Bästa pizzastenen – Test & rekommendationer

Pizza som ligger på en svart pizzasten

Pizza är en populär maträtt som kan tillagas och avnjutas på många olika sätt. Du kan få den levererad eller beställa den på en restaurang, men du kan också laga din pizza hemma. För att säkerställa att din pizza smakar lika bra som originalet behöver du en pizzasten.

En pizzasten ger din pizza den underbara smaken av en stenugnspizza. I vårt pizzastenstest svarar vi på alla dina frågor om pizzastenar. Dessa inkluderar hur en pizzasten fungerar och hur man rengör en pizzasten korrekt.

I den här artikeln hittar du också mycket information om de olika formerna, storlekarna och materialen hos pizzasten. Vi presenterar också våra egna favoriter.

Det viktigaste i korthet

 • En pizzasten låter dig lyfta fram den riktiga italienska pizzasmaken hemma i ugnen eller på grillen utan mycket ansträngning.
 • Pizzastenar består vanligtvis av eldfast lera eller cordierite-sten. Materialen kan lagra hetta och värme mycket väl och överföra den till pizzan samt absorbera fukten.
 • Pizzastenar ger pizzan en unik smak och gör din pizza därhemma krispig och saftig på samma gång.

Pizzasten Test: Våra favoriter

 • Den bästa pizzastenen till grill och ugn
 • Den bästa pizzastenen med handtag

Den bästa pizzastenen till grill och ugn

Pizzastenen från Weber är gjord av cordierite-sten av matkvalitet och kan därför lagra värme mycket bra och vidarebefordra den till pizzan. Cordierite har egenskapen att kunna utstå snabba och kraftiga temperatursvängningar utan att gå spricka sönder, vilket gör det till det optimala materialet för pizzastenar.

Weber 17058 Pizzasten för träkolgrillar, gasgrillar, elgrillar och ugn, Beige, 36 cm

Weber har även lagt till en aluminiumplåt som placeras på pizzastenen där pizzan ska gräddas.

Pizzastenen mäter 36 cm i diameter. Storleken på pizzastenen bör därför passa på nästan alla grillar (inte bara Weber-grillar) samt alla vanliga ugnar. Om du vill använda stenen både under grillsäsong och i vanlig ugn så är det förmodligen bra att köpa en rejäl pizzasten som klarar båda typerna av tillagningssätt.

Kolla pris på Amazon

Den bästa pizzastenen med handtag

Liksom många andra pizzastenar är pizzastenen från Gusta Trattoria tillverkad av lera. Detta material är mycket populärt för en pizzasten, eftersom det är eld- och värmebeständigt och kan lagra värmen mycket bra och vidarebefordra det till pizza. Det är är idealisk för att förbereda en perfekt italiensk pizza som från en stenugn.

Denna pizzasten har handtag eller hållare gjorda av förkromat stål på sidorna, vilket gör det mycket lättare att lyfta pizzastenen ur ugnen.

Gusta Trattoris runda pizzasten har en diameter på 33 cm och en höjd eller tjocklek på 1,2 cm. Pizzastensstorleken är därför optimal för nästan varje ugn eller grill. Pizzastenen väger endast 1,7 kg och är därför relativt lätt.

Frågor att tänka på innan du köper en pizzasten

Vad är en pizzasten?

En pizzasten är ett förformat material som kan vara antingen runt eller fyrkantigt och dess egenskaper gör den idealisk för att baka den perfekta pizzan. Vem drömmer inte om den perfekta italienska pizzan som är tillagad i stenugn? Med en pizzasten för vardagsbruk hemma kan denna dröm gå i uppfyllelse.

Pizzastenens material säkerställer att pizzan bakas och smakar precis som om den kom ut ur en stenugn.

Pizzabotten blir fin och krispig med pizzastenen och toppningen förblir saftig. Den ser till att du alltid får den perfekta pizzan. Den eld- och värmebeständiga stenen lagar och bakar din pizza, som i Italien. Den fungerar både i ugnen och på grillen.

Hur fungerar en pizzasten och hur använder du den?

Tack vare sin natursten har en pizzasten egenskapen att lagra och släppa hetta och värme. Detta gör pizzabotten krispig och toppningen förblir saftig. Detta beror på att pizzastenen också absorberar fukt.

Men när du använder en pizzasten, bör du tänka på att den måste förvärmas ett tag i ugnen eller på grillen så att den optimalt kan överföra värmen till pizzan.

Vid användning av en pizzasten är det inte heller nödvändigt att använda bakpapper, eftersom det kan påverka pizzastenens funktion. För att baka en pizza, placera stenen på grillen eller ugnsstället från början för att värma pizzan.

Så snart stenen är tillräckligt varm placerar du pizzan ovanpå och bakar i några minuter. Efter en kort tid är den perfekta pizzan klar som från en stenugn.

Förutom pizzastenen är det tillrådligt att köpa en träspade eller en skrapa så att du enkelt kan lyfta pizzan från pizzastenen. Pizzaspadar kommer ofta med som en uppsättning med pizzastenen.

För vem passar en pizzasten?

I princip är en pizzasten lämplig för varje hobbykock och pizzabagare. Den som vill spendera lite pengar och unna sig själv något unikt för att fixa fram den perfekta pizzan bör bli nöjd med en pizzasten.

Men inte bara pizza utan även tarte flambée, bröd eller kött och fisk kan tillagas med pizzastenen. Även om detta är samma produkt syftar den till en annan användning av stenen.

Vad kostar en pizzasten?

Priset för pizzastenar kan variera, precis som typen och materialet för pizzastenar. Från mindre än hundralappen för en enklare pizzasten av eldfast lera, till en glaserad cordieritemodell som kan gå på över tusenlappen.

För de vanliga pizzastenarna, oavsett vilket material de är gjorda av, bör du planera för runt 300 till 400 kr. Ofta finns dessa pizzastenar också tillgängliga som en uppsättning med pizzaspade, vilket gör det lättare att ta bort pizza från pizzastenen.

Hur tar du hand om och rengör en pizzasten ordentligt?

Skötsel och rengöring av pizzastenar är enkelt. Det är inte nödvändigt att rengöra eller ta hand om dem särskilt mycket, eftersom bakterier avlägsnas av hettan och värmen. Om pizza kvarstår på stenen kan de lätt tas bort med en skrapa.

Så snart pizzastenen har svalnat kan den också torkas av med en fuktig trasa efteråt. Pizzastenen bör dock inte komma i kontakt med diskmedel eller rengöringsmedel, eftersom det kan förändra stenens färg och lukt.

Tvättmedlet kan förändra sten och fastna i den. Lukten kan sedan överföras till pizzans smak. Mottot för rengöring och vård av en pizzasten är därför: “Less is more”.

Vilka är recepten för att använda pizzasten?

En pizzasten kan naturligtvis främst användas för att baka pizza. Både hemmagjord pizza och pizzadeg görs krispiga och saftiga samtidigt med en pizzasten.

Men även tarte flambée eller bröd kan tillagas perfekt på en pizzasten. Till och med fryst pizza kan göras med några få knep. Det bör emellertid noteras att den först måste avfrostas något medan pizzastenen förvärms i ugnen. Sedan kan den frysta pizzan bakas på pizzastenen.

Om du använder en pizzasten till en djupfryst pizza, så blir ofta resultatet inte märkbart bättre än traditionell pizzabakning i vanlig ugn.

Vilka typer av pizzastenar finns det och vilken är rätt för dig?

Innan vi närmar oss ämnet pizzastenar och behandlar kommersiella fakta om pizzastenar, vill vi i första steget klargöra vilka typer av pizzastenar som finns och vilka som är rätt för dig.

I princip kan pizzastenar särskiljas enligt de använda materialen. Dessa är ibland bättre och ibland sämre att använda som pizzasten. Formen och tjockleken på pizzastenen kan också variera.

Vilket material kan en pizzasten ha?

Pizzastenar kan tillverkas av olika material. Vilket material du väljer är helt upp till dig. De flesta pizzastenar är gjorda av

 • Eldfast lera
 • Cordierite-sten
 • Täljsten
 • Keramik
 • Granit
 • Marmor

Eldfast lera (chamotte)

Den vanligaste typen av material för pizzasten är chamotte. Chamotte är bränd lera som krossats och tillförts lermassan för att ge massan en struktur. Det är ett eldfast, konstgjort producerat material som är perfekt för en pizzasten. Den stenliknande pizzastenen, som huvudsakligen består av lera, är billig jämfört med andra material, men också mycket tung.

Cordierite-sten

Cordierite-sten är också ett mycket ofta använt material för pizzasten. Den är särskilt lätt att rengöra och underhålla. Stenen är lämplig för både ugnen och grillen för att baka den perfekta pizzan.

Anledningen till detta är att cordierite är mycket värmebeständig och brandbeständig och därför tål höga temperaturfluktuationer hos en grill. Dessutom kan glaserad cordierite-sten användas för att baka bröd.

Täljsten

Täljsten är också ett material från vilket pizzastenar kan tillverkas. Även om asbest kan frigöras under bearbetningen av täljsten, är det ofarligt som ett material för pizzasten. Det bör noteras att täljsten, precis som cordierite och chamotte, är väl lämpad som pizzasten.

Keramik

Keramiken, som är mycket populärt i vardagliga föremål som vaser, är också lämplig för att baka pizzor. En sådan pizzasten är billigare och lättare än andra material för pizzasten.

Granit

Granit är också ett vanligt material som pizzasten. På grund av dess egenskaper är den också mycket lämplig för att baka pizzor eller till och med tarte flambée.

Marmor

En pizzasten i marmor rekommenderas inte. Marmorsten är inte lämplig för pizzabakning eftersom stenen är för slät och materialet kan lätt spricka i ugnen. Det rekommenderas att använda ett annat material som pizzasten.

Vilka typer av pizzastenar finns det?

Pizzastenar finns i många olika former och storlekar. En pizzasten är ofta fyrkantig eller rund. Men det är upp till dig, köparen, att bestämma. Det finns inget rätt eller fel. Beroende på vilket syfte pizzastenen ska användas för är en kantad eller rund pizzasten mest lämplig.

En kantig pizzasten har fördelen att den är mer lämpad för ugnar och spisar och beroende på storleken finns det plats för flera pizzor på stenen. En rund pizzasten är å andra sidan ganska praktisk om du använder en rund kolgrill.

Tjockleken på pizzastenar kan också variera. Tumregeln är: ju tjockare pizzastenen är, desto längre kan den lagra värme. De vanliga pizzastenarna är mellan 1,5 och 3 cm höga. Denna tjocklek bör vara tillräcklig för vardagligt bruk.

Oavsett om pizzastenen är rund, fyrkantig, tjockare eller tunnare, samt oavsett om den ska användas till grillen eller ugnen – är det viktigt att du först mäter utrymmet för din pizzasten korrekt och sedan väljer storleken och tjockleken på stenen.

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera din pizzasten enligt dessa faktorer

I det följande vill vi förklara för dig mer detaljerade kriterier som du bör använda för att bestämma vilken pizzasten som passar dig. Dessa är:

 • Material
 • Mått
 • Vikt
 • Uppvärmningstid
 • Lämplig utrustning
 • Tillbehör

Material

Som redan illustrerats i beslutsblocket skiljer sig pizzastenar främst i sin form och framför allt i sitt material. De flesta konventionella pizzastenar är gjorda av cordierite eller chamotte. De är särskilt brand- och värmebeständiga och tål höga temperaturfluktuationer.

Materialets värmeförvaring gör pizzabotten väldigt krispig och den grova porerade ytan säkerställer att fukten absorberas väl och att pizzatoppingen inte blir för fuktig. Förutom pizzastenen har vissa modeller en metallram längs kanten av pizzastenen för att lättare kunna placera den ännu bättre.

Mått

Dimensionerna på en pizzasten kan också variera mycket. Det är avgörande att du mäter din ugn eller grill, beroende på var din framtida pizzasten kommer att användas, så att pizzastenen passar exakt in i apparaten. Vare sig den är rektangulär eller rund – så är det du som måste mäta så att storleken på din nästa pizzasten blir korrekt.

De flesta runda pizzastenar har en diameter på cirka 25 till 30 cm. De flesta fyrkantiga pizzastenar har liknande dimensioner, med en längd på cirka 30 cm och en bredd på 20 cm. Tjockleken eller höjden på pizzastenar kan också variera.

Som köpare är du fri att bestämma här också. Det är bara viktigt att notera att ju tjockare eller högre en pizzasten är, desto längre tid tar det att värma upp och frigöra värmen. Men å andra sidan håller sig värmen längre då också.

Vikt

Beroende på material och storlek på pizzastenen varierar vikten (naturligtvis) också. De flesta pizzastenar väger cirka 2 till 10 kg. Huruvida en pizzasten är tyngre eller lättare bör dock inte påverka dess kvalitet i någon större utsträckning.

Uppvärmningstid

I genomsnitt tar en pizzasten 20 till 30 minuter att värma upp. Men denna uppvärmningstid varierar från modell till modell. Ju tjockare en pizzasten är, desto längre tid tar det att uppnå optimal temperatur.

Efter uppvärmningstiden är pizzastenen klar och pizzan kan läggas på stenen. Så snart pizzastenen har nått önskad temperatur behöver pizzan gräddas på stenen i bara några minuter. Den heta pizzastenen gör det möjligt att få en perfekt bakad pizza inom några minuter.

Lämplig utrustning

Pizzastenar kan användas till grillen eller ugnen i huset. Runda modeller passar till exempel mycket bra i grillen, särskilt i så kallade klotgrillar. Rektangulära pizzastenar är å andra sidan idealiska för ugnen.

Det bör dock noteras att vissa pizzastenar är lämpliga för både ugnen och grillen och ska vara märkta i enlighet därmed. Vissa tillverkare, till exempel Weber, skapar till och med sina egna pizzastenar som matchar deras produkter.

Tillbehör

Många pizzastenar levereras med tillbehör. Vissa tillverkare inkluderar också en matchande träspade eller pizzaspade. Detta är mycket praktiskt för att ta bort pizza, bröd eller till och med tarte flambée från pizzastenen.

Om en pizzaspade levereras ingår den också i pizzastenens pris. Att köpa en pizzasten som en uppsättning med en matchande spade gör det lättare för dig.

Andra tillbehör till din pizzasten kan vara recept eller tips om vad du kan göra med en pizzasten. Vissa tillverkare inkluderar även pizzamjöl. Dessutom kommer pizzasten ofta med en användarmanual.

Frågor & svar: Värt att veta om pizzastenar

Pizzastenens historia

Italienska pizzerior och restauranger har varit verksamma i Sverige sedan 1960-talet. Sedan dess har vi njutit av italiensk pizza. Men vid den tiden var njutningen av pizza ännu inte möjlig hemma.

Endast utvecklingen av fryst pizza gjorde det möjligt att förbereda läcker pizza snabbt, enkelt och billigt inom dina egna fyra väggar. Borta var de dagar då du bara kunde äta pizza på en restaurang.

Men djupfryst pizza dessvärre inte som på din lokala pizzeria. Men sedan 1990-talet har vi tack vare pizzastenen kunnat baka vår egen läckra pizza.

Under de senaste åren har utbudet och kvaliteten av pizzastenar ständigt ökat och förbättrats, så att pizzastenar kan köpas på många marknader och butiker. Det är också möjligt att köpa pizzastenar enkelt i onlinebutiker.

Hur kan jag göra en pizzasten själv?

För hantverkaren finns möjligheten att själv göra en pizzasten. Du kan hitta instruktioner för detta i många olika forum. Men det är lättare att köpa en pizzasten. Det sparar pengar, tid och energi.

Finns det alternativ till pizzastenen?

Det finns tre huvudalternativ till pizzastenen.

 • Pizza maker
 • Ministenugn
 • Pizzaugn

Pizza maker

En pizza maker är mer lämpad för bakning av frysta pizzor än vad en pizzasten är.

En pizza maker liknar visuellt en smörgåsgrill, men är mer lämpad för fryst pizza än för färsk pizza på grund av den låga värmenivån och den låga energiförbrukningen. Om du ska laga en läcker pizza från grunden kan dock inte en pizza maker mäta sig med en äkta pizzasten.

Pizzaugn

Även pizzaugnar – små ugnar som passar mycket bra i enskilda kök – är mer lämpade för andra rätter än för att baka en perfekt pizza. Även om de kan baka frysta pizzor som andra ugnar, kan de inte ersätta pizzastenen för en perfekt italiensk pizza.

Ministenugn

Ministenugnen är ett riktigt alternativ till pizzastenen för att baka den perfekta italienska pizzan hemma.

Det är en ugn, men den är så liten att pizzan inte får vara så stor om den ska få plats i ugnen. När det gäller smak och kvalitet kan pizza från ministenugnen konkurrera med pizzastenen, men att köpa en pizzasten är mycket lättare och billigare och det sparar utrymme.

Similar Posts