde innebär att den visade vikten inte får avvika från det verkliga värdet med mer än 10, 1 eller 0,1 gram. Med analoga vågar är fingraderingen upp till 50 gram.

För bakning och matlagning kan en analog våg med en avvikelse på 10 eller 20 gram fortfarande vara lämplig; vid 50 grams potentiell avvikelse är mätresultaten redan mycket opålitliga. Då måste du anta att vissa recept kanske inte blir så framgångsrika om du inte har en mycket bra intuitiv känsla för att uppskatta mängder i köket.

Å andra sidan, om du vill väga brev eller många lätta föremål med vågen, skulle en avvikelse på mer än 1 gram vara en för stor felmarginal på vikten.

Det är därför de flesta digitala köksvågar idag har en fingradering på 1 gram. 0,1 grams avvikelse är mindre vanligt och mer sannolikt att hitta på precisionsvågar, där viktbestämning är mycket exakt. Dessa modeller, som väger väldigt exakt, är ofta dyrare än enheter med större mätavvikelse.

Storlek / vikt

Beroende på hur stort ditt kök är, spelar måtten och vikten på köksvågen också en viktig roll. Speciellt om du vill lägga tillbaka köksvågen i skåpet efter varje användning är det irriterande om vågen är tung eller har svåra dimensioner.

Vikten på en digital våg bör vanligtvis ligga väl under ett kilogram. Med mekaniska vågar kan vikten ibland gå upp till 2 kg, men dessa modeller är inte utformade för att förvaras i ett skåp ändå.

Måtten varierar också beroende på modell, men golvytan är i genomsnitt 20 x 20 cm – beroende på form kan sidorna naturligtvis vara kortare eller längre.

Höjden är mycket låg för elektroniska köksvågar, medan modellerna med vågskål i allmänhet är lite högre. De visuellt tilltalande analoga vågarna är å andra sidan i genomsnitt 25 cm höga. Eftersom analoga vågar ofta har en integrerad skål, är skålen redan mycket högre.

Design

Vid utformningen av en köksvåg är dessa tre komponenter särskilt viktiga:

 • Färg på köksvågen
 • Enhetens form
 • Material

Det är svårt att utvärdera färgen, eftersom det är ett mycket subjektivt kriterium på grund av olika smaker. De flesta köksvågar finns i enkla färger som svart, vitt eller grått. Dessa färger har fördelen att de matchar varje inredning och är mycket tidlösa.

Men om du vill ange en accentfärg med köksapparater som till exempel vågen, är det inga problem. Många enheter finns dessutom i olika ljusa färger så det finnas något för nästan varje smak.

När det gäller formen på din digitala köksvåg har du i princip valet mellan platta köksvågar och köksvågar med vågskål. Plana köksvågar är mer platsbesparande och enklare att lagra.

För analoga vågar finns det också plattare modeller som liknar elektroniska vågar med vägplattor och å andra sidan finns det de välkända modellerna med retro design. Vilken form du gillar bäst måste du själv bestämma.

De flesta digitala köksvågar är antingen gjorda av plast med glas eller rostfritt stål. Glas är naturligtvis mycket sårbart för fall, även om de flesta vågar är utrustade med säkerhetsglas. Detta är inte riktigt lika bräckligt. Höljet på analoga vågar är vanligtvis tillverkat av stål eller plast. Alla material är lätta att rengöra och lämpar sig för köket.

Enkel rengöring

I allmänhet är alla vågar idag utformade för att göra rengöringen så enkel som möjligt – till exempel kan vågplattor ofta tas bort och rengöras i diskmaskinen. Svårigheten att rengöra en köksvåg beror huvudsakligen på vågens design och material.

Platta, digitala vågar utan vågplattor har en fördel eftersom de inte har så många hörn och kanter där smuts kan samlas. Torka helt enkelt av den plana vägningsytan så att vågen blir ren igen.

För en våg med vågplatta är rengöring inte så lätt. På många köksvågar är vågplattan avtagbar, men du kan inte lika enkelt snabbt torka av en slät yta.

Analoga retro-modeller är redan svårare att rengöra eftersom de har en mycket större yta. Även om vågskålen ofta kan tas bort, kvarstår en större rengöringsinsats. Som designer bör de naturligtvis också se snygga och inte smutsiga ut.

Extra funktioner och utrustning

Vi har redan förklarat de olika tilläggsfunktionerna som en digital våg kan ha under rubriken ”Vilka funktioner har en köksvåg?”. Så om du inte vet vad som menas med en funktion, läs den igen.

Extrafunktioner som nästan alla elektroniska köksvågar har idag och som därför ingår i basutrustningen är tareringsfunktionen, automatisk avstängning, LCD-display och omvandling av vikten till olika enheter.

Så när du köper en digital våg kan du säkert förvänta dig dessa funktioner. Analoga vågar har oftast bara en vägningsfunktion.

Specialfunktioner som minnesfunktionen, en timer eller en näringsanalys är bara integrerade i utvalda digitala modeller. Om du behöver en av dessa specialfunktioner, var noga med att välja en enhet som verkligen har dessa extrafunktioner.

Men även de tidigare nämnda ”grundläggande funktionerna” i elektroniska köksvågar är inte alltid lika bra. LCD-skärmen kan vara för liten eller svår att läsa eller omvandlingen kan bara göras till vissa enheter. Kvaliteten på sensorns funktion kan också variera mycket.

Med den automatiska avstängningsfunktionen bör man se till att tidsperioden inte är för kort. Om vågen stängs av efter bara 30 sekunder av inaktivitet kan det snabbt bli irriterande. En automatisk avstängning efter minst 120 sekunder ligger inom rimlighetens gräns och ger vanligtvis tillräckligt med tid för att snabbt hämta en saknad ingrediens.

Beträffande extra utrustning ingår en vågskål i vissa modeller. Detta är emellertid inte regeln och om du vill ha en sluten skål, bör du uttryckligen vara uppmärksam på detta när du köper. De retro vågarna har faktiskt alltid en integrerad rostfri vägningsskål, vilket också bidrar väsentligt till det bekanta utseendet.

Batterier

Ofta är batterierna som krävs för köksvågen också ett avgörande inköpskriterium. Vi har redan beskrivit ovan att antingen vanliga batterier i storlek AA eller AAA eller en knappcell för elektronisk köksvåg krävs.

Användning av normala batterier i motsats till knappceller är en positiv aspekt eftersom de håller längre, finns överallt och är billigare. Analoga vågar är överlägsna i denna kategori eftersom de inte behöver batterier alls.

För många digitala vågar ingår en uppsättning batterier i leveransen. Detta har fördelen att du kan starta omedelbart och inte behöver köpa batterier först. Ofta är dessa batterier inte av så god kvalitet eller så är de inte fulladdade och därför varar de inte så länge.

Fakta om köksvågar

Vad är historien om köksvågen?

Vågen uppfanns ur ett behov av att göra varor jämförbara i handeln. Denna ursprungliga typ av våg har utvecklats från den första analoga köksvågen till dagens digitala våg.

Vågen har varit oumbärlig för mänskligheten i många århundraden – särskilt inom handeln med varor har ett instrument för att bestämma vikten behövts. Under första hälften av 1800-talet utvecklades de första köksvågarna.

Från den funktionella principen för denna analoga våg utvecklades sedan den digitala vågen. 1939 uppfann två amerikanska ingenjörer den elektroniska vågen. Den första modellen har naturligtvis vidareutvecklats på många sätt – fram till den typ av digital våg som tas för givet idag.

Hur kan jag väga utan köksvåg?

Det finns olika tips och tricks för att mäta mat utan köksvåg. Några av de nämnda sätten är att använda en mätkanna, använda dig av standardvärden eller hela paketet. Ändå är det uppenbart hur besvärligt detta är och behovet av en våg i varje hushåll är uppenbart.

Utan köksvågar blir många människor idag helt ställda när det gäller vägning av mat. Vi har dock undersökt några tips för att överbrygga denna obehagliga situation, åtminstone tillfälligt.

Det är bäst att ha en mätkanna med markeringar för måttenheter som gram för socker eller mjöl och milliliter för vätskor i huset för nödsituationer. Med detta kan många livsmedel mätas åtminstone till viss del.

Om du inte har en sådan mätkopp kan du arbeta med standardvärden. För vätskor motsvarar en matsked cirka 15 ml och en tesked cirka 5 ml. En liten kopp kan innehålla cirka 125 ml och en stor kopp cirka 250 ml vätska.

För mjöl motsvarar en matsked cirka 10 g, en tesked till cirka 5 g och en liten kopp till cirka 80 g. En matsked kan innehålla cirka 15 g socker, en tesked 8 g och en liten kopp ca 110 g socker. En matsked smör eller margarin är cirka 10 g och en tesked ca 5 g.

Ett annat tips är att använda paketet för att uppskatta hur mycket av en ingrediens du behöver. Om du till exempel har en hel förpackning med smör på 250 g och du behöver 100 g kan du dela upp smöret i 5 lika stora bitar och använda 2 av dem.

Vad kan jag göra vid typiska felmeddelanden?

Många av de typiska felmeddelandena på elektroniska köksvågar kan lätt korrigeras efter en kort undersökning. För att befria er från forskningen presenterar vi de två vanligaste felmeddelandena och deras lösningar här:

 • out2
 • lo

Det första felmeddelandet som många användare av en digital våg konfronteras med förr eller senare är meddelandet ”out2”. ”Out2” står för ”Out of Range”, vilket innebär att vågen laddades för mycket och måste nu kalibreras om. Du kan läsa mer om detta i nästa fråga “vad betyder kalibrering eller justering av köksvåg?”

Ett annat meddelande som kan förekomma ofta är ”lo”. ”Lo” står helt enkelt för ”lågt batteri” – det innebär att batteriet laddats ur och måste bytas ut. För vågar som inte har en låg batteriindikator är det signalen om att batteriet ska bytas ut så snart som möjligt.

Vad betyder kalibrering eller justering av köksvåg?

Dessa två processer är vanligtvis relaterade. Om köksvågen inte längre visar rätt vikt, kan kalibrering och justering av apparaten hjälpa till. Först och främst måste avvikelserna på vågen beaktas och dokumenteras av kalibreringen och sedan kan ingripandet äga rum, där enheten ställs in korrekt igen, dvs justeras.

Många användare av digitala köksvågar konfronteras förr eller senare med problemet att apparaten inte längre väger korrekt och alltid visar felaktiga värden.

I detta fall är det ofta bra att justera vågen. Då bör man följa instruktionerna i bruksanvisningen, eftersom processen kan vara något annorlunda för varje köksvåg.

Vad är skillnaden mellan kalibrering och justering? Kalibrering är helt enkelt bestämning och dokumentation av mätningsavvikelser på vågen.

Detta betyder att skillnaden mellan vikten som visas på vågen och objektets verkliga vikt bestäms. Justering, å andra sidan, avser den faktiska processen för att justera balansen så att mätningsavvikelserna är så små som möjligt och därmed inom de tillåtna gränserna.

Hur rengör jag mina köksvågar?

De flesta köksvågar är lätta att rengöra. Det är bäst att torka av eventuella matrester med en fuktig trasa och eventuellt ett milt rengöringsmedel. Vågbrickan – om tillgänglig – kan enkelt rengöras i diskmaskinen.

Men särskilt med digitala köksvågar bör man se till att ingen fukt kommer in i vågen, eftersom vätskor kan skada vågens elektronik. Analoga köksvågar har inte känslig elektronik, men du bör ändå se till att inget vatten kommer in i vågen med pekaren och försämrar vågens funktion.

Similar Posts